Šta je novo?

sapphire 4850 oc problem

Seraph

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
18.08.2008
Poena
380
Well,pokusavam da oc graficku vec duze vreme,ali mi uvek prijavi neki problem kada sam mislio da sam ga resio.Nisam oc pros ili sta vec,pokusavam sve da sredim preko catalyst drivera.
U sustini graficka ima referentno hladjenje,ili sam barem tako cuo da ga zovu,onaj konjasti cooler na sred ploce,ne obuhvata celu plocu.
Anyway,prica kaze sledece- na defaultu cpu clock je 625mhz a ram 933.
Dok se nisam odlucio za oc nije bilo problema sa pregrevanjem,cak i kod najveceg gusenja u Crysisu temperatura je bila ~65*c.
Anyway,overclockujem core na 650,i ram na 1ghz bez menjanja fan speeda.Pocnu da iskacu kvadratici i tako to,pa sam onda editovao catalystov profil za fan speed i sa 27% ga nabacio prvo na 60%.Temperatura je ostala ista,nije se menjala uopste kao i pre podesavanja,ali iz ne znam kog fazona mi je to omogucilo da oclockujem radne taktove jos vise.Pa bi onda tako dosao do neke granice pa bi opet pocelo da zeza...na kraju sam dosao do 95% fan speeda,temperatura je bila gotovo ista kao sa 27%,ali mi je sve to omogucilo da na kraju postignem stabilnih za core 680mhz i ram 1028mhz.Mada,mogao sam core speed da stavim na max(700mhz) da mi ne baguje,ali sam na momente dobijao blue screen pa sam morao da smanjim ram clock.
Realno nisam zadovoljan ram clockom,s obzirom da fan radi sa 95%,a citao sam da su likovi po defaultu izvlacili oko 1090mhz.
E sad,pitanje je-temp se nije menjala,fan speed sam stalno povecavao,i to je nekako omogucilo gorenavedeni oc.Zar oc ne zavisi od temp?Mislim,ako se nije grafa pregrejavala bez obzira na fan speed,a sada je pri max opterecenju 70*c,zasto mi ne dozvoljava veci clock?
Jel bitniji core clock ili ram clock?Posto moram jedan da smanjujem da bih drugi stabilno povecao.
Tem kada nista ne radim je bila 43-45*c,sada je 47*c,nista preterano veca
Ili jednostavno da batalim,pa kupim zaseban cooler za gpu,mada realno nemam pojma sta bi on pomogao kada je temperatura prihvatljiva u ovom trenutku

Btw:
c2q 6600
2x2gb geil bd,800mhz
p5q

Nista osim grafe nije oc
Bilo koja pomoc bi mi dobrodosla

Poslednja izmena:
Jednostavno, ne klokuju se sve graficke. kao ni svi procesori isto...
Ubo si malo losiji primerak i to je to...
Inace nije povezano grejanje direktno sa klokovanjem, samo je jedan od faktora...

Na žalost to je referentni dizajn za 4850.
Promena hlađenja tako da hladnjak pokrije i memoriju će doneti benefit, samo je pitanje da li se isplati. Ako planiaš da uzmeš neku coolvivu pa da je sačuvaš za neku buduću karticu sigurno će pomoći.
Sapphire je malo posle lansiranja 4850 napravio svoj dizajn kod koga je nešto kraća kartica i malo drugačija elektronika, pogađaš lakše se klokuje :D

Na žalost to je referentni dizajn za 4850.
Promena hlađenja tako da hladnjak pokrije i memoriju će doneti benefit, samo je pitanje da li se isplati. Ako planiaš da uzmeš neku coolvivu pa da je sačuvaš za neku buduću karticu sigurno će pomoći.
Sapphire je malo posle lansiranja 4850 napravio svoj dizajn kod koga je nešto kraća kartica i malo drugačija elektronika, pogađaš lakše se klokuje :D

Video sam tu kartu kod druga ali ne znam koliko se klokuje. Svakako se čini boljom od one referentne. Možda bi bilo dobro da dizajn sledeće, HD5850-ke radi Sapphire da ovi iz ATI-ja ne bi za**ali opet, ko zna možda za sledeću generaciju planiraju da se vent okreće na 4,5% svoje brzine i da temp u igrama bude 120C :D

