Šta je novo?

SATA na IDE

Tepodong

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2006
Poena
320
Imam jedan jako star kompjuter sa Maxtorom od 80 GB, koji bi da zamenim. Ploča je ASUS P4S533-E i nema SATA priključke, slotove ili kako se to već zove stručno. Kako bi se moglo postići da se SATA diskovi iskoriste na toj ploči, SATA PCI kontrolerom, adapterom SATA to IDE , hvala !

Sam si sebi već odgovorio:) Kupiš eksterni SATA PCI kontroler/adapter, koji bocneš u ploču, a sata kabl u tu karticu i to je to. Nije to skupo, samo imaj u vidu da su transferi prenosa podataka manji ako je HDD prikačen na adapter, umesto na integrisan kontroler na ploči, mada su ovo nebitne stvari, pogotovo za tako matoru konfiguraciju.

imaj u vidu da su transferi prenosa podataka manji ako je HDD prikačen na adapter, umesto na integrisan kontroler na ploči, mada su ovo nebitne stvari, pogotovo za tako matoru konfiguraciju.

Znači kontroler ostvaruje brži prenos. A da li je za kontroler potreban neki drajver, jer čini mi se da za adapter nije ?

p.s. ti referiraš, na integrisani kontroler, na ploči koja je baš za SATA diskove, a ne na eksterni, onda je verovatno sve jedno ili ne ? :)

Poslednja izmena:
Ne znam da li si me razumeo. Kažem da integrisani kontroler na ploči omogućuje full protok, dok ovaj eksterni ga ipak malo smanjuje, jer ploča u startu nije bila predviđena za to. Ne obraćaj pažnju na to, ortak drži neki WD od 250GB na nekoj matoroj Epox-ovoj ploči, pa se nikad nije žalio. Ja to samo malko teorijski.
Što se tiče drivera, trebalo bi da si na instalacionom disku od ploče dobio taj sata driver. Ako nje tu, onda pogledaj na sajtu Asus-a. Driver treba da ubaciš prilikom instalacije XP-a, kad krene install, pritisneš f6 ili f10, zavisno šta ti kaže ili kad ti ponudi da instaliraš third party driver, a potom pratiš instalaciju, nije nikakav problem. Ili pomoću programa n-lite u Windows XP ubaciš taj driver, onda samo narežeš disk i voziš. Imaš na www.sevenforums.com/tutorials sve objašnjeno, skini tutorijale, mislim da će ti biti jasnije.

Jesam , hvala ti. Ovo je jedan takav uređaj : http://www.digitus.info/en/products...ds/adapter-cards/digitus-ide-to-sata-adapter/

Buni me samo što u manualu piše : Converter supports, the Serial ATA generation 1 transfer rate 1.50 GB/s(150 MB/s), on the serial ATA side...

pa dalje :

Compliant with Serial ATA 1.0 specification

Sada su svi hard diskovi SATA 2 , valjda i njih podržava, iako to ne stoji ...

Poslednja izmena:
Batali te konvertore, to ili uopste ne radi ili ako radi - radi traljavo.

Kupi SATA kontroler i bocni ga u PCI(-E) slot.

Batali te konvertore, to ili uopste ne radi ili ako radi - radi traljavo.

Kupi SATA kontroler i bocni ga u PCI(-E) slot.

Da li je to to : http://www.digitus.info/en/products.../digitus-sata-ii-pata-pci-express-combo-card/ ? Da, vidim da omogućuje duplo bržu razmenu podataka od adaptera, ali instaliranje nije uopšte lako. Drajver se instalira disketom i ima još nekih podešavanja. Ako ti nije teško skini mali PDF uputstva i vidi sliku, zašta mu služe ti eksterni SATA portovi ?

Radiće i sa sata2, bez brige.

Super, jedva čekam da vidim kako će raditi, u svakom slučaju pretpostavljam da će bolje od ovog Maxtora, jako je spor i bučan

Nazad
Vrh Dno