Šta je novo?

Samsung LE-40C530 judder

IvaNftw

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2008
Poena
360
Danas kupljen,90% sadrzaja sto sam bacio na fles ne radi,ili ne podrzava audio codec,ili video... Ne znam da li bih dobio sta dobio updateom firmware-a.Firmware za sajta,ne moze da se skine,link je down ili sta vec http://org.downloadcenter.samsung.c...01007/20100716114619390/T-TDT5DEUC_1018.0.exe

Ako neko moze da nadje dl link za ovaj firmware,bio bih mu zahvalan ;)
edit1: sa tSmuxerom,sam satvio level na 4.1,sad radi i zvuk i video :D Ali slika (cak i zvuk) povremeno trza,koci secka.Sve to kod 1080p,720p i divx itd itd radi savrseno

Poslednja izmena:
Probaj ti sa drugim fleshom ili externim...
To trzanjem je znak nedovoljnog protoka, sto je tipicno za wireless ili lan i za usb sa nedovoljnim Read speedom

Poslednja izmena:
šta si nabacivao to pa ne radi, neke internal ripove od preko 20GB?

Pa zavisi i od flasha ... Meni neki flashevi imaju read speed ~13-15MB/s sto nikako nije dovoljno za neki 1080p filma sa prosecnim bitrateom plus audio
Imam neke spore od 6MB/s sto nije dovoljno ni za 720...

IvaNftw : ovako cemo najlakse utrvrditi , skini HD Tach i izmeri brzinu usba i postuj vode screen .

Poslednja izmena:

oko 9.5mb/s,znaci nije dovoljno. To sam i ja pretpostavio,jer 720p radi odlicno ;) Inace fajl je pe.s01e01.from.pole.to.pole.1080p.x264-culthd (BBC dokumentarac o prirodi)
edit: drugo pitanjce,tv mi je udaljen od kompa 8-9m,ati 4850 imam (nema hdmi izlaz,ali imam DVi to HDMI prikljucak),koje resenje bi bilo najbolje,da povezem tv sa pcijem? I ima li ogranicenja u duzini hdmi kabla? Negde procitah da je do 5m?

Poslednja izmena:
znao sam da je neki spori flash :)

za hdmi ( JEDNOM ZASVAGDA da rascistimo dilemu da hdmi ne moze preko 5 metra, posle cu da napisem sticky jer se pitanje cesto ponavlja )

Uzmi slobodno hdmi 10 metra samo gledaj da je class 2 , ima za malo vise od 10evra i zvuk ces naravno morati posebno osim ako to nije modifikovan dvi koji moze i zvuk da salje ali verujem da ces zvuk na nesto bolje od tv-a ;)
HDMI 1.3 specifikacija ne ogranicava duzinu kabla ali sam kabl ne moze da gubi signal (tako da se stvarno najezim kad vidim "hdmi ima ogranicenje od 5 metra"
Postoje 2 vrste hdmi kabla
Category 1 i Category 2 (high speed)
ja sam probao Category 2 odnosno tacnije 22AWG
Ja sam licno bez ikakvog gubitka signala sa tim kablom koristio 15 metra hdmi kabla
HDmi moze i 20 i 50 i 100 metra sa fiber optic kablom :)

Category 1 nije predvidjen za full hd sadrzaj (iako mnogi proizdojaci i na njega stavljaju HD logo) ali do 5 metra duzine moze bez problema da pusta 1080p
Category 2 moze moze i preko 15m do 20m je max sto sam cuo... no i to se prevazidje sa pojacivacima i razvodnicima koji nisu skupi

Poslednja izmena:
preporuka za flash - možda deluje skupo ali veruj mi radi bolje nego što piše na sajtu, meni je write 20MB/s iako piše da je 18MB/s. testirao sam sa raznim programima. Kod nas boljeg nema, a sa ovim sam testirao sample (naravno čitav nije stao :D) Avatara od 24GB na C530 i radilo je bez problema.

Pa zavisi i od flasha ... Meni neki flashevi imaju read speed ~13-15MB/s sto nikako nije dovoljno za neki 1080p filma sa prosecnim bitrateom plus audio
Imam neke spore od 6MB/s sto nije dovoljno ni za 720...

Kako nije dovoljno? :wall:

15MB/s x 60 sec = 900MB x 90min (prosječan film) = 81000MB = 79GB. :type:

Što znači i da je 20 puta sporiji bilo bi dovoljno.