@Seraph prvo dali imas dobar protok vazduha kroz kuciste koliko ventilatora imas drugo mozda ti je losiji primerak kartice pa zato nece u overclock ipak probaj da smanjis temperaturu kartice tako sto ces jos jedan ventilator dodati da duva na krafiku trece kod mene na krafici nisu toliko visoke temperature dosad nije presla 55C

@Seraph prvo dali imas dobar protok vazduha kroz kuciste koliko ventilatora imas drugo mozda ti je losiji primerak kartice pa zato nece u overclock ipak probaj da smanjis temperaturu kartice tako sto ces jos jedan ventilator dodati da duva na krafiku trece kod mene na krafici nisu toliko visoke temperature dosad nije presla 55C

Izvini, da li ti fale neki dugmići na tastaturi?
Recimo tačka, zarez itd :D

NHF:wave:

Opušteno, nemoj da se ljutiš zbog komentara.

Ma neljutim se.

Lol :D
Da,kuciste je dobro provetreno,al ***a,ovo i dalje nece.Znaci definitivno sam uboo 'sugav' primerak

Izgleda si bas ubo los primerak

Ta kartica je ocajna za overklok! Hladnjak ne naleze uopste na memoriju,pa je i overklok ocajan!:mad:

Pa vecina kartica nema hladnjak na memoriji pa se overclockuje sasvim solidno nego covek je bas ubo los primerak.

Mada i to hladjenje moze se popraviti jednostavno zamenis taj hladnjak na vazduh sa nekim vodenim hladjenjem i ima da imas solidan overclock.

probaj da klokujes karticu sa ati tray tools, jer se u att-u mogu menjati naponi gpu-a, a ja bas mislim da ti je kartica gladna napona

Kako ide sa klokovanjem uz pomoc Ati Tray Tools-a? Ima li napredka?

Kako ide sa klokovanjem uz pomoc Ati Tray Tools-a? Ima li napredka?

uspeo sam da dignem napon sa 1,044 na 1,158v(to je navisa opcija za napon) i nekako sam izvukao 1065mhz rama 'stabilnih' . Testirao sam u crysisu,bilo je malih problema dok nisam sredio i fan speed ali ovoliki napon samo zbog dizanja za 25mhz(tj. 50mhz)....da li da pokusam da dignem napon jos?Ako je to ikako moguce

Sve zavisi kolika ti je temperatura od toga zavisi dali mozes jos dizati napon ali nemoj da preterujes nebih ti preporucio veci napon od 1.2v ako ti je 1.044 pocetni napon. Kod tebe je ocigledno losiji primerak kraficke.

Sve zavisi kolika ti je temperatura od toga zavisi dali mozes jos dizati napon ali nemoj da preterujes nebih ti preporucio veci napon od 1.2v ako ti je 1.044 pocetni napon. Kod tebe je ocigledno losiji primerak kraficke.

temperatura gotovo da nije ni skocila.....ili ja to nisam ni primetio.
S obzirom da je ovo na sta sam stavio najvisi napon koji postoji u opcijama ati tray toolsa,jel mogu da ga modifikujem da bih odabrao jos visi?

Mozes jedino vmod pa da napravis veci napon na kartici raspitaj se malo kako da modujes karticu jer ja licno nisam radio modovanje, ali sam video kod drugih da moze.

Ja isto imam Sapphire 4850 i temperatura je oko 45 a u loadu max. do 70 stepeni bez podešavanja brzine kulera koji je fabrički oko 30% i mislim da je temp. ok a dostiže je u Crysis Warhead-u na gamer podešenje grafike, ili u novom Brothers in Arms sve na High tako da to nije loša temp. Ali ja sam probao da joj podignem takt da bi video koliko će bolje rezultate da postigne u 3DMark-u 06 podigo sam takt preko CCC-a međutim kad je došo na red test grafike isto je izleteo iz testa tako da više nisam ni pokušavao i neznam kolko se uopšte dobijab sa tim OC,.:type:

Ja isto imam Sapphire 4850 i temperatura je oko 45 a u loadu max. do 70 stepeni bez podešavanja brzine kulera koji je fabrički oko 30% i mislim da je temp. ok a dostiže je u Crysis Warhead-u na gamer podešenje grafike, ili u novom Brothers in Arms sve na High tako da to nije loša temp. Ali ja sam probao da joj podignem takt da bi video koliko će bolje rezultate da postigne u 3DMark-u 06 podigo sam takt preko CCC-a međutim kad je došo na red test grafike isto je izleteo iz testa tako da više nisam ni pokušavao i neznam kolko se uopšte dobijab sa tim OC,.:type:

dobijas dusevni mir i 1fps vise :D

Poslednja izmena:
Zavisi koliki je klok negde dobijes 5 negde 10fps sve zavisi od igrice.

