Šta je novo?

Samsung 957p - kontrast?

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Ukljucih monitor kad ono - lepa slika, lepe boje, geometrija solidna. Mom odusevljenju nema kraja. Cisto da pogledam koliki je contrast a ono - cista stotka na defaultu. Ajde da smanjim , ali ispod 90 vec to nije to.
Dvojba; da li uzivati u lepoti sa visokim kontrastom i nadati se sto duzem veku trajanja (ili to nema veze??) ; smanjiti kontrast zarad manje lepote i moguceg duzeg veka koriscenja. Ili sam u krivu??

tnx

Kod mene je contrast 100, a brightness 5...sta dalje da ti kazem, takav "shok" sam preziveo i ja kad sam uzeo monitor.

Svetlo i nontrast se podesavaju na VN trafou , a elektronika vrsi blago podesavanje 0-100 iz menija . To se moze srediti u bilo kom servisu , mozes to i sam da nastelujes ako smes da otvoris monitor koji je pod garancijom. ja sam to uradio na mom LG 795FT isto mi je kontrast bio slab na 100 sad je prejak i na 80 pa gqa drzim na 65.
Ako sam otvoris monitor mozes da izgubis garanciju , ako se ne razumes odvoljno u elektroniku bolje ga odnesi u neki servisss .

Majstor je napisao(la):
Dvojba; da li uzivati u lepoti sa visokim kontrastom i nadati se sto duzem veku trajanja (ili to nema veze??) ; smanjiti kontrast zarad manje lepote i moguceg duzeg veka koriscenja. Ili sam u krivu??

tnx

Moguce je da si navikao na sliku koja je previse kontrastna. Jesi li probao da vidis kako je kada podesis u npr nokia monitor testu (test slika sa nijansama od 0-9% sive). Hocu da kazem da podesis monitor tako da malo izgubis detalje u vrlo tamnim nijansama, da crna nema nikakvu svetlinu - prijatnije je za duze gledanje.

Sve nove samsungove monitore koje sam video u poslednjih dve-tri godine su imali previse jako osvetljenje a kontrast dobar ako se stavi na nekoj vrednosti od 90-100 (bas onako kako opisujes). Na mom dynaflat (ima samsungovu cev) ctx ex710f postoji skrivena opcija "subcon" cijim se alteriranjem menja kontrast, osim klasicnom komandom (pa treba videti dal` to ima i kod ovog 957p).

nesharm je napisao(la):
Kod mene je contrast 100, a brightness 5...sta dalje da ti kazem, takav "shok" sam preziveo i ja kad sam uzeo monitor.

isto i na novom samsung 959nf

Sustina dileme je da li je problematicno drzati kontrast tako visoko u nekom duzem vremenskom periodu??
Kvalitet te slike je sasvim ok

A koliko mislis da ce ti trajati taj monitor? Mislim, koliko ce dugo drzati kakvu-takvu trzisnu vrednost?

Vozi onako kako ti najvise prija i uzivaj.

pozdrav

Cek,cek, monitor se uvek setuje na kontrast 100% a onda se podesava brightness... tako kazu u svim testovima.

to je k'o kad bi downclockovao procesor da bi ti duze trajao. odvrni bre kontrast do kraja, smanji brightness da crno bude sto tamnije i uzivaj u odlicnom monitoru (skoro sam opet istestirao jedan, za svoju dusu ;) i odusevio se!)
u svakom slucaju nista neces postici smanjivanjem. cak je i upotreba screen savera odavno postala cisto sminka i nema skoro nikakav efekat na radni vek monitora.

Nazad
Vrh Dno