Šta je novo?

SATA II bez AHCI da li moze?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Pitanje je kao u naslovu. Da li SATA II disk, kao ovaj moj WD3200KS, radi u SATA II modu ako u Biosu nije setovan AHCI. Znaci da li je AHCI obavezan za SATA II mod ?

Hvala obojici na konkretnim odgovorima. Samo u tom slucaju iz kog programa mogu da se uverim da je ukljucen SATA II ? Kad je u AHCI modu onda to lepo pise u Matrix storage manageru. Posto nisam probao kod sebe, da pitam vas da li je brze sa AHCI ukljucenim. Mislim ne toliko u HD Tachu koliko u realnom radu.

Poslednja izmena:
Tesko da ces primetiti razliku (ako ona uopste i postoji) sa AHCI i bez njega. Cak i ako postoji neka razlika moci ces jedino u test programima tipa hdtach da je vidis, u realnom radu sigurno ne.

Poslednja izmena:
Tesko da ces primetiti razliku (ako ona uopste i postoji) sa AHCI i bez njega. Cak i ako postoji neka razlika moci ces jedino u test programima tipa hdtach da je vidis, u realnom radu sigurno ne.

OK. Jos samo iz kog test programa tipa Everesta se vidi da je u SATA II modu ?

AHCI ti nije potreban ali ukoliko ga ne ukljuchish i ne instalirash drivere-nece raditi u tom modu.

OK. Jos samo iz kog test programa tipa Everesta se vidi da je u SATA II modu ?
Zveknes test u HD Tach-u, i ako ti pod "Burst Speed" prebaci 150MB/s - hard ti je u SATA II modu ;)

BTW, to bi otprilike bila i jedina prednost SATA II moda nad SATA I :D

A šta je ustvari AHCI i zašto bi sa njim trebalo disk da brže radi od običnog SATAII režima? Ili je sve to samo marketinški trik Intel-a?

"Bolje performanse", neke optimizacije, bla-bla-truc...

Kol'ko ja znam, ukoliko disk nije u AHCI modu, nema podrske za NCQ kao ni hot-plug.

Poslednja izmena:
Nije obavezan ahci, znaci radi sata2 ;)

Koliko ja znam (kada se setuje u biosu tip pristupa hard diskovima)
AHCI = SATA2 (tj. sto rece CAR NCQ .... bla bla)
IDE = SATA1 tj. kontroler radi u compatibility mod-u tj. SATA150 (SATA "1")

Naravno kada se to podesi, ostalo zavisi od samog hard diska.

Poslednja izmena:

Pa kad je ICH8R u SATA 1 modu onda ni disk ne moze valjda da komunicira sa kontrolerom u SATA II modu ?

Kod mene je u biosu namesteno na ide i kao sto vidis burst prebacuje 150, znaci sljaka kao sata2

Prilozi

• wd.PNG
    wd.PNG
    28.6 KB · Pregleda: 170

Nije tako... AHCI nema veze sa modom rada SATA diska. To se steluje iskljucivo dzamperima (znas ono, kad ga dzamperises na 1.5Gb/s, tj. SATA I, zbog kompatibilnosti sa nekom matorom plocom).

Kao sto rekoh, AHCI u sustini donosi samo NCQ i hot-plug.

P.S. I meni je hard u biosu namesten kao IDE (***, sad sve i da hocu AHCI, ne moze - moram da reinstaliram Windows :)), a u burst-u baca preko 220MB/s.
Dakle, to nema veze sa AHCI modom.

U pravu je CAR, meni u ide modu prebacuje u brust-u preko 220, isto tako i u ACHI modu, nema razlike.

Razlika je samo NCQ i hot-plug.

CAR je napisao(la):
"Bolje performanse", neke optimizacije, bla-bla-truc...

Kol'ko ja znam, ukoliko disk nije u AHCI modu, nema podrske za NCQ kao ni hot-plug.

Absolutely write; NCQ i HotPlug (za koji treba i Vista, btw. ili neki dodatni drajveri), kao i "some more" advanced SATA2 features, haha. Speed bi trebao da ostaje isti...
EDIT: tek sad procitah celu temu i videh da smo nas 4ca odgovorili isto, znaci dilemma over :p

Poslednja izmena:
Onda sam ja definitivno pogresno mislio

Ispade ovo koristan thread. Ali da jos malo razjasnimo. Kod mene je ukljucen AHCI, a nemam u systray iconu "Safely remove hardware" tj. imam kad ubodem fllash drive. Znaci nemam nikave koristi od Hot plug mogucnosti. Da li mi za to treba Vista ili neki drugi driveri za XP ? Imam Gigabyte GA 965P-DS4 i WD 3200KS.

Drugo, AHCI je vezan za Intel chipsetove. Da li slicno postoji i na AMD platformi ? SATA II diskovi i tamo treba da prenose 300 GB/s (burst) zar ne, ali da li postoji i NCQ i Hot plugging i na AMD plocama i to bez AHCI ? Nek se javi neko ko ima AMD plocu. Sta tamo stoji u BIOS-u za kontroler ?

