Šta je novo?

SAN?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima,

postoji li kod nas neki kurs, upoznavanje sa konfigurisanjem i implementacijom SAN Sistema? Kurs...sta god...da li je moguce naci nesto slicno kod nas...?

Hm... postoji CSNDS sertifikacija. Ali nisam video da kod nas postoje kursevi.

Možeš da pokušaš da nađeš dokumentaciju za 642-353 CSNDS ispit, pa sam da kreneš da učiš.

Nema neki generalni, mozes naci dosta opste literature (ja sam sa fujitsu sajta skinuo lep pdf sa osnovama)
Ako radis neki sistem, proizvodjacka literatura i udri :)

Ok, hvala, pogledacu :)

Pogledaj u Coming-u... Drže dosta kurseva na temu hardvera i virtuelizacije (VMWare proizvodi), pa vidi da nemaju nešto i na tu temu...

I javi i nama.

Ok, javljam...

Za pocetak mozete skinuti knjigu
Designing_Storage_Area_Networks_-2nd_edition_-_tom_clark.pdf
Ima neki opsti pregled sta i kako

U principu kod nas san podrazumeva :

Setovanje storidza kao diskova i tapeova
setovanje FC switcheva
Setovanje hostova

I kad se sve to setuje, samo se posle management aplikacijama sredjuju diskovi kao raidgrupe, lunovi, dodeljuju se diskovi hostovima, menjaju zone...dosta *******a stvar :)

Vidim ja da je zaebana zato i pitam :), ima vidim knjiga na tu temu, ali praksa je praksa :)

samo praksa :)
iako je sustina ista to ti nece pomoci u praksi :)

A praksu ti niko nece da dati da radis ako nemas praksu ;)
Catch 22 :D

^^to znam, mislio sam na neku nazovi "praksu" u vidu kursa...radionica u kojoj ces pored teorijske dobiti i prakticnu nastavu :). Ovi u coming-u vrse neke obuke od 3 dana itd...za ESXi ili vSphere itd...i dobar deo se radi na hardveru...

Mislim da je hardverska obuka za ESX u najvecem delu storage. Ostalo se brzo uradi/zna.

Kolega bio (doduse preko grane) i 5 dana je radio esx, klaster, opcije i fine tuning i management.
Storage je vec bio konfigurisan, on je samo dodavao lunove.

Mislim upoznace te sa pojmom SAN, ali neces uciti da konfigurises storage, switcheve. Da vidis, takav kurs u stvari i ne postoji...sto je prilican bedak.
Mada i sami proizvodjaci ne dozvoljavaju svojoj opremi da lepo radi sa drugim prozivodjacima (recimo cisco i brocade switchevi u jednom sanu moraju da rade u interop modu, guvi se masa funkcija)...
Mada sve ce to doci na svoje.
Jedna sjajna stvar sada je IBM svc, virtualizacija storidza, bukvalno mozes da izmiksas emc, hp, ibm storidze i preko svc-a svi se vide kao jedan storidz.
Super je to prica totalno, mi smo od jednog malog emc storidza i servera napravili tako jak i fleksibilan Lab da je to cudo :)

Poslednja izmena:
^^da, a to me najvise i ineteresuje...konfiguracija sviceva, storage-a...malo bzvz sto nema takav kurs nigde.

Pravo da ti kazem, ja kad sam prvi put video SAN (2002 radio na SAN file sistemu u Koreji), nista posebno nije ni trebalo da znam.
Mislim stvari tipa koji diskovi nisu nasa stvar, samo je kapacitet i brzina obrtaja (tada) bila nas izbor. Sada je samo kapacitet nas izbor.
Konfiguracija svakog SAN uredjaja je isla drugacije, uvek iz konzole koja je specificna za tog proizvodjaca. I sve sto se moze konfigurisati sa hardware strane je isto kao da se konfigurise RAID.

Sve ostalo je softverska strana, i bilo bi logicno da bilo koji ESX kurs to obradi.
Znam da tu ima mali milion mogucnosti, tipa za koju aplikaciju sta, za koji mix sta itd. sto se ne moze sve pokriti na jednom kursu od 3 dana pa i duze, ali ipak osnove mogu.

Koliko sam ja shvatio on želi da nauči prinicpe funkcionisanja SANa i osnove konfigurisanja switche-va i storage-a.

Znači neko mu da storage, enclosure, diskove, FC switcheve i on lepo sedne sve podesi (zoning, VSANove, LUN masking....) i dobije fabric koji radi onako kako je zamislio.

Moj savet ti je da skineš literaturu sa neta, kreneš da čitaš o osnovama i pitaš sve šta ti nije jasno.

Najidealnije (i vrlo malo verovatno) bi bilo kada bi uspeo da se privališ uz nekog system integratora koji često radi SAN deployment, pa da učiš pored njega.

Slažem se. IBM RedBook-ovi su super stvar - odlično su napisani i vrlo korisni čak i ako se ne koristi IBM tehnologija.

Ok, hvala svima na odgovorima :), pogledacu ove linkove koje je postavio igor2, a i pogledacu, raspitacu se jos oko kurseva/obuka, ako ih ima u opste...hvala jos jednom.

Nazad
Vrh Dno