Šta je novo?

Sapphire Ati 4870

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Brat mi planira da kupi ovu kartu ali se boji da neće dobiti ništa u odnosu na njegovu konfiguraciju koja je:

Intel Core2Duo [email protected]
MB Asus P5K-E
2GB RAM

Sad ima Ati 2900XT

I Crysis mu nešto neradi kako bi voleo. Iskreno imal smisla da uzima ovog Sapphirea ili nešto drugo, ali je 150eura maximum.
Možda je thread za šta da kupim ali mislim da ljudi na ovom delu foruma mogu brže da mi odgovore. Unapred hvala hitno mi je.

dobice kako nece...jos ako uzme onu 1gb, i to onu "vaporX"

P.S. sad ce ce forum da pishe da doda jos malo pa uzme 4890 ili GTX260 klasika, ili da saceka jos mesec dana za 5xxx ATi-a

dobice kako nece...jos ako uzme onu 1gb, i to onu "vaporX"

P.S. sad ce ce forum da pishe da doda jos malo pa uzme 4890 ili GTX260 klasika, ili da saceka jos mesec dana za 5xxx ATi-a

ta sa 1gb je skuplja činimi se prilično
A kakva je ova tvoja 4850

Poslednja izmena:
Nek malo overklokuje taj E7300 i sa 4870 ima da kida sve igre realno nece postojati igra koja ce mu lose raditi - uostalom pogledajte malo bench oglase bukvalno na svakih par dana se prodaje neka Ati 4870 i to za mnogo manje novca tipa 110,120Eu.Taman za razliku kupi neki Cpu kuler i da ga vidi bog:type:;)

ta sa 1gb je skuplja činimi se prilično
A kakva je ova tvoja 4850

Imao sam 4870 bash tu sapphire i super je karta, al sam je prodao jer meni nije trebala...

U rezoluciji 1680x1080 22incha mogu sve da igram sa 4850...

realno ne gori pod nogama za novu kartu, treba sacekati 5xxx

Jesu "jeftine" sad 4870 i GTX260 al ce za mesec dana biti istorija, nece one biti olshije za mesec dana, al ce doci mnogo brze i bolje karte po pristupacnoj ceni i sad ako kupis nesto za 130e za 2 meseca neces moci da ga prodas za 80e

Kupio 4870 od XFX (512Mb). (11000 i kusur) Činimi se da je karta super. Ne greje se mnogo (ipak više od nVidie jer je moja GTX 260 50C na 40% obrtaja) a i prilično je tiha na (61C na 49% obrtaja fana na beogradskih 32 u hladu). Ali moram priznati da je moja karta GTX260 (core216) kida u svemu, ne mnogo ali ipak kida. Očekivao sam obrnuto stanje pošto na Tom's Hardwareu u testivima 4870 kida GTX260. Npr u 3dMark vantageo graphic score GTX260-9200 XFX4870-8600. U windows 7 scorei XFX4870-6.6 GTX260-7.2. Dali je možda do procesora i količine memorije.

Poslednja izmena:
Kupio 4870 od XFX (512Mb). (11000 i kusur) Činimi se da je karta super. Ne greje se mnogo a i prilično je tiha na 50% obrtaja venta. Ali moram priznati da je moja karta GTX260 (core216) kida u svemu, ne mnogo ali ipak kida. Očekivao sam obrnuto stanje pošto na Tom's Hardwareu u testivima 4870 kida GTX260. Npr u 3dMark vantageo graphic score GTX260-9200 XFX4870-8600. U windows 7 scorei XFX4870-6.6 GTX260-7.2. Dali je možda do procesora i količine memorije.

Ne znam gde si ti video da 4870 kida GTX-a. GTX260 je jaca kartica od 4870 512MB, kolje se sa 4870 1GB.

Klokni procesor na bar 3.0ghz i to je to.;) GTX260 216SP je kida zato sto je tvoja verzija sa 512MB, 1GB je jaca od iste GTX...

Klokni procesor na bar 3.0ghz i to je to.;) GTX260 216SP je kida zato sto je tvoja verzija sa 512MB, 1GB je jaca od iste GTX...

Nema on iskustva u klokovanju kao ni ja da mu pomognem jer ako vidiš u potpisu moje konfe da ja Q6600 držim na defaultu tj. 2.4 a ljudi ga po benču dižu minimum na 3.0, iako mi se čini da imam dobar kuler, a kod njega je onaj Intelov što dolazi u kutiji. Mada ipak ova 4870 je mnogo bolja od 2900XT sa kojim nije mogao da odradi ni 3D mark vantage jer se zakucavala pri prvom testu.

Poslednja izmena:
Cpu je veliki faktoru u radu jake kartice kao sto je Atijeva 4870 a i Gtx260 realno core2duo na 2.6ghz koji ima tvoj brat je ok ali gusi karticu kada ga bude bar digao na 3.0ghz (a i vise) osetice veliku razliku u radu.P.S. nemozes da poredis Ati i nvidiu u 3dmark scoru jer je opste poznato da je 3dmark naklonjen nvidiji+ kod tebe je quad a kod njega core2duo razlika u kranjem scoru je nebo i zemlja.Evo malo upustva kako da dignete te CPU-e i malo ih oznojite bukvalo je greh ne overklokovati ih a i nije to nikakva nauka http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925

