Danas sam zvao Samsung kancelariju u Beogradu da se raspitam za garanciju, pošto mi je u zvaničnom servisu (BG Elektronik) rečeno da pozovem direktno Samsung i da, ako oni priznaju garanciju, priznaće i servis.
Interesovala me je garancija za LED TV iz serije D7000 kupljen u Mađarskoj.
Rekli su mi da postoje dve vrste garancije. Internacionalna i evropska (za zemlje članice EU) i da mogu da proverim koja garancija je u pitanju u radnji u Mađarskoj gde kupujem TV.
Ako u garantnoj knjižici jasno piše da je garancija evropska, onda ona ne važi za Srbiju. Ako piše da je garancija internacionalna, onda važi i za Srbiju.
Ako je garancija internacionalna, da bi se priznala ovde, potrebno je, osim overene garantne knjižice, posedovati i račun. Na moje pitanje od koga zavisi da li će garancija biti internacionalna ili evropska, rečeno mi je da zavisi od radnje gde se kupuje, jer neke radnje izdaju internacionalnu garanciju na čijem je spisku i Srbija.
Ovo sam sve proveravao, jer sam dobio informaciju da se za serije 7000 i 8000 priznaje garancija i kod nas, a za slabije serije, ne.
Koliko je sve ovo tačno, ostaje da se vidi.
Najbolje bi bilo ako bi se javio neko ko ima TV iz serija 7000 i 8000 sa garantnom knjižicom iz Mađarske.