Šta je novo?

Samsung HD154UI problem, NTFS->RAW

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Nocas nestala struja, jutros palim komp nece da udje na mrezni drajv. Ulazim na kucni server (gde se nalazi disk) preko remote-a , ne mogu ni tamo da mu pristupim. Pogledam u disk managmentu, disk presao u RAW :zgran:
Sta se tacno desilo ne znam, ali kako da izvucem podatke? Nisu zivotno bitni, ali mi je zao da bacim skoro 1.2TB stvari koje sam dugo skupljao.
Probao sam sa par file recovery programa, ali nijedan nece da prepozna RAW, ili ako ga prepozna ne moze da mu pristupi. Jel imate neku preporuku koji program da koristim? Ili da pokusam prvo da ga formatiram u NTFS pa onda? Ima li neki program koji mozda moze da povrati file-system?
Mozda da ga prebacim u fioku pa probam na drugom racunaru?
Ili bilo sta drugo sto mislite da moze da dovede do resenja problema, tj spasavanja podataka... Za disk mi je manje-vise svejedno, uzimam novi tipa sutra, svakako mi treba negde prostor ako uspem da izvucem podatke.

E sad, zasto se ovo desilo? Da li da sumnjam na napajanje?
Jos jedan identican je u masini koji radi bez problema, kao i jos 3 diska, tako da ne znam koliko nestanak struje da pripisem problemu (ako uopste ima neke veze). Napajanje u masini je 500w cooler master, ploca DFI Infinity BloodIron P35-T2RL.
Disk star oko 3 godine. Pre 2-3 nedelje skeniran sa HD Tune Pro, bio je ok, bez bad sectora, health je bio ok. Warning je bio samo na jednu stvar koja je bila uzrokovana sa nekom losom plocom (vise o tome pisao ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...154UI-CRC-Error-Count-raste&highlight=HD154UI )

Bilo kakva pomoc, ideja, dobrodosla! :)

Update situacije.

Pokusao da menjam kablove, port na ploci, itd... Nista nije pomoglo, komp se uzasno dugo palio (u biosu ga prepoznavao normalno, u windowsu samo u RAW).
Onda sam ga izvadio, stavio u Transend externi rack, prikacio preko e-sata na drugi komp i tu je ista prica kao gore. Treba kompu jedno 5-10min da se opasulji kad prikacim hdd, onda mu je isto toliko trebalo da promeni drive letter... Ali, ocitava file system kao NTFS. Kopiranje podataka u toku, koliko mogu kod sebe, posle cu ostalo kod ortaka.

Prekopao sam fioku sa garancijama i vidim da ima jos celih 10 dana garancije. :banana: Posto ima to zakucavanje prilikom boota/kacenja fioke, da li mogu da ga reklamiram? Ne znam da li da ga formatiram posle kopiranja podataka, iako sumnjam da ce format bilo sta uraditi, meni smrdi da elektronika nesto zeza?

samo ti njega posalji sto pre na garanciju pa ako treba oni ce zameniti ako ne ne gubis nista...

Jos jedan update.
Otisao malopre kod drugara da prekopiram ostatak podataka. Prikacili kod njega na komp, komp ga instant prepoznao, bez problema...
Pritom je brzina kopiranja bila duplo brza nego kod mene kuci. Koriscen isti rack, isti kablovi, njegova ploca je neka asus sa p35, a ja sam ga kuci preko rack-a kacio na plocu iz "moja masina". A komp u kome je bio hdd je isto sa p35 chipsetom, ludilo, ne znam sta da mislim :) Sutra cemo ga formatirati kod njega i videti kako se onda ponasa, ali mislim da cu ga svejedno reklamirati pa sta bude...

Da, bar bi trebalo da su svi prekopirani, cekam drugar da se probudi pa idem da vidim sta se desava.

podaci su vazni, zamisli skupljao si kao hrcak toliko dugo 1.5 tb data fajlova. i odjednom nestanu :d i hdd prazan kao sto se i meni desilo par puta :d katastrofa! Zato uvek moras imati neki rezervni hard za bekap :)

Ma za sadrzaj ovog tipa, iako steta, mi je neisplativo da imam jos jedan disk za backup. Za najbitnije stvari naravno koristim i to 3 diska :)
Sad mi je ortak javio, neke fajlove nije mogao da iscita kod njega (srecom nebitni), brzina kaze da je uzas opala (sa 80MB/s na 2-4MB/s)... Izgleda da je on vec neko vreme imao neki weak sector koji je sad otisao u pm, tako da se reklamira cim prekopira ostatak.

Iskopirajte to sto pre, i nosi reklamiraj disk. Dok ti ne istekne garancija....Ne moj zadnji dan da cekas da ga reklamiras, da ti ne prave probleme u servisu oko toga. :)

Poslednja izmena:
Ja sam hteo danas da nosim ali asbis ne radi danas tako da *** morace da saceka ponedeljak... Tad ce biti 6 dana do isteka garancije, sta da im radim ali nisam ja kriv sto je disk crko pred kraj garantnog roka.

