Šta je novo?

Samsung Galaxy S22

^ Pa da..

Imam info od sinoć iz Samsung store-a da za one koji su izvršili preorder, nekih nedelju dana ranije pre 11. marta 2022. godine početi da se isporučuju uređaji. Ne znam da li se to odnosi na operatere.

Nema sumnje da će Samsung da pegla softver, samo to mora da bude jako brzo, ako su nešto zeznuli onda neka puste update na dana plasiranja telefona u prodaju i stvar reršena. S21 Ultra je odličan uređaj, sa dosta dobrom autonomijom baterije, nema razloga da S22 Ultra budelošiji po tim parametrima.

Poslednja izmena:
Ne znam kako vam nije jasno da je prioritet Samsunga postao foldable uređaj. Znači jedine i prave inovacije se mogu od sada očekivati prvo u fold i flip seriji.
I pored toga ove godine ni jedan telefon neće u android svetu biti bolji od Galaxy, možda eventualno novi pixel sa tensor2
Pa i tu su kinezi bolji i imaju veće inovacije. 😁

Nervira me taj poluproizvod efekat. Hvališ se da si uspostavio saradnju sa AMD-om, da se Note serija vraća kroz S seriju, a na kraju ne umeš, nećeš ili ne želim i ne možeš da opeglaš software koji se oslanja na ceo taj novi hardware. Ajde da je to neki entry pristup, ali brate što smo više puta rekli, update-i su im nenormalno veliki u poslednje vreme. Ni jedan nije bio ispod 500MB.

na n20ultra SD i ja nemam više od 4-5 sati sot...ne znam koji uopšte flag telefon može da izvuče 7-8 sati? možda iphone po lovačkim pričama, koji ima 2 aktivne aplikacije u pozadini...kod njega je sve pogašeno, normalno da ništa ne vuče bateriju...

na n20ultra SD i ja nemam više od 4-5 sati sot...ne znam koji uopšte flag telefon može da izvuče 7-8 sati? možda iphone po lovačkim pričama, koji ima 2 aktivne aplikacije u pozadini...kod njega je sve pogašeno, normalno da ništa ne vuče bateriju...
Јесте да није ништа претерано захтевно али без проблема пређе 5h Sot, бар је тако задњих годину и по дана, плус 4г све време...

Prilozi

• Screenshot_20220217-144844_Device care.jpg
    Screenshot_20220217-144844_Device care.jpg
    62.2 KB · Pregleda: 114
Ja na note 20 ultra SD (kada je izašao), nisam mogao da imam MANJE od 5:30sot šta god mu radio (osim ako sam ga ubijao celi dan sa spotifyem); imam čak i po 7h rezultate. Čuvam sve sshotove od telefona koje imam, u početku uvek pratim sot i slikam...e sad šta su vremenom uradili sa nadogradnjama i koliko ti j e degradirala baterija to je već diskutabilno. Uostalom slika kaže više od 1000reči...

P.S. imajte na umu da sam hvatao sshots na 15%...na notu bi sigurno mogli da dodate +1h na trenutne rezultate da sam praznio do 0 tako da

Prilozi

• Screenshot_20200914-183454_Device care.jpg
    Screenshot_20200914-183454_Device care.jpg
    42 KB · Pregleda: 69
  • Screenshot_20200923-220917_Device care.jpg
    Screenshot_20200923-220917_Device care.jpg
    41.9 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20200926-214647_Device care.jpg
    Screenshot_20200926-214647_Device care.jpg
    42 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20200927-214409_Device care.jpg
    Screenshot_20200927-214409_Device care.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 92
Daleko od toga da je serija 22 losa ali meni deluje vise kao jedan softverski update a ne novi tel (hardver). Cak i ako tako gledam deluje kao da su u update-u nesto pokvarili (ram, baterija, dizajn) a nesto malo poboljsali (kamera).
Deluje mi kao da placam soft update 500 eur vise.
Mislim tel izgleda sjajno, ekran kao i uvek odlican ali licno meni je s21 serija lepsa. A i primetio sam, makar u Mediamarktu, jako mali broj ljudi da uopste i gleda novu seriju, interesantno. Ne znam, i ja sam prizeljkivao bolji upgrade i imao velika iscekivanja i hteo da prodam svoj ip13max ali se ipak to nece desiti.

