Šta je novo?

Samsung V3

Mica

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
619
Ko kupuje dig. aparate i gleda A60 i 70, nek pogleda i ovaj aparat.

V3 je oko 300E i dosta je dobar. Ima OK sliku, mozda je za nijansu losija od Canona, ali je malecak, dobija se fina futrola, radi na dve AA baterije koje se mogu puniti, a dve stoje u dzepu ako ove prestanu da rade.

Zoom je dosta brz, optika je za tu cenu sasvim OK, kaobajagi je Schneider-ova, ali u svakom slucaju, aberacije su minimalne, a sigurno su manje nego na mom S50. (Naravno, S50 ima neuporedivo bolju rezoluciju, samo je taj detalj sporan.)

Koriste SD kartice, koje mozd nisu bas najbolje resenje, ali opet, nisu vise toliko skupe, a kompatibilne su sa nekim telefonima i pocket PC uredjajima, pa u eri GPRS-a nisu za bacanje, obzirom da se manja slika moze dosta brzo poslati negde....

V4 ima 4 mp ali nije nista bolji. Ne vredi 100E vise.....

uz v4 se dobija i daljinski upravljac koji je sjajan (reaguje barem na 5-6 metara a verovatno i vise). daljisnki radi i na v3 modelu... ono sto se kod njih meni ne svidja je nemogucnost kontrole jacine blica. druga stvar koja mi se ne svidja kod njih je makro - iako pise da imaju kao neki super makro od 6cm (cini mi se) ja nisam uspeo da dobijem dobru makro sliku.

aparatici su sasvim simpaticni podsecaju na sonija - po stranim forumima ljudi su uglavnom veoma zadovoljni njima...

Ne razumem, kako mislis da kontrolises jacinu blica na aparatu?

Koji to P&S aparat uopste moze?

Mada si me sada zbunio, to ne moze ni moj 10D, a 550EX ima u manuelnom modu neku malu mogucnost definisanja snage, mada to nikada nisam koristio jer su Canonovi TTL i E-TTL i te kako dobri.

Na mojom studijskoj rasveti - monoblokovima koji kao bajagi imaju stepless regulaciju, to se ipak svodi na oko 5 otvora blende, a tek na QuadX sistemu koji kosta kao bolji polovan auto mogu da sa preciznoscu od 1/10f odredim output power blitza.

I moram ti reci da nisi bas upucen u tematiku o kojoj pises.

Procitao sam pre neki dan samo na brzaka tvoj tekst, (kad budem imao vise vremena, pogledacu bolje) i video sam nekoliko potpuno pogresnih stvari, a znam i da je nesto bilo u vezi blica.

Ustvari, sada cu da pogledam barem to..........................

Napisao si: "Slow Synchro - blic će 2 puta sevnuti - prvi put da bi se osvetlili objekti u pozadini a drugi put da bi se osvetlio i sam objekat koji se slika"

Vidi, to nema veze sa zivotom. I nema ljutnje ali odaje jednu veliku rupu u tvom znaju o aparatima, jer je to zaista osnovni pojam i ukazuje na ocito neiskustvo i nedostatk predznanja jer je povezano sa dosta drugih, takodje elementarnih stvari.

Dakle, Slow Sync sluzi da omoguci sinhronizaciju blica sa nekom sporijom brzinom ekspozicije.

Zasto? Zamisli da slikas portret deteta na plazi, kasno uvece, sunce zalazi i svuda u naokolo je zlatno zuta boja. Medjutim, kada aparat slika klasicnim blicem, sa synhronizacijom od 1/60 pa navise, moze se preneti samo delic te pozadine, jer je jednostavno suvise tamna za tu brzinu ekspozicije.

Zato se uvodi Slow sync koji moze, u zavisnosti od aparata i blitza da odredi brzinu ekspozicije imajuci u vidu osvetljenost ambijenta, a blicem da osvetli osobu u prednjem planu. Na taj nacin se postize da se ocuva, koliko je to moguce, svetlost ambijenta, a opet da se fotografisane osobe lepo vide, i sto je bitno, da nisu blurovane - razmazane, usled nmale brzine ekspozicije.

