Šta je novo?

Samsung Galaxy S24

Globaltel (mts mreža) ima 5G, isti telefon. Moji utisci:
A1 ima na momente veće brzine prenosa, ali se mnogo često šeta 4G <> 5G. Globaltel ima nižu brzinu, kažu ograničenu na 400Mbps, ali je 5G mnogo stabilniji. Zaključujem da mts ipak ima bolju (gušću) pokrivenost signalom (Novi Beograd) dok A1 tek treba da dodaje bazne stanice za manji 5G domet.
Yettel nemam, a kod ćerke radi 5G solidno (Xiaomi 14T).

Zvanično obaveštenje koje sam dobio.

"U cilju unapređenja korisničkog iskustva, 5G funkcionalnost je omogućena ì na sledećim modelima Samsung mobilnih uredaja: Galaxy-A55 5G
Galaxy-A54 5G
Galaxy-A53 5G
Galaxy S24 Ultra
Galaxy S24+
Galaxy S24
Galaxy S23 Ultra
Galaxy S23+
Galaxy S23
Galaxy-A35 5G
Galaxy-A25 5G
Galaxy Z Fold6
Galaxy Z Flip6
Tab Active 5
Do 31.12. biće omogućeno i za: Tab S11 Ultra
Kompanija Samsung će i u narednom periodu raditi na poboljšanju mogućnosti korišćenja 5G i na ostalim modelima koji trenutno nemaju tu funkcionalnost.
Za korišćenje svih prednosti mts 5G mreže, preporuka za korisnike Samsung modela uređaja koji podržavaju 5G funkcionalnost je da urade update mobilnog uređaja."

Zvanično obaveštenje koje sam dobio.

"U cilju unapređenja korisničkog iskustva, 5G funkcionalnost je omogućena ì na sledećim modelima Samsung mobilnih uredaja: Galaxy-A55 5G
Galaxy-A54 5G
Galaxy-A53 5G
Galaxy S24 Ultra
Galaxy S24+
Galaxy S24
Galaxy S23 Ultra
Galaxy S23+
Galaxy S23
Galaxy-A35 5G
Galaxy-A25 5G
Galaxy Z Fold6
Galaxy Z Flip6
Tab Active 5
Do 31.12. biće omogućeno i za: Tab S11 Ultra
Kompanija Samsung će i u narednom periodu raditi na poboljšanju mogućnosti korišćenja 5G i na ostalim modelima koji trenutno nemaju tu funkcionalnost.
Za korišćenje svih prednosti mts 5G mreže, preporuka za korisnike Samsung modela uređaja koji podržavaju 5G funkcionalnost je da urade update mobilnog uređaja."
Meni i dalje nije jasno,opet Samsung kriv sto ja na S25U nemam 5g.Mts mreza.Isti telefon na A1 ima

Ja bih krivio operatere ,a ne telefon. 5G je pusten pre par dana,nije kompletan.Rokovi su bili valjda do 2026?Fali tu jos mnogo da to radi dobro i stabilno.

Nije to do proizvođača,ja sam na s23 u Crnoj gori imao 5g prije godinu na 2 različite mreže koje koristim.Jedino što se zbog pokrivenosti gubi 5g domet pa se trajanje baterije prepolovilo.Meni,skroz beskorisno.

Ne prebacuje se na Samsung, ovo je Samsung-ovo zvanično obaveštenje koje je poslao našim opereterima.

Mozda gresim ili nisam obracao paznju ranije, ali vi koji ste ne Yettelu i kod drugih operatera, je l imate RCS poruke u Google Mesagess aplikaciji? Cini mi se da sam ranije imao, a sad u podesavanjima stoji da nije podrzano od strane operatera (Yettel).

Mozda gresim ili nisam obracao paznju ranije, ali vi koji ste ne Yettelu i kod drugih operatera, je l imate RCS poruke u Google Mesagess aplikaciji? Cini mi se da sam ranije imao, a sad u podesavanjima stoji da nije podrzano od strane operatera (Yettel).
Nema više, servis je radio do pre 2 meseca... kažu da cela jugoistočna Evropa ima taj problem... bas sam juče pitao Yettel...

INS csc i sa zadnjim update na s24u ne radi 5g na yettelu.Preko odina podignut update sa home_csc zbog podataka i proradio je ota update ponovo

RCS ne radi pošto je Google ukinuo "workaround" preko JIBE-a. Google je kupio JIBE pre izvesnog vremena, omogućio RCS preko njega za sve operatere u prelaznom periodu da bi ovi imali vremena da implementiraju RCS. Očigledno ne baš puno operatera se bavilo time. U celom Svetu je problem. Mislim da operatere to i ne zanima previše, jer većina koristi WA/Viber i nemaju neku obavezu da uvode još i RCS.

Što se tiče Yettel-a i 5G. Dobijao sam nekoliko obaveštenja iz Yettel-a gde su se baš trudili da okrive SAMSUNG. Nekako mi je teško bilo da to poverujem, jer imam u S24 Ultra SIM od Yettet-a na kome 5G nije radio i eSIM od A1 na kome je od prvog dana 5G radio besprekorno.

