Šta je novo?

Sapphire 9800 Pro BIOS

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Imam pri ruci jednu Sapphire 9800 Pro 256MB DDRII.

Na sebi ima Hynix 2.5ns memorije, ima layout ma pljunuti 9800 XT od doticne firme (i memorija se koristi na istoj).
Omega drajveri (4.2) mi prijavljuju da je na kartici R360: 'Hynix DDR BIOS with thermal control', dok mi RivaTuner, Aida i jos neki programcici prijavljuju da je R350 jezgro.

Interesuje me da li vredi (i moze) da se stavi BIOS od 9800XT? Pre svega da li ce da pravi problem sa jezgrom (R360 - R350 razlika) i da li taj BIOS uopste daje veci napon memoriji ili ne daje ?

Inace specifikacije memorije (na 50 strana 😀 ) kazu da je ta ista memorija na 2.5V 350MHz, a na 2.8V je 400MHz.
Sa ovim BIOS-om na kartici memorija nema zelju da radi na 400 bez artefakata.

Ajmo Experti za Radeta dajte neku ispomoc ovamo da ne bih jos jednu lepu karticu :smash: :d

Da pretrazis malo tridove o ATi karticama (ili procitas novi Digital! 😉) saznao bi da na toj kartici nije DDR II nego DDR1 memorija od 2.5ns. Po specifikaciji ona bi trebalo da radi na 400 MHz, ali teorijske vrednosti se retko kad dostignu na ATi karticama. Najjednostavniji nacin da saznas koji GPU imas na kartici jeste da skines kuler sa nje 😉
Poz
NEdjo

Nedjo je napisao(la):
Da pretrazis malo tridove o ATi karticama (ili procitas novi Digital! 😉) saznao bi da na toj kartici nije DDR II nego DDR1 memorija od 2.5ns. Po specifikaciji ona bi trebalo da radi na 400 MHz, ali teorijske vrednosti se retko kad dostignu na ATi karticama. Najjednostavniji nacin da saznas koji GPU imas na kartici jeste da skines kuler sa nje 😉
Poz
NEdjo

Heh... :S:

A na kutiji, stikeru, i svemu sto ide uz karticu pise DDRII 256MB ??? :trust:

Tacnije pise: Radeon 9800Pro 256MB DDR-II.

Pp Product Number-u, na Sapphire sajtu, za karticu pise da ima DDR II.

Oce lazu ovi mali kinezi, a ? 😀 😀 😀

Poslednja izmena:
Pa sta hoces, imam jednu ovde (bila do skoro u masini) i hoce da radi kao 9800XT. Ne znam u cemu je stvar? Ocekujes od 9800 Pro da se klokuje kao 9800XT *(na 450 / 800?) Preterujesh 😉

ps. naravno da nije DDR2!

byMaX je napisao(la):
Pa sta hoces, imam jednu ovde (bila do skoro u masini) i hoce da radi kao 9800XT. Ne znam u cemu je stvar? Ocekujes od 9800 Pro da se klokuje kao 9800XT *(na 450 / 800?) Preterujesh 😉

E oce ona na 460/780 sasvim bez problema.

Ja samo hocu da probam XT BIOS da vidim ima li poboljsanja/pogorsanja i naravno overdrive/thermal control.

Sve jedno probacu veceras jer sam nasao dosta materijala i svi idu u korist toga da je ovo XT kartica.

Dobijete info u oba slucaja (mrtvo/zivo :d ).

byMaX je napisao(la):

E da, definitivno nije DDR2, a i bolje sto nije manje bi se overclocovala 😀

Nemoj, lako se spaljuje! Veruj mi, probao!

byMaX je napisao(la):
Nemoj, lako se spaljuje! Veruj mi, probao!
Max, kod mene jedna 9800pro vec cetiri meseca radi kao XT. Klokovala se i pre isto kao i sada sa biosom XT, 460/780, samo sto je sada default 412/364.
Doduse hladim je sa Zalman-om aktivno.
Poz.

meaculpa je napisao(la):
Max, kod mene jedna 9800pro vec cetiri meseca radi kao XT. Klokovala se i pre isto kao i sada sa biosom XT, 460/780, samo sto je sada default 412/364.
Poz.

Cime si fleshovao BIOS (i koji) posto meni nesto ne ide iz dos-a (ne prepoznaje EPROM ????).

Ako mozes posalji mi flash i BIOS na mail.

THX

Stojcha je napisao(la):
Cime si fleshovao BIOS (i koji) posto meni nesto ne ide iz dos-a (ne prepoznaje EPROM ????).

Ako mozes posalji mi flash i BIOS na mail.

