Šta je novo?

Samsung Galaxy S4 mini

'Ladno je njima HTC bolji... Mada, stavili su se u poziciju neke devojcice koja hoce mini flagship pa je to mozda i opravdano...

Uglavnom, sem izgleda i zvuka, Samsung popisao HTC. Na moju zalost, nadao sam se da ce One Mini biti bolji, a ono kamera, baterija i RAM za zezanje...

A toliko si ga cekao :)

Pa ono, da, nadao sam se njemu kao sledecem, cisto jer mi je "obicni" One prilicno velik. Medjutim, nema sanse One Mini da bih uzeo. Da mi ga poklone, prodao bih ga i kes investirao u neki drugi fon. :)

Ovakav One Mini je trebao da se pojavi pre godinu dana i vise (sa kamerom kao ona sa hox-a ili one s) i bio bi prilicno dobra kupovina :)

Nije ni sada los ali jednostavno S4 Mini je bolji, posebno sto ima vise rama, jacu bateriju i mnogo bolju kameru a isto kostaju, sve je jasno.

Pa ono, da, nadao sam se njemu kao sledecem, cisto jer mi je "obicni" One prilicno velik. Medjutim, nema sanse One Mini da bih uzeo. Da mi ga poklone, prodao bih ga i kes investirao u neki drugi fon. :)

A pričali smo o tome, počev od cene do toga da će biti dobar :) prosto sam znao...

Samsung pravi već četvrti put mini seriju, a HTC prvi put... Nisu znali kako da naprave sve to i uklope...

Videćemo za HTC Two Mini :)

Sreca prave i ostali minije, iako ih ne nazivaju svi tako... ;-)

Malo su omašili sliku na kraju :D
Ali razbija

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5467&idPhone2=5375

Ukratko (prema gsm arena testovima) - P6 ima lepse i kvalitetnije kuciste, veci i svetliji 720p IPS displej, 2Gb rama, quad core i brzi gpu.
SGS 4 Mini je manji, ima bolju autonomiju, bolju kameru, kamkoder i zvuk. Vrlo verovatno ce biti i bolje podrzan + xda.

znaci ipak da ostanem na tome da uzmem gs4 mini ?

A sto se tice garancije sta mislite ko je sigurniji logic shop koji daje 2 godine na softver i harder gs4 mini, ili MTS koji da garanciju na huawei p6?

Prvi utisci o S4 Mini, iz perspektive nekog ko je do sad koristio S1 Plus:

- dimenzije su skoro iste, komotno za korišćenje jednom rukom
- sve leti bez kočenja. Videćemo kako će se vremenom pokazati, za sada sam veoma zadovoljan
- dosta bolji zvuk prilikom razgovora, bar sa moje strane veze
- osetno bolje radi sa lošijim signalom. U kući u Pančevu sam imao dosta problema sa internetom na S1, čak je znao i da se resetuje u tim uslovima, a S4m radi skoro normalno. Kad pomislim da sam hteo da menjam mrežu zbog toga.
- GPS deluje da radi bolje i brže da hvata signal, ali to ću znati bolje posle par tura Runkeeper-a
- auto brightness ima podešavanja, pa možeš da utičeš da bude svetlije ili tamnije a da i dalje radi automatika. Generalno drži na manjoj osvetljenosti nego s1, i meni je i prijatnije tako

Mane:
- nema haptic feedback tj. kratku vibraciju za soft tastere i ekransku tastaturu. Koliko vidim ovo je više problem sa Androidom 4.2.2 nego sa ovim telefonom
- zbog veće rezolucije, u nekim aplikacijama su sitnija slova (B92, Blic) nego što su bila nekad. Ne znam kako je tek sa 720p, mada je moguće da aplikacije prilagođavaju veličinu fonta rezoluciji, samo je pitanje šta će izabrati u kom slučaju. Ovde je i dalje čitljivo ali nešto teže. I stvarno ne vidim potrebu za insistiranje na većim rezolucijama na tolikom displeju, nigde ne vidim piksele. Mom oku je ovo skoro isto kao retina na ipad-u 4.