Kod mene je isti samsung 32" i bez obzira da li puštam preko eksternog diska ili fleša slika trza, pogotovo kada video ima veliiki bitrate. Zato neke dokumentarce reenkodujem da bih dobio prosječni bitrate oko 3000, jer preko toga baš značajno trza. Naravno u pitanju je mkv.

uff tnx na ispravci

NIsu MB/s nego mbps zato podeli ti tu tvoju velicinu sa 8
A flash brzina je u MB/s moja greska u brzini kucam racunam ... nije onda to problem flash je potrebno onda min 5MB/s da bi sve pustao

nego
sta dobijes sa 3000 bitrate :wall: :wall: ... To nije dovoljno ni za crtani film a kamobli za 1080p film koji treba od 9-16Mbps i vise

Poslednja izmena:
Pa na brzim prelazima slika toliko trza da zamori oči. Tako dok ne kupim HTPC gledaću ovako. Gledam na 32" u 720p tako da i nije mnogo strašno na 3000kbps.

O cemu pricas? c530 nema dovoljno jak hardware da izgura zahtevnije 1080p filmove?

*** sample mi je pustio u TM-u sa flash-a, mada možda ta scena nije bila preterano zahtevna.
takođe sam imao prvu epizodu LOST-a blu-ray rip u 1080p od 4GB (prvi deo pilota) to je pustio bez problema, Chuck pilot u 720p od 2,8GB, i mass effect dirty dozen ali to je smejurija skinuta sa you tube-a - bitrate nula

nabacio sam to sve na taj transcend sa namerom da vidim šta tv ne može od toga da pusti i baš sam se iznenadio kad sam video da sve radi. jedino što mu je trebalo malo duže (~30sec) da pokrene fajl, ali kad je krenulo nije bilo problema.

Poslednja izmena:
Dobro nece u game konzole da ubace u tv...
Mesto da sluzi svsi gledanja dnevnika ... no da na krecemo off

za topic

Jel ima on procesor u sebi i vrsi software decoding pa nema dovoljno jak ? naravno da nema ... On ima hardware slican grafickama dxva ... ono sto spada u dxva specifikaciju moci ce da pusti makar sa najvecim bitrateom

To sto ti gorane imas je sigurno "judder"... BLu ray filmove ili ripove koje pustas imaju 24p a televizor vrsi 3:2 ili 5:5 pulldown odnosno 4 frjema da bi napravio 5 inter... frejma - tu nastaju problemi i pojavljuje se treptanje koji ti mislis da je seckanje

judder.jpg

Resava se firmwarom ako ima ili ako imas u opcijama tva da iskljucis pulldown....

evo ga neki Osnovi primer juddera
24p.blu-ray.judder.png

Ko kaze da slika nece biti tecna ako nije 60fps nek se udari glavom u zid :)

Al kupi u svakom slucaju htpc :) To su jedini playeri vredni paznje ... ostalo je za ukras :)

Poslednja izmena:
Nije mi baš najjasnije zašto se ubacuje još jedan frejm. Zašto ne pušta u onoliko frejma koliko ih stvarno ima, čemu ta opcija?
Ako može pojašnjenje ili neki link?

A i bilo mi je čudno da su ugradili nedovoljno jak hardver za tečno puštanje; potražiću firmware.

Zasto ne tece med i mleko :) svi bi mi voleli da televizori rade na 24hz ili na broju ciji je faktorijal 24
Doduse ja ni tad ne bih voleo televizore :d

on topic

Zato sto tv radi na 60hz odnosno sovezenj mu je toliko ~30p blu ray je 24p

pisao sam negde detaljno koja su 2 nacina da se izvrsi konverzija (slowdown i frame instet) potrazi po forumu ....

linkova ima gomila

ali sustina je kratka

imamo 24p koje treba konvertoavti u 60i(60 fileda filed =1 slika 2 filed=1 frame)=30 frame

kao to radimo

podelimo nasih 24 frejma na filede frejmove ABCD na
A1A2 B1B2 C1C2 D1D2

i ne redjamo a1a2b1b2 nego A1-A2, A1-B2, B1-C2, C1-C2, D1-D2 vidi sliku

32intro.jpg

tako dobijemo od 24 30 ... zasto je 3:2 valjda je jasno iz primera i tu nastaje problem

zanci 3:2

ide AAA BB CCC DD ... frame A ide svakih 1/30 sec a frame B svakih 1/20 sec i tako dalje ... tu nastaje trzanje slike ... i to se zove judder

