Šta je novo?

SATA - krsh

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Moram da priznam da sam ocekivao vise od ove tehnologije. Izgleda da je jedina stvar koju je donela ta da su kablovi tanji, pa vazduh lakse struji kroz kuciste i nista vise, za sada. Pri citanju je sporiji od danasnjih hdd-ova, ali zato ima malo brzi upis...
Ocekivao sam vise, pa sam mozda zbog toga sada razocaran, ali izgleda da moraju da povecaju brzinu rotacije hdd-ova ili nesto drugo da urade kako bi povecali protok podataka.

U bre, nemoj tako.
SATA je interface i resava probleme interface-a (ukoliko ne donese nove).

Vocko, ovo su prvi modeli SATA diskova. A kao prvi modeli jos uvek boluju od nekih "decijih bolesti" - zato je pozeljno uvek izbegavati prvi talas. Ali od neke tacke moraju poceti. S obzirom da prvi primerci SATA diskovi daju performanse aktuelnih boljih klasicnih IDE diskova, licno mislim da SATA sa prvim predstavama sasvim zadovoljava. Pogotovo kada se ovo malo rascisti i predje sa SerialATA150 na brze interfejse. Ne znam sta si ti ocekivao - duplirani transfer sa diskovima koji jos uvek imaju prakticno istu mehaniku ?!? Ovo ipak predstavlja evoluciju, a ne revoluciju, a tako je i najavljena SATA tehnologija. To nije razlog da svi mi bacimo sadasnji disk (bice oni u upotrebi jos neko vreme) i pohitamo u radnje po nove diskove.

silverglider je napisao(la):
To nije razlog da svi mi bacimo sadasnji disk (bice oni u upotrebi jos neko vreme) i pohitamo u radnje po nove diskove.

Pa tako su ga najavljivali. Znao sam da ce tesko nesto da urade sa prvom serijom, ali sam ipak ocekivao malo vise.

Pa cuo si za pojam marketinga, valjda :)

Ista marketinska prica je okruzivala prelaz sa ATA-66 na ATA-100, potom na ATA-133; nije valjda da do sada niste naucili lekciju ?

:D

silverglider je napisao(la):
Pa cuo si za pojam marketinga, valjda :)

Ista marketinska prica je okruzivala prelaz sa ATA-66 na ATA-100, potom na ATA-133; nije valjda da do sada niste naucili lekciju ?

:D

Ma znam ja sta je marketing, cale mi se bavi istim preko 20god, ali kao sto sam rekao vec, ocekivao sam ipak neko povecanje performansi, a ne nikakvo.

Verovatno zato sto je ATA100 dovoljan po pitanu perfomansi za bilo koji disk (osim scsi). SATA treba da otkloni manjakvosti koje se sada javljaju pri povezivalju vise uredjaja.
Pre nekoliko meseci je postojao jedan slican tread (u vezi SATA), kao reakcija deo recenice u testu (negde na bench-u): "...jedva cekam da dodje serial ata..."

Kao sto je receno, SATA nije u prvom periodu ni predvidjen da donosi neka bitna poboljsanja, nego je zamisljen kao novi intreface, novi i jednostavniji nacin povezivanja diskova. Osim novih uskih i kratkih kablova zahteva i nova napajanja, posto je i napajacki konektor drugaciji (u pocetku ce se koristiti adapteri).
Tek sa trecom ili cetvrtom generacijom treba ocekivati neka stvarna poboljsanja u smislu performansi diskova.

Inace, koliko sam citao, prelazak na SATA bi trebao da se desi relativno brzo - i pomalo "na silu". Naime, opet samo "koliko sam citao" dogovoreno je da vec od pocetka 2004 potpuno prestanu izbacivati maticne ploce sa sadasnjim ATA konektorima, da bi vec 2005 SATA bio jedini nacin za povezivanje diskova u upotrebi.

U skladu s tim su i svi proizvodjaci diskova smanjili period garancije sa tri na jednu godinu, ne bi li motivisali kupce da sto pre prelaze na SATA.

