Nesto sam pisao o ovom drajvu
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?250508-Optika-SATA-samsung-sh-s223c-nema-2MB-interni-buffer i o tome da nisam uspeo da ga namestim na svojoj ploci, dok na drugoj radi uobicajeno, ali sam narezao samo jedan disk pa nisam obracao paznju. Inace moj stariji samsung pata 18brzinac radi godinama, i cita mnoge koje drugi nece.
U citavoj prici, svojevremeno oko cd-ova, a poslednjih godina oko dvd-ova - ja licno sam imao sledece iskustvo (ogranicicu se na dvd):
Za pouzdan backup sam vremenom postao siguran u Maxell DVD (i plus i minus, ali sam uvek uzimao pluseve kada ih je bilo, a takodje i verbatim plus). Posto bih voleo da probam i jeftinije dvd-ove koje su drugi nazivali krsevima (tipa Princo ili npr. Prime Disc), za przenje manje bitnih stvari tipa igara ili muzike - vremenom mi je postalo jasno da kada dvd naprzim na 4x, i kada przenje prodje bez problema - da je jedino bitno taj disk staviti na mesto gde se nece sa njim mnogo baratati, najbolje u papirnu kesicu, pa u fioku. Takvi diskovi su mi citljivi i posle 5 godina. Prosto receno, kada przenje prodje i uverite se da je disk citljiv - posle je jedino vazno da taj disk pazljivije cuvate. Odnosno, ako ne varira buffer kod przenja, ako writer korektno namesta writing strategy ocitanog praznog diska - onda vam samo jos ostaje da za najbitnije stvari narezete duple kopije i cuvate ih na razlicitim mestima (kao zastitu od pozara). Nekada sam trosio vreme i na verifying, ali sam shvatio da su mi i "krsevi" posle par godina sasvim citljivi ako nisu izgrebani ili umazani.
Sto se ovog s223c tice - ako zeza pri przenju, prva stvar je proveriti verziju firmware-a. Onaj koji sam ja kupio je stigao sa sb05, a 3. januara je izasao sb06. Pa, treba videti kako se ponasa sa novijim fw-om. KOd mene je flash-ovanje na 7ici proslo bez problema, s tim sto ne treba zaboraviti da se pre fleshovanja izbaci cd/dvd ako ga ima u drajvu. Takodje, vracanje starijeg firmvera (ako vam je iz nekog razloga to potrebno) je proteklo bez problema.
sb06 firmver