THX
Evo ti ovaj link, posto sam veceras probao kokosu da posaljem bios za maticnu, ali ovaj smrdljivi PTT nece da posalje ni mail kako treba. Upotrebio sam flashrom 1.30 i bios za XT ali preradjeni za moju kartu Gigabyte 9800pro.
Na ovom linku je celo objasnjenje:
http://www.3dmaxx.net/forums/forumdisplay.php?forumid=8
Poz.
Vazno:[/U] Moras da nadjes prepravljeni bios za tvoju kartu, jer moze da se desi da :wall: i :crash:

Poslednja izmena:
meaculpa je napisao(la):
Evo ti ovaj link, posto sam veceras probao kokosu da posaljem bios za maticnu, ali ovaj smrdljivi PTT nece da posalje ni mail kako treba. Upotrebio sam flashrom 1.30 i bios za XT ali preradjeni za moju kartu Gigabyte 9800pro.
Na ovom linku je celo objasnjenje:
http://www.3dmaxx.net/forums/forumdisplay.php?forumid=8
Poz.

Thats the spirit :beer:

THX.

meaculpa je napisao(la):
Procitaj, molim te ono vazno u prethodnom postu :laugh:
Posto im ne radi trenutno forum, proveri i ovo kada im bude dostupan site:
http://www.3dmaxx.net/articles/xtflash/

Kasno decko 😉

Vec sam ufleshovao Sapphire 9800XT BIOS i.... RADI 🙂 🙂 .... za sad :d

Overdrive radi, prikazuje temperaturu (spustio sam oba kloka na 200 da vidim koliko ce da se ohladi).

Sad jedino ostaje da doradim hladjenje posto mi se ne svidja temp. od 60C po startovanju.

I jos bitnije pitanje da li i koliko ovaj BIOS dize napone na raznim komponentama koje, jelte treba hladiti 😀 😀

Al doslo vreme za spavanje, radi se ujutru 😡

E da zaboravih 🙂

Sad se uredno prijavljuje kao R360 u svim programcicima 😀

Stojcha je napisao(la):
E da zaboravih 🙂

Sad se uredno prijavljuje kao R360 u svim programcicima 😀
Pa da sada je R360 jer ga tako cita iz biosa, tako ce biti i ubuduce.
Nek je sa srecom 😉 i prikazi neki rezultat.
:wave:

Poslednja izmena:
meaculpa je napisao(la):
Pa da sada je R360 jer ga tako cita iz biosa, tako ce biti i ubuduce.
Nek je sa srecom 😉 i prikazi neki rezultat.

Kad vec imas nesto slicno kuci, daj mali info o temperaturi.

Buni me sto mi Overdrive pokazuje u startu oko 60C a RivaTuner uredno cita ~40C. Znaci ne slazu se za celih 20C.
Normalno obe temperature se menjaju u zavisnosti od rada, ali se i dalje razlikuju za 20C.

Jel ovo ok ili nema veze sa mozgom ??? :zgran:

Pa evo ovako: Posto ne verujem nikakvim software-skim citanjima, ja sam stavio termalnu sondu na samu povrsinu Zalmana iznad GPU. Idle temp sa zatvorenim kucistem je 42-45C, full load temp. se krece od 55C za normalan rad do 66C za igrice itd. Kada OC kartu, obicno je otvoreno kuciste, za postizanje rezultata i u njega duva kinez od fi 40cm, tako da temp. od 32C nije merodavna. OC od 460/780 nece sa zatvorenim kucistem jer mi toplota direktno ide na CPU i on zakuca kada je na 3640Mhz. Moram da dodatno hladim. Nemam cooler-e za memoriju, mozda bi se podigao klok za koji Mhz.
Pozdrav i napisi kako si zadovoljan modovanjem i da li u 3D Marku 2K3 imas smetnje u battle of prox. Meni se pojavljuju blede uzduzne linije, ali samo u tom testu, sve ostalo zajedno sa igrama, radi savrseno vec 4 meseca.

meaculpa je napisao(la):
Pa evo ovako: Posto ne verujem nikakvim software-skim citanjima, ja sam stavio termalnu sondu na samu povrsinu Zalmana iznad GPU. Idle temp sa zatvorenim kucistem je 42-45C, full load temp. se krece od 55C za normalan rad do 66C za igrice itd. Kada OC kartu, obicno je otvoreno kuciste, za postizanje rezultata i u njega duva kinez od fi 40cm, tako da temp. od 32C nije merodavna. OC od 460/780 nece sa zatvorenim kucistem jer mi toplota direktno ide na CPU i on zakuca kada je na 3640Mhz. Moram da dodatno hladim. Nemam cooler-e za memoriju, mozda bi se podigao klok za koji Mhz.
Pozdrav i napisi kako si zadovoljan modovanjem i da li u 3D Marku 2K3 imas smetnje u battle of prox. Meni se pojavljuju blede uzduzne linije, ali samo u tom testu, sve ostalo zajedno sa igrama, radi savrseno vec 4 meseca.

Posle dva dana jos uvek fino radi kao 9800XT (memorije se greju ali ga cenim da nece da 'riknu' :d , jezgro se vrlo malo greje u odnosu na default).