Kako ti se pokazala baterija?

Uzgred, ima li neka dobra tanka silikonska zaštita (case) za ovaj telefon?

Grujić jesi siguran da nema haptic feedback? Mora da je u sounds ili ti je isključeno npr kad odeš u vibration levels... I gledaj da nije u silent modu.

Našao sam i u nekim testovima da nema haptic feedback, zato mislim da nije slučajno što nigde nisam uspeo da nađem to podešavanje. A za bateriju je još rano reći, ali mi se za sad čini da je slično kao na S1 - 1 dan ako je uključen 3g i wifi i umereno se koristi.

Da sad sam i ja malo istraživao i ogromna glupost što to nema...

Jeste, ali nisam našao da može da se prevaziđe bez stavljanja custom rom-a. Tj. može da se stavi druga virtuelna tastatura ali mi se ova samsungova baš sviđa, a i ima bip kad stisneš taster ako već nema vibraciju. Veći problem su back i menu tasteri, pogotovo back pošto se dešava da aplikacija ne reaguje odmah i onda ne znaš da li nisi pritisnuo taster ili telefon još nije odreagovao. Na prethodnom sporijem telefonu ovo bi bila katastrofa, ovde je bolje ali i dalje se ne izvršava sve trenutno da bi taj taktilni fidbek izgubio smisao.

Naletao sam po forumima da je haptic feedback nestao i na s3 i s3 mini sa nekim skorašnjim apdejtom ali nisam dublje istraživao problem.

Ja sam krenuo u potragu za nesto vecim tasterima u 4x3 obliku tastature, nije mi se dopalo suvise su ih smanjili. I pre par dana sam nasao program koji ima mogucnosti proizvoljne velicine povecanja tastera i mnoge druge opcije kao i ovde spominjani haptic feedback. Kucanje sa haptic je mnogo bolje. Program se zove Perfect Keyboard Pro 1.5.0, mislim da ga ima i u free verziji na play-u, pa probajte i da cujemo komentare

Ja ne znam sta vam toliko znaci haptic!? Ja to uvek drzim iskljuceno i prvi put sad cujem da neko zapravo koristi tu opciju :)
Ne znam sto ostavih ovako bespotreban i glup komentar :-D

Poslednja izmena:
Pisao sam gore, najviše znači za back taster. Dovoljno je da se reakcija telefona čeka pola sekunde i korisnik je u problemu jer ne zna da li je sistem uopšte registrovao pritisak ili se čeka da se "učita" prethodna aplikacija ili šta već back treba da uradi. I onda ako se iznerviraš stisneš ga opet pa odeš 2 koraka u nazad. Srećom S4 mini je dovoljno brz da se retko kad nešto čeka, ali može da se desi. Za ekransku tastaturu je bar meni manje bitno jer odmah vidiš da li je taster prihvaćen ili ne.

I dalje mislim da je to potpuno bespotrebna opcija... Pa sta ako odes dva koraka unazad? Ali ok, treba da postoji izbor

haptic je obavezan, prosto mi je nemoguće da ne postoji ta opcija na elitnom modelu, a imaju je modeli od 150 eur.

Ta opcija mora da postoji na svakom touch screen modelu..

Ne postoji, baš sam uzeo i čitao kad je Grujić pisao. Našao na 3 sajta + 2 teme na xda.

Imam jedno pitanje za sve koji su kupili LTE verziju tj. I9195 da li u toj verziji postoji nfc chip, tj. da li se mogu citati nfc tagovi i placati putem mobilnog? Po karakteristikama na gsmareni vidim da ima, ali reko da pitam nekog ko je kupio kod nas ovaj model.

Ima. Tj. piše na kutiji, nalepnici koja je bila preko ekrana a stoji i kao stavka u meniju. Ali ga nisam probao.

svratio sam juče do vipa u delti da pogledam izložen model i stvarno nema haptic opciju. :trust:

Doduše interfejs je na srpskom pa sam možda promašio, ali ovo je baš propust.

Vrh Dno