Šta je novo?

Sapphire 4850 512mb DDR3 utisci...

dok

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2005
Poena
319
Konacno je stigla i evo na brzinu sam odradio neke testove pa da podelim sa vama utiske.Kartica dolazi u maloj kutiji gde osim nje ima standardne dodatke a prijatno me iznenadio onaj DVI-HDMI adapter.Inace nije preterano velika a nisam uspeo da cujem koliko je bucan kuler zbog dodatnih ventilatora u kucistu koji stvaraju dodatnu buku.U idle je oko 42 stepeni,dok u fulu cu je kasnije testirati.Evo rezultata na default setovanjima koja su 625/993 MHz.

Prilozi

• 4850.jpg
    4850.jpg
    373.5 KB · Pregleda: 393
  • 4850 2003.jpg
    4850 2003.jpg
    248.4 KB · Pregleda: 240
  • 4850 2005.jpg
    4850 2005.jpg
    316.1 KB · Pregleda: 197
  • 4850 2006.jpg
    4850 2006.jpg
    308.3 KB · Pregleda: 221
Kuler nije bucan,imao sam karticu na par dana...Ono sto se meni nije svidelo jeste sto kuler nimalo ne naleze na memoriju i zbog toga se jako slabo klokuje...Mada koga to ne zanima,sasvim ok kartica za te pare i ne greje se puno...poz

Imam istu karticu, kuler nije bucan dok ne ubrza, a kad ubrza prilicno se cuje, doduse meni je kuciste vazda otvoreno pa mozda onima koji ne otvaraju kuciste nece smetati.
A ti probaj pa je malo klokni, jer se moja stvarno slabo klokuje a vidim da ljudi pricaju da moze na 720-30 MHZ da radi.

Imam istu karticu, kuler nije bucan dok ne ubrza, a kad ubrza prilicno se cuje, doduse meni je kuciste vazda otvoreno pa mozda onima koji ne otvaraju kuciste nece smetati.
A ti probaj pa je malo klokni, jer se moja stvarno slabo klokuje a vidim da ljudi pricaju da moze na 720-30 MHZ da radi.

Ma moze ona na 720Mhz,ali se memorija nikako ne klokuje...:mad:

Imam jedan problem.Dok sam bio na integrusi ,3200,sve je radilo siper a sad nece.Evo o cemu se radi.Imam DVI-HDMI kabal koji je malo kvalitetniji i povezem graficku i LCDTV a na drugi izlaz graficke monitor i u drajverima biram clone i sve funkcionise super na integrusi.Sada na 4850 kad iskljucim u drajverima LCDTV on izgubi sliku sto je i normalno i,ali kad ugasim i upalim TV automatski se pali clone u drajverima.To se primeti na monitoru tako sto se pojave u delicu sekunde neke crne linije koje trepnu,pogledam u drajverima a ono ukljucen clone TV iako sam ga iskljucio.Menjao sam nekoliko drajvera ali isto,tako da sad vadim kabal iz TV-a i kad hocu nesto da gledam sa racunara opet ga bodem ,dok na integrusi nisam morao,samo sam u drajverima stavljao clone i iskljucuvao ga.Zna li neko resenje?

Ma karta ne treba da se klokuje uopste,nego ima li neko resenje na onaj problem sto sam izneo?

Ja imam malo drugaciju

Kupio sam sapphire 4850, 512, ddr3, ali singleslot, duza je kartica, cak toliko da sam morao hard da prebacim za sprat nize :), jer je skoro udarala u njega. Odlicno radi, pogotovo sa novim 8.10 drajverima koji imaju regulaciju za ventilator, stavio sam na 40%, i sad je idle 53C, a bila je oko 70 bez regulacije. Cak na tom stanju nije bucna, malo se cuje.
Ljudi sad tek shvatam kolika je uzivancija kad ladno sve dizem na high i very high u igrama, doduse na 1280 rezoluciji jer jos uvek imam stari crt 21".
Hvala onima koji su mi savetovali da se manem kupovine 3850/70, nego da dodam 50e i kupim ono sto zaista vredi.
pozdrav

Ja sada ponovo prelazim sve igre koje su mi slabo radile.Graficka ima sjajne performanse i sve klizi,prava uzivancija,svaka cast majstorima koji ovo izmislise....

I ja potvrđujem sve gore rečeno definitivno BEST BUY za te performanse :D

Zakljucak je znaci da je kartica generalno dobra, ali ne moze da se OC-je? Treba da izaberem izmedju ove i nekog Gainwarda. Sta bi bilo bolje?

Uzeo sam Gigabyt GV-R485ZL-512H, i konstatovao bih samo nešto vezano za temperaturu same kartice, vidim da je kod Saphira temperatura oko 50C dok kod mog Gygabita teperatura u idle se kreće 21-24C a kada je opteretim igricama 31-36C, inače je klokovana na GPU 680MHz a mem 2006MHz :wave:

Uzeo sam Gigabyt GV-R485ZL-512H, i konstatovao bih samo nešto vezano za temperaturu same kartice, vidim da je kod Saphira temperatura oko 50C dok kod mog Gygabita teperatura u idle se kreće 21-24C a kada je opteretim igricama 31-36C, inače je klokovana na GPU 680MHz a mem 2006MHz :wave:

ccccc...:wave: proveri ti ocitavanje temperature!

verovatno gainward

Ja moju nisam ni pokusavao da OC, ne vidim potrebu,sem mozda tek onako, iz radoznalosti. Toliko sve dobro radi da je pitanje koliko frejmova bih dobio vise, pogotovo na relativno niskoj rezoluciji od 1280x1024(960).

