Pitao si kako da izvedeš i šta je elegantno. Elegantno je da uzmeš ploču sa SATA portovima na sebi što povlači zamenu bezmalo cele konfiguracije. Manje elegantno rešenje je PCI SATA kontroler. Ako si već odlučio da uzmeš PCI kartu, onda je ova tema bespotrebna.
:lupko: Ovo je toliko pogrešno da ja ne znam odakle bi počeo da objašnjavam.
Da zbog zamene diska zamenim CELU konfiguraciju !?
A kućište? I smem li makar stari monitor da ostavim ili moram da kupim novi?
No, da probam da objasnim.
Kao prvo, ako bi zamenio ploču zbog SATA kotrolera, verovatno bih tražio neku (polovnu, logično) nForce2 ploču sa SATA podrškom. Ovo bi me verovatno koštalo oko 15-20€. Sve ostale komponente (CPU, GPU, memorija, napajanje) bi mogao da zadržim. Znači daleko od toga da mora da se zameni celokupna konfiguracija. Čak verovatno ni sistem ne bih morao da reinstaliram
Kao drugo, nisam odlučio još uvek ništa, jer za adapter ne znam da li to radi kako treba i da li uopšte može da se nađe kod nas a za PCI kartu ne znam ni da li mogu da butujem mašinu preko nje.
Zato mi trebaju komentari ljudi koji su koristili neko od rešenja, a ne nagađanja ljudi koji nemaju nikakva iskustva sa ovim.
Najelegantnije i najprostije rešenje je kupiti polovan a ispravan odgovarajući disk.
Generacijski će se uklopiti a ne sme da bude nešto skupo,
ne znam koje su cene adaptera ali ni polovan disk ne bi trebalo da je baš daleko od njih.
Razmišljao sam i o tome, al rekoh sebi, već imam disk pa što da ne probam to da uklopim ako može. Cenim da mi je to bolje nego da kupujem još jedno parče zastarele tehnologije. Na stranu cene - polovan disk ok 320GB je 3000-3500din, dok je nov 5000-5500din (i izgleda da ga nigde i nema na stanju, što bi značilo 6500-7000din za model od 500GB). Za te pare mogu da se kupe SATA diskovi duplo većeg kapaciteta.
Evo sad proveram neke cenovnike i adapter je oko 1000din, dok je PCI kartica neznatno skuplja.
Još ako imaju na stanju :banana: :d