Šta je novo?

SATA Question

zokii

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
319
Imam ploču Gigabyte GA-7N400S(-L) koja podržava SATA1... I sad sam kupio hdd SATA2 WD bla bla bla, nije ni bitno koji je važno je da je SATA2....I kad priključim novi hdd na ploču - nema ga!
Dakle, pitanje je da li SATA 2 može uopšte da se priključi na ploču koja podržava SATA1?? Tj. da li će ploča podržati SATA2??

Moze, tada radi kao SataI, imas primer kod mene, WD 250GB SataII na SataI plocu.

ok, hvala.... ali zašto onda neće da mi prepozna hdd?? da li treba neka posebna podešavanja u biosu da se urade (mislim ni ja stvarno ne znam koja) ili šta?? pošto ja samo utaknem kabl i struju, lepo upalim komp, broji memoriju, prepozna ide disk, oba optička uređaja i kad dođe do sata uređaja (do prepoznavanja), sata1 hdd lepo prepozna a a drugi sata uređaj (ovaj sata2 hdd) ništa, čak ni ne izbaci ono NONE nego bukvalno ništa ne stoji....

treba da nadjes drivere sa diska za maticnu (ili na netu).
tek po instalaciji ce da ti prijavi sata granu.

hm, da, kapiram ali ja već imam jedan sata hdd (doduše sata1) koji bez problema prepoznaje i radi.... ne razumem koji mi drajveri još trebaju??

Pogledaj da li imas jumper na WD-u. Moguce da moras manuelno da ga prebacis u sata I mod.

ima džamper ali ne za to, samo da se enable-uje Power Up In Standby....

Spoji jumperom pinove 5 i 6 na hdd-u i to ce resiti problem!

Uspelo, 'fala Luckies, a do mojega izgubio sam 2 godine života nervirajući se....

Pa ne treba da se nerviras... ;)

Bitno je da je problem resen! Pozdrav.

Spoji jumperom pinove 5 i 6 na hdd-u i to ce resiti problem!

57323214zi1.gif

ja sam spojio pinove 5 i 6 ali i dalje mi win ne vidi hard disk :(

89570409ea9.gif

u device manageru se vidi hard ali se ne vidi u win-u

chak se i u biosu vidi medjutim ni XP ni Vista ga ne vide

Moras da napravis particije i formatiras ih
control panel > administrative tools > computer management > storage > disk management

Poz

Poslednja izmena:
Najbolje na default. Inače SATA II disk sam prebaci na SATA I ukoliko kontroler ne podržava SATA II, ali se ponekad dogodi da zakaže komunikacija, pa disk ne vidi da je kontorler SATA I. Tad ga treba jumperom ručno prebaciti.

Nazad
Vrh Dno