Tesko da ces primetiti razliku (ako ona uopste i postoji) sa AHCI i bez njega. Cak i ako postoji neka razlika moci ces jedino u test programima tipa hdtach da je vidis, u realnom radu sigurno ne.
Zveknes test u HD Tach-u, i ako ti pod "Burst Speed" prebaci 150MB/s - hard ti je u SATA II moduOK. Jos samo iz kog test programa tipa Everesta se vidi da je u SATA II modu ?
Nije obavezan ahci, znaci radi sata2![]()
Koliko ja znam (kada se setuje u biosu tip pristupa hard diskovima)
AHCI = SATA2 (tj. sto rece CAR NCQ .... bla bla)
IDE = SATA1 tj. kontroler radi u compatibility mod-u tj. SATA150 (SATA "1")
Naravno kada se to podesi, ostalo zavisi od samog hard diska.
Koliko ja znam (kada se setuje u biosu tip pristupa hard diskovima)
Nije tako... AHCI nema veze sa modom rada SATA diska. To se steluje iskljucivo dzamperima (znas ono, kad ga dzamperises na 1.5Gb/s, tj. SATA I, zbog kompatibilnosti sa nekom matorom plocom).Koliko ja znam (kada se setuje u biosu tip pristupa hard diskovima)
CAR je napisao(la):"Bolje performanse", neke optimizacije, bla-bla-truc...
Kol'ko ja znam, ukoliko disk nije u AHCI modu, nema podrske za NCQ kao ni hot-plug.
Svejedno ti bilo - ne mere hot-plug sa samo jednim hardom, tj. onim na kojem se nalazi sistemska particijaIspade ovo koristan thread. Ali da jos malo razjasnimo. Kod mene je ukljucen AHCI, a nemam u systray iconu "Safely remove hardware" tj. imam kad ubodem fllash drive. Znaci nemam nikave koristi od Hot plug mogucnosti. Da li mi za to treba Vista ili neki drugi driveri za XP ? Imam Gigabyte GA 965P-DS4 i WD 3200KS.
Koliko se ja secam iz svoje ranije price sa AMD-om - svega je ovoga bilo. I NCQ-a (naravno), i hot-plagovanja (bas se secam kako je iritiralo na nF4 kada se dole u tray-u poredjaju particije harda, kao da je flash uboden - dakle, bas ovo o cemu si i ti pricao).Drugo, AHCI je vezan za Intel chipsetove. Da li slicno postoji i na AMD platformi ? SATA II diskovi i tamo treba da prenose 300 GB/s (burst) zar ne, ali da li postoji i NCQ i Hot plugging i na AMD plocama i to bez AHCI ? Nek se javi neko ko ima AMD plocu. Sta tamo stoji u BIOS-u za kontroler ?
Naravno, kad si ti sve prepisao od mene!Absolutely write; NCQ i HotPlug (za koji treba i Vista, btw. ili neki dodatni drajveri), kao i "some more" advanced SATA2 features, haha. Speed bi trebao da ostaje isti...
EDIT: tek sad procitah celu temu i videh da smo nas 4ca odgovorili isto, znaci dilemma over![]()
A ovo sad intel malo prodaje muda za bubrege...
AHCI nije ukljucen.
Nisam. Mrzi me da prikljucujem floppy.... Skidam Vistu x64 pa cu probati kada nju skinem ali koliko vidim moraju da budu veci rezultati iako AHCI nije ukljucen i ne verujem da ce se isti poboljsati njegovim ukljucivanjem.
S obzirom koliki mu je burst - pitanje je veoma na mestu.Evo jednog pomalo glupog pitanja ali ajde, jesi li skinuo jumper sa HDD-a da bi radio kao sata2 a ne kao sata1?
Nema veze sto ih nema... i ja sam WD-ove dobio jumperless. Ali na njima (na onoj etiket sa gornje strane) pise koje pinove treba spojiti kako bi se omogucio 1.5Gbs mod.Nema nikakvih jumpera..... Kako sam kupio diskove tako sam ih i stavio i bacio sam pogleda ali jumepra na njima nema.
Jedino da vidim da ih stavim i tako eventualno enable-ujem SATAII. Pokusacu veceras pa da vidim da li ce to resiti problem.
Nema nikakvih jumpera..... Kako sam kupio diskove tako sam ih i stavio i bacio sam pogleda ali jumepra na njima nema.
Jedino da vidim da ih stavim i tako eventualno enable-ujem SATAII. Pokusacu veceras pa da vidim da li ce to resiti problem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari