Šta je novo?

Samsung Galaxy Note 8

Kako objašnjavaš onda 4100mAh u Redmi seriji sa ekranima od 5"? Naravno da su mogli da stave veće baterije, ali praktično niko ne stavlja toliki kapacitet u flagšipe, 100 puta smo apsolvirali tu temu na forumu.

pa iskreno i nisam nešto mnogo razmišljao o redmiju, ako bih baš morao da nagađam pretpostavljam da je to zato što u njemu ipak nije poslednji krik tehnologije pa su uspeli da sve uguraju gore u par cm

6.jpg

Pa tu su negde,ko ih isprazni za 3-4h,ja mu poklonim telefon. [emoji16]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Pa dobro, Note ima olovku i dva senzora kamere, ali i mnogo veće dimenzije. Ja imam Redmi 3 (tj prosledio sam ga lepšoj polovini), preživeo je svakakve torture pa radi i dalje kao doxa i baterija bez problema izdrži 3-4 dana, tako da su kinezi svakako uspeli odlično da sklope to i to za 8x nižu cenu od Note 8. Nema teorije da gigant kakav je Samsung nije mogao da ubaci veći kapacitet, nego su odlučili da je dan autonomije dovoljno, pa će ljudi za dve godine kada kapacitet oslabi da menjaju ceo telefon, kao što trenutno rade vlasnici GS6 i GS6+

Nema mesta unutra koliko se čini, s-pen zauzima baš dosta...
23bb2cebb5ea71a70adc46f5988e0729.jpg

Sta znam...sto kaze STrider u redmi 4x od 5" i sa istom debljinom kucista jedan kinez koji je prakticno juce krenuo da sklapa telefone ugura 4100 mAh bateriju, a Samsung u ovoliku grdosiju ne moze bar 3500 mAh. Sije mi ga Djura...

Ma ljudi, bezveze smo poveli polemiku oko toga.
Pa eno primera C9 Pro gde je Samsung ubacio i 6GB rama i 4000 mAh, ni jedno od ta dva nema trenutna perjanica S8 dok Note 8 ima samo tu prvu stavku. Ili recimo A9 Pro iz prosle godine kojima cak 5000 mAh.
Jednostavno flagship modeli imaju baterije manjeg kapaciteta od modela iz srednjeg segmenta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa dobro, Note ima olovku i dva senzora kamere, ali i mnogo veće dimenzije. Ja imam Redmi 3 (tj prosledio sam ga lepšoj polovini), preživeo je svakakve torture pa radi i dalje kao doxa i baterija bez problema izdrži 3-4 dana, tako da su kinezi svakako uspeli odlično da sklope to i to za 8x nižu cenu od Note 8. Nema teorije da gigant kakav je Samsung nije mogao da ubaci veći kapacitet, nego su odlučili da je dan autonomije dovoljno, pa će ljudi za dve godine kada kapacitet oslabi da menjaju ceo telefon, kao što trenutno rade vlasnici GS6 i GS6+

Slazem se ali ima tu svega, cak i straha od nove katastrofe '' u stilu'' Note 7, sigurno su se i toga cimali.
Ali je jasno da je glavni razlog to sto nijednom proizvodjacu ne odgovara da ''strpa'' baterije ogromnog kapaciteta flagship uredjaje koji su prilicno mocni hardverski plus su dovoljno dugo podrzani. Objasnio si sustinu, prodaja novih modela bi svakako bila ugrozena.

Samo ne mogu da verujem da neko zaista misli da u uredjaj tolikih dimenzija nije mogla da stane bar malo veca baterija :)
Ok, jesu kucista ''puna i prepuna'' raznog hardvera ali je u fablet ovih dimenzija (162.5 x 74.8 x 8.6 mm) sigurno mogla da stane 3800-4000 mAh baterija ali dobro, jasno je zasto od toga nema nista.