Ispade ovo koristan thread. Ali da jos malo razjasnimo. Kod mene je ukljucen AHCI, a nemam u systray iconu "Safely remove hardware" tj. imam kad ubodem fllash drive. Znaci nemam nikave koristi od Hot plug mogucnosti. Da li mi za to treba Vista ili neki drugi driveri za XP ? Imam Gigabyte GA 965P-DS4 i WD 3200KS.
Svejedno ti bilo - ne mere hot-plug sa samo jednim hardom, tj. onim na kojem se nalazi sistemska particija ;)

Mozda ti upravo zbog toga i nije ponudjena ta mogucnost... tj. nema harda dole u systray-u?
Drugo, AHCI je vezan za Intel chipsetove. Da li slicno postoji i na AMD platformi ? SATA II diskovi i tamo treba da prenose 300 GB/s (burst) zar ne, ali da li postoji i NCQ i Hot plugging i na AMD plocama i to bez AHCI ? Nek se javi neko ko ima AMD plocu. Sta tamo stoji u BIOS-u za kontroler ?
Koliko se ja secam iz svoje ranije price sa AMD-om - svega je ovoga bilo. I NCQ-a (naravno), i hot-plagovanja (bas se secam kako je iritiralo na nF4 kada se dole u tray-u poredjaju particije harda, kao da je flash uboden - dakle, bas ovo o cemu si i ti pricao).
Iskreno, nisam nikada probao - kako rekoh, jedan hard imam, i otprilike je oduvek tako bilo - ali kad vec ima, verujem i da radi kako treba...

A ovo sad intel malo prodaje muda za bubrege...

Absolutely write; NCQ i HotPlug (za koji treba i Vista, btw. ili neki dodatni drajveri), kao i "some more" advanced SATA2 features, haha. Speed bi trebao da ostaje isti...
EDIT: tek sad procitah celu temu i videh da smo nas 4ca odgovorili isto, znaci dilemma over :p
Naravno, kad si ti sve prepisao od mene! :p :d

Poslednja izmena:
A ko li je mene besh nalozio da uzmem Seagate-ove diskove !!!!!!!!!!!!!!!! Samo kada bih mogao da se setim.
Totalno razocarenje.
Trebao sam da ostanem na starom, dobrom, pouzdanom, tihom, ladnom WD-u !!!!

DISK #1:

DISK #2:

AHCI nije ukljucen.

Poslednja izmena:
Nisam. Mrzi me da prikljucujem floppy.... Skidam Vistu x64 pa cu probati kada nju skinem ali koliko vidim moraju da budu veci rezultati iako AHCI nije ukljucen i ne verujem da ce se isti poboljsati njegovim ukljucivanjem.

Nisam. Mrzi me da prikljucujem floppy.... Skidam Vistu x64 pa cu probati kada nju skinem ali koliko vidim moraju da budu veci rezultati iako AHCI nije ukljucen i ne verujem da ce se isti poboljsati njegovim ukljucivanjem.

Evo jednog pomalo glupog pitanja ali ajde, jesi li skinuo jumper sa HDD-a da bi radio kao sata2 a ne kao sata1?

Nema nikakvih jumpera..... Kako sam kupio diskove tako sam ih i stavio i bacio sam pogleda ali jumepra na njima nema.
Jedino da vidim da ih stavim i tako eventualno enable-ujem SATAII. Pokusacu veceras pa da vidim da li ce to resiti problem.

Poslednja izmena:
Nema nikakvih jumpera..... Kako sam kupio diskove tako sam ih i stavio i bacio sam pogleda ali jumepra na njima nema.
Jedino da vidim da ih stavim i tako eventualno enable-ujem SATAII. Pokusacu veceras pa da vidim da li ce to resiti problem.
Nema veze sto ih nema... i ja sam WD-ove dobio jumperless. Ali na njima (na onoj etiket sa gornje strane) pise koje pinove treba spojiti kako bi se omogucio 1.5Gbs mod.
Sta znam, mozda je kod Seagate-a obrnuta situacija (mada ne verujem, iskreno).

BTW, ja sam malopre probao sa dzamperisanim hardom, tj. forsiranim SATA I modom... burst je spao ispod 150MB/s (129MB/s... bio 220), ali je i average read opao takodje... za nekih 2MB/s. Random acces time je naravno ostao isti.
A dzamper sam skinuo sa neke stare ploce :d

Diskovi po defaultu dolaze sa jumperima na sebi, da bi omogucio sata2 moras da ih skines. Ako si kupio nove diskove i ako ih niko nije dirao morali bi da imaju te jumpere na sebi.

Za poslednjih 7-8 meseci mi je stiglo 2 x 500gb - KS i AAKS verzije potpuno neotpakovani( u kesicama), takodje 1 Samsung 500gb (u kutiji), svi bez jumpera.

Poslednja izmena:
Vrh Dno