Ta voltaza u ATT se odnosi na napon GPU-a, i softverski napon nemoze da se podize vise od 1,158, sto daje nekih realnih 1,2 volta na merenju

kakav je klok gpua kad si podigao napon? ja sam imao problema sa klokovanjem gpu-a dok nisam podesio napon na 1.158 i sad postizem 710-720 MHz stabilnih sa tim naponom u ATT-u, doduse u pitanju je referntni model iz palita

Well,pokusavam da oc graficku vec duze vreme,ali mi uvek prijavi neki problem kada sam mislio da sam ga resio.Nisam oc pros ili sta vec,pokusavam sve da sredim preko catalyst drivera.
U sustini graficka ima referentno hladjenje,ili sam barem tako cuo da ga zovu,onaj konjasti cooler na sred ploce,ne obuhvata celu plocu.
Anyway,prica kaze sledece- na defaultu cpu clock je 625mhz a ram 933.
Dok se nisam odlucio za oc nije bilo problema sa pregrevanjem,cak i kod najveceg gusenja u Crysisu temperatura je bila ~65*c.
Anyway,overclockujem core na 650,i ram na 1ghz bez menjanja fan speeda.Pocnu da iskacu kvadratici i tako to,pa sam onda editovao catalystov profil za fan speed i sa 27% ga nabacio prvo na 60%.Temperatura je ostala ista,nije se menjala uopste kao i pre podesavanja,ali iz ne znam kog fazona mi je to omogucilo da oclockujem radne taktove jos vise.Pa bi onda tako dosao do neke granice pa bi opet pocelo da zeza...na kraju sam dosao do 95% fan speeda,temperatura je bila gotovo ista kao sa 27%,ali mi je sve to omogucilo da na kraju postignem stabilnih za core 680mhz i ram 1028mhz.Mada,mogao sam core speed da stavim na max(700mhz) da mi ne baguje,ali sam na momente dobijao blue screen pa sam morao da smanjim ram clock.
Realno nisam zadovoljan ram clockom,s obzirom da fan radi sa 95%,a citao sam da su likovi po defaultu izvlacili oko 1090mhz.
E sad,pitanje je-temp se nije menjala,fan speed sam stalno povecavao,i to je nekako omogucilo gorenavedeni oc.Zar oc ne zavisi od temp?Mislim,ako se nije grafa pregrejavala bez obzira na fan speed,a sada je pri max opterecenju 70*c,zasto mi ne dozvoljava veci clock?
Jel bitniji core clock ili ram clock?Posto moram jedan da smanjujem da bih drugi stabilno povecao.
Tem kada nista ne radim je bila 43-45*c,sada je 47*c,nista preterano veca
Ili jednostavno da batalim,pa kupim zaseban cooler za gpu,mada realno nemam pojma sta bi on pomogao kada je temperatura prihvatljiva u ovom trenutku

Btw:
c2q 6600
2x2gb geil bd,800mhz
p5q

Nista osim grafe nije oc
Bilo koja pomoc bi mi dobrodosla

Pogresio si default za memoriju nije 933 vec 993MHZ.

Ne javlja se nesto.Izgleda da je nesto krenulo po zlu...mozda je preklokovao??

haha,nije,nego sam u guzvi.....da,***a,pogresio sam to za momoriju,ali sam mislio na 993 :)
jednostavno nece pa nece,i sa dizanjem samog napona u att dobijem neku stabilnost za +10mhz (gpu i ram) i sve preko toga puca....temp je u loadu 76*c,***a,ili je los primerak ili jednostavno se ram na grafi ne hladi dovoljno....e sad,da li mi se isplati da puknem 2k na novi cooler ili ne....

Vrh Dno