Poslednja izmena:
"može to da se ubudži" Benchforum™

Tako je Vojkane, verujem da su angazovali najbolje vojne inzenjere da bi ''strpali'' enormnih 3300 mAh u phablet dimenzija 162.5 x 74.8 x 8.6 mm :)

S6 Active - 146.8 x 73.4 x 8.6 mm (manje kuciste od N8, iste debljine) - 3500 mAh. S7A/S8A imaju cak 4000 mAh ali uz 9.9mm debljinu kucista pa da ih ne navodim.
Z3 - 146 x 72 x 7.3 mm - 3100 mAh. A ima i stereo zvucnike sa AMP-om (pominjem jer su to poveci delovi) i 1/2.3'' senzor + SD801 furunu, dakle daleko od nekakvog viska prostora u kucistu.

Verovatno postoji i poveci broj chi 'droida sa 4000 mAh+ ali i ovo iznad je dovoljno :)

Poslednja izmena:
Pa tu su negde,ko ih isprazni za 3-4h,ja mu poklonim telefon. [emoji16]

Challenge accepted...daj daj daaaaaj :d

Meni ove tvoje cifre baš nestvarno izgledaju. Šta si koristio većinom od programa na tih 5h obzirom da su ti aod i device idle gotovo najveći potrošači?!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Sada sam se malo igrao sa ovim sluskama "tuned by akg" i sasvim fino to zvuci,ali daleko od neceg odlicnog. Recimo, u rangu ajfona sa svojim regularnim sluskama, ne znam da li je toliko bolji izlaz na ajfonu ili je ovo obicna prevara od sluski, znacu kada ih prikacim na ajfon. Sve u svemu,prosecnom korisniku ce verovatno biti skroz ok, dok audiofili svakako nece biti impresionirani.

Tako je Vojkane, verujem da su angazovali najbolje vojne inzenjere da bi ''strpali'' enormnih 3300 mAh u phablet dimenzija 162.5 x 74.8 x 8.6 mm :)

S6 Active - 146.8 x 73.4 x 8.6 mm (manje kuciste od N8, iste debljine) - 3500 mAh. S7A/S8A imaju cak 4000 mAh ali uz 9.9mm debljinu kucista pa da ih ne navodim.
Z3 - 146 x 72 x 7.3 mm - 3100 mAh. A ima i stereo zvucnike sa AMP-om (pominjem jer su to poveci delovi) i 1/2.3'' senzor + SD801 furunu, dakle daleko od nekakvog viska prostora u kucistu.

Verovatno postoji i poveci broj chi 'droida sa 4000 mAh+ ali i ovo iznad je dovoljno :)
Ja stvarno ne znam šta to nabrajaš, nijedan od tih mobova nema olovku. To "mož se ubudži" smo videli prošle godine kada je baterija od 3500 mAh bila bukvalno prevelika i desilo se šta se desilo, al vama ni eksplozije ne mogu da izbiju teorije zavere iz glave [emoji16]

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Challenge accepted...daj daj daaaaaj :d

Meni ove tvoje cifre baš nestvarno izgledaju. Šta si koristio većinom od programa na tih 5h obzirom da su ti aod i device idle gotovo najveći potrošači?!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Pa sve po malo,imam sve drustvene mreze, osvetljenje je na auto, fhd+ rezolucija, gmail sync ukljucen, kao i sve ostalo. Prosecnom i biznis korisniku ce sigurno izgurati radni dan sa pola baterije, a pacijenti kojima je silovanje telefona jedina obaveza, ne bi bili zadovoljni ni sa 5000mAh. [emoji16]

@ Vojkan

To nisu nikakve ''teorije zavere'' vec je svakome ko nije samm-fanboj jasno da je 3300 mAh baterija posledica opreznosti zbog Note 7 samozapaljivanja ali i zelje da korisnici brze pozele apgrejd :)
Bar sam od tebe ocekivao objektivnost.

Dakle, ja ne kazem da je autonomija ocajna (svakako je u okviru proseka 2017. flagship klase sto je samo po sebi odlicno) vec da iz pomenuta dva razloga Samsung nije hteo da ugradi vecu bateriju.

