Šta je novo?

saphire x550 256MB

Zekaleon

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Radi mi na def. gpu/mem: 400/250(500).
Koliko uspevate da je oc-ujete, ne znam na koliko mi je sigurno da je drzim s obzirom da memorijski cipovi nemaju hladnjake. Koliko bi stavljanje istih povecalo oc-abilnost memorije?

Imam model sa 128Mb i Samsung 5ns memorijom. Čim sam spazio Samsung čipove, znao sam da će da ide u PM. GPU ide preko 500 za testove, ali ga držim na 495 uz dodatni ventilator, a RAM ide i do 325 (650), ali ga držim na 310.

Ako ti je zapao dobar primerak, očekuj blizu 2200 u 3dmark05, možda i preko. 🙂

Kako da provalim koji memorijski cipovi su mi zapali? Jel postoji neki program koji to ocitava?

nidza je napisao(la):
Imam model sa 128Mb i Samsung 5ns memorijom. Čim sam spazio Samsung čipove, znao sam da će da ide u PM. GPU ide preko 500 za testove, ali ga držim na 495 uz dodatni ventilator, a RAM ide i do 325 (650), ali ga držim na 310.

Ako ti je zapao dobar primerak, očekuj blizu 2200 u 3dmark05, možda i preko. 🙂

Cek si ti siguran da su 5ns? malo je mnogo 325 za 5ns.

Misko je napisao(la):

Jeste, ali šta mu ja tu mogu? 🙂 Bez ikakvih artifakata šljaka na 495/310 za svaki dan. 3DMark05 na 520/325 takođe šljaka, ali tu i tamo se potkrade onaj neki pogrešan trouglić, tako da sam je razumno spustio za brzinu koju i tako nije moguće primetiti.

I 310 je mnogo za 5ns, ali šljaka bez ikakvih problema. I odličan 2D ima karta, tako da svaka preporuka za Sapphire u ovoj kategoriji. Moj prethodni Asus 9550GE je imao mnogo lošiji 2D - nerelevantno ako ste na TFT-u.

Karta u stock varijanti ide sa velikim pasivcem preko koga sam namontirao mali ventilator od nekog starog Pentium hladnjaka, a odozgo sam samo spustio 8cm fan da hladi celu površinu karte sa zadnje strane.

Zekaleon je napisao(la):
Kako da provalim koji memorijski cipovi su mi zapali? Jel postoji neki program koji to ocitava?

Jednostavno piše na čipovima: SAMSUNG nekibroj-50. 🙂 To što piše nema nikakve veze. Abit je pravio karte sa 3.6ns, ali je čipove pošteno undervoltovao, tako da nisu mogli mnogo preko osnovnih vrednosti.

Sa druge strane, moje iskustvo sa Sapphire AGP karticama je da su ili imale loša jezgra, ili su ih undervoltovali, pošto su memorijski čipovi obično mogli puno da se klokuju, a jezgra uglavnom oko 400MHz, nisu htela mnogo preko. Asus 9550GE je maltene svaki išao preko 450/250, a moj konkretan primerak je za svaki dan radio na 475/275. Trenutno odlično tera pasijans jednoj starijoj gospođi.

Što se Sapphire X550 tiče, lako se može desiti da su RAM čipovi malo overvoltovani s obzirom na to koliko se greju. Vazduh koji preko njih nabacuje 8cm fan bude vrlo topao. Generalno cela karta emituje dosta toplote kad se o/c.

Poslednja izmena:
...A ne dobija se bog-zna-sta. Moj safir x550 radi sa memarom na 300, mozda i vise, ali prodza nece na 500, zapravo, radi na 480 max. Ja i ne dobijam artefakte, slika bude super, onda se odjednom zablesavi-zamrzne sva deformisana i onda se posle 3 sekunde vrati na normalu. Tada mi je uglavnom jasno da moram da smanjim dozivljaj 😀

Isključi VPU Recover iz drajvera, i prestaće ti smrzavanje. Eventualno će da ti protrči koji trouglić gde ne treba, ako si preterao.

Misko je napisao(la):

Moguće je, ko zna koliki napon kartica daje memoriji! :d

Uradiš V-Mod na ASUS 9550GE i da vidiš koliko će da ide ista memorija... 😉

nidza je napisao(la):
Isključi VPU Recover iz drajvera, i prestaće ti smrzavanje. Eventualno će da ti protrči koji trouglić gde ne treba, ako si preterao.

Ako isključi VPU Recover onda će doći do freez-a sistema. Šta misliš čemu služi VPU R?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno