Šta je novo?

Saopstenje PTT KDS-a

• Začetnik teme Začetnik teme bibby
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Povodom kasnjenja sa radovima na ovom sistemu, evo mail-a:

Da, u pravu ste, bilo je izvesnih problema sa
Telekom-om u
vezi koriscenja njihove kanalizacije. Medjutim i to je prevazidjeno
tako sto
cemo da radimo svoju kanalizaciju. Iz tog razloga smo prinudjeni da
malo
okasnimo sa planiram radovima, ali ne previse. Nadamo se da nam
potencijalni
korisnici nece to uzeti za zlo, i za veliki propust, jer nije sve do
nas.

Jos bih vam samo napomenuo da smo vec poceli sa radovima.

Cekaj, bre. Kako sad PTT i Telekom "rade" kanalizaciju, zar to ne spada u komunalije ?!?

😀

Jos ja vidim raskopas se sve ulice po granicnim delovima prve etape zona Tosin Bunar....

Kanalizacione cevi imaju veci precnik, pa crnci mogu lakse da trce noseci podatke za internet 😀

silverglider je napisao(la):
Cekaj, bre. Kako sad PTT i Telekom "rade" kanalizaciju, zar to ne spada u komunalije ?!?

😀

SPADALO je, ali je onaj zlokovac iz haga izgleda i to prodao telekomu, tj. zabarima i grcima, kako sam uspeo da ukapiram po pricama ljudi sa foruma, a cim ovi grade svoju, to znaci da je istina....

A u velikom broju manjih gradova i "varosi", ljudi su samodoprionosom gradili infrstrukturu, postavljali bandere i kupovali centrale, i sada sve to pripade nekom drugom....

silverglider je napisao(la):

😀

C Telekom nije hteo da ustupi kanalizaciju PTT, a koliko ja znam PTT je vecinski vlasnik Telekoma. Land of confusion...

Mica je napisao(la):
SPADALO je, ali je onaj zlokovac iz haga izgleda i to prodao telekomu, tj. zabarima i grcima, kako sam uspeo da ukapiram po pricama ljudi sa foruma, a cim ovi grade svoju, to znaci da je istina....

A u velikom broju manjih gradova i "varosi", ljudi su samodoprionosom gradili infrstrukturu, postavljali bandere i kupovali centrale, i sada sve to pripade nekom drugom....

Kada se kaze kanalizacija ne misli se na onu kanalizaciju kojom se odvode otpadne vode, vec na cevi kroz koje se vode kablovi. Obrazlozenje zasto nije dozvoljeno koriscenje Telekomove infrastrukture optickih kablova je da su zahtevani kapaciteti potrebni Telekomu, a kada je Posta trazila da u "kanalizaciju" postavi svoje kablove rekli su da nema mesta (sto je na nekim trasama tacno,a li ne i na svim).
Za Postu je, generalno, mnogo bolje da izgradi svoju mrezu jer nece pri uvodjenju novih usluga zavisiti od volje bilo koga, tako da ce korisnicima moci da ponudi najbolju mogucu uslugu po najnizoj ceni i u najkracem mogucem roku. Naravno, gradnja sopstvene mreze znacajno poskupljuje, u startu, i usporava pustanje u rad KDS-a.

P.S. Tacno je da su gradjani finansirali gradnju infrastrukturne mreze Telekoma, tacno je da su placanjem broja "kupovali" centrale, ali su mreza i centrale jedino sto je u "vlasnistvu" Telekoma. Za cementare je takodje neko dao pare i ulagao sredstva u njih i razvijao ih, a sada pripadaju nekom drugom (Telekom pripada "nekom" drugom samo delimicno - 49%), ali nije to problem. Problem je sto bi strani "partneri" trebalo da unaprede poslovanje, a u slucaju Telekoma to nije slucaj. Za stanje u Telekomu koliko su krivi stranci (Italijani pre svega) toliko su krivi i oni koji vode Telekom.

Pozdrav

Ovaj, kada sam pominjao kanalizaciju, u pitanju je bila *******cija, mislio sam da je to ocigledno (barem zbog zalepljenog smajlija).

Finansirali smo svi medjusobno jedni drugima i stanove, pa sad pripadaju nekom drugom. No, necemo dalje u ovom threadu o takvim stvarima, jer ne pripadaju tu.

RUS je napisao(la):
Kada se kaze kanalizacija ne misli se na onu kanalizaciju kojom se odvode otpadne vode, vec na cevi kroz koje se vode kablovi. ...................................................................................................................................

P.S. Tacno je da su gradjani finansirali gradnju infrastrukturne mreze Telekoma, tacno je da su placanjem broja "kupovali" centrale, ali su mreza i centrale jedino sto je u "vlasnistvu" Telekoma. Za cementare je takodje neko dao pare i ulagao sredstva u njih i razvijao ih, a sada pripadaju nekom drugom (Telekom pripada "nekom" drugom samo delimicno - 49%), ali nije to problem. Problem je sto bi strani "partneri" trebalo da unaprede poslovanje, a u slucaju Telekoma to nije slucaj. Za stanje u Telekomu koliko su krivi stranci (Italijani pre svega) toliko su krivi i oni koji vode Telekom.

Pozdrav

Nadam se da nisi na mene mislio da ne znam sta je to "kablovska kanalizacija"....

A sto se tice finansiranja itd, retko je to bilo tako konkretno i ocigledno kao sto je bilo uvodjenje telefona u pojedina veca sela / manja mesta, kada su gradjani kupovali centralu sa hiljadu - dve brojeva, postavljali (OK,finansirali) bandere i zice, i onda je "telekom" samo dosao, i povezao svoj "kabl" na njihovu centralu i zatim je kroz deset - petnaest godina prisvojio sve to..........
Sorry, ali sto je mnogo, mnogo je. Za razliku od cementara, stanova (za koje se slazem, moj otac ga nije dobio, a ulagao je skoro 30 godina....) u koje je ulagan novac cele zemlje, ovde su SAMO oni ulozili i niko vise.

To je ogromna razlika i u svakom slucaju ce neko i za to postaviti pitanje, ustvari, vec znam ljude u srbiji koji tuze organizovano da im se vrate pare, pa samo da se stvari u ovoj zemlji dovedu u red, i da profunkcionise sudstvo kako treba, bice veselo.......

RUS je napisao(la):

Pozdrav

Problem sa ti “samodoprinosima“ prilikom izgradnje telekomunikacione infrastrukture je nešto drugačiji nego kod recimo proizvodnih firmi građenih u vreme samoupravljanja. Korisnici ptt usluga, pre svega telefona, su morali ugovorom da se obavežu na pristanak na prenos vlasništva insfrastrukture na PTT (tj.Telekom). Prakitčno, platiš priključenje, kupiš centralu, banderu, kablove i sve što im treba i onda im POKLONIŠ i postaje njihovo a ti kao korisnik još plaćaš dalje pretplatu, impulse i trpiš svaki njihov hir.
Što se tiče poslovanja, jasno nam je svima da u ovom slučaju je i Italijanima i Grcima Telekom Srbije poslednja rupa na svirali.

Momci mislim da preterujete.
Centrala sama po sebi neznaci nista ukoliko nije povezana u sistem. Mreza kablova je samo gomila plastike ako na karajevima tih kablova nisu centrale. Tamo gde je Telekom imao interesa gradio je mrezu sopstvenim sredstvima.
Telekom je naplacivao prikljucak onoliko koliko je to Telekom kostalo. Kopanje kanala, postavljanje cevi, uduvavanje optickih kablova, spajanje optickih kablova, zatrpavanje kanala - sve to kosta. Sto je duza trasa to je i veca cena.
Postavljanje pitanja o pravu Telekoma da naplacuje svoje usluge jer je neko "kupio" centralu i mrezu je potpuno bezveze. Centrale rade na struju (24 sata), a struja nije dzabe (pogotovu od danas). Drugo, sve kvarove na mrezi servisira i odrzava Telekom, a ne gradjani. Trece, Gradjani (a jednim delom i mesne zajednice, opstine) su kroz cenu telefonskog prikljucka JEDNIM delom finansirali izgradnju mreze od centrale do njihovih kuca, ali definitivno nisu finansirali spojne puteve. Cetvrto, ...
Naveo sam samo tri najbanalnija primera zasto Telekom ima apsolutno pravo da naplacuje svoje usluge (ne znam kako je bilo kome moglo da padne na pamet da ospori tako nesto?!?).

Telekom definitivno nije profesionalno organizovana firma. Na trzistu nastupa kao apsolutni monopolista i to mnoge korisnike cini nezadovoljnim, ali ovakve optuzbe o "bogacenju" Telekoma na racun gradjana i "prisvajanju" "njihove" imovine je potpuno bezveze, pogotovu jer su zasnovane na poluistinitim informacijama i mastovitim kreacijama dokonih ljudi.
Pre nego sto pocnete da optuzujete nekoga preispitajte osnovanost svojih optuzbi. Sirenje dezinformacija je kaznjivo.

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Momci mislim da preterujete. [/B]

Pa mislim da bas i ne preterujemo.... covek gore je lepo napisao:

"Korisnici ptt usluga, pre svega telefona, su morali ugovorom da se obavežu na pristanak na prenos vlasništva insfrastrukture na PTT (tj.Telekom). Prakitčno, platiš priključenje, kupiš centralu, banderu, kablove i sve što im treba i onda im POKLONIŠ i postaje njihovo a ti kao korisnik još plaćaš dalje pretplatu, impulse i trpiš svaki njihov hir. "

Hajde da vidim tako nesto u bilo kojoj normalnoj zapadnoj drzavi.... Ljudi su potpisivali sve i pristajali na sve zato sto su MORALI, ej bre, pa to je bio najgori komunizam, to im je bila jedina mogucnost da telefon stigne i u njihove krajeve. Nisu bre hitnu pomoc mogli da pozovu, ljudi su umirali ako se neko nije smilovao da pronadje lokalnog pandura koji je mozda imao ispravnu radio stanicu i da pozove bolnicu.......

.............................
.............................
Postavljanje pitanja o pravu Telekoma da naplacuje svoje usluge jer je neko "kupio" centralu i mrezu je potpuno bezveze. !!!!

Ko je to postavio????

...........................
Cetvrto, ...................................ne znam kako je bilo kome moglo da padne na pamet da ospori tako nesto?!?).

---------
Ni ja ne znam kome je palo na pamet tako nesto....
---------

.................................., ali ovakve optuzbe o "bogacenju" Telekoma na racun gradjana i "prisvajanju" "njihove" imovine je potpuno bezveze, pogotovu jer su zasnovane na poluistinitim informacijama i mastovitim kreacijama dokonih ljudi. (!!!!??!?!?!)
Pre nego sto pocnete da optuzujete nekoga preispitajte osnovanost svojih optuzbi. Sirenje dezinformacija je kaznjivo.