A naravno sa druge strane su tu oni koji su hajpovali LG G6 (SD821) autonomiju kao nesto sto je iznad proseka a sada im je Note 8 (sa najstedljivijim droid hardverom) ''ocajan'' :)

@ Conquer

Kupi neke bolje in-ear, za te vazi da su u okviru proseka (za standarde fabrickih slusalica koje se dele uz telefone) i da im je najveci adut ''tuned by AKG'' natpis na kutiji :)
Inace dobre in-ear nikada nisu bile jeftinije nego u poslednje vreme a izbor je ogroman (naravno mislim na narucivanje mada je i u srb solidan izbor)

Poslednja izmena:
Pa gde ćeš objektivnije od toga da je note 7 eksplodirao jer je baterija od 3500 mAh bila prevelika. Šta je sad tu neobjektivno [emoji58]

Ja se iskreno nadam da zaista ne mislis da tako mocna kompanija, kao sto je Samsung, nije mogla da resi problem sa novim modelom koji ima drugaciju (malo vecu) bateriju, za nijansu drugacije kuciste i npr. bolji sistem hladjenja :)
Jednostavno nisu zeleli, razloga je mnogo a dva su najbitnija - nepotreban rizik da ponovo nesto ne bude u redu (sto bi nanelo veliku stetu kompaniji) plus, po mom misljenju podjednako bitan razlog - da bi vecinu Note 8 korisnika najkasnije za 24 meseca ''naterali'' na apgrejd ;)

A ovaj ''drugi'' razlog je nesto sto je zahvatilo sve poznatije proizvodjace, mislim taj trend postepenog ''topljenja'' kapaciteta baterija traje vec 2-3 godine ali u 2017. prvi put imaju olaksavajucu okolnost- konacno ''krsten'' SD835 cipset koji je stedljiv a korisnici su sve vise zainteresovani za mogucnost brzog punjenja (ww situacija za mnoge kompanije)

Poslednja izmena:
Znači i dalje teorije zavere

Baterija nije bila vruća nego su se uglovi krivili (jer je bila prevelika, ponavljam) i unutra se pravio kratak spoj. Nikakvo hlađenje ne pomaže tu. Note FE nema nikakvo hlađenje nego jednostavno fizički manju bateriju i sve je ok. Imaš zvaničan report na netu odavno, ne moraš napamet da pišeš.

Poslednja izmena:
Ne pisem napamet, procitao sam to objasnjenje cim se pojavilo, pocetkom godine, ako se dobro secam :)

Ne vredi, ne mos me ubediti da Samsung nije mogao da nadje resenje za vecu bateriju u N8, pa makar to znacilo i za nijansu vece, drugacije kuciste uz razne modifikacije ''iznutrica''. Pa nije to zanatska radionica iz Svrljiga nego Samsung, pobogu :)

Za N7 je jasno zasto takve promene nisu bile moguce.

Poslednja izmena:
Pa šta onda pominješ hlađenje kad je očigledno da su problem fizičke dimenzije... I pored toga što si pročitao ti i dalje zamišljaš tamo neke mađioničare koji idu protiv zakona fizike... Baterija je možda mogla da bude 5-10% većeg kapaciteta i onda grickanje noktiju oće plane - neće plane

Ovo sa teorijama zavere preskačem jer skačete sami sebi u usta, hoće da note zameniš što pre pa stave manju bateriju, a pola godine pre toga stave 3500 mah u S8 plus, ili prethodne godine 3600 u edge, njih valjda nije cilj menjati, samo eto note... Daj vratite se u realnost malo

Zasto da ne pominjem hladjenje? Pa to je jedna od najbitnijih ''iznutrica'' smartfona, primer - LG SD808/S810 uredjaji koji masovno crkavaju zbog kombinacije - losi lemovi + nedostatak krstenog hladjenja (''heat pajpovi'') dok Lumie 950/XL i cela Z5 serija imaju SD810 furunu pa nema crkavanja ploca. A tu ne mislim samo na takva resenja vec uopste na pametnu konstrukciju unutrasnjosti uredjaja da bi se izbegli razni problemi.

Sad ces reci - ''pa to su ploce/lemovi, nema veze sa baterijama''. Naravno da ima veze ;) Visa temperatura = brza i veca degradacija baterije + mogucnost da ''nabubri'' i u tesnom kucistu eto mogucih problema u stilu Note 7.

