Šta je novo?

Samsung SpinPoint F1 1TB - zakucava!

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
idemo ponovo...

Draga upravo foruma!
ovde cu napisati da sam juce kupio i stavio Samsung SpinPoint F1 (HD103UJ, firmware 1AA01112) u svoj beli 2.16GHz iMac i da disk NE RADI kako treba!

* e sad vi ovo lepo premestite negde u P.M. da Mac korisnici nikada ne vide ovu poruku! ...i da se *****u i kupe ovaj hard koji im nece raditi u iMac-u !! *

(jeste, ovde treba da budu teme vezane samo za Mac OS X ... c c c)

elem, harddisk radi ali ima problem prilikom masovnog pisanja/citanja podataka! ako se kopira npr. 5GB 100% ce se desiti da se ceo Mac zamrzne na oko minut! posle toga nastavi normalno da radi...

koliko sam pricitao na net-u ovo se desava samo na belim intel iMac-ovima i samo sa SpinPointom sa firmwareom 1AA01112 !

resenja za problem nisam nasao!
najbezbolnije bi bio upgrade/downgrade firmwarea ali Samsung to ne dozvoljava! (jeste jednom dozvolio 2004. kad mu neki 2.5", 250GB harddisk nije radio u MacBooku pa su izbacili firmware patch!)

dakle, NEMOJTE kupovati Samsung SpinPoint F1 ako imate BELOG INTEL iMac-a!

(ja sad cekam ili WD Black Caviar ili cu uzeti WD 640GB harddisk... mada mi je 640GB malo :()

RAW fotke + neke video materijale... :/
+
gomilu fajlova koje sam napravio u prethodnih par godina :)

sve u svemu 600GB sa svim fajlovima (sistem, programi, muzika koju slusam, fotke sa letovanja... :)) dakle 600GB bi mi bilo knap. sad mi je sve to rastureno na par harddiskova :(
i josh imam oko 10 DVD sa prethodnim radovima/poslovima - taman bh sve to stavio na jedan HD ! :)

malo? :zgran: pa sta ti drzis na tom imacu?
A što pa malo?
Ja imam 2 TB externo, pri čemu je jedan hard skoro pun do vrha, a drugi do pola + 2x500 GB u RAID-u za osetljive podatke, pun do pola.
Ima svačega, većinom RAW fotke, video materijal (nisu piratski filmovi, lični video - porodični filmići, žena, dete,...), ali i komercijalnog, svašta nešto.
Ne vidim zašto je čudnovato da neko ima 600 GB materijala?
Danas to nije uopšte retkost, daleko od toga.

p.s. kovač, baci hard u fiočicu, boli te uvo - jes da nije za backup, ali ***a, nek ide život.

RAW fotke + neke video materijale... :/

zreo si za mac pro! :d
nego, da pokusam budem konstruktivan - ja sam podatke podelio na jednostavan nacin:
-podatke koje drzim na hard diskovima u racunaru: (sistem), aktuelni radovi/dokumenta, muzika koja se cesto slusa, omiljene fotografije i video snimci, i sl. dakle, ono sto mi (skoro) svakodnevno treba;
-podatke koje drzim na hard diskovima van racunara: sve ono cemu pristupam jednom nedeljno, ili redje. po potrebi odredjeni hard disk ubacim u esata fioku i eto zeljenih podataka. jes' da nije sve trenutno dostupno, ali sta da se zalim, do juce sam se maltretirao sa gomilom cd/dvd diskova...

ma i ja tako imam podatke na sto strana ali bas iz tog razloga sam i kupio 1TB - da sve stavim na jedno mesto! :)

i to sam razmisljao da bacim hard u fioku ali opet sam na istom :( do kraju cu uzeti novi Alu iMac... :)

nisam procitao ni da baguje ni da ne baguje - dakle niko se nije zalio = radi! :D

a sto kazes to za Maria? koliko znam prodao ga je - neko se ovde razmisljo da ga kupi ali je na kraju Mario prodao nekom drugom... za pravu cenu sve ce da ode ;)

A što pa malo?
[...]
Ima svačega, većinom RAW fotke, video materijal (nisu piratski filmovi, lični video - porodični filmići, žena, dete,...), ali i komercijalnog, svašta nešto.
Ne vidim zašto je čudnovato da neko ima 600 GB materijala?