Kako tv moze da izbegne ovaj prolbme ? da ima podrsku za 24hz .... ili barem da ima mogucnost 72hz (ili bilo koji broj cije je faktorijal 24) jer na 72 imacmeo 3:3 odnosno 1:1 odnosno icice i svi frejmovi 1/30 sec a ne svaki drugi da ide 1/20

Ja stvarno nema toliko iskustvo za televizorima ( da je projetor u pitaju lakse bih ti pomogao) ali ima ovde gomila ljudi koji imaju plasmu ldc.. ovo je stanradnan problem na svim televizorima samo negde izrazajniji negde manje...

evo link kako to izgleda :
[youtube]wXTsF_cScKA[/youtube]
pogledaj pa reci da li je to ono sto se tebi desva da bi bili sigurni da je judder

Na htpcu moze da se koristi odlican program reclock koji ce izvsiti konverziju na bolji nacin ( jos jedna stvar zasto je htpc > all playeri)
mpchc ima fullscreen otpinos da detaljnim podesavanjima oko ovog problema
No i neki standalone playeri imaju dase podesavanja osvezenje rezolucija fps i slicno da bi se malo nutralisao ovaj problem...

ono sto bi ti bilo od pomoci je da imas judder reduction i motion reduction u opcijama tva pa igraj se malo sa tim ili gledaj ako ima da se menja osvezenje ekrana...
Ti probaj sa judder podesavanjima u opcijama tv-a
nesto slicno ovome

[youtube]YT8WzjTtdi4[/youtube]

Poslednja izmena:
E upravo u klipu na 24 sekudni,taj judder,to se meni desava,kada pustim gore pomenuti fajl,medjutim to se ne desava uvek,vec samo u odredjenim scenama. Npr scena neke dzungle (drvece,zelenilo,papagaji,reke bla bla bla) i kao ptice selice (njih milion (slika iz ptichje perspektive)) tada krece "judder". Znaci kada je puno "detalja/informacija" (kako da nazovem to,ebem li ga) desava se to. Dok recimo kada povezem doticni TV na PC (preko PC ulaza,tj dvi to analog pa u tv),prilikom pustanja istog fajla u MPCHC(haali render za output) sve radi savrseno ;)

Da, da, to je to; to se i kod mene dešava to trzanje slike. To se primjeti na bilo kojim brzim prelazima, pogotovo u dokumentarcima kada se prikazuju snimci iz vazduha itd.

Nisam našao opciju Auto Motion Plus, mada još ću malo pogledati.

Vidim izašao je novi firmware za LE-32C530 ali ne prihvata da se updatuje. Negdje sam našao da neka serija ima manu pa ne prihvata nadogradnju.

Poslednja izmena:
Mislim da nema taj automotion,zakucani smo na 50hz :D Tek 650 model ima(nek me neko ispravi,ako sam pogresio). gordane daj link za taj firmware :D Sa samsungovog sajta ne moze da se skine..
edit: sada radi link,skidam pa cu da javim,sta sam uradio

Poslednja izmena:
Update prosao bez problema,nesto manje od minut je trajalo. :) (formatirati fleshku FAT32 (ne Ntfs) zato ti mozda nije radilo))
Sto se tice juddera,i dalje je tu,mp4 720p (sada radi zvuk,pre updeta,imalo slike,ali audio codec not supported). I jedina vidljiva razlika,je da meni zivlje radi,nekako brze,kao i pustanje filmova sa fleske,(ne znam da li se tripujem za ovo) ali sada od odabira fajla do pustanja,prodje manje od 5 sec,za koji je pre updatea trebalo 9-10 sec

Sada sam pokušao updatovati sa fat32 i ponovo neće. Probao extraktovati sve one sitne fajlove direktno u root folder, pa onda onako sa folderom T-TDT5DEUC i neće. Samo izbaci poruku da fajl za update nije pronađen na usb uređaju.

Kako si ti prebacio firmware na fleš memoriju, koje fajlove?

To se primjeti na bilo kojim brzim prelazima, pogotovo u dokumentarcima kada se prikazuju snimci iz vazduha itd.
Pa bas brzi prelazi su karatkeristicni za pojavu juddera :) Tad je najocigledniji

Judder ce uvek biti tu kod tv-a... cak i na televizorima koji kao reklamiraju FULL 24P MOVIE SUPPORT...a rade i dalje na 60hz
Moze da izbegne samo ako tv ima osvezenje od 48 72 ... 120hz ... jer se onda vrsi pravilni 5:5 pulldown i svaki frejm ide isto puta na isto vreme.