Ja moju nisam ni pokusavao da OC, ne vidim potrebu,sem mozda tek onako, iz radoznalosti. Toliko sve dobro radi da je pitanje koliko frejmova bih dobio vise, pogotovo na relativno niskoj rezoluciji od 1280x1024(960).

Čovek je u pravu! Zašto bi rizikovali da uništimo karticu ako ona pruža na default-u maksimum koji igre daju i pri tom ima još snage...Ne vidim poentu :)

ccccc...:wave: proveri ti ocitavanje temperature!

A gde to još treba da proverim? Proverio sam iz CCC i programa koji mi je došao uz grafičku,(Gigabyt HUD) pokazuju indentično očitavanje!

rotacija ventilatora ovog coolera moze da se podesava iz CCC-a najnovijih drajvera ;0

Ljudi koje snage je vaše napajanje koje gura grafiku?

Brate, masina u potpisu pa vidis :)

Brate, masina u potpisu pa vidis :), za svaki slucaj, bolje 500w. Ljudi, mislim da se potcenjuje znacaj napajanja, a moze da se osveti... znam da su dobra skupa, ali to se ne kupuje svaki dan, i bolje dati 50e i resiti problem na duze, nego razmisljati o posledicama. Ova bolja napajanja imaju predzastitu, pa ako riknu, ne nose sa sobom i druge komponente, razmislite o tome...

Brate, masina u potpisu pa vidis :), za svaki slucaj, bolje 500w. Ljudi, mislim da se potcenjuje znacaj napajanja, a moze da se osveti... znam da su dobra skupa, ali to se ne kupuje svaki dan, i bolje dati 50e i resiti problem na duze, nego razmisljati o posledicama. Ova bolja napajanja imaju predzastitu, pa ako riknu, ne nose sa sobom i druge komponente, razmislite o tome...

Vidim da imaš LC napajanje,reci mi kakvo je ,da li vredi nečemu.Ja sam ga našao za 4400 din.Pa se dvoumim da li da ga uzmem.

Pa...

Prezadovoljan sam, ali mislim da je mozda bila bolja ideja da sam uzeo neko modularno, jer jos uvek je kuciste prepuno kablova, znas vec kako to izgleda. Ali imas kablove za bas sve, bukvalno, uostalom, imas review na webu pa vidi. Kazem, jedino ako ima neko modularno sa slicnom cenom, pa da razmislis... A ako ti ne smeta mala guzva sa kablicima, nemoj da se razmisljas. Ja sam se mislio izmedju LC i oCZ koje je bilo oko 15e skuplje, ali mi je sam prodavac rekao da ne bacam pare.
Ima i 2 godine garanciju ako se ne varam. OCZ - 3.
pozdrav

Prezadovoljan sam, ali mislim da je mozda bila bolja ideja da sam uzeo neko modularno, jer jos uvek je kuciste prepuno kablova, znas vec kako to izgleda. Ali imas kablove za bas sve, bukvalno, uostalom, imas review na webu pa vidi. Kazem, jedino ako ima neko modularno sa slicnom cenom, pa da razmislis... A ako ti ne smeta mala guzva sa kablicima, nemoj da se razmisljas. Ja sam se mislio izmedju LC i oCZ koje je bilo oko 15e skuplje, ali mi je sam prodavac rekao da ne bacam pare.
pozdrav

Hvalal na preporuci :) Moram da zamenim napajanje jer sam pre neki dan uzeo novo 450W Frontier napajanje(reko novo je pa će malo bolje da gura od ovog mog starog Zita400W),kad ono...grafa ga spržila ko licnu!!!Sva sreća ništa drugo nije crklo u kompu :) tako da danas mora da padne neko bolje napajanje ali plata je bila daaaavvvnoooo....pa moram da premostim do sledeće :D
Šta mislite o CODEGEN napajanjima?Ne znam kako su se pokazala a vidim da ih dosta ljudi uzima...

Poslednja izmena:
Nemoj da premostis...

Ako ikako mozes, nemoj da premostis, nego pozajmi 50e, pa kupi sta valja. Nisam neki strucnjak za napajanja, ali codegen verovatno nije lose od srednjih resenja. Poslusaj me i pozajmi ako imas od koga i resi problem zauvek :).

^
Bas to, kasnije ce te taj "most" sto ga sad premoscavas skupo kostati...imas nekog u familiji da digne neki express creditr za tebe? Baba, tetka, kosmija bilo ko?
Nemoj da si malodusan, snacices se, al ne kupuj nista sto ces sutra "premoscavati".

Pala je odluka stiglo mi je 500W OCZ napajanje.Kasnije ću baciti podatke.Inače koštala je 4100 din.

Ovako...u pitanju je OCZ STEALTHXSTREAM 500W dolazi u box pakovanju ima 120-icu na dnu koja je čitajte... n e č u j n a ali bukvalno.Jače se čuje kuler procesora nego napajanja.Kablovi su obmotani crnom mrežicom,tako da nema za..ebancije sa brdom kablova koji štrče.Na granama napajanja postoje:2x1-6 ili 8 PCIe pinski konektor(za grafiku),3x1 sata konektor,20-24 pin za MB,2x1 smolex....
Evo sad sam završio igranje DMC 4 BRUKA napajanje led ledeni a kuler grafike je mogao da se dodirne rukom bez problema za vreme igranja.

pozdrav

Kolko ti se greje napajanje?
Moje je bilo ok dok je na njemu bio ati 3650, ili na integrisanoj, od kad sam ubacio ATI 4850 pocelo je da se dosta greje, osecam da se podigla temperatura u sobi, temp procesora je skocila oko 5 stepeni na idle pa do 10-15 u loadu (crysis).

Vrh Dno