Pozdrav

OK, dacu ti telefon mojih rodjaka, iz srednje srbije, koji su pre nekih dvadesetak i kusur godina poklali pola imanja i sve zivo rasprodali da bi skupili neke basnoslovne pare da njihovo selo od dvesta i nesto kuca dobije telefone, pa ih ti onda ubedi kako ljudi nisu u pravu.
Niko ne trazi da im se ne naplacuju usluge, ali ljudi imaju puno prava da im se revalorizuje ulaganje, investicija, oni su bre akcionari telekoma.........

Inace, ne znam da li si upoznat kakva sve prava imaju korisnici usluga - potrosaci - kupci, zovi ih kako hoces, po stranim zakonima, i sta je, tj. kakav je tretman ugovora sacinjenog pod prinudom, pa ces sagledati stvar i sa malo drugacijeg aspekta...... Telefon definitivno nije luksuz vec nekih cetrdesetak godina.......

A i ovo je moj poslednji post na ovu temu, posto je vec ovo postalo smorno......

Mica je napisao(la):
OK, dacu ti telefon mojih rodjaka, iz srednje srbije, koji su pre nekih dvadesetak i kusur godina poklali pola imanja i sve zivo rasprodali da bi skupili neke basnoslovne pare da njihovo selo od dvesta i nesto kuca dobije telefone, pa ih ti onda ubedi kako ljudi nisu u pravu.
Niko ne trazi da im se ne naplacuju usluge, ali ljudi imaju puno prava da im se revalorizuje ulaganje, investicija, oni su bre akcionari telekoma.........

Inace, ne znam da li si upoznat kakva sve prava imaju korisnici usluga - potrosaci - kupci, zovi ih kako hoces, po stranim zakonima, i sta je, tj. kakav je tretman ugovora sacinjenog pod prinudom, pa ces sagledati stvar i sa malo drugacijeg aspekta...... Telefon definitivno nije luksuz vec nekih cetrdesetak godina.......

A i ovo je moj poslednji post na ovu temu, posto je vec ovo postalo smorno......

Pre 10 godina PC 486 kada se pojavio kostao je > 6000 DEM, tako je i telekomunikaciona oprema kostala znatno vise pre 20 godina nego danas. Drugo, pre 20 godina telekomunikaciona mreza u Srbiji je imala, verovatno, 40% sadasnje razgranatosti i kapaciteta, sto je znacajno poskuljivalo uvodjenje telefona posebno u mestima koja se nalaze dalje od glavne centrale.
Po kom to zakonu je neko ko kupi neki proizvod je akcionar tog preduzeca. Po toj logici kada kupis BMW ti si akcionar BMW ili ako kupis sok u kaficu postajes manjinski vlasnik (sa 1000 skokova mozes da peuzmes lokal), cista glupost.
Telekom, pre 20 godina PTT, nudi svoje usluge i to ima svoju cenu. Ljudi koji rade u Telekomu su ulozili svoje znanje da projektuju mrezu, unapred su ulozili sredstva u kupovinu kablova i centrala, izgradili tu mrezu i za svoj rad odredili cenu. Mozda je ta cena za nekoga previsoka, ali ocigledno da je bila dobro odmerena jer i dan danas postoji veci broj zahteva za telefonima nego sto to trenutne tehnicke mogucnosti dozvoljavaju.

Mnoga sela su sopstvenim sredstvima kupovala trafo stanice da bi resili probleme sa naponom koji su imali, pa niko od vas se nije setio da trazi akcionarsko pravo za te gradjane u EPS-u.
Struja takodje nije luksuz.
Upravo sada u nekim selima u okolini Krusevca se uvodi voda iz gradskog vodovoda, da li mislis da vodovod finansira tu akciju? NE, kupovina cevi, kopanje rovova, polaganje cevi, zatrpavanje sve placaju buduci korisnici, jedino sto radi vodovod je da salje ljude koji kontrolisu radove. Da li ce tim novcem buduci korisnici steci pravo na neku akciju u Krusevackom vodovodu, tesko.
Voda takodje nije luksuz.

O kakvoj prinudi ti govoris. Da li je neko batinom dosao na tvoja vrata i rekao moras da platis XXXXXXXXXX DEM za telefon, ili si mozda ti otisao do saltera Telekoma i podneo MOLBU za telefonski prikljucak.
Da li si pod prinudom kupio i racunar, automobil, stan, ...?!?
Jedino pravo koje korisnici usluga ostvruju je da za svoj novac budu usluzeni adekvatno prema potpisanom ugovoru. Telekom je potpisivao ugovore da ce instalitari telefonsku liniju do tvog stana i omoguciti ti da sa sopstvenog telefona zoves bilo koji broj na svetu, drugim recima Telekom se obavezao da ce odrzavati centralu i mrezu uvek ispravnom.
Ovo uvek znaci dozivotno i to po ceni od 6000 dinara. Bilo sta da se pokvari troskove popravke snosi Telekom. Kladim se da samo graficka kartica u tvom racunaru kosta vise, a ona kada se pokvari ili kada je pregazi vreme niko ti je nece popraviti ili zameniti za dzabe.

Zato tvrdim da preterujte.

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Telekom definitivno nije profesionalno organizovana firma. Na trzistu nastupa kao apsolutni monopolista i to mnoge korisnike cini nezadovoljnim, ali ovakve optuzbe o "bogacenju" Telekoma na racun gradjana i "prisvajanju" "njihove" imovine je potpuno bezveze, pogotovu jer su zasnovane na poluistinitim informacijama i mastovitim kreacijama dokonih ljudi.