Oko firmaware-a ne mogu da pomognem to ne znam za taj tv-a kako i sta

kopiraj T-TDT5DEUC na flesku,i sa fleske pokreni fajl,zipwizard ce se pokrenuti,stavish putanju na flesku.Znaci imaces T-TDT5DEUC fajl,i takav isti folder,u kome ce biti onih 10-ak fajlova. Ubacis u TV,otvori ti se meni,media play ili firmware upgrade,ides na firm... Posle 5 sec krece update.

Zanimljivo da tako hoće da pokrene nadogradnju softvera a neće kada se fajl ručno otpakuje na flešku a isti se fajlovi dobiju (bar na prvi pogled).
Poslije nadogradnje primjetno brže ulazi u meni, kroz fajlove na fleški i brže otvara video. Ali to i nije bio problem, nego ostaje judder.

Strpi se dok ne sklopis taj htpc :)

Na plazmi C6500 je odlično rešeno pitanje juddera kad je u pitanju 24p materijal, sve ide savršeno glatko bilo da se pušta sa ugrađenog plejera ili da se pušta sa LG BD390. Ugrađeni plejer bez ikakvog problema pušta mkv-ove od preko 20gb. Na prethodnoj Panasonic plazmi je bio primetan juddder na 24p materijalu i to je znalo poprilično da nervira, ja sam tada mislio da je problem do LG BD390ke eli ipak nije problem je bio do Panasonica jer na C6500 sa iste 390ke sve radi savršeno glatko.

Poslednja izmena:
mali off

@mirrrre

PS50c6500 je citiram prodavca iz samsung prodavnice kod Slavije sa STAVOM " plazma sa led pozadinskim osvetljenjem " :zgran:

Naravno da zato ni nema judder (da umres od smeha).

Ima li šanse da se nekim reenkodovanjem na računaru izbjegne judder?

Naravno prebacis film u 20p i onda ce biti 3:3 puldown :) ali bice verovatno gori dozviljaj verujem ...
no probaj ako hoces

A to da sa led osvetljenjem nema judder ili da plasma nema judder je smesno ... jes da je kod plasme taj problem mnogo bolje resen ali dokle god osvezenje nije deljivo sa 24 bice juddera. A za te prodavce sta da kazem , 99% prodavaca pojma nema oko osnovnih stvari a kamoli zasto nastaje judder i dal ga ima....

A zar nije moguće prebaciti bez reenkodovanja 24p materijal u 25p materijal. To mu dođe neko ubrzanje od 3-4%. Naravno, audio mora da se reenkoduje da bi se promenio pitch. Mislim da je Avidemux to mogao ranije, ali odavno nisam ništa u njemu radio, pa i nisam baš siguran. Ima i drugih programa, verujem.

Uostalom, zar nisu tako studijski (pogotovo holivudski) naslovi (koji su izvorno u 24p) prodavani na PAL DVD-u, za NTSC ne znam?

ko sto rekoh moze ubrzanjem/usporetenjem a moze i instertovanjem frejmova 24-25 i 25-24

ali sta ce nama 25

osvezenje tv-a je 60 odnosno odgovara 30 fps

znacinama treba u 30fps

24-30 :) e to je 2:3 pulldown

E da bi bilo moguce pustiti 24p na 60hz ekranu rpozivodjaci ubacjuju razne tehnike predvidjanja frejmova... znaci zamisljaju kako bi film izgledao da je sniman u brzoj tehnici i od 2 susedna ili 3 susedna (zavisi kako ko) prave novi frejm....
neki od 3 frejmoa prave 1 neki od 2 prave 3... ubeldjvio je najbolje kad odrade tako da svkai frejm ide na 1/30sec a ne 2:3 odnos ... ali onda 75% frejmova bude napravljeno samo 25% bude pusteo sa filma sto je po meni opet glupo

razliciti nazivi
Epson - FineFrame
Sanyo -Smooth Motion
Panasonic - Frame Creation

tenike se razlikuju

Na ovom projetkrou iz mog avatara epsonu 8500 to je odlicno uredjen u judder je skorz neprimetan.Plus ima posebno dugme sa FineFrame kad treba ukljuci se kad ne treba ostjae iskljucen
i ima split screen pa da se vidi razlika sa ukljucenim i iskljucenim

Ja ne znam kako je to reseno na tom samsungu ali ne nekima ima smooth motion i judder reduction koji barem malo pomaze

Poslednja izmena:
Vrh Dno