Šta je novo?

sata hdd problem

bse

Slavan
Učlanjen(a)
03.06.2005
Poena
304
elem moj drug ima neobican problem sa HDD-om
naime bootanje windowsa radi normalno, ali kolega se zazelio formatiranja jer je natalozio previse ****** pa hoce da ga se rijesi
e tu na scenu stupa problem
naime prilikom bootanja sa bootabilnog cd-a winxp i pokusaja formatiranja, bios fino prijavi da u racunaru ne postoji hdd
pregledao sam nekoliko postova i vidio da je jedan clan foruma imao slican problem
medjutim kad sam otisao u bios, primjetio sam da ni tamo nigdje nema detektovanog hdd-a, a ipak on postoji i radi, win se i dalje normalno dize
nigdje nisam pronasao nikakvu opciju koju bi trebao da promijenim da bi hdd bio detektovan, pa pretpostavljam da ce flashovanje biosa biti neophodno
ploca je GA K8U (btw trebam li skinuti verziju f4 koja ispravlja nesto vezano za sata problem, ili verzija f6 ima to sadrzano u sebi ?)
dakle kako da se to rijesi ?

skini poslednju verziju, u njoj su sve ispravke iz prethodnih verzija! i pošto je to sata disk pogledaj prilikom uključenja računara pre dizanja windowsa jel ti ispiše sata disk?

Poslednja izmena:
ok pogledacu ponovo kad odem kod kolege, ali koliko me sjecanje sluzi mislim da se prilikom podizanja windoze ne prijavljuje kao sata disk, vec kao ide
sto je cudno jer u pitanju jeste sata disk, prikljucen na sata port

Probaj ti lepo CLEAR CMOS a zatim lepo podesi da HDD radi kao IDE a ne kao SATA u BIOS-u i potom pokreni instalaciju win-a trebalo bi da ga prepozna. Druga solucija je da ostavis setovanja u BIOS-u da HDD radi kao SATA ali onda ti treba SATA driver koji mozes verovatno skinuti sa oficijelnog sajta proizvodjaca ploce koji zatim snimis na disketu i prilikom pokretanja instalacije win-a pritiskom na F6 ubacis i tada bi trebalo da HDD bude prepoznat.

Nazad
Vrh Dno