Pazi da ti ne uvale refubrished disk, pošto nigde ne piše da moraju da ti kao zamenu daju nov, ali ne piše ni da treba da umeš refubrished, tako da kako se izboriš.
A od garancije ti ostaje 6 dana, ovako ili onako.

ja odneo moj samsung 3 dana pre isteka garancije i dobio seagate, tako da mozda dobijes neki seagate u zamenu...

Ma bilo sta da mi daju u zamenu zadovoljan sam, samo da je isti kapacitet (ili ako hoce da doplatim za veci, sto sumnjam da ce hteti). Ionako mi je svejedno jer danas izgleda sve zivo crkava.

@RingeRaja
Hvala na savetu, potrazicu posle na netu/forumu kako da prepoznam refubrished disk. Davno sam to gledao pa sam i zaboravio. Nema veze sto ce garancija biti 6 dana, ni ne ocekujem da mi daju novu garanciju, samo da je disk ispravan, makar za usputni backup da mogu da ga koristim.

ja odneo moj samsung 3 dana pre isteka garancije i dobio seagate, tako da mozda dobijes neki seagate u zamenu...

Samsung neće dobiti 100%, verovatno Seagate, s obzirom da je Samsung sada Seagate.
A što se tiče toga kako prepoznati refubrished diskove, to je bar lako - na njima piše refubrished, a kod Seagate-a je čak i nalepnica na disku druge boje da bi se jasno razlikovali. Kod WD-a samo piše refubrished ili recertified, ali je boja nalepnice ista.

Samsung neće dobiti 100%, verovatno Seagate, s obzirom da je Samsung sada Seagate.
A što se tiče toga kako prepoznati refubrished diskove, to je bar lako - na njima piše refubrished, a kod Seagate-a je čak i nalepnica na disku druge boje da bi se jasno razlikovali. Kod WD-a samo piše refubrished ili recertified, ali je boja nalepnice ista.

zato sam i napisao da zna da ne očekuje ssmug

Mislim da je ovime misterija resena, skeniram ga skroz (surface test) pa cu kasnije okaciti i rezultat toga, ali mislim da ce biti sareno :D

Prilozi

• Clip_47.jpg
    Clip_47.jpg
    240.1 KB · Pregleda: 83
  • Clip_46.jpg
    Clip_46.jpg
    136.9 KB · Pregleda: 73
Ajd i ovde da napisem epilog...
Samsung zamenjen novim Seagate-om od 2TB, naravno u garanciji. Malo sam duze cekao, ali to je to, Asbis servis je ispao korektan.

Nemam pojma kakav je ovaj disk, ali s obzirom da sam dobio veci, ne bunim se ;)

@dule0911 Dobro bre dule ne rece nam sta si uradio za podatke??? Jel si uspeo da ih izvuces sa starog diska ???? :)

Mislio sam da sam napisao, al' nebitno. Uglavnom, vecinu sam izvuko, nesto malo sto je bilo oko problematicnih sektora je bilo totalno nebitno. Tako da je ispalo super na kraju :)
Mucno jeste bilo jer je disk ziveo u svom svetu, zakucavao, usporavao prenos uzasno (sto i nije toliki problem, ali kada se kopira toliko podataka, jeste :d ).

Naravno, ali u pitanju je bio hdd za storage ne toliko bitnih stvari.
Ono bitno se cuva na 3 razlicita mesta (hdd-a) ;)

Koliko to imaš nakačenih HDD-ova? Možda te je zezalo napajanje. Ja bih otkačio neki ako ti je na njemu samo backup a nije radni.

Backup, home server, torrent, nije radni. Sluzi mi za kucne potrebe, da su svi podaci na jednom mestu.
Napajanje je starije, tj radi vec nekih 3godine, prve 2 je radilo pod manjim opterecenjem (neki stari celeron sa 2 hdda). Od pre godinu i kusur radi sa 5 hdda i jacim (toplijim) dual-core Pentium D(820 valjda). Ali i na njemu nikad pod opterecenjem, reeetko kad pustim komp da mi smanji neki video za mobilni pa tu radi malo encoding, ali to je zanemarljivo. 2 diska su u RAID1, ostali solo.
Nijedan drugi disk u kucistu nema problema, najstariji WDovi koje sam dodao pored 2 storage diska (svi su minimum 4 godine ili vise stari) imaju maltene savrsen smart i health. Drugi samsung ima health od 60%, ali radi skroz ok.
Tako da mislim da je ipak izolovan slucaj, napajanje sam svakako mislio da zamenim zbog starosti samo mislim da posto je radilo uglavnom bez opterecenja, da ga zamenim za nekih godinu dana.
Ako gresim ispravite me :)

Nazad
Vrh Dno