Drugim recima, ima da razbiju sve sto ima veze sa paralel ATA k'o dete zvecku !

Ponavljam - disk kao disk je fakticki isti - ista mehanika, gustina zapisa i sve ostalo kao kod parallel ata diskova, sto znaci da ti mozes njemu da doturas podatke i brzinom od 500 MB/s, kad mehanicki delovi ne mogu fizicki da zavrse posao brze. To je pravo usko grlo diska, ne sam interfejs, sto dokazuje cinjenica da nisu dostigli ni plafon ATA-66 standarda jos uvek.

Uostalom, ni ovaj prvi Seagate nije bio toliko los; po citanju je bio za dlaku sporiji od najnovijeg maxtora, ali ga je zato ushio po pitanju zapisa na disk. Ni ostali IDE Seagate diskovi nisu brzinski sampioni - videcemo kad izadju na crtu i ostali proizvodjaci, tek onda cemo moci vise da kazemo o SATA; jedna lasta ne cini prolece.

Pa to je manje-vise ista fora kao i sa ATA133.
Kesiranje, teorijski protok, logika, interfejs.....
Sve je to lepo, ali MEHANIKA boom
E tu lezi problem ctp; koji ce se sporo resavati (razvijati)
Zavrtece oni ploce na 10.000rpm, pa na 15.000 itd.
ali brzina pomeranja glava, pregrevanje...
Kad to rese, eto nama realnog SATA (daj boze da to zazivi sto pre)....

Vocko ne znam sta si ocekivao obzirom da su poredili tehnologiju na vrhuncu(danas su IDE diskovi na 5.4k brzi kao na 7.2k pre dve , tri godine) i tehnologiju koja je tek u zacetku. Pa to je sasvim normalno. Daj vremena sata da se razvije. Kod sata bar vidim okom sta se promenilo a kod ovog virtuelnog ata133 protokola ama bas nista, niti je brzzi nit je napredniji u bilo kom pogledu....

Ma bice...
Ali kada ?
Eh, kad bi moglo odmah :)
Ako nista drugo, vidan je barem pomak po pitanju kablova, pa nece morati da se vijaju uvoznici da nabave one rounded kablove u boji, providne, sarene...

Ako i nema nekih pomaka u perfomansama onda zbog mogucnosti Hot Swapping a i manjih kablova jedva cekam da predjem na S-Ata

Darkmatter je napisao(la):
Ako i nema nekih pomaka u perfomansama onda zbog mogucnosti Hot Swapping a i manjih kablova jedva cekam da predjem na S-Ata

Osecam potrebu da reagujem zbog ljudi koji mozda nisu upuceni da ne zive u iscekivanju, jer SATA kod bar 95% korisnika kompjutera nece doneti nista.

Ako si procitao doticni review, pise tamo lepo da su mogli "na zivo" da otkace disk, ali da sistem nije uopste registrovao doticnu akciju, kao sto to radi, recimo, USB. Disk je i dalje bio "prisutan" i ako mu pristupis, desava se nesto sasvim zanimljivo.

tja, meni HS nece nista znaciti kada cu HDDove drzati u raidu, a hdd rack na USBu koji je vec HS :p

Pa HotSwap radi i bez SATA, bar je kod mene radilo.
Potrebna je jedna fioka i normalno se ubode hard u toku rada. Pre toga se samo disableuje IDE grana na kojoj je ta fioka, ubaci se hard enableju se i Windows ga vidi, a tako se isto i skida, disable, otkaci se disk, enable i nema ga vise. To mi je radilo bez problema na Win98SE i XP, sada mi je taj disk u drugoj masini gde i dan danas radi kao kada je kupljen.

Lepo je to i kod mene je to radilo samo prilikom sledeceg startovanja Xp a
trebalo mu je 15 min. da podigne sistem na Gigabytu
A sto se tice Hot Swapinga na Sata mislim da se radi o decjim bolestima
i da ce to da prevazidju

Vrh Dno