Nemoj povlaciti taj argument da nisam procitao zvanicno objasnjenje, naravno da jesam (bilo je i u onoj posebnoj sticky Note 7 temi koja je u medjuvremenu obrisana), samo tvrdim da je Samsung mogao da osmisli ''bezbedan'' i veoma kvalitetan Note 8 sa baterijom vecom od 3300 mAh ali da to nisu hteli iz dva, po mom misljenju najbitnija razloga, koje sam vec pomenuo dovoljan broj puta :)
Ovo sa teorijama zavere preskačem jer skačete sami sebi u usta, hoće da note zameniš što pre pa stave manju bateriju, a pola godine pre toga stave 3500 mah u S8 plus, ili prethodne godine 3600 u edge, njih valjda nije cilj menjati, samo eto note... Daj vratite se u realnost malo

Pa treba i S8/+ zameniti sa boljim Samsung masinama, najkasnije za 24 meseca :)

Poslednja izmena:
ma dizajneri su rekli da flagship telefoni moraju biti ultra tanki i to je trend. Na žalost dizajn određuje elektroniku unutar uređaja. I onda muka da se sve upakuje.

Sent from SM-T825 Tab S3

Slazem se ali nije uvek tako, imas mnogo drasticnije primere gde je jasno da namerno nece da ugrade vecu bateriju - Sony Z3 vs XZ1 (7.3mm i 7.4mm kucista, cak je XZ1 za nijansu veci uredjaj po ostalim dimenzijama a ima 400 mAh manju bateriju, to je ''onaj drugi razlog'' koji pominjem i u slucaju Samsunga :) Jednostavno su u fazonu - evo vam brzo punjenje, soc koji malo trosi, generalno stedljiv hardver i to je to, nema nista od baterije uz koju bi autonomija bila daleko iznad proseka. I LG je posle G2 odustao od najvece baterije u klasi a njima je, kao i sony-u, to potrebno da bi se izborili sa Samsungom i kineskim androidima.

Naravno ovo oko Note serije je specifican primer, da ne idem vise u off, jasno je valjda.

Poslednja izmena:
A je li hsv.stoned, na koliko projekata koji su se ticali planiranja i razvoja telefona si ti ucestvovao (sem na recima ovde), kad sve to znas? Posto si vec toliko ekspert, daj nam svoje primere iz prakse. Ili si ti jos jedan od onih fkloznica/Sumadinac strucnjaka ovde - procitao tamo negde, pa sad prosipa pamet? :)

A je li hsv.stoned, na koliko projekata koji su se ticali planiranja i razvoja telefona si ti ucestvovao (sem na recima ovde), kad sve to znas? Posto si vec toliko ekspert, daj nam svoje primere iz prakse. Ili si ti jos jedan od onih fkloznica/Sumadinac strucnjaka ovde - procitao tamo negde, pa sad prosipa pamet? :)
+Milion
E vala svaka čast za post :)
Uvek je ovde tako, da youtjuberi sve bolje znaju o telefonu od samih korisnika, jer su upućeni u sve :)

Huawei Mate 9

Poslednja izmena:

Pa to važi i za ostale flagšipe, ne samo za Note već i za S seriju, iPhone, Sony, LG, HTC... Svi imaju približno isti ili manji kapacitet već godinama unazad dok su telefoni sve veći i veći. Postoje retki izuzeci, poput S7edge, ali je generalno tako.

Note 4, sa kojeg pišem ovo, je izbačen pre 3 godine, manji je (po ukupnoj površini) od N8, a ima samo 2% manju bateriju. I šta sad, Samsung za 3 godine nije shvatio kako da ubaci veću bateriju u iste/veće dimenzije? Jednostavno im nije u interesu, zato što su danas telefoni (svi generalno) toliko dobri, da je sve teže ubediti kupce da pređu na noviji model.

Neverovatno šta se piše ovde ...
Valjalo bi da se Peca vrati na sopstveni forum.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:

Moje zanimanje nema toliko veze za IT (posebno ne sa ''projektovanjem smartfona :d), sve ovo (IT) mi je trenutno samo ''hobi'' :) Sto ne znaci da ne mogu da izvedem jednostavan zakljucak na osnovu trendova u smartfon svetu u poslednjih nekoliko godina, ne treba biti ''strucnjak'' za tako jednostavnu umnu operaciju.