izvinjavam se ako spamujem temu :), ali hajde da odgovorim;
dakle, nema niceg cudnog u tome da neko ima 600gb materijala na disku, a posebno kada se taj neko (kao mi, npr.) bavi fotografijom, videom, i sl.
no, namera mi je da kazem da ja svoje fotografije, video snimke i sl. arhiviram na hard diskove koje cak ni ne drzim u kucistu.
naravno, imam nesto probranih, omiljenih slika i snimaka, koje bas cesto gledam i pokazujem, ali ostale nema potrebe da drzim na racunaru, jer ih i tako pregledam samo u posebnim prilikama.
to je otprilike kao u vreme dok smo imali albume sa slikama; neces valjda album sa slikama da drzis na svom radnom stolu? ne sto ti smeta, nego prosto, ne listas ga svaki dan. kada se uzelis, ili dodju prijatelji, rodbina, ti izvadis album sa police, i eto slika. :)
e, tako i ja. ubacim hard disk u fioku i uzivam! :)
pozdrav :wave:

izvinjavam se ako spamujem temu :), ali hajde da odgovorim;
dakle, nema niceg cudnog u tome da neko ima 600gb materijala na disku, a posebno kada se taj neko (kao mi, npr.) bavi fotografijom, videom, i sl.
no, namera mi je da kazem da ja svoje fotografije, video snimke i sl. arhiviram na hard diskove koje cak ni ne drzim u kucistu.
naravno, imam nesto probranih, omiljenih slika i snimaka, koje bas cesto gledam i pokazujem, ali ostale nema potrebe da drzim na racunaru, jer ih i tako pregledam samo u posebnim prilikama.
to je otprilike kao u vreme dok smo imali albume sa slikama; neces valjda album sa slikama da drzis na svom radnom stolu? ne sto ti smeta, nego prosto, ne listas ga svaki dan. kada se uzelis, ili dodju prijatelji, rodbina, ti izvadis album sa police, i eto slika. :)
e, tako i ja. ubacim hard disk u fioku i uzivam! :)
pozdrav :wave:

Ma naravno, nego mi bi malo čudno što si ga pitao oko 600 GB.
NHF, pored ovoliko multimedije, nije ni čudo što svi imamo ogromne hardove i samo ih punimo materijalom.
Nego, jesi li razmišljao da kupiš nešto ovako:
http://www.benchmark.co.yu/news/2008-08/14/Thermaltake_BlacX_A_HDD_docking_station_01.gif
Možeš do mile volje da žongliraš sa hardovima, a nije ni neka velika investicija.

@General Tragg
stoji sve to sto si rekao - i to je skroz ispravno! ali moj problem sto nikada nisam bio zadovoljan kako sam sortirao stvari, nikada mi nije bilo dovoljno dobro za backup :/

@RingeRaja - haha! vrh! nisam znao da ovako nesto postoji :D

btw - dok sam imao Atari kompletani fajlovi su mi bili na ~200 disketa (sve sa programima, bez igara :d)

@RingeRaja - haha! vrh! nisam znao da ovako nesto postoji :D
Ma ima ih u poslednje vreme ko salate, firme se prosto utrkuju koja će da napravi interesantniji. Meni je ovaj Thermaltake-ov nekako najsimpatičniji + jedini su se setili fore sa silikonskom košuljicom za hard - dobra fora.

btw - dok sam imao Atari kompletani fajlovi su mi bili na ~200 disketa (sve sa programima, bez igara :d)
Sećam se i ja vremena kada sam učitavao igrice sa kasetaša na Spectrum-u, posle par meseci riknuo mu je najpre taster play, a onda i rec, dok se pause nekako držao. Kad se setim, dođe mi da pustim suzu sete, eh...:S:

p.s. sa offtopičarenjem sam završio, neću više, mame mi.

