Šta je novo?

SATA II HD na SATA I kontroler?

VeDuS

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2007
Poena
301
Imam maticnu GIGABYTE GA-7VT600P-RZ (jes' stara al' radi) pa neznam da li mogu da prikljucim neki od ovih novih SATA II diskova (320Gb, 500Gb ..:D ) posto mi je kontroler samo za SATA I. Trenutno imam jednog maxtora 80 Gb a ovo bih dodao kao "skladiste" . Ima li kakvog ogranicenja u pogledu velicine, buffera ili bilo cega sa ovom plocom (via KT 600)?
Ako moze vredi li WD 320 AAKS i Hitachi 250 GB (neznam onaku) ?
pomagajte pa da kupujem ;)

ne bi trebalo da imas problema.
Ja sam imao NF7-S (nForce2) pa sam 3 godine drza SATA2 disk iako je SATA1 kontroler.

Moj Hitachi (T7K250 160Gb SATA2) je imao mogucnost da se disk setuje kao SATA1/SATA2 preko FTOOL boot cd-a, mada radi a iako ostane kao "SATA2"

Sta ako hard nema tu mogucnost (WD 320 AAKS?) ?
Imam jos jedan komp "stari" (KT 133 A,Athlon 2600+, 640 Mb SDRAM PC133 ...) i da li ako ubacim SATA kontroler na PCI kartici mogu da ocekujem probleme u prikazivanju velicine harda (250, 320 ...Gb) ili cak uopste prikazivanja istog?
Odradjuje li to PCI kartica ili treba ocekivati od maticne?
Zao mi kompa, radi savrseno vec dugi niz godina,i za grebovanje,download,rezanje i stvaranje kolekcija je i vise nego dovoljan(a i poteramo "neku" igricu :banana:nVidia 6800) pa da ga ne bacamo bez veze !

Imam maticnu GIGABYTE GA-7VT600P-RZ (jes' stara al' radi) pa neznam da li mogu da prikljucim neki od ovih novih SATA II diskova (320Gb, 500Gb ..:D ) posto mi je kontroler samo za SATA I. Trenutno imam jednog maxtora 80 Gb a ovo bih dodao kao "skladiste" . Ima li kakvog ogranicenja u pogledu velicine, buffera ili bilo cega sa ovom plocom (via KT 600)?

Samo prikači taj nov HDD i uživaj.
Većina (kao Seagate) hdd-ova ima džamper za SATA 1/2 mod.
Hitachi na primer nema džamper - samo ubodeš i voziš (i nema potrebe da mu softverski setuješ mod - totalno nepotrebno)
Inače - glupo je koristiti kao "skladište" noviji i brži HDD ;)

Sta ako hard nema tu mogucnost (WD 320 AAKS?) ?
Imam jos jedan komp "stari" (KT 133 A,Athlon 2600+, 640 Mb SDRAM PC133 ...) i da li ako ubacim SATA kontroler na PCI kartici mogu da ocekujem probleme u prikazivanju velicine harda (250, 320 ...Gb) ili cak uopste prikazivanja istog?
Odradjuje li to PCI kartica ili treba ocekivati od maticne?
Zao mi kompa, radi savrseno vec dugi niz godina,i za grebovanje,download,rezanje i stvaranje kolekcija je i vise nego dovoljan(a i poteramo "neku" igricu :banana:nVidia 6800) pa da ga ne bacamo bez veze !

HDD prikačen preko PCI SATA kontrolera će se "videti" normalno.

Poslednja izmena:

Okej, znaci nije frka ako se za ovu plocu kupi SATA II HDD.
A hoce li biti problema ako uzmem HDD od 500 GB, da li ce ploca moci bez problema da prepozna svih 500 GB? Unapred hvala za odgovor.

Okej, znaci nije frka ako se za ovu plocu kupi SATA II HDD.
A hoce li biti problema ako uzmem HDD od 500 GB, da li ce ploca moci bez problema da prepozna svih 500 GB? Unapred hvala za odgovor.

moci ce....

Samo sto je bilo poprilicno bitno setovati u biosu p2p na 1ms :)

sta znaci ovo, mislim da ovu opciju nikad nisam vidio u mom biosu (nforce2 Abit NF7-S maticna). Ja mislim da ja imam problema sa sata 1 vs 2 kompatibilnoscu, ili nesto povezano sa tim...
Prvo sam, pored 2 pata maxtora nabavio seagate sata 2 od 320GB, setovao ga preko jumpera u sata 1 mod, i posle apdejta sata drajvera, sve izgleda da radi OK. Onda sam uzeo Pioneer 212, i poceli su problemi sa verifikacijom narezanih fajlova povremeno. 115 nije pravio takve probleme. Sada, posle godinu dana, uzeo sam WD od 640GB, koji nema jumpere za setovanje, i stavio ga u TT Max4 externo kuciste i povezao eSATA kablom. 3-4 dana mi je izgledalo sve ok, dok mi se nije poceo javljati sledeci problem: skinem neke rar fajlove sa neta na seagate, iskopiram ih na WDa, i kad pokusam da ih ekstraktujem, prijavi CRC error. Onda sam se sjetio problema sa 112kom i poredjenjem fajlova iz Total Commandera, i TC je nalazio razlike izmedju istih fajlova na 2 drajva :smash:
Sad sam WDa brze bolje prebacio na USB, i koliko vidim ta varijanta radi ok, ali je spora. Jos ne mogu da skapiram da li se maticna glupira kad se nakace 2 SATA uredjaja, ili je problem samo sa sata2 nekompatibilnoscu :S: Sta misle koleZe?
Drugo, da li bih kupovinom PCI sata2 kontrolera rijesio problem? I da li ima PCI sata2 kontrolera, dobio sam neku orijentacionu ponudu, i svi sata2 kontroleri su PCIE, pa ako ne bude bilo sata2, da li bi mozda sata1 odradio posao?

Ehhhhhhhhh....

Poslednja izmena:
Pa to znaci bas to :)
Javljao se problem prilikom kacenja 2 sata uredjaja i njihove medjusobne "komunikacije", zapravo daje kontroleru vise vremena da zavrsi operaciju.
EXT-P2P Discard time na 1ms resava problem (bar sto se ovoga tice)

http://www.skate.blogger.com.br/DSC01213.JPG

@solim: taman sam bio rasklopio "fioku", kad nema dzampera na HDDu. Elem, reko daj da prvo probam ovo tvoje rjesenje, iskopirao sam par filmova od 4.4GB spakovanih u 100MB rarove, ni na 1om se za sad nije pojavila greshka! :smoke: Naravno, ovo se ne manifestuje pri svakom kopiranju, ali ako zaista bude do toga, pa ustedio si mi 15-30€ za kontroler, mora da smislim neki nacin kako da ti se oduzim! Iscitao sam mali milion topica ovdje, i kad sam uzimao prethodni sata HDD:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=119306&highlight=sata2+kontroler
i niko nije pomenuo ovo izuzetno vazno podesavanje!!!
http://www.techarp.com/showfreebog.aspx?lang=0&bogno=401

A meni lezi sata rezac godinu dana zbog ovakve jedne sitnice! :wall:

Koliko ja znam svaki WD ima jumper za setovanje sata 1 i sata 2. Imam u drugom kompu wd3200aaks i trenutno stoji na sata 1 uz pomoc jumpera.

mozda je ispao jumper, mozda je bio u kesici (gledao sam), sta znam. Elem, mislim da je ovaj ext-p2p setting izvor problema, sad sve i bez jumpera radi OK...

Vrh Dno