Šta je novo?

Samsung LE-40C530 judder

Mnogi standalone plejeri (a tek HTPC) imaju izlaz 1080p na 50Hz (pored 24 i 60), pa bi ova fora sa 25p uspela sa onim televizorima koji imaju podršku za ulaz od 50Hz.

Bas tako :)

Ali ovi sa 60hz kod njih mora u 20fps sto je glupo e onda mora u 30 fps insertovanjem frejmova

Jasno. Ali da li ovi naši za PAL sistem (25 poluslika, 50Hz interlace) primaju i 50Hz progressive na HDMI priključku ili samo 60Hz (kao kod NTSC)? Pretpostavljam da je jednostavnije prebaciti u 25p nego u 30p.

Poslednja izmena:
STvarno ne znam kako je kod televizora ali mislim da je ovo drugo
A 24-25 jeste mnoogo jednostavnije nego u 30p.. mislim nije da je jednostavnije ali mnogo manje problema nastaje :)
4 %slowdown ili speed up i frame position ostaje isti ....

ali mora onda reenocidng audia
A to i traje a i minimalno gubljenje kvaliteta pri svakom reencodovanju je neizbezno

Poslednja izmena:
Ima dosta televizora sa native 24p, moj televizor ima na primer ali nemam preterane koristi od toga. Zasto? Tv mi je monitor, da ga drzim stalno na 24hz ne ide, rad na desktopu u 24hz bas i nije najsretniji, a da stalno menjam sa 60hz na 24hz kada hocu da gledam film me mrzi, tako da ostavljam uvek 60hz, a tv lepo radi 3:2 pulldown.

Druga stvar. Posto su svi filmovi snimani u 23.976 fps (24p) a na tv-u je 24hz (24fps) zbog te male razlike od 0.024 zvuk zuri.

Postoji resenje. Program se zove ReClock. Ja nisam uspeo da ga podesim da radi u win7 64bit, izbacuje "Cannot change 'bypass audio renderers' status. Please reinstall ReClock."

E sad, kako Media i BD playeri resavaju ovo sa zurenjem zvuka ne znam, verovatno kompenzuju nekako, ne verujem da i tamo zuri zvuk pri pustanju u 24p.

Izgleda da može i mkvmerge pored avidemuxa da samo promeni framerate sa 23.976 na 25 bez enkodovanja videa, ali onda mora posebno audio da se reenkoduje u nekom programu, dok avidemux sve radi odjednom. Ovo sam pročitao malopre na par foruma, pa još moram da proverim u praksi.

Inače, nešto me geekovski buni. :) Ako je PAL DVD na 25 fps, i ako se on pusti preko blu-ray plejera upscalovan na 1080p 24Hz, da li plejer odbacuje onaj jedan frame i iz materijala zapravo izvlači originalnih 24p? A kako to radi upscalovan na 1080p 60Hz? 60 nije deljivo sa 25. Možda ga zapravo prikazuje u 50Hz što je 25*2, što bi značilo da televizori, makar na evropskom tržištu primaju preko HDMI ulaza 1080p na 24, 50 i 60Hz.

Ako TV može i na 50Hz 1080p signal da primi i da ga tako prikaže i ako ima slabu ili nikakvu podršku za 24p materijal, onda nije problem promeniti framerate i gledati ga bez judder-a kao da je PAL DVD (25p) samo što ima HD sliku.

Ovo moram da proverim, ali kako sam sestri dao WDTV Live, a planiram da kupim nešto poput LG BD570, trenutno mi je na raspolaganju samo laptop koji jedva da mogu da podesim na 24 i/ili 50Hz bez problema, (a i nemam vremena da se gnjavim sa svim podešavanjima, do sada sam previše vremena potrošio na to pa zato i hoću neki standalone uređaj da kupim).

Pa zavisi od playera ali najcesce da odbacuje jedan frejm i to se zove framedrop...
i da mkv moze da promeni fps bez reencodovanja ali audio ce morati :)

Gizmor pomenih reclock na prvoj strani jeste odlican rpogram ali dzaba on kad ne psuta preko htpca ...

imvi14 : kakav lg sklopi sebi neki htpc ;) :D

btw i za ovaj samsung iz topica pise : Accepts 1080p/24 video signal; no telecine judder :D

ali dzaba to sto pise koji signal prima kad on radi na 60hz i kad se preko njega pusta film sa usbom pulldown je obavezan

Poslednja izmena:
A šta dobijamo htpc-om, kako računar smanjuje judder?

Directshow filter kao sto je reclock
biranje outputa

i pored smanjenje juddera jos mnogo mogucnosti koji standalone urejdeni ne dozovljavaju...

imvi14 : kakav lg sklopi sebi neki htpc ;) :D

btw i za ovaj samsung iz topica pise : Accepts 1080p/24 video signal; no telecine judder :D

Hvala na odgovorima. Ali, što se tiče HTPC-a, znam da su neprevaziđeni po pitanju, pa skoro svega, ali ja bih ipak nešto jednostavnije za upotrebu, lakše, manje, da manje troši i da ne zahteva gomilu podešavanja i kasnije održavanje, a to za sada nude standalone uređaji. Ima sjajnih modela, a ima i onih drugih. Interesantniji od lično sklopljenih HTPC-a su mi nettopovi sa ION platformom (kod nas se prodaje samo ZOTAC, koliko mi je poznato).

A evo i potvrde sa Wikipedije da svaki HD Ready 1080p TV podržava ono o čemu sam trtljao u prethodnim postovima. :smoke: Odlično.

attachment.php

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    49.9 KB · Pregleda: 262
Nazad
Vrh Dno