Zatim, ne vidim razlog da se obracas u takvom ''tonu'', niti trolujem, niti flejmujem, niti sam nekakav no-lifer povratnik na bench sa ko zna kojim nalogom, samo iznosim moje misljenje zasto svi poznati proizvodjaci nece da ugrade vece baterije u najnovije flagship uredjaje (zar to nije ocigledno?) a prilicno sam ubedjen da se i ti slazes sa tom ''teorijom'' samo sto si iz nekog razloga resio da ovaj moj off-topic preokrenes u nekakvu prozivku pa i vredjanje a pritom si i admin. Ali dobro :)

Poslednja izmena:
Nije to prvi put da radi, svaki put kad neko kaze nesto sto je suprotno njegovom misljenju on krene da vredja, da "ceni"koliko su ostali kompetentni u diskusiji i ostalo. Misli da zato sto je admin da je bogom dan...

Elem, sta daju nasi ovi od opreme uz note?
I @Conquer jesi li malo testirao kameru, odnosno ovu drugu. Vidim da dosta njih ukazuje na to da je osetno nizeg kvaliteta druga u odnosu na prvu i da osim live fokusa nema neke velike koristi od nje...

Nije to prvi put da radi, svaki put kad neko kaze nesto sto je suprotno njegovom misljenju on krene da vredja, da "ceni"koliko su ostali kompetentni u diskusiji i ostalo. Misli da zato sto je admin da je bogom dan...

Nije suprotno misljenju vec razumu i ne vredja, jos je bio fin na kolicinu gluposti koja je napisana ovde (i ne samo ovde...).
Mozes procitati celu Wiki i nagledati se YT klipova ali ni priblizno ne mozes osetiti tezinu koju nosi lansiranje nekog ozbiljnijeg proizvoda...

Npr uporedjivanje Samsung-iPhone-itd sa kinezima pogotovo cene je samo pokazatelj koliko ljudi veze nemaju tj koliko su nekompetentni da uopste bilo sta napisu.
Zasto? - jer ni jedan kinez nista novo nije doneo, nikakav proboj ili revoluciju u tehnologiji
Zasto? - jer kinez koristi dobro isproban,ispraksiran i vrlo profitabilan reverse engineering a taj engineering tj R&D kosta jako, jako puno... da ne nabrajamo ostalo...

Bilo ko da je bio na nekom svetskom sajmu bilo cega ako je bio blize vatri video je da cim se pojavi nesto novo, neka nova tehnologija prvi u redu za kupoivinu su kinezi zbog gore navedenog. Ne tuzakaju se bezveze sa patentima veliki igraci...

Ne branim Sams-Apple i sl,samo je tema je vrlo opsirna i ni blizu tako laka kao sto se ovde prestavlja

Slazem se ali nije uvek tako, imas mnogo drasticnije primere gde je jasno da namerno nece da ugrade vecu bateriju - Sony Z3 vs XZ1 (7.3mm i 7.4mm kucista, cak je XZ1 za nijansu veci uredjaj po ostalim dimenzijama a ima 400 mAh manju bateriju, to je ''onaj drugi razlog'' koji pominjem i u slucaju Samsunga :) Jednostavno su u fazonu - evo vam brzo punjenje, soc koji malo trosi, generalno stedljiv hardver i to je to, nema nista od baterije uz koju bi autonomija bila daleko iznad proseka. I LG je posle G2 odustao od najvece baterije u klasi a njima je, kao i sony-u, to potrebno da bi se izborili sa Samsungom i kineskim androidima.

Naravno ovo oko Note serije je specifican primer, da ne idem vise u off, jasno je valjda.

Slažem se u potpunosti s tobom.

...
Npr uporedjivanje Samsung-iPhone-itd sa kinezima pogotovo cene je samo pokazatelj koliko ljudi veze nemaju tj koliko su nekompetentni da uopste bilo sta napisu.
Zasto? - jer ni jedan kinez nista novo nije doneo, nikakav proboj ili revoluciju u tehnologiji
...

Xiaomi sa Mi Mixom pokrenuo revoluciju koju upravo gledaš. Prvu od dolaska iPhonea. Zasloni bez obruba.
Možda nije dovoljno kineski?

Vrh Dno