Pozdrav

A kako se zove to što kad nema parice do tvog stana pa mora da se uvede linija preko postojeće koristeći PCM uređaj koji povremeno Telekom nema ali korisnika upute na firmu koja ima. Kad se kupi uređaj, sklapa se ugovor sa Telekomom po kome se uređaj POKLANJA Telekomu. To je uslov da bi uveli tu liniju preko PCM uređaja a pošto nemaju nameru da ubace novu paricu kroz kanal praktično i jedini način da se dobije linija. To nije prisvajanje imovine?
Druga stvar, Telekom tj. PTT ranije, je sve svoj prihode ostvarivao od naplate utrošenih impulsa i pretplate (koja je svojevremeno, pre 10ak godina uključivala i 100 impulsa) a te cene su bilo ekonomske. I tada kao i sada se Telekom (PTT) ponašao isto tj bezobrazno i bahato prema korisnicima od kojih živi i koji su dobrim delom doprineli da to bude kompanija vredna 1.7 milijardi DEM one godine kad je prodata.

Da ne govorimo o ceni koja je bila i po nekoliko hiljada DEM za priključak kao i potvrđnim pogrešnim računima i to za nekoliko hiljada ljudi u iznosima od po par hiljada DEM (setimo se 1994. godine).

RUS je napisao(la):
Po kom to zakonu je neko ko kupi neki proizvod je akcionar tog preduzeca. Po toj logici kada kupis BMW ti si akcionar BMW ili ako kupis sok u kaficu postajes manjinski vlasnik (sa 1000 skokova mozes da peuzmes lokal), cista glupost.
Pa kad kupiš BMW automobil ti ga koristiš i on je TVOJE vlasništvo i možeš posle 2 dana korišćenja da ga prodaš za novac. A infrastrukturu koje si u svom mestu npr. ili uređaj tipa PCM kupio postaje vlasništvo Telekoma i ti na njega ne polažeš nikakvo pravo. Čak Telekom može da te skine npr. sa PCM-a i da instalira dvojničke kutije i dalje zna se... nema žalbe.

Telekom, pre 20 godina PTT, nudi svoje usluge i to ima svoju cenu. Ljudi koji rade u Telekomu su ulozili svoje znanje da projektuju mrezu, unapred su ulozili sredstva u kupovinu kablova i centrala, izgradili tu mrezu i za svoj rad odredili cenu. Mozda je ta cena za nekoga previsoka, ali ocigledno da je bila dobro odmerena jer i dan danas postoji veci broj zahteva za telefonima nego sto to trenutne tehnicke mogucnosti dozvoljavaju.
Da se razumemo odmah, ljudi u Telekomu nisu uložili ni jedan jedini sopstveni dinar. To je floskula koju proturaju mnogi ali nema veze sa životom. Inženjeri i tehničari, kao i rukovodioci koji tamo rade jedino što ulažu je svoj rad i znanje (ako ga imaju) i za to dobijaju materijalnu naknadu, isto kao i svaki drugi zaposleni u ovoj zemlji. Telekom se finansira od korisnika tj. od onoga što naplati. Svi smo valjda svesni da Telekom ne daje ništa džabe i da je svaki dinar koji se slije u kasu Telekoma potekao od usluga koje ta kompanija pruža.

Mnoga sela su sopstvenim sredstvima kupovala trafo stanice da bi resili probleme sa naponom koji su imali, pa niko od vas se nije setio da trazi akcionarsko pravo za te gradjane u EPS-u.
Struja takodje nije luksuz.
EPS je trenutno javno preduzeće čija se privatizacija ne razmatra pa tako ni udeo što ne znači da neće biti priče i o tome, naročito posle iskustva sa PTT-om. Uz to, EPS i EDB preko koga se vrši “dostava“ električne energije do potrošača su dotirane iz državne kase pošto su to ogromni sistemi koji dugo godina nisu mogli da naplate sva svoja potraživanja a i cene nisu bile na ekonomskom nivou. Za razliku od njih Telekom je uvek mogao da isključi priključak neplatišama i prihodi su bili daleko veći i ni jedan dinar nije morao da ide iz državne kase.

Upravo sada u nekim selima u okolini Krusevca se uvodi voda iz gradskog vodovoda, da li mislis da vodovod finansira tu akciju? NE, kupovina cevi, kopanje rovova, polaganje cevi, zatrpavanje sve placaju buduci korisnici, jedino sto radi vodovod je da salje ljude koji kontrolisu radove. Da li ce tim novcem buduci korisnici steci pravo na neku akciju u Krusevackom vodovodu, tesko.
Voda takodje nije luksuz.
Isti slučak kao sa EPS-om. Vidi pasus gore.

O kakvoj prinudi ti govoris. Da li je neko batinom dosao na tvoja vrata i rekao moras da platis XXXXXXXXXX DEM za telefon, ili si mozda ti otisao do saltera Telekoma i podneo MOLBU za telefonski prikljucak.
Da li si pod prinudom kupio i racunar, automobil, stan, ...?!?
Jedino pravo koje korisnici usluga ostvruju je da za svoj novac budu usluzeni adekvatno prema potpisanom ugovoru. Telekom je potpisivao ugovore da ce instalitari telefonsku liniju do tvog stana i omoguciti ti da sa sopstvenog telefona zoves bilo koji broj na svetu, drugim recima Telekom se obavezao da ce odrzavati centralu i mrezu uvek ispravnom.
Ovo uvek znaci dozivotno i to po ceni od 6000 dinara. Bilo sta da se pokvari troskove popravke snosi Telekom. Kladim se da samo graficka kartica u tvom racunaru kosta vise, a ona kada se pokvari ili kada je pregazi vreme niko ti je nece popraviti ili zameniti za dzabe.