Mane su da morate objasniti osobama koje slikate da moraju da ostanu mirne i ako je blic prosao.

A na boljim aparatima je prisutan i Rear Sync, gde se blic aktivira pri kraju ekspozicije i time omogucava lakse resavanje tog problema, jer su ljudi najcesce mirni dok ocekuju blitz.

A i Slow sync bez Rear Sync-a je nemoguce primeniti na zurkama na plazi i slicnim stvarima gde se ljudi jednostavno ne mogu naterati da stoje mirno...

A pored svega ovoga sto sam naveo, trebao bi da znas da je guide number tog blica tolicki da jedna moze sobu da osvetli a kamoli neki "objekti u pozadini", kako si napisao.....

Znaci, moras malo bolje da se edukujes pre nego sto se upustis u opisivanje hardwera za jedan ipak ozbiljan sajt....

sto se tice kontrole jacine blica - to ima olympus c700uz

sto se tice slow syncro - potpuno si u pravu nisam ga objasnio kako treba iako znam sta je i cemu sluzi. ugradjen blic kod aparata jedva da je dovoljan da slika na 2-3 metra kako treba a kamoli neki predmet udaljen 5-6 metara....

sto se tice pisanja za sajt - niko ti ne brani da ti nesto napises - ipak si ti profesionalac za razliku od nas kojima je fotografija samo u srcu

"sto se tice slow syncro - potpuno si u pravu nisam ga objasnio kako treba iako znam sta je i cemu sluzi. "

Sorry, ali ovo ne pije vodu. Ako zaista razumes to, ne moze da ti se desi da napises nesto tako.

Sto se mog pisanja tice, ja nazalost nemam vremena da zivim i ne bih to moga savesno da uradim.
Sve sto napisem na forumu, je u toku ftp-ovanja necega preko neta, ili renderinga, kada cekam da komp. zavrsi nesto sto uklapam dalje...

Sto se tice Olu-ja 700, zamolio bih te da mi malo pojasnis, pogledao sam njegove testove na netu, i ni iz cega ne mogu da zakljucim gde si pronasao tu mogucnost?

Ustvari, sad mi pade na pamet, da ti ne mislis na korekciju automatike flash-a, znaci isto kao sto mozes da zadas da ti ekspozicija bude korigovana za +/-1 pa najcesce do +/-2 EV u koracima po 1/2 ili 1/3EV, da ti i blitz ide tako ?!?

Mico, isquliraj malo...

Mica je napisao(la):
...Ustvari, sad mi pade na pamet, da ti ne mislis na korekciju automatike flash-a, znaci isto kao sto mozes da zadas da ti ekspozicija bude korigovana za +/-1 pa najcesce do +/-2 EV u koracima po 1/2 ili 1/3EV, da ti i blitz ide tako ?!?
i blic ide tako u koracima od 0.3 pa 0.7, 1, 1.3, 1.7 i 2 u + i -

pa eto dok nesto uploadujes mozes nesto i da napises za bench - rado cu ja da se povucem a ovo sto pisem je cist volonterizam (i to je bio uslov da napisem bilo sta - bas iz razloga sto znam da bi neko drugi napisao testove mnogo bolje). kao sto i sam znas za test jednog fotoaprata potrebno je mnogo vremena - ne postoje programi kroz koje ces da ga "benchmarkujes" i da sve bude gotovo za par sati... mislim - sta ja sve to tebi pricam kada sve to znas - ako zelis da pomognes izvoli

btw. kada sam napisao test o hp735 - cekao sam da se ljudi jave i pocnu da ocenjuju test a niko nista nije napisao pa sam ja morao da pokrenem thread u kojem opet niko nista nije konkretno napisao - slobodno pokreni thread o mojim testovima.

posto ti nemas vremena ako imas nekog ko bi zeleo da pise testove fotoaprata za bench (za skromne pare) slobodno ga preporuci Peci - ja sam se tu nasao da pomognem koliko znam i koliko mogu

Olympus aparati, jos od C-2000 imaju Slow synchro flash i Front i Rear curtain. Isto vazi i za 7xx seriju. Najveca razlika je naravno kod slikanja pokretnih objekata - kod front curtain blica ce trag da ide ispred objekta, a kod rear curtain se dobije prirodniji efekat kretanja.