Poslednja izmena:
Ma naravno, nego mi bi malo čudno što si ga pitao oko 600 GB.

da izuzmemo ljude koji multimediju skupljaju iz hobija, retko kome je za istu potrebno vise od 250gb prostora na disku. tu govorim o kucnim masinama, na stranu foto, a/v obrada, posao itd.
a sto se kovaca tice, mislio sam da krisom obradjuje fotke na pc-u! :p

Nego, jesi li razmišljao da kupiš nešto ovako:
[...]
Možeš do mile volje da žongliraš sa hardovima, a nije ni neka velika investicija.

da, nedavno sam pricao sa Jokom oko nabavke slicnog uredjaja i sigurno cu to u bliskoj buducnosti realizovati. i to cu da gledam da uzmem dock sa esata portom. hvala! :)

moj problem sto nikada nisam bio zadovoljan kako sam sortirao stvari

i moj! ali, bas zbog toga i dajem prednost hard diskovima nad optikom - jednostavno, kada imas bolju ideju i nesto vremena pride, sve lepo presortiras. :)

btw RingeRaja da li dolazis u O3zone? mozda smo se i upoznali... :)

i moj! ali, bas zbog toga i dajem prednost hard diskovima nad optikom - jednostavno, kada imas bolju ideju i nesto vremena pride, sve lepo presortiras. :)

@General Tragg - u pravu si! bas cu da pogledam ove uredjaje koje je RingeRaja predlozio!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
btw RingeRaja da li dolazis u O3zone? mozda smo se i upoznali... :)
Ma nemam vremena, a Mario me je zvao jedno milion puta, baš bih došao da se upoznam sa vama, apple geek-ovima.:d.
***a, mnogo posla, malo dete, šta da ti kažem, imam želju, ali ne i dovoljno mogućnosti.
Videću da se skrpim i dođem u oktobru, pošto sam za septembar zakasnio, pa se i upoznamo, onako, izistinski.

Poslednja izmena:
;) :)

cu l8tr ali8tr!

sto bi rekli
stay /|\

btw General Tragg i ti si vidjen u ozonu?

Poslednja izmena:
ne znam, mislim da nisam vidjen, nego sam ga predlozio kao tacku konvergencije. :)
sorry kutija :)

http://www.drobo.com/ za RAID :)

O3one...meeting u subotu, u 12h :) Ja ne dolazim, ali ste dobrodošli :)

Milane, taj Samsung je jedini 1TB hard sa 32MB keša?

ne znam da li je jedini sa 32MB kesha ali npr. WD ima Caviar Black koji je jos brzi od ovog Samsunga ali ne moze da se kupi jos kod nas...

Pored toga WD ima neke Green ultra spore 1TB diskove, Hitachijev je isto sporiji kao i Seagate-ov...

kovacm sto ne uzmes taj hard i prikljucis ga preko neke firewire fioke na mec-a to bi moglo da ti resi probleme

tako radi ali necu da mi hard bude napolju!

hocu da kad nosim iMac po kuci ne moram da teglim i externu fioku. isto tako bih mogao ga zakacim za AirPort Extreme ali onda nisam morao da kupujem najbrzi disk vec sam mogao da uzmem i onaj WG Green jer 802.11n moze maximalno da prenese 7MB/s :)

u svakom slucaju gledacu da ga zamenim za WD Black Caviar - em je brzi em je WD
btw - pre godinu dana sam napisao da nikada ne bih kupio Samsung harddisk jer kao satro daju garanciju 3 godine a juce su poceli da ih prave! i evo sad sam kupio Samsung i pravi problem... :mad: ***, kad su novi u poslu....

Meni svi Samsung hardovi rade odlicno ali na PC-u :) Bice da je tvoj Mac problem :p

hocu da kad nosim iMac po kuci ne moram da teglim i externu fioku.

:) :) :)

wtf?

Portable iMac 24" :)

PS: Kada vec teglis 20 kila iMac-a mozes i jednu externu fioku da stavis u dzep :)

Mada, najlakse je da kupis Apple TV i strimujes video/audio sa tog Titanika u dnevnu sobu ili gde vec :)

Poslednja izmena:
Ma on samo voli preterano da filozofira :)

Meni svi Samsung hardovi rade odlicno ali na PC-u :) Bice da je tvoj Mac problem :p

hm.. pa to sam i napisao: da Samsung ShitPoint F1 ne radi sa belim iMac-om... ;)

@delimir - ma prolbem su kablovi, ionako mi je puno sto ovaj jedan moram da ukljucujem u struju! :)

Poslednja izmena:
inace disk ubija kako radi!!
ceo Mac kao da je duplo brzi!
samo da nema onih pauza kada se ceo zablokira ... :(
npr. ranije se desavalo da cekam kad odjednom pozatvaram Flash, PhotoShop, Illustrator, Cinema... stari disk se raspadao od drljanja i zatvaranje je umelo da potraje dok ovaj Samsung to odradi ko od sale - ni ne oseti se!

Vrh Dno