RCS ne radi pošto je Google ukinuo "workaround" preko JIBE-a. Google je kupio JIBE pre izvesnog vremena, omogućio RCS preko njega za sve operatere u prelaznom periodu da bi ovi imali vremena da implementiraju RCS. Očigledno ne baš puno operatera se bavilo time. U celom Svetu je problem. Mislim da operatere to i ne zanima previše, jer većina koristi WA/Viber i nemaju neku obavezu da uvode još i RCS.

Što se tiče Yettel-a i 5G. Dobijao sam nekoliko obaveštenja iz Yettel-a gde su se baš trudili da okrive SAMSUNG. Nekako mi je teško bilo da to poverujem, jer imam u S24 Ultra SIM od Yettet-a na kome 5G nije radio i eSIM od A1 na kome je od prvog dana 5G radio besprekorno.
Tako je i kod mene A1 sim 1 radi 5g i yettel sim 2 tu ne radi

Imam jedan problem sa telefonom s24 ultra posto mi ne stizu neki kratki kodovi.
Uveli su nam u firmi da potpisujemo elektronski anekse ugovora i to nam ide preko sajta
Problem mi je sto kad kliknem na ovaj link i ulogujem se oni mi sa ovog sajta posalju poruku od nekoliko brojeva koju ja treba da ukucam na ovom sajtu da bih video ta dokumenta.
Meni ta poruka ne stize na s24 ultra.
Kad izvadim sim karticu i ubacim je u neku staru nokiu sto se kaze iz praistorije i kliknem na ovaj sajt poruka sa tim kratkim kodom mi dodje najnormalnije.
Znaci problem mi nije do sim kartice nego do necega u telefonu.
Juce sam svrnuo do yetela i tamo su proverili i nista nije blokirano sa njihove strane za te poruke sa kratkim kodovima.Cak su i oni proveravali kod mene u telefonu razne opcije za secret code i nigde nema zabrane.Inace sam i ja sve to ranije proveravao u telefonu i nisam uspeo da resim problem.
Pa me interesuje da li se neko mozda susretao sa ovakvim problemom oko stizanja ovih poruka sa kratkim kodovima?I ako jeste sta se treba podesiti u telefonu da bi one normalno stizale?

Kad sam vec bio u yetelu probali smo da vidimo sta je problem zasto jos uvek na fonu nemam 5g.
Prvo smo aktivirali esim i nije bilo 5g opcije.Onda sam zamenio svoju staru sim karticu za novu i opet nije bilo 5g.Na kraju mi je ostala ta nova sim kartica u telefonu.
Csc je bio EUY u telefonu.
Preko aplikacije samfw tool kad sam dosao kuci probao sam par ovih drugih scs i nijedan nije dao 5g.
Na kraju sam vratio onaj koji je dosao sa telefonom a to XME.
Do sim kartice sada nije sto posto jer je u telefonu nova sim kartica,inace proban je i esim i isto nema 5g.
Ono sto mi je cudno,drugar ima s24 ultru isti softver,isto yetel mreza, esim unutra i csc mu je EUY i kod njega radi 5 g a kod mene ne radi.
Meni su svi parametri bili kao i kod njega kad sam juce svrnuo do yetela i nismo mogli podesiti da radi 5g.
Tako da sada cekamo neki update od samsunga pa ce mozda i biti nesto od toga.

Imam jedan problem sa telefonom s24 ultra posto mi ne stizu neki kratki kodovi.
Uveli su nam u firmi da potpisujemo elektronski anekse ugovora i to nam ide preko sajta
Problem mi je sto kad kliknem na ovaj link i ulogujem se oni mi sa ovog sajta posalju poruku od nekoliko brojeva koju ja treba da ukucam na ovom sajtu da bih video ta dokumenta.
Meni ta poruka ne stize na s24 ultra.
Kad izvadim sim karticu i ubacim je u neku staru nokiu sto se kaze iz praistorije i kliknem na ovaj sajt poruka sa tim kratkim kodom mi dodje najnormalnije.
Znaci problem mi nije do sim kartice nego do necega u telefonu.
Juce sam svrnuo do yetela i tamo su proverili i nista nije blokirano sa njihove strane za te poruke sa kratkim kodovima.Cak su i oni proveravali kod mene u telefonu razne opcije za secret code i nigde nema zabrane.Inace sam i ja sve to ranije proveravao u telefonu i nisam uspeo da resim problem.
Pa me interesuje da li se neko mozda susretao sa ovakvim problemom oko stizanja ovih poruka sa kratkim kodovima?I ako jeste sta se treba podesiti u telefonu da bi one normalno stizale?