Zato tvrdim da preterujte.

Pozdrav

Iste ovakve uslove imaju i druge komapnije u inostranstvu i isto se za fixnu naknadu obavezuju da će održavati mrežu i priključak u ispravnom stanju. Samo je raziika u tome što se ti uslovi tamo poštuju i što je ta naknada manja nego ovde kao i to što te kompanije unapređuju svoj odnos sa korisnicima nudeći nove usluge, nove linije džabe, nove vidove povezivanja...
Uostalom, nisi ti pao s Marsa juče pa da ne znaš šta sve Telekom Srbija NE želi da ponudi.

Mica je napisao(la):

Samo deo predugačke i mučne priče o dranju korisnika od strane pošte/telekoma (...ili kako se sve nisu zvali). 🙁

Izgleda da je jedino rešenje kada sledeći put počnu da pričaju o platama/štrajku, svi motke u ruke pa na posao :whip

giovanni je napisao(la):
A kako se zove to što kad nema parice do tvog stana pa mora da se uvede linija preko postojeće koristeći PCM uređaj koji povremeno Telekom nema ali korisnika upute na firmu koja ima. Kad se kupi uređaj, sklapa se ugovor sa Telekomom po kome se uređaj POKLANJA Telekomu. To je uslov da bi uveli tu liniju preko PCM uređaja a pošto nemaju nameru da ubace novu paricu kroz kanal praktično i jedini način da se dobije linija. To nije prisvajanje imovine?
Druga stvar, Telekom tj. PTT ranije, je sve svoj prihode ostvarivao od naplate utrošenih impulsa i pretplate (koja je svojevremeno, pre 10ak godina uključivala i 100 impulsa) a te cene su bilo ekonomske. I tada kao i sada se Telekom (PTT) ponašao isto tj bezobrazno i bahato prema korisnicima od kojih živi i koji su dobrim delom doprineli da to bude kompanija vredna 1.7 milijardi DEM one godine kad je prodata.

Da ne govorimo o ceni koja je bila i po nekoliko hiljada DEM za priključak kao i potvrđnim pogrešnim računima i to za nekoliko hiljada ljudi u iznosima od po par hiljada DEM (setimo se 1994. godine).

Ja sam mislio da ovaj forum posecuju razumni ljudi koji saslusaju sagovornika i pre nego sto napisu svoj post procitaju PAZlJIVO post sagovornika i razmisle o njemu, medjutim...?!?
Ako nema parice do tvog stana onda se to zove da nema parice i nikako drugacije. Kanalizaciona mreza kroz koju bi ti da "protnes" tu paricu je popunjena i ne moze da se "protnu" te dve zice, ili bi ti mozda hteo da Telekom prokopa ceo grad da bi tebe prikljucio na mrezu za 6000 dinara. Ako Telekom trenutno nema PCM, a tebi je hitno da imas telefon (iako znas kolike su "derikoze" - prema tvojim recima) ti kupi uredjaj i dobices telefon. To je valjda u tvom interesu ili mislis da je Telekom duzan da na svaki zahtev za telefon odgovori potvdno bez obzira koliko prikljucenje takvog telefona kosta Telekom.
Ti ne POKLANJAS uredjaj Telekomu vec ga dajes njima na odrzavanje. Ako se pokvari sta mislis ko je duzan da ga popravi Ti ili Telekom? Taj ugovor se potpisuje upravo da nekim nadobudnima glavama nebi palo napamet da time sto su kupili PCM poseduju deo Telekoma i ukoliko se pokvari (a vlasnistvo nije preneto na Telekom) da traze od Telekoma da popravi taj uredjaj. Pa cak i da ti ostanes vlasnik PCM uredjaja sta bi radio sa njim? Prodao ga? Bez tog uredjaja ti nebi mogao da imas telefonsku liniju, tako da nema razloga da taj uredjaj, koji cinom ugradnje postaje sastavni deo mreze (koju odrzava Telekom), ne predje u vlasnistvo Telekoma.

I dan danas Telekom svoj prihod ostvaruje od naplate utrosenih impulsa i pretplate. Sto se pretplate tice, stavka 23 predstavlja iznos za utrosene impulse podeli taj iznos sa cenom impulsa navedenom na racunu i videces koliko je impulsa uracunato, a taj broj uporedi sa brojem potrosenih impulsa. Ta razlika bi trebalo da bude 150. Ja imam ISDN vezu i prema racunu koji sam dobio imam 150 besplatnih impulsa (sastavni deo pretplate). Tako bi trebalo da bude i kod korisnika koji imaju "obicnu" vezu, ali necu da tvrdim jer nisam siguran.
Informacije radi, 1.7 milijardi DEM kosta 49% Telekoma. U trenutku prodaje Telekom je kao vlasnistvo imao samo mrezu i centrale (za zgrade u kojima su centrale nisam siguran, jer su te zgrade (prostorije) sastavni deo posta). Telekom nije imao u vlasnistvu niti jedno prevozno sredstvo vec je sve rentirano od JP PTT "Srbija". Niti jedan od hotela ili ugostiteljskih objekata koje su u vlasnistvu JP PTT (sada Posta) nije pripalo Telekomu (hoteli na Zlatiboru, Kopaoniku, Vrnjackoj Banji, Becicima, ...).