Takodje Olimpusi poseduju i korekciju ekspoziciju za blic, bas kao sto si i opisao. Nije to bas kao kod SLR aparata sa sinhronizacijom spoljnog blica, vise je da se uoce situacije kad blic brlja i da se spanji preeksponiranje. Ipak ume da bude dosta korisno, posebno kad se blic koristi za fill-in, da se podesi nivo umeksavanja senki.

Ne znam koji danas jos p&s aparati imaju ovu mogucnost (mada nije retka), ali moj Casio QV3000 ima podesavanje snage blica u 3 nivoa (Weak, Normal i Strong). Ne utice na duzinu ekspozicije, ali je korisno u opisanim situacijama.

Jeste pogresio za Slow-Sync (primetio sam, ali me mrzelo da ukazujem), ali ovog puta se D-Kee dobro izrazio.

Sto se teme tice slazem se, Sasmung je sasvim OK, doduse probao sam V4. Da dopunim Micu, nude dosta rucnih kontrola i ekspozicije i fokusa.
Najveci problem je sto se (bar kod mene) za isto ili cak nesto manje novca nalazi Minolta F100. Zapravo se Minolta F100, kao i Olympus C-4000 mogu naci za svega 40-ak evra vise od A70. Ta dva su za te novce, po mom misljenju, najbolji pazar.

Zao mi je sto nisam ranije pomenuo, iako je pokrenut cak i topik vezan za test HP 735-ice, ali da iskoristim sad momenat.
Test je pratio konstantan negativan ton u vezi samog aparata, ponekad cak malo i sarkastican - tipa "Juhu, evo nesto radi i dobro..". Mislim da je mali akcenat stavljen na sam kvalitet fotografija, koje mislim da su sasvim dobre, u toj kategoriji cena. Pogledao sam tvoje primere i one koje je postovao Steve i ne vidim da su slike nesto znacajno losije od glavnih konkurenata - Oly C350 i Kodaka 4330/6330. HP ima i LCD statusni ekran (sto mnogo volim) i ipak rudimentaran Aperture mod (makar nesto). Lepo je sto se nudi i menjanje ISO, podesavanje parametara obrade slike (zasicenje boja, ostrina) i vise nacina AE.
Obzirom da sam video da 735 kosta u Bg-u manje od A60, svojoj sestri sa ogranicenim budzetom bi mozda ipak pre savetovao HP 735 nego A60. Ona sigurno nikad ne bi odmakla dalje od P moda. Ali za to je vrlo vazno kako taj P mod zaista funkcionise.

Ono sto me najvise zanima - kakav je kvalitet/brzina fokusa, tacnost ekspozicije, White balance-a, nisam uspeo da pronadjem u testu.

Ipak, test je tehnicki solidno napisan - lepo je npr. prikazana tacnost optickog trazila, dobro je sto je prenesen subjektivan utisak koriscenja kamere. Voleo bih da ima zapravo vise subj. utisaka i poredjenja u tekstu. Slobodno *opisi* kameru i uporedi, ali imaj u vidu i cenu i ciljno trziste. Imao sam utisak da ceo clanak, bez direktnog pominjanja, poredis 735 sa A70 i ovaj je naravno losije prosao...

Ako bandwith sajta vec ne dozvoljava da se vide efekti podesavanja npr. zasicenja boje, ostrine, EV kompenzacije, kako se snalazi u teskim uslovima za AE, efekti razlicitih AE, kvalitet AF-a i sl. opisi makar subjektivno tvoj utisak. Uporedi ga sa boljima (A70, Oly), ali i sa losijim (sto ne i sa Mustekom?). Ipak, sjajno je sto si ubacio razlicite ISO i primere sa blicem, a moze se proceniti i dinamika i kvalitet objektiva.
Mada ne verujem da je bandwidth toliko problematican obzirom da je objavljen (pre)veliki AVI fajl.