Ma S22 serija nije ni namenjan onima sa S21 serije niti onima koji koriste iP 13 seriju. S22 serija je za one koiji su na malo starijim uređajima, S10 serjii, Note 9, Note 10 seriji, S20 seriji. Jednostavno mali je update sa S21 na S22. S22 Ultra je posebno zanimljiva zbog dizajna i s-pen pa taj model treba da privuče Note ljubitelje, a naročito time što prošle godine nije bilo Note serije, pa oni koj su na note 10 imaju razloga za update.

@lesa84 , ne znam kako je u Medimarkatu, ali sam do sada dva puta bio u Samsung store Srbija u TC ušće i mora sam da čekam red da bih pogledao S22 Ultra, ista je situacija i u radnji u prizemlju TC Ušće, mislim da je baš veliko intersovanje za S22 seriju, veće nego za S21 seriju.

Inače, sinoć sam video da u A1 u TC Ušće imaju izložen beli model, ne izgleda mi toliko atraktivno bela boja koliko sam mislio da će izgledati. Nekako mi belo staklo deluje plastično, naravno da nije plastika, ali nije vizelno toliko privlačno. I dalje smatram je bordo-bakarna boja uživo jako lep i možda najlepša boja, uživo dosta suptilnija i lepša nego na slikama. Nisam još uživo video zeleni S22 ultra, ali zeleni S22 i S22+ jesam i posle bordo-bakarne boje mislim da je ta boja najlepša.

Poslednja izmena:
Što nam opet ništa ne govori, jer svako dođe da pogleda, a recimo svaki 100-i kupi. Novi uređaj pa je hajp veći.

@lesa84 ,ma možda 1000 će kupiti koji pogleda, ali ipak ima dosta interesovanja. Mnogi dođu da pogledaju a kupe preko operatera ili pogledaju pa čekaju malo da spadne cena pa kupe na KP i sl.

I tu ima istine. Pitanje je čak da li i S20 serija ima potrebe da se menja. Neki razuman prelaz je sa S9, S10, da ne kažem, 3+ godine.

@vojkan85 , tačno i to je pitanje. Evo ja koristim S20 Ultra i osim slabije autonomije baterije, ja lično nemam nikakvu zamerku na rad uređaja, čak mi je i dizajn S20 Ultra jako lep, lepši od S21 serije, ali to je moje lično mišljenje. S22 Ultra donosi upgrade u odnosu na S20 Ultra, ali za moje potrebe ništa drastično. Menjam S20 Ultra za S22 Ultra jer je to već sada dve godine star uređaj i to mi je logičan update, a pri tome, neće ništa novo se pojaviti iz Samsung kuhinje ove godine što mi me zainteresovalo do eventualno S23 Ultra modela, ali to je tek 2023. godine (Fold uređaje za sada preskačem dok ih malo ne usavrše). Generalno i sa S20 serije treba razmisliti da li je upgrade opravdan, a sa S21 serije to ne treba ni da se razmišlja, upgrade nije opravdan.

Ako ne vadis olovku iz lezista baterija ne bi trebalo da bude gora i ako updejt ne donese tih 1750 nita osvetljenja,ako svaki cas crtas olovkom,upravljas telefonom preko nje, i ekran na automatski, nema tu sota kao na s21u seriji,jer je i olovka dodatni potrošač.Sve u svemu kompletan i zaokružen uredjaj.Bateriju pored olovke ce da nadomesti hercaža ekrana koja bar po pisanju ide na 1 umesto na 10 kao kod s21u,ako ne bude marketinski trik kao kod s21u, i to je to,sve u svemu zasicenje mobilne industrije,neki vrhunac za sada i logicno menjanje telefona svake prestupne godine,taman dokle traje podrska azuriranjem.

Moram nešto da kažem u vezi osvežavanja ekrana. Dok sam imao S21, u programerskim opcijama sam uključio onaj merač u gornjem uglu ekrana, koji pokazuje trenutnu hercažu, tj nivo osvežavanja. I nikad, aspolutno nikad nije išla ispod 60hz. A s21 bi navodno trebao da spušta osvežavanje do 48hz.

Takođe gledao sam na jutjubu klip, gde čovek istu stvar radi sa S21U i osvežavanje ne pada ispod 60hz.

Postavlja se pitanje da li je taj merač tačan, a ako jeste, onda nas samsung obmanjuje, i priča o osvežavanju ispod 60hz, i štednji baterije na taj način je samo marketinški trik.