Nikakve anomalije nema u grafici. 3Dmark2003-Battle of Proxycon takodje nema anomalije (sto ti rece bele linije).

Nije mi jasno sta se razlikuje u odnosu na stari BIOS jer kad vratim frekvencije na default za R9800Pro dobijam bolje rezultate u Benchmark programima i generalno bolji fps. u igrama (ne mnogo ali ima osetne razlike, narocito NFS7 i Chrome).
Koliko sam uspeo da pronadjem R350 i R360 bi trebalo da su po funkcijama ista jezgra, pa mi bas zbog toga nikako nije jasno zasto mi sad kao R360 bolje radi ????? 🙂

Sto se tice OC. dobija se nesto vrlo malo na maximumu. Sad je oko 475/790 i to se pregreje za 2 uzastopna 3Dmark-a (memorija i dalje nece bez hladjenja dalje sto me bas i ne cudi 😀 ).

Ja sam dobio naprotiv bolje rezultate sa uflesovanim biosom od XT.Sve sto si napisao stoji i za moju kartu. Ali pazi, ja sam dwl. prepravljeni bios za 128Mb karte posto toliko i imam, zato se i deseva da mi ima smetnje koje sam naveo.
Definitivno, ipak se karta bolje ponasa u igrama i fps je osetno bolji.

Hm...

Sve u svemu Stojcho, ti znas zasto zivis, za mesec dana isprobas oko 5 graf. kartica(po mojoj skromonoj evidenciji) iz gornjeg doma!! :guitar:

bigone je napisao(la):
Sve u svemu Stojcho, ti znas zasto zivis, za mesec dana isprobas oko 5 graf. kartica(po mojoj skromonoj evidenciji) iz gornjeg doma!! :guitar:

Posle 10 h na poslu, maltretiranje komponenti mi dodje kao relaksacija :smoke: :d :crash:

Hm...

Stojcho, ja sam malo kloknuo FX5200, kod prijatelja(naravno on ne zna sta sam radio na njegovom PC-u), samo memoriju, kao neki tvrde da se ostecuje kartica ako se klokuje jezgro, elem posto sam ja poletarac u ovome, pa jos uvek ne znam, a nisam ni dobio neke mnogo velike rezultate u 3dmark2001 recimo oko 230 poena vise od default-a, reci mi da li je dovoljan samo Power Strip, za overklokovanje graf. karti ili treba jos nesto (sto rece onaj odozgo kineski ventilator), za ovaj bios update mi je jasno da od bez xt, napravis xt, to je OK. 😛arty:

meaculpa je napisao(la):
Poz.

Nijednu ja kartu nisam overklokovanjem spalio. Ova je radila na defaultu, citave 0.4 sekunde, pre nego sto ju je plocha spalila. DFI, za A64... neispravna naponska jedinica. Otisla i memorija i A64 😉

ps. i moj 9800pro radi sav srecan kao XT 🙂

byMaX je napisao(la):
ps. i moj 9800pro radi sav srecan kao XT 🙂

Vidis 😉 i ti bas znas zasto zivis, ko sto rece bigone :smoke:

bigone je napisao(la):
Stojcho, ja sam malo kloknuo FX5200, kod prijatelja(naravno on ne zna sta sam radio na njegovom PC-u), samo memoriju, kao neki tvrde da se ostecuje kartica ako se klokuje jezgro, elem posto sam ja poletarac u ovome, pa jos uvek ne znam, a nisam ni dobio neke mnogo velike rezultate u 3dmark2001 recimo oko 230 poena vise od default-a, reci mi da li je dovoljan samo Power Strip, za overklokovanje graf. karti ili treba jos nesto (sto rece onaj odozgo kineski ventilator), za ovaj bios update mi je jasno da od bez xt, napravis xt, to je OK. 😛arty:

Pa od nVidia kartice bas i ne zelis da od one bez XT napravis onu sa XT 😀

Dobar ti je PowerStrip, al ti se za tu konkretnu bolje pokazuje RivaTuner i Detonator 53.03 u kombinaciji.

Pa onda srecno, al da te ne vidi drugar sta radis da ne bi bilo :wall: :smackbum:

He, he

Hahaha, dobar komentar Stojcho, mislim i na smajlije, hvala za savet!
Ne brini nece 🙂 😛arty:

byMaX je napisao(la):
Nijednu ja kartu nisam overklokovanjem spalio. Ova je radila na defaultu, citave 0.4 sekunde, pre nego sto ju je plocha spalila. DFI, za A64... neispravna naponska jedinica. Otisla i memorija i A64 😉
E, 'oces prodajes taj mrtvi A64? 🙂
Castim te picem i dosta ti... :d

A ja da uzmem to, napravim privezak... i sa tim okacenim oko vrata, banem kod matorog simpsona u firmu! :d:d:d

Nazad
Vrh Dno