Šta je novo?

Samsung 795MB

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

jones

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
604
Da li je ovo najbolja kupovina za te pare ili ima nesto bolje?

doplati jos malo

jones je napisao(la):

ja imam 795 DF ali nisam nesto preterano zadovoljan, pokajao sam se sto nisam kupio 797 DF ili 797 MB ali sad je kasno

797 je totalno drugacija prica, a razlika je ocigledna u visokonaponskom trafou
i geometriji

sve ti ovo pisem da se ti ne bi sutra kajao kao ja :)

Pozdrav

jones je napisao(la):
Sve zavisi kakve si srece. (tj ako kupujes na nevidjeno.)

Zadovoljni kupac Samsung DF ili MB monitora u Srbiji, to je jednako verovatna pojava kao jednonogi atletičar koji upravo obara svetski rekord u trčanju na 100m.

Kupovina u ovoj zemlji nekog Samsung CRT monitora ne da nije najbolja, nego je verovatno najgora kupovina koja se može učiniti. Po mom iskustvu tek 1 od 10 (ili možda i 1 od 20) samsungovih monitora koji se prodaju u Srbiji ispunjava neki minimum deklarisanih standarda. Rečju, bežite što dalje od Samsunga!

Poslednja izmena:
@MSmagic - pa druze, mogu ti reci da i nisi nesto propustio sto nisi kupio 797 DF/MB. Ja imam 797df i monitor je solidan, ali daleko od toga da ima savrsenu geometriju i de je nesto etra kvalitetan. Video sam jos 2 takva komada u upotrebi i svi su isti... E sad ne znam da li je ovaj 795 losiji, ali ako jeste, onda je to tek obicno djubre. Ma i ovo ostalo tj LG i slicna s*anja ... Sve ti je to hiperprodukcija, a i buduci da su cene crt monitora oborene na nivo na kome su danas da li zaista mislis da se za te pare moze dobiti nesto extra kvalitetno? `ebi ga - koliko para toliko muzike ;)

GSM je napisao(la):
Sve ti je to hiperprodukcija, a i buduci da su cene crt monitora oborene na nivo na kome su danas da li zaista mislis da se za te pare moze dobiti nesto extra kvalitetno? `ebi ga - koliko para toliko muzike ;)
Ne bih se složio... Javna je tajna da se ovde (kad kažem "ovde", mislim u Srbiji) na veliko uvozi roba veoma sumnjivog kvaliteta (da ne kažem nešto gore) i prodaje po cenama koje su često više od onih na Zapadu. Zarade na prodaji takve robe su, naravno, ogromne. A onda se falš roba pravda masovnom produkcijom. Pogledajte podatke o stepenu otkaza