Zasto je cena pre desetak i vise godina bila tolika vec sam objasnio. Danas je takodje veca cena za uvodjenje TF prikljucka u selima. Pogodi zasto?
Greske sa racunima je bilo i sa strujom i to ove godine. Ko radi taj i gresi. Ta "greska" koju pominjes je, ako se ne varam, posledica prelaska na novi dinar cika Avrama, a jos jedan razlog je taj sto su mnogi koristili, za vreme inflacije, da zovu inostranstvo (cak su ljudi iz inostranstva zvali ljude u SRJ na njihov racun) gde je, tada, PTT pretrpeo veliki gubitak (naplate racun od 0.5 DEM a moraju Nemackoj da plate na ime ostvarene veze XXXXXXXXDEM), pa je sa uvodjenjem novog dinara korigovao cene za inostrane pozive, a ljudi nisu to znali pa su dobili racune kakve su dobili (ne zelim da ulazim u pricu da li je PTT na vreme objavi potrebne informacije).

Pozdrav

giovanni je napisao(la):
Pa kad kupiš BMW automobil ti ga koristiš i on je TVOJE vlasništvo i možeš posle 2 dana korišćenja da ga prodaš za novac. A infrastrukturu koje si u svom mestu npr. ili uređaj tipa PCM kupio postaje vlasništvo Telekoma i ti na njega ne polažeš nikakvo pravo. Čak Telekom može da te skine npr. sa PCM-a i da instalira dvojničke kutije i dalje zna se... nema žalbe.

Ti imas pravo na pretplatnicki broj dok si ziv. Telekom je duzan da ti odrzava liniju i da ukoliko dodje do kvara (sto nije tako retko) bilo na mrerzi ili u centrali taj kvar otkloni u najkracem roku. U prethodnom postu sam objasnio da nema svrhe da ti ostanes vlasnik PCM.
Za slucaj skidanja sa PCM-a i prebacivanje na dvojnicke kutije nisam cuo, sto ne znaci da nije istina. Sto se tice legalnosti te operacije provericu.

Da se razumemo odmah, ljudi u Telekomu nisu uložili ni jedan jedini sopstveni dinar. To je floskula koju proturaju mnogi ali nema veze sa životom. Inženjeri i tehničari, kao i rukovodioci koji tamo rade jedino što ulažu je svoj rad i znanje (ako ga imaju) i za to dobijaju materijalnu naknadu, isto kao i svaki drugi zaposleni u ovoj zemlji. Telekom se finansira od korisnika tj. od onoga što naplati. Svi smo valjda svesni da Telekom ne daje ništa džabe i da je svaki dinar koji se slije u kasu Telekoma potekao od usluga koje ta kompanija pruža.

Niko nije ni pomenuo da je Petar Petrovic radnik Telekoma izvadio svoje pare iz dzepa i izgradio mrezu. 15. Mart 1855. godine se smatra danom zvaničnog otvaranja telegrafskog saobraćaja. Prva telefonska linija instalirana je u Beogradu 1883. godine samo osam godina posle Belovog konstruisanja prvog telefonskog aparata. Kapacitet telefonske centrale je iznosio 50 brojeva. Međumesna telefonska mreža uspostavljena je između Beograda i Niša za vreme primirja u Prvom srpsko-bugarskom ratu. Drugim recima telekomunikacije u Srbiji se razvijaju odavno. Kao i svako drugo preduzece Telekom (PTT) je deo sredstava izdvajao za razvoj TF mreze. Sredstva je prikupljao od ostvarene zarade kroz naplatu svojih usluga.

EPS je trenutno javno preduzeće čija se privatizacija ne razmatra pa tako ni udeo što ne znači da neće biti priče i o tome, naročito posle iskustva sa PTT-om. Uz to, EPS i EDB preko koga se vrši “dostava“ električne energije do potrošača su dotirane iz državne kase pošto su to ogromni sistemi koji dugo godina nisu mogli da naplate sva svoja potraživanja a i cene nisu bile na ekonomskom nivou. Za razliku od njih Telekom je uvek mogao da isključi priključak neplatišama i prihodi su bili daleko veći i ni jedan dinar nije morao da ide iz državne kase.

Telekom je akcionarsko drustvo sa stranim kapitalom i vezano je za javno preduzece PTT "Srbija". PTT je tokom 1993. imao enormne gubitke (to sam objasnio u prethodnom postu).
Nisam primetio da se ljudi iz EPS-a mnogo premisljaju oko iskljucenja neplatisa, tako da Telekom nije u nista povladjenijem polozaju od EPS-a, sem sto je daleko jednostavnije iskljuciti telefon nego struju. Kada u potpunosti bude zaziveo KDS EPS ce moci da daljinski ocitava utrosenu energiju i da iskljucuje neredovne platise.

Isti slučak kao sa EPS-om. Vidi pasus gore.

Isti odgovor kao i za EPS.

Iste ovakve uslove imaju i druge komapnije u inostranstvu i isto se za fixnu naknadu obavezuju da će održavati mrežu i priključak u ispravnom stanju. Samo je raziika u tome što se ti uslovi tamo poštuju i što je ta naknada manja nego ovde kao i to što te kompanije unapređuju svoj odnos sa korisnicima nudeći nove usluge, nove linije džabe, nove vidove povezivanja...
Uostalom, nisi ti pao s Marsa juče pa da ne znaš šta sve Telekom Srbija NE želi da ponudi.