Test je ipak koristan, posebno sto nema mnogo testova tog aparata na web-u (posebno ne u momentu izlaska clanka). Ja bih voleo da vidim jos takvih testova, makar i kracih, vise modela aparata.
Meni se tvoj test dopao, mada si vise opisivao sta koja opcija znaci nego kako je konkretno implementirana kod HP-a - npr. Saturation i Sharpness. Uvek je dobro saznati necije utiske iz prve ruke.

Pozdrav, i nadam se da ces nastaviti sa jos testova. Zasto ukratko ne testirati i CMOS "soder" koji se u Srbiji najvise i prodaje - Mustek, Umax, Mercury... Bolje vise manjih testova ili jedan uporedan nego da pises jedan opsiran 3 meseca. Daj aparat svojoj devojci, sestri, majci, vidi kako se one snalaze sa njime pola sata, kako im se dopada, kako "lezi", da li su zadovoljne.

U inostranstvu je bas fensi da top profesionalci testiranju neku opremu, ali se tako i placaju..... :)

Salu na stranu, ja mislim da sam svojim savetima mogao da pomognem ljudima koliko toliko, pa sad, ko ima poverenja u ono sto ja niapisem, super, ko nema opet dobro....

Vreme ce pokazati doticnom da li sam bio u pravu...
A testiranje opreme po nekim mojim standardima zahteva mngo vise vremena od uploada od para mega.

I jos kad stigne kabl ovih dana.......

glavni problem i jeste u vremnu testiranja fotoaparata... dobavljaci od kojih se preuzme neki fotoaparat na revers ocekuju da im se to vrati stoje pre moguce. kako moje radno vreme (cesto i po 10-12 sati na poslu) ne dozvoljava previse "igranja" sa aparatom osim vikendom (a i tada imam gomilu privatnih obaveza)...

aleksandre - sto se hp-a tice aparat je stvarno "nefunkcionalan" i nikako ga ne bih preporucio.... u rukama mandusica vuka ... :) uglavnom sam birao najbolje fotke ali je to verovatno i greska jer treba prikazati sta korisnik moze da postigne sa obicnim setovanjima u auto modu i sta sve moze da postigne koristeci naprednije funkcije fotoaparata.

voleo bih da cujem vase predloge sta slikati za test - npr razmisljao sam da slikam neku paletu boja (sa tacno definisanom crvenom, plavom,... i njihovim nijansama da imam njihove rgb vrednosti na tom "plakatu' sto slikam - i onda da to uporedim sa vrednostima dobivenim na fotki) - da li tako nesto ima da se nadje ovde? glupo mi je da slikam raznobojne bojice, pastele i sl. i sto se ostalih test slika tice takodje bih zeleo da cujem sta je po vasem misljenju interesantno za slikati?
potrudicu se da za sledeci test (ma koji aparat to bude) bude vise subjektivnog utiska o radu u pojedinim uslovima (fokus u mracnim prostorijama i sl).... hvala na predlogu za to da dam aparat nekim ljudima koji su obicni korisnici pa da se cuju i njihovi utisci

mico - apsolutno ne shvatam zasto ti ovo sve primas tako licno? pa niko nije rekao da nisi u pravu - nema tu sta vreme da pokazuje - ti se bavis tim poslom po ceo dan, to ti je profesija i struka i apsolutno je normalno da o fotografiji znas mnogo vise od nas. o samsungu sam izneo par detalja koji se meni jesu/nisu svideli jer sam imao i v3 i v4 kod mene neko vreme. u svakom slucaju i od mene bi dobili neku preporuku pogotovo za te pare za koje se prodaju. jos jedna stvar koja mi se nije svidela kod samsunga - i pored fokus asist lampice cesto nije uspevao da pravilno odredi fokus.

Aman, šta se pravdaš toliko, imaš valjda pravo na svoje mišljenje? Ako ti se neki aparat ne sviđa - ne sviđa ti se, šta te briga ko se sve neće složiti s tobom...

1000 ljudi 1000 cudi - ne zelim da se iko oseti uvredjenim

ivanhoe je napisao(la):
Aman, šta se pravdaš toliko, imaš valjda pravo na svoje mišljenje? Ako ti se neki aparat ne sviđa - ne sviđa ti se, šta te briga ko se sve neće složiti s tobom...

