Šta je novo?

SAP Programer

spidsound

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2006
Poena
304
Sap programer , Sap konsultant. Koji program se koristi i gde se moze naci neki kratak uvod o tome.

Sap programer , Sap konsultant. Koji program se koristi i gde se moze naci neki kratak uvod o tome.

:d
SAP != Jedan Program & SAP != kratak uvod

Ljudi se salju na 6-12 meseci obuke da bi znali da rade samo jedan deo SAP-a. I to definitivno nije sto mozes instaliras, radis i ucis kod kuce u stilu C++, JAVA. To NIJE (samo) programski jezik.

Predlazem ti da se informises prvo uopste o SAP-u i vidis cime se SAP AG uopste bavi:
http://en.wikipedia.org/wiki/SAP_AG

Zaboravi na to da ces ti sam ista nauciti. Bez kursa na koji ce te neko poslati, a vezanog za odredjeni deo SAP poslovanja ili razvoja, nema nista.

Obzirom da znam ko je sve uspesno zavrsio kurs, sasvim sam siguran da bi prosecno inteligentna osoba i sama savladala sve sto se uci na kursu |>

Ljudi se salju na 6-12 meseci obuke da bi znali da rade samo jedan deo SAP-a. ... To NIJE (samo) programski jezik.
^ second that ^
I to definitivno nije sto mozes instaliras, radis i ucis kod kuce u stilu C++, JAVA.
skoro pa sasvim istinito, ipak ima stotine knjiga na tu temu (odnosno te teme) i uz malo (ili mnogo) truda moguce je postici i solidne rezultate

edit: nisam nikakav strucnjak, moje poznavanje sap-a je na informativnom nivou... ali sam prelistao par knjiga i ne deluje bas kao kvantna mehanika

Poslednja izmena:
ok, ja ne znam ko drzi kurs u srbiji ali predpostavljam onaj isti lik sto daje sertifikate za win za 3 nedelje... :D

U svakom slucaju, smisao je da se nesto nauci, to je i bilo pitanje ne? Jer papirom mozes _stvarno_ samo da se obrises kada je SAP u pitanju.

^ second that ^

skoro pa sasvim istinito, ipak ima stotine knjiga na tu temu (odnosno te teme) i uz malo (ili mnogo) truda moguce je postici i solidne rezultate

edit: nisam nikakav strucnjak, moje poznavanje sap-a je na informativnom nivou... ali sam prelistao par knjiga i ne deluje bas kao kvantna mehanika

U tome i jeste stvar: sta ne deluje kao kvantna mehanika?
SAP ti je sve od vodjena poslovanja, razvoja poslovne arhitekture, preko risk menadzmenta, finansija do ABAP programiranja i tako dalje.

To je prvenstveno sistem za pracenje poslovanja i iskustvo u polju finansija, bankarstva ili menadzmenta je od velike vaznosti kako za poslove vodjenja projekata, menadzmenta tako i za razvoj aplikacija.

Toliko od mene, otisli smo off :wave:

Poslednja izmena od urednika:
Obzirom da znam ko je sve uspesno zavrsio kurs, sasvim sam siguran da bi prosecno inteligentna osoba i sama savladala sve sto se uci na kursu |>

Sto kazu, glupost par excellence. Tvoja izjava je jednaka izjavi znam sve ko je zavrsio skolu, pa znaci da svi mogu da budu doktori nauka.

U tome i jeste stvar: sta ne deluje kao kvantna mehanika?
ok, razumem sta hoces da kazes
ali savladavanje recimo ABAP-a ili nekog konkretnog SAP-ovog resenja (R/3, KW, PLM, APO - znam da ih ima jos mnogo, ali ja znam toliko) nije "rocket science" :D
jeste off - i'm out

Aman, jeste rocket science. Dajte malo se informisite pre nego sto postujete nesto, zvucite totalno smesno. U svetu ne postoji ni jedna osoba koja moze da kaze ja poznajem R/3. To je ceo ERP koji je izdeljen na module, da mogu da poznajem modul ili vise njih, ali nikako sve.
Ekvivalentno bi bilo kao da kazes savladavanje kompjutera nije rocket science. Nije, ako ces da se nazoves poznavaocem neke oblasti, ali ako to treba da radis onda treba da budes (ili bar tezis da budes) strucnjak. Sad vidi da li mozes da budes strucnjak za sve oblasti vezane za IT, pa primeni to na SAP.

Za ljudi koji rade kod nas u sapu je obavezno dal 6 ili 12 meseci obuke u centrali u Bechu (pre mislim 12, al nisam siguran) koja je jezivo skupa i koju naravno plati firma.

Spidsound

Ako je to alat za razvoj podataka kao i efikasna i precizna podrska za donosnje kriticnih biznis odluka, plus odrazumeva rad sa razlicitim bazama podataka, onda mora postojati i program koji je platforma rada .

Ne slazem se da se ne moze sam edukovati iz te ili bilo koje oblasti iz progrmiranja.

Covek se uci dok je ziv!!!!!!

Ako je to alat za razvoj podataka kao i efikasna i precizna podrska za donosnje kriticnih biznis odluka, plus odrazumeva rad sa razlicitim bazama podataka, onda mora postojati i program koji je platforma rada .

Ne slazem se da se ne moze sam edukovati iz te ili bilo koje oblasti iz progrmiranja.

Covek se uci dok je ziv!!!!!!

Kako god bilo u vezi SAP-a (a sve je vec napisano, ti sad smisljaj bajke), mislim da zaista ne bi trebalo da bude problem da se neko makar samostalno obrazuje iz srpskog jezika i gramatike, ako to vec nije ucinio tokom svog, zakonski definisanog, obaveznog skolovanja.

Ovde se mesaju dva osnovna pojma. Zanimanje SAP programer ne postoji, vec SAP konsultant. Taj posao jako malo veze ima sa programiranjem. Postoji, medjutim, situacija da bi se odredjeni korisnicki zahtevi ispunili potreba za prosirivanjem samog sistema i tada postoji potreba za programiranjem, uglavnom u prog. jeziku ABAP-u. To je neka gadna mesavina paskala i jos kojecega, rogobatan za rad, ali klasican alat.
Zasto se za posao u SAP-u nije moguce samoobrazovati kao sto je moguce za npr programiranje. Do literature, iako je copyright-ovana nije problem doci, ali da bi se video look&feel sistema (odnosno da bi se nesto i uradilo) potrebno je imati sistem i u tom je catch. To se ne prodaje na otvorenom trzistu, niti moze da se nadje drugim kanalima. Jedini nacin je da se pocne sa radom u konsultantskoj firmi i da se dodje u dodir sa sistemom.
Znaci ako sada nadjete literaturu za bilo koji modul, korist ucenja iste je kao da ucite programiranje pisuci kod na papiru (cak i manja).
Drugo, kod ovog zanimanja fokus nije na tehnici obavljanja posla, vec na funkcionalnosti. Tako da mozda od veceg znacaja je poznavanje ekonomskih termina (ne mogu da nadjem bolji izraz) nego poznavanje programiranja, mada je programiranje plus. Drugim recima glavna stvar kojom se konsultant bavi je sagledavanje poslovnih procedura, nalazenje bottleneck-ova u njima, a manji deo je podesavanje sistema i klasicno programiranje. Zato u ovom poslu je kljucno iskustvo jer problemi se razlikuju od slucaja do slucaja.
Sto se tice edukacije istina je da je jako skupa, ali opet ponavljam, skolovanje je namenjeno konsultantskim kucama koje na nju salju svoje zaposlene, nije zamisljeno da bude za siru publiku.

ovaj posao k'o stvoren za FONovce :)
dobro dodju one silne organizacije, racunovodstvo i finansije

rezime fornje poruke:
maltene dzabe teorija bez praxe

Sreta je ubo sustinu. Kolko ja zna kad su pre godinu ipo zaposhljavali kod nas u sapu primili su 4 ekonomskih profila i jednog programera sa cini mi se mashinca.

ovaj posao k'o stvoren za FONovce :)

Pa onako. Idealan kandidat ima znanje o projektima kao neko sa FON-a, logicki nacin razmisljanja kao student prirodnih nauka i poznavanje ekonomskih termina kao ekonomista. Uz to da je problem solver i osoba koja brzo uci. Ako znate nekog takvog, slobodno ga preporucite na PM :D

ekonomski termini?
hm, na razumem ovo za ekonomske termine (na FONu postoje 3 predmeta koji se bave direktno time, pricam za IS i stari plan)
bio sam u firmi koja je strano predstavnistvo i lako sam se snasao (za mene nisu bila spanska sela silne fakture, knjizenja itd)

znam jednog takvog i, gle cuda, mislim da je dobio posao u jednoj jakoj firmi ciji smo naziv bar jedanput spomenuli :D

implementacija SAPa trazi da se frima prilagodi istom a ne obrnuto

Nazad
Vrh Dno