Šta je novo?

SATA HDD na IDE plocu

bipod

Cenjen
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
155
Trebao bih nekako da prikljucim SATA2 hard disk na staru nForce2 plocu koja ima samo klasicne IDE (PATA) konektore.
To bi ujedno bio i jedini disk pa bi bilo bitno da masina može da se butuje sa tog diska.
Kako ovo najelegantnije izvesti?

Adapter, PCI kartica, zamena matične ploče?

PCI-SATA kartica=zadrzavas sadasnju masinu, ne-elegantno resenje
Zamena ploce=menjas celu platformu (maticna, cpu, gpu, ram), definitivno bolje resenje u svakom pogledu, samo ne u finansijskom

Izgleda da različito poimamo pojam "elegantno" ;)

Cilj je da se sa što manje cimanja/ulaganja osposobi stara (sekundarna) mašina kojoj je crkao hard disk.

Ako već imam jedan SATA hard disk "viška" onda mislim da mi je bolji izbor da dokupim adapter ili zamenim samo matičnu ploču za neku koja ima SATA priključke nego da zamenim ceo komp. Takođe jeftinije nego da kupim novi PATA disk (500GB = 7K din :()

Pitao si kako da izvedeš i šta je elegantno. Elegantno je da uzmeš ploču sa SATA portovima na sebi što povlači zamenu bezmalo cele konfiguracije. Manje elegantno rešenje je PCI SATA kontroler. Ako si već odlučio da uzmeš PCI kartu, onda je ova tema bespotrebna.

Najelegantnije i najprostije rešenje je kupiti polovan a ispravan odgovarajući disk.

Generacijski će se uklopiti a ne sme da bude nešto skupo,
ne znam koje su cene adaptera ali ni polovan disk ne bi trebalo da je baš daleko od njih.

Poslednja izmena:
Pitao si kako da izvedeš i šta je elegantno. Elegantno je da uzmeš ploču sa SATA portovima na sebi što povlači zamenu bezmalo cele konfiguracije. Manje elegantno rešenje je PCI SATA kontroler. Ako si već odlučio da uzmeš PCI kartu, onda je ova tema bespotrebna.
:lupko: Ovo je toliko pogrešno da ja ne znam odakle bi počeo da objašnjavam.
Da zbog zamene diska zamenim CELU konfiguraciju !?
A kućište? I smem li makar stari monitor da ostavim ili moram da kupim novi?

No, da probam da objasnim.

Kao prvo, ako bi zamenio ploču zbog SATA kotrolera, verovatno bih tražio neku (polovnu, logično) nForce2 ploču sa SATA podrškom. Ovo bi me verovatno koštalo oko 15-20€. Sve ostale komponente (CPU, GPU, memorija, napajanje) bi mogao da zadržim. Znači daleko od toga da mora da se zameni celokupna konfiguracija. Čak verovatno ni sistem ne bih morao da reinstaliram ;)

Kao drugo, nisam odlučio još uvek ništa, jer za adapter ne znam da li to radi kako treba i da li uopšte može da se nađe kod nas a za PCI kartu ne znam ni da li mogu da butujem mašinu preko nje.

Zato mi trebaju komentari ljudi koji su koristili neko od rešenja, a ne nagađanja ljudi koji nemaju nikakva iskustva sa ovim.

Najelegantnije i najprostije rešenje je kupiti polovan a ispravan odgovarajući disk.

Generacijski će se uklopiti a ne sme da bude nešto skupo,
ne znam koje su cene adaptera ali ni polovan disk ne bi trebalo da je baš daleko od njih.
Razmišljao sam i o tome, al rekoh sebi, već imam disk pa što da ne probam to da uklopim ako može. Cenim da mi je to bolje nego da kupujem još jedno parče zastarele tehnologije. Na stranu cene - polovan disk ok 320GB je 3000-3500din, dok je nov 5000-5500din (i izgleda da ga nigde i nema na stanju, što bi značilo 6500-7000din za model od 500GB). Za te pare mogu da se kupe SATA diskovi duplo većeg kapaciteta.

Evo sad proveram neke cenovnike i adapter je oko 1000din, dok je PCI kartica neznatno skuplja.
Još ako imaju na stanju :banana: :d

U jednoj radnji u Loznici ima da se kupi Gembird-ov IDE>SATA adapter koji se ubode na matičnu ploču, a na njega se dovede flopi napajanje. Cena mu je 800 dinara... pogledaj kod firmi koje prodaju Gembird opremu.

No, da probam da objasnim.

Kao prvo, ako bi zamenio ploču zbog SATA kotrolera, verovatno bih tražio neku (polovnu, logično) nForce2 ploču sa SATA podrškom. Ovo bi me verovatno koštalo oko 15-20€.

Da objasnim ja

Nisam siguran da postoji nForece 2 sa SATA om, a i da postoji pitanje kako bi radilo, i još veće pitanje da li bi pronašao.

Sledeće, nema potrebe za takvim stavom prema RazbojNick u. Čovek ti je lepo rekao, a ti ako znaš bolje ili si već rešio šta da radiš - onda zašto pitaš ?

Moje iskustvo. Ja imam matičnu MSI KT6 Delta-LSR (MS-6590) v.2 ona na sebi ima 2 SATA konektora. Kada sam hteo da ubacim Samsung F3 1TB nije hteo da ga prepozna. Da skratim, uzeo sam SATA katicu Siil 3114 i za sada dobro radi. Kartica ima na sebi 6 SATA kontolora. Glavni nedostatak joj je cena - košta oko 2k. Ima i jacih modela SATA + e SATA ali omg. pa menjaćemo valjda nekad računar.

Hvala, vladat1.

Poenta moje varijante zamene ploče je da prodajom 4 pobrojane komponente i doplatom od, ne znam ni ja, 50tak €, može da se predje na savremenu i NOVU platformu sa garancijom i nemerljivo boljim performansama u odnosu na SoA platformu. Malo je veće cimanje, ali bih ja tako uradio. NF2 ploče koštaju pravo bogatstvo u odnosu na ono što nude danas, plus nisu u preteranom izobilju, naročito te sa SATA na sebi. Dodatno, eventualni problem pri prepoznavanju diska je potpuno realan.

Hvala, vladat1.

Poenta moje varijante zamene ploče je da prodajom 4 pobrojane komponente i doplatom od, ne znam ni ja, 50tak €, može da se predje na savremenu i NOVU platformu sa garancijom i nemerljivo boljim performansama u odnosu na SoA platformu. Malo je veće cimanje, ali bih ja tako uradio. NF2 ploče koštaju pravo bogatstvo u odnosu na ono što nude danas, plus nisu u preteranom izobilju, naročito te sa SATA na sebi. Dodatno, eventualni problem pri prepoznavanju diska je potpuno realan.

Ovo je najbolja varijanta, stim ako čovek nema trenutno para. Neka kupi za početak neki SATA disk + kontroler. Sutra dan barem mu ostaje SATA HDD a kontoler uvek može da proda. (kad skupi 100 posta;))

Da objasnim ja

Nisam siguran da postoji nForece 2 sa SATA om, a i da postoji pitanje kako bi radilo, i još veće pitanje da li bi pronašao.

Sledeće, nema potrebe za takvim stavom prema RazbojNick u. Čovek ti je lepo rekao, a ti ako znaš bolje ili si već rešio šta da radiš - onda zašto pitaš ?

Moje iskustvo. Ja imam matičnu MSI KT6 Delta-LSR (MS-6590) v.2 ona na sebi ima 2 SATA konektora. Kada sam hteo da ubacim Samsung F3 1TB nije hteo da ga prepozna. Da skratim, uzeo sam SATA katicu Siil 3114 i za sada dobro radi. Kartica ima na sebi 6 SATA kontolora. Glavni nedostatak joj je cena - košta oko 2k. Ima i jacih modela SATA + e SATA ali omg. pa menjaćemo valjda nekad računar.

postoji sata i sata2 (a sad i sata3)

kako staviti samsunga na sata kontroler (odnosno sata 1.5gb/s, ili sata-150) imas, gle cuda u uputstvu za disk

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200510/20051010165142468_3.5_SATA_eng_r4.pdf

a ta tvoja ploca ima bas takav kontroler

nf2 ploca sa sata (odnosno sata 150 a ne sata2)
http://www.amazon.com/ABIT-Motherboard-NF7-S-NVIDIA-Chipset/dp/B0000U6MDO

Nisam primetio na samsugu F3 1TB ove džampere ... znam da sam ih tražio pre kupovine kontolora

Da, nema tih džampera, to uputstvo je staro. Za prebacivanje u sata 150 treba ES Tool i mora se izvesti na ploči koja već vidi disk (sata 300).

izgleda da sam mogao da izbegnem kupovinu Kontrolora, ali *** ko će da pohvata sve stvari :)

Pa pisah ja ranije naširoko u onoj F3 temi. Isti problem sam imao, cimao sam se na netu oko toga i pre kupovine diska i posle, ali jedino rešenje je bilo da kod drugara na sata 2 ploči prebacim onom alatkom.

Zaista mi nije jasna poenta ovakvih postova.
Covek lepo postavi pitanje. Umesto 3 ponudjene opcije koje je naveo, dobije doduse legitimnu ali 4. Zamoli da mu se ipak neko javi sa iskustvom vezanim za prve tri a nadje se neko ko ce da brani legitiman ali ipak 4 stav a da je pritom sam kupio kontroler :) Ne razumem? I da... postoje nForce 2 maticne sa dodatnim sil3112 cipom odnosno satom. I da... lepo rade u vecini slucajeva. Eh da jos nesto siil 3114 je 4-voro kanalni pa shodno tome ne moze da ima 6 funkcionalnih sata portova.
Tacno je da je zamena racunara najbolje ali i najskuplje resenje. Da je najelegantnije... pa tesko. Ja bih uzeo kontroler koji ce ti danas sutra mozda zatrebati u nekoj novoj masini ako ni zbog ceg drugog, a ono da ne razvlacis kablove do esata breketa kog btw mozda neces ni dobiti. Polovnu plocu ne bi uzimao zato sto se slazem da ih je vreme pregazilo a i ne uklapa mi se u elegantna resenja :)
Sto se adaptera SATA2IDE tice... Pa recimo da nisam imao dobra iskustva sa njima a i znam coveka kome je doticni spalio hard. Davno bese al se ne zaboravlja. Kakva je situacija sada s njima.... ne znam a ne zelim ni da znam :)
btw hotswap mi na 3112 i na 3114 bolje radi nego na novim plocama sa ahcijem.
Poz

@solim
Uzeo si mi reč(i) iz usta. Nisu ni meni tu jasne neke stvari, ali izgleda da to i nije bitno :S:
No, back ontopic, ako sam dobro razumeo ti koristiš makar dve kartice. Da li je moguć boot sa obe kartice?

U jednoj radnji u Loznici ima da se kupi Gembird-ov IDE>SATA adapter koji se ubode na matičnu ploču, a na njega se dovede flopi napajanje. Cena mu je 800 dinara... pogledaj kod firmi koje prodaju Gembird opremu.
chupo92 hvala za info.

..........................
Moje iskustvo....Da skratim, uzeo sam SATA katicu Siil 3114 i za sada dobro radi.
Samo jedno podpitanje - da li komp može da butuje sa diska koji je prikačen na tu karticu?

Vrh Dno