Kad sam vec bio u yetelu probali smo da vidimo sta je problem zasto jos uvek na fonu nemam 5g.
Prvo smo aktivirali esim i nije bilo 5g opcije.Onda sam zamenio svoju staru sim karticu za novu i opet nije bilo 5g.Na kraju mi je ostala ta nova sim kartica u telefonu.
Csc je bio EUY u telefonu.
Preko aplikacije samfw tool kad sam dosao kuci probao sam par ovih drugih scs i nijedan nije dao 5g.
Na kraju sam vratio onaj koji je dosao sa telefonom a to XME.
Do sim kartice sada nije sto posto jer je u telefonu nova sim kartica,inace proban je i esim i isto nema 5g.
Ono sto mi je cudno,drugar ima s24 ultru isti softver,isto yetel mreza, esim unutra i csc mu je EUY i kod njega radi 5 g a kod mene ne radi.
Meni su svi parametri bili kao i kod njega kad sam juce svrnuo do yetela i nismo mogli podesiti da radi 5g.
Tako da sada cekamo neki update od samsunga pa ce mozda i biti nesto od toga.
A da ne treba mozda neki serfitkat uredjaja?
Kao za ebanking npr. nije potrben samo br. tj sim vec i da uredjaj dobije sertifikat. Tj da se registruje da na taj i taj uredjaj stizu takve informacije

Dobio sam sad 5G na S24FE. Download 159mbps, toliko sam imao i na 4G+ ista lokacija 😀

Pa ne znam.Vec dva puta su nam slali anekse ugovora i meni nijednom poruka nije stigla kada je sim kartica u fonu.Oni ti posalju ugovor na email.Ti otvoris email i kliknes na taj betsign sajt i tamo ima opcija otvori dokumenta.Kad kliknes na to odmah ti ispisu upravo ste dobili sms.
Naravno meni taj sms ne stigne ako mi je sim kartica u s24 ultra.
Ako je kartica u nekom drugom telefonu u nokia 1600 koji je bas star telefon taj kod od 6 brojeva mi stigne i ja njega onda unesem na ovom sajtu betsign i onda mi otvori ta dokumenta.Koliko sam skapirao to je neka dodatna provera da se ti kao korisnik zastitis od neke eventalne zloupotrebe.
Koliko znam sertifikat uredjaja ne trazi.Jos nekim kolegama u firmi isto tako ne stigne taj kratki kod.
E sad sta pravi problem ne znam.
Za sada izvadim sim ubacim ga u neki krs fon da dobijem taj kratki kod i onda tako elektronski potpisem dokumenta.
Pa reko da pitam ovde mozda se neko susretao sa ovim problemom.

Prilozi

• 20260114_193801.jpg
    20260114_193801.jpg
    192.1 KB · Pregleda: 21
Pa ne znam.Vec dva puta su nam slali anekse ugovora i meni nijednom poruka nije stigla kada je sim kartica u fonu.Oni ti posalju ugovor na email.Ti otvoris email i kliknes na taj betsign sajt i tamo ima opcija otvori dokumenta.Kad kliknes na to odmah ti ispisu upravo ste dobili sms.
Naravno meni taj sms ne stigne ako mi je sim kartica u s24 ultra.
Ako je kartica u nekom drugom telefonu u nokia 1600 koji je bas star telefon taj kod od 6 brojeva mi stigne i ja njega onda unesem na ovom sajtu betsign i onda mi otvori ta dokumenta.Koliko sam skapirao to je neka dodatna provera da se ti kao korisnik zastitis od neke eventalne zloupotrebe.
Koliko znam sertifikat uredjaja ne trazi.Jos nekim kolegama u firmi isto tako ne stigne taj kratki kod.
E sad sta pravi problem ne znam.
Za sada izvadim sim ubacim ga u neki krs fon da dobijem taj kratki kod i onda tako elektronski potpisem dokumenta.
Pa reko da pitam ovde mozda se neko susretao sa ovim problemom.
Pa ne mozes da vadis sim non stop i da vracas. To je bas cimanje. Ako ne radi i drugima onda nije do telefona nesto je do njih. A zasto stigne na taj stari ko zna, mozda nekakava enkripcija se zaobilazi na starim uredjajima ko zna.

Dobio sam sad 5G na S24FE. Download 159mbps, toliko sam imao i na 4G+ ista lokacija 😀
To je tek sada krenulo i probno je. Ni ne ocekuj da ce biti brze u tom nekom probnom periodu.

Malo da skrenem sa 5G teme 🙂, je l neko planira kupovinu nekog telefona iz S26 serije?

Malo da skrenem sa 5G teme 🙂, je l neko planira kupovinu nekog telefona iz S26 serije?
Ja sam pre mesec dana kupio S24 Ultra u mint stanju (prešao sa S22 Exynos), preporodio sam se, planiram bar dve godine da ga zadržim, što se S26 serije tiče baš šteta što su izbacili titanijumski frejm...

Sada citam ni ne pominje se
Prate apple kao i uvek, stavljen je opet aluminijum. Jeftinije 😂
Sada citam. Ttanijum je izdrzljiv ali slabije odvodi toplotu. To im je kao razlog. A kako to da se s24u i s25u ne greju. Vredjanje inteligencije.
Ovi svakim novim modelom samo nesto oduzimaju. Jefitniji materjali sakcenje uredjaja i dizajna a cene vece.
Ne bi me cudilo da na sledecoj seriji stave recikliranu plastiku da stite zivotnu sredinu i zdravlje korisnika.

Nazad
Vrh Dno