Da nisam pao sa Marsa juce, pao sam prekjuce😀 .
Da se pitaju ljudi iz Telekoma (ne budze na vrhu koje su tu po politickoj liniji) usluge koje nudi Telekom bi bile na mnogo vecem nivou ali nema para za to jer od para Telekoma se isplacuje psenica, kukuruz, .... Drugim recima drzava uzima koliko joj treba. Sta kazes na podatak, iznet na konferenciji za stampu od strane jednog od direktora direkcije da ce do kraja godine centrala u Krusevcu biti prosirena za 12 brojeva!!! Trenutno u Krusevcu ima 4500 zahteva za telefon a neko je smislio prosirenje od 12 brojeva. Mislim da ti je sve jasno.

Pozdrav

ivo.r je napisao(la):
...
Izgleda da je jedino rešenje kada sledeći put počnu da pričaju o platama/štrajku, svi motke u ruke pa na posao :whip

Ja sam definitvno za ovu varijantu - u opste ne moraju da pocnu da pricaju o platama/strajku...
Ili da vecina zaposljenih u Telekomu dobije otkaz...

RUS je napisao(la):
...
Sta kazes na podatak, iznet na konferenciji za stampu od strane jednog od direktora direkcije da ce do kraja godine centrala u Krusevcu biti prosirena za 12 brojeva!!! Trenutno u Krusevcu ima 4500 zahteva za telefon a neko je smislio prosirenje od 12 brojeva. Mislim da ti je sve jasno.

Krusevac je jedna posebna (tuzna) prica🙁

Pitanje za RUS-a:

Kako se desilo da pojedine domace (privatne) firme dobijaju od Telekoma exkluzivna "prava" da u pojedinim naseljima uvode telefonske linije po cenama koje nisu ni priblizno realne ( da ne kazem astronomske ) i da posle toga josh dan danas nemaju to shto su platili.

Ne bih da imenujem pravna lica niti da navodim feljtone pisane u dnevnim novinama o svemu tome

Da se mi vratimo na pocetak diskusije. Da li ste razmisljali sta ce se desiti kada telekom dobije i monopol na kanalizaciju do 2005-te? Pa kad nam uvede restrikcije i koriscenje kanalizacije po grupama od 2-4 ima da se u*eremo od muke 😀

Shalu na stranu, telekom je okoreli monopolista koji maksimalno zloupotrebljava svoju poziciju i koci celu zemlju svojom inertnoscu i neprofesionalnoscu...

A koga interesuje sta rade sa nasim parama i kako ih "ulazu", neka baci pogled na http://www.beograd.com/telekom_srbija/smin-krivicna_prijava/

KDS sistem je blago receno prevara, prekljuce sam otisao do jedne firme u centru, koja se takodje bavi kablovskim sistemom, konkretno odradili su Miljakovac. Otisao sam tamo da bih sredio za jedan stan, ne placa se nista ( za razliku od KDS-a) vec samo se samo racun infostana uveca za 91 dinar , koliko kosta mesecna predplata za 36 kanala koja uvode, tj. uveli su vec ! Od nove godine ce krenuti i internet preko toga, samo se jos uvek ne zna kako ce se naplacivati.
Ljudi koji rade u toj firmi, necu im spominjati ime ovde, kazu da oni odradjuju nesto i za KDS, setite se kad je KDS bio najaktuelniji, pred izbore naravno, odradili su par zgrada u Tosinom Bunaru a u ostalim delovima grada samo pokupili pare. Ugovor je valjda na nekih 2500 dinara plus mesecna predplata, sto je mnogo skuplje od ove druge firme koja radi ISTO.
Svako ko je sklopio ugovor sa KDS-om treba da proveri do kad su se oni obavezali da zavrse radove, posto je to skoro svima nama isteklo, lepo sa tim ugovorom treba otici kod njih i traziti da vrate pare, to moraju da urade u protivnom ih mozete tuziti, sve troskove snose oni i na kraju moraju da vrate pare jer su obavezani ugovorom koji su sklopili sa vama. To bi bilo dobro kad bi svi bili slozni i uradili to jer bi to blago receno za te monopoliste bila katastrofa i ovo nekako mora da ode u javnost, jednostavno su navikli samo da uzimaju pare a da nista ne zavrse. Kad sam cuo sta se desava oko svega toga blago receno sam ispizdeo, jednostavno su prodali maglu ! A mi ovce ko i uvek, sisaju nas a mi cutimo...

RamOne je napisao(la):
KDS sistem je blago receno prevara, prekljuce sam otisao do jedne firme u centru, koja se takodje bavi kablovskim sistemom, konkretno odradili su Miljakovac. Otisao sam tamo da bih sredio za jedan stan, ne placa se nista ( za razliku od KDS-a) vec samo se samo racun infostana uveca za 91 dinar , koliko kosta mesecna predplata za 36 kanala koja uvode, tj. uveli su vec ! Od nove godine ce krenuti i internet preko toga, samo se jos uvek ne zna kako ce se naplacivati.

Da li ta firma radi samo MIljakovac ili svuda? A daj i telefon, ako su dobri, oprosticemo za reklamu🙂

septimus je napisao(la):
Da li ta firma radi samo MIljakovac ili svuda? A daj i telefon, ako su dobri, oprosticemo za reklamu🙂
Beogradjanka 13 sprat, Alzovedjo - ili tako nesto, nemam sad ovde telefon, poslacu sutra...