Delimicno si u pravu.
Razlika je u tome sto je on *novinar*, on pise javni prikaz, u ime sajta i ipak mora da pazi kako pise. Nije isto ako se ja pojavim na forumu sa tvrdnjom "Minolta F100 je boja od Canona A70" i ako to napisem kao zakljucak u testu. Kad pises test onda pises u ime cele novinske kuce.
U krajnjem slucaju mora urednik da se slozi.
Npr. sajt ima dosta sponzora koji nisu mnogo srecni ako bas ispljuje njihovu opremu. Ni Peca onda ne bi bio mnogo srecan...

"Pravdanje" ovde ja vidim samo kao argumente kojima se svoje misljenje potvrdjuje. Npr. recenica "sto se hp-a tice aparat je stvarno "nefunkcionalan" i nikako ga ne bih preporucio..." moze da govori vise nego 2-3 strane testa. Ali jedno bez drugog ne ide. I izjave treba da su argumentovane.

E sad, druga je stvar sto test ne moze da bude ciljan bas na svakoga. Pretpostavljam da Mica sigurno zeli da vidi sasvim druge stvari u prikazu neke opreme nego sto mene zanima ili npr. moju sestru. Phil Askey (sa dpreview.com) zna da ima drugaciju publiku (tehnicki obrazovaniju i zahtevniju) nego npr. Steve (steves-digicams.com). Dakle prvo pitanje je za *koga* se test pise.

"Phil Askey (sa dpreview.com) zna da ima drugaciju publiku (tehnicki obrazovaniju i zahtevniju) nego npr. Steve (steves-digicams.com). Dakle prvo pitanje je za *koga* se test pise."

Ovo si savrseno dobro zakljucio, ali mogu ti reci i esto drugo, Stevica je dugogodisnji fotograf a Phil Web Developer, kome je hobi fotografija, ali je Evropljanin i ipak malo obrazovaniji od Amera....

Mada fanatici na webu citaju sve testove, znaci dpreview, imaging-resource.com, koji po meni ima mozda i najbolje (mada i najsmornije) testove, stevica je negde u sredini, i dcresources nije los, verovatno ima najiskrenije testove i uvek dosta fotki......
Iako je po meni svakako najbolji robgalbraith.com ali on testira samo top DSLR aparate, mada opet kazem, testovi mu nisu preterano zanimljivi za nasu publiku....
Ostali sajtovi i nisu toliko opsirni....

Pa, priznajem da verovatno onda ulazim u kategoriju fanatika jel posecujem sve pobrojane sajtove...
Dodaj jos megapixel.net i to je to sto se tice testova na engleskom jeziku.
Meni se isto jako svidja kako pise Jeff Keller (dcresource), posebno sa jasnim i jednostavnim pro & contra. Dave (imaging-resource) ima najbolje test fotke jer je motiv uvek isti, puno i sa istim uslovima.

Na norveskom imaju jos 2 dobra - digit.no i akam.no. Kad smo kod toga, Norvezani su prvi objavili preview i sample fotke sa Olympus E-1 kamere:
http://galleriet.akamera.no/albup76?&page=1
http://www.digit.no/Tester/olympus_e-1/beta/olympus_e1_betatest.htm
Jeste norveski vecini nerazumljiv, ali su fotografije univerzalne.

Doduse, ja zivim u Oslu i volim da udjem u radnju, igram se sa aparatom malo, vidim kako radi.

Uopsteno, oduvek sam bio tehnoman i voleo "gadgete", i posao mi je vezan za grafiku, piksele (3D programiranje), pa mi se sad fotografija podmuklo uvukla duboko pod kozu.
Sem samih testova jako su zanimljivi i clanci iskusnih fotografa kao sto su oni na luminous-landscape.com i dg28.com.

Mica je napisao(la):
" i dcresources nije los, verovatno ima najiskrenije testove i uvek dosta fotki......

Za D-kee-a:
Tacno sam na to mislio. Jeff Keller (Dcresource.com) zaista otvoreno prica ovo valja, ovo ne... Jednostavno, sa primerima i svojim utiscima.

Nazad
Vrh Dno