Cpu je veliki faktoru u radu jake kartice kao sto je Atijeva 4870 a i Gtx260 realno core2duo na 2.6ghz koji ima tvoj brat je ok ali gusi karticu kada ga bude bar digao na 3.0ghz (a i vise) osetice veliku razliku u radu.P.S. nemozes da poredis Ati i nvidiu u 3dmark scoru jer je opste poznato da je 3dmark naklonjen nvidiji+ kod tebe je quad a kod njega core2duo razlika u kranjem scoru je nebo i zemlja.Evo malo upustva kako da dignete te CPU-e i malo ih oznojite bukvalo je greh ne overklokovati ih a i nije to nikakva nauka http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925
Malo odosmo na overclock ali kad smo već tu da pitam. Na koliko bi mogao da dignem moj Q6600 sa hlađenjem iz potpisa , dakle CM Mars a da ne bude nešto preterano, a na koliko bi moj brat mogao da digne scoj C2D 7300 i koji bi mu kuler bio dobar jer pretpostavljam da sa ovim intelovim teško šta može

Ti mozes da probas do 3600mhz, a tvoj brat do 3500-3600mhz sa box kulerom.

a da li se overclock može odraditi iz windowsa pomoću Asusovih alata tipa AI Suite OC Booster i slično

Malo odosmo na overclock ali kad smo već tu da pitam. Na koliko bi mogao da dignem moj Q6600 sa hlađenjem iz potpisa , dakle CM Mars a da ne bude nešto preterano, a na koliko bi moj brat mogao da digne scoj C2D 7300 i koji bi mu kuler bio dobar jer pretpostavljam da sa ovim intelovim teško šta može
S obzirom da nemate iskustva ja bih isao do nekog maximuma bez dizanja voltaze na bilo kom od dva cpu-a.A otprilike Va Milos vam je rekao neke maximume ali ja bi stavio za tvoj quad 400x8=3200mhz a i za E7300 400x8=3200(pa vidite kako ide moze to jos ali polako) .Ne mora da menja kuler na E7300 box ce sasvim biti dovoljan e sad bas ako ga nervira sto da ne.P.S. ja moj cpu vec dve god drzim OC na box-u i nista mu nije doduse imam 12ticu koja izduvava vazduh odmah iza njega a temp su skroz ok.

Poslednja izmena:

sada je 4890 u cenovnom rangu sa GTX260 tako da nema tu sta da se poredi...nova 4870 ima za 11000 RSD

A 4890 brishe patos sa GTX260 vishe puta

S obzirom da nemate iskustva ja bih isao do nekog maximuma bez dizanja voltaze na bilo kom od dva cpu-a.A otprilike Va Milos vam je rekao neke maximume ali ja bi stavio za tvoj quad 400x8=3200mhz a i za E7300 400x8=3200(pa vidite kako ide moze to jos ali polako) .Ne mora da menja kuler na E7300 box ce sasvim biti dovoljan e sad bas ako ga nervira sto da ne.P.S. ja moj cpu vec dve god drzim OC na box-u i nista mu nije doduse imam 12ticu koja izduvava vazduh odmah iza njega a temp su skroz ok.
Gledali smo nešto u BIOS-u ali neznam šta tamo da se uradi ako već ne diramo Voltaže jeli treba samo onaj CPU Ratio da se promeni pošto je sad na "Auto". Prilično je siromašan Bios sa opcijama

Poslednja izmena:
Evo digli smo C2D na 3.2. samo smo promenili FSB sa 266 na 400 i CPU rati smo stavili na 8. Jel treba nešto još da se radi tipa volataža i slično ili je dovoljno ovo. Mada mu je temperatura čim uđe u vin 52C

^
Visoka je to temperatura. Nek spusti na 3.0 ili malo nize pa onda nek proba... ustvari, vazna je temperatura u load-u.

^
Visoka je to temperatura. Nek spusti na 3.0 ili malo nize pa onda nek proba... ustvari, vazna je temperatura u load-u.

Evo sad smo probali. Temp je u windowsu oko 40C a pro loadu neke aplikacije (npr. igre) ide do 50C ne više. Dali je to Ok?

Vise nego dobro. Najbolje bi bilo da ga opteretis orthos-om i gledas koliko se greje u load-u.:wave:

Vise nego dobro. Najbolje bi bilo da ga opteretis orthos-om i gledas koliko se greje u load-u.:wave:

Probaću mada sam planirao Prime 95. Neko sad sam skinuo program RealTemp 3.0 i pokrenuo ga na mom Q6600 koji nije OC i prijavljuje mi temperature svih Corova oko 50C. ne znam zašto to.

Skini CoreTemp a mozda ti je kuciste zatvoreno otvori ga i proveri taj kuler jel lepo namontiran.

Skini CoreTemp a mozda ti je kuciste zatvoreno otvori ga i proveri taj kuler jel lepo namontiran.

Lepo je namontiran a lepo hladi, čini mi se. Nego mi nije jasno zašto ASUS AI Suite prijavlju CPU TEmp-32C a RealTemp skoro 50C. Ovo su mi temperature sa sva 4 za load koji ide od 0% do 5% u Core Temp-u i isto je i u RealTemp-u. Jel ovo visoko
Core0 46C
Core1 44C
Core2 40C
Core3 39C

Poslednja izmena:
Lepo je namontiran a lepo hladi, čini mi se. Nego mi nije jasno zašto ASUS AI Suite prijavlju CPU TEmp-32C a RealTemp skoro 50C. Ovo su mi temperature sa sva 4 za load koji ide od 0% do 5% u Core Temp-u i isto je i u RealTemp-u. Jel ovo visoko
Core0 46C
Core1 44C
Core2 40C
Core3 39C

Da da visoko je tj na granici da budem precizan treba ti bolji kuler :wave:

Da da visoko je tj na granici da budem precizan treba ti bolji kuler :wave:

E vidi šta kaže everesrt

CPU 30
Core 1 39
Core 2 38
C0re 3 36
Core4 35