PTT i ostali nisu monopolisti ..... ma daj molim te

Svojevremeno sam uveo svoj licni telefon u Kraljevu i sve po ugovoru obavio u roku ..... uplata CACHE-vina dve rate kroz racun i sve ostalo da bi bio poshten platisha i pravi uzor kradjanina ove zemlje..... 🙂
Ali u ugovoru je napisano DIGITALNA CENTRALA , TONSKO BIRANJE , IDENTIFIKACIJA POZIVA ( korisnik placa naknadu za ovu uslugu shto je placeno u startu )
I tako sam dobio ANALOGNU CENTRALU na "DVOJKU" koja ima samo PULSNO BIRANJE ..... NEMA IDENTIFIKACIJU koju sam platio i sve ostalo vishe manje nije isposhtovano ..... Tri godine kasnije stanje nije promenjeno niti mislim da ce biti ...... zivim u strogom centru Kraljeva mogucnost doplate za ISDN nemoguca za fiziska lica samo za pravna pa cak ni to ne mogu da platim ( nedaju se prevariti ) ...... ali zato sam prekrsio telekomunikacioni zakon i poslao taj isti broj tamo gde za uvodjenje telefona traze samo 3.400e ....... poslao sam im signal radio vezom KRIPTOVAN NARAVNO U DUAL BANDU ...... signal je na opsegu od 420 MHz do 8-sto i neshto i malo sheta na vishe kanala ...... pa neka me love ne poshtuju oni ugovor necu vala ni ja ..... da ih tuzim samo gubim zivce i vreme ( o novcu necu da raspravljam ) a oni mene neka hvataju ako su pametniji ..... signal je usmeren jagericama pa ako nabodu neka im je VESELO.

Zbog toga jedva cekam KDS onaj paket od skoro 1400 din mesecno je vrlo lepa solucija ..... bar za mene s obzirom da imamo jednu od najskupljih oblika internet tarifiranja u svetu ovo je jedina solucija da mogu da skinem neshto kad mi treba sa neta ...... inace trenutno sam na 33.6 modemu i osecam se oshtecenim zato shto placam isto za manji protok u odnosu na sve one koji imaju 56K modeme ..... nije da nemam 56K modem tu je na 3 metra od mene ali ubrzanja nema ni 10% zbog telefonske linije koja je shumna i gadan SMOR koliko kida vezu

Izini, kakav kriptovan signal pominjes? Vrsis neko ometanje ili neka wireless konekcija ka netu... nista te nisam ukapirao...

KDS izbor satelitskih kanala je tako jadan, ne znam kako ih nije sramota, meni evo uveli pre jedno mesec dana. Ima 20 nasih kanala i 18 stranih i to :
Na italijanskom 4 bez veze, nekorisno
na francuskom 3 od kojih recimo da Fashion TV valja
na spanskom 1
na nemackom cak 6 BEZ VEZE kanala !
i na svima razumljivom engleskom samo 4 kanala od kojih su 3 samo vesti !

Nigde kanala sa filmovima koji NISU sihronizovani, recimo Kanal + R/B
nigde sportskog, decijeg i ostalih zanimljivih stvari na engleskom!

Telefoni su 3064110 i 3064120, pa ako jos ima nezadovoljnih mogli bi da ih pritiskamo.
mejl je: [email protected] ali ne odgovaraju

Pozdrav,

Posto se ovaj thread pretvorio u jednu od najomiljenijih tema u Srbiji ovih dana a to je pljuvanje po Telekomu, da se pridruzim i ja...

Za pocetak odgovor onima koji pominju unutrasnjost i odnos Telekoma prema potrosacima u selima, evo vam primera iz mog sela... Telefoni su uvodjeni pre nekih 15-20 godina (mrzi me da trazim ugovor), naravno sa prenosenjem vlasnistva bandera itd. na Telekom. Ljudi su uplacivali basnoslovne sume za prikljucak, koje su u medjuvremenu po 5 puta revalvorizovane, naravno ne postujuci nikakve rokove koji pisu u ugovoru. Tek juce (11.2.2003) je prikljucak dobila moja rodjaka, koja je uplatila prikljucak pre X godina. Navodno nije bilo brojeva ( centrala Alcatelova sa 1000 brojeva, zadnji broj u imeniku 93x). Posto sam jos uvek junior member, niko nije primetio da se proteklih nekoliko dana nisam javljao, iz jednostavnog razloga, podignem slusalicu, a nema tu-tu? Razlog je vrlo jednostavan. Kabl koji ide od razvodne kutije cvorista ili kako ga vec experti nazivaju, je nastavljan izmedju svake bandere koja postoji do moje kuce. Dune vetar, pukne veza. Meni ne pada na pamet da se pentram po banderama ( mada sam bio prinudjen i na to), pa zato cekam po 7 dana da se gospoda smiluju i ponovo spoje zice. A naravno ja ostajem bez telefona, iako placam sve racune redovno itd...

Daleko smo mi od profesionalizma, a Telekom jos dalje..:cuss:

Jos i ovo, jedini razlog da jos uvek koristim Alcatel Easy db je taj sto jedino taj telefon ima signal kod mene u kuci, a meni se ne trci po dvoristu da uhvatim signal. Toliko sto se tice i MTS. Za one koji ne znaju gde je Selevac odgovor je: oko 65 km jugoistocno od BG-a, 17 km od Smed. Palanke, 20 km od Smedereva i 20 km od Mladenovca, metodom triangulacije ili kao vec hocete videcete da ga je MTS na kartama pokrivenosti prikazao kao pokrivenog... :cuss: Sto bi rek'o Slobinetu: malo morgen:hump:

Nazad
Vrh Dno