Pa sigurno je tačan ako ide u intervalu od 60 do 120hz. Nisu mu valjda stavili donje ograničenje ? A možda i jesu zbog pixela koji ni ne mogu ispod 60hz.
Edit: definitivno ne ide ispod 60, tako je namešteno na stock androidu.

Znam da ima, nego ga nema na ss 😄
@msi993 ti izgleda jos ne znas ko je samsung. Ponudice da ne kazem sta.
Jedino je dobro sto treba da stigne ogroman update za sve ako je verovati samsungu, ako ne srecno im bilo.
Pa ne bih rekao da im je beznacajno koliku brojku premijum uredjaja ce prodati iako im najveci profit u praksi donose jeftiniji modeli.

Da se ne lažemo, ne može se pričati o bateriji dok sve ne legne makar nedelju dana, vidim onom liku play services preko 6%, to ne sme da ide preko 1.5%, to je znak da telefon radi neku sinhronizaciju ili back-up u pozadini konstantno....ako su to rezultati na 5g mreži onda su fenomenalni, ja jedva izvučem 5.5h na 4g na s21u.
Dalje, ne znam da li se sećate onog lika BricoGo koji se žalio na pregrevanje s21u pa konstantno svi pisali o pregrevanju i bateriji, na kraju je ispalo da je sve sređeno kroz par update-a, tako da ne prdi*e dok telefon ne bude zvanično dostupan.
Što se tiče drop testa, kamere ne pucaju jer je staklo loše već zbog svog dizajna, nema šta da upije udarac kao kod telefona koji imaju budžu, tako da će jedan običan case to da reši.
Exynos 2200 sam po sebi mora da bude hladniji i efikasniji jer je rađen u 4nm procesu, međutim za pravo boostovanje performansi možda treba sačekati neki update ili driver ili šta god, u svakom slučaju videćemo u narednim mesecima. Inače, van ovog foruma, niko nema pojma da Samsung gura exynos i snapdragon u svoje telefone, ljudima je bitno da tel lepo radi, da ima dobre kamere, da ima dobar ekran i bateriju. Da je sreće da makar jednu godinu izbojkotujemo kompletno celu ponudu flagship-ova svih proizvođača, videli biste kako bi performanse porasle a cene pale ili bile iste ali sa raznim pogodnostima.

Ma S22 serija nije ni namenjan onima sa S21 serije niti onima koji koriste iP 13 seriju. S22 serija je za one koiji su na malo starijim uređajima, S10 serjii, Note 9, Note 10 seriji, S20 seriji. Jednostavno mali je update sa S21 na S22. S22 Ultra je posebno zanimljiva zbog dizajna i s-pen pa taj model treba da privuče Note ljubitelje, a naročito time što prošle godine nije bilo Note serije, pa oni koj su na note 10 imaju razloga za update.

@lesa84 , ne znam kako je u Medimarkatu, ali sam do sada dva puta bio u Samsung store Srbija u TC ušće i mora sam da čekam red da bih pogledao S22 Ultra, ista je situacija i u radnji u prizemlju TC Ušće, mislim da je baš veliko intersovanje za S22 seriju, veće nego za S21 seriju.

Inače, sinoć sam video da u A1 u TC Ušće imaju izložen beli model, ne izgleda mi toliko atraktivno bela boja koliko sam mislio da će izgledati. Nekako mi belo staklo deluje plastično, naravno da nije plastika, ali nije vizelno toliko privlačno. I dalje smatram je bordo-bakarna boja uživo jako lep i možda najlepša boja, uživo dosta suptilnija i lepša nego na slikama. Nisam još uživo video zeleni S22 ultra, ali zeleni S22 i S22+ jesam i posle bordo-bakarne boje mislim da je ta boja najlepša.

Veoma je adaptivan display...

Pa zar nisu i rekli da samo S22 Ultra ima osvežavanje ekrana od 1-120 Hz?

Evo još jednog videa gde se poredi kamera na S22 Ultra i S21 Ultra.

Poslednja izmena:
Night mode i zoom hvale. Da li je boom kamera? Ne.

@Aleksandar 1 , aha, zanači malo su lagali. Izgleda da su samo u Ultra model uložili vreme i resurse, a S22 i S22 plus su jako malo dizajnerski i hardverski poboljšali u odnosu na S21 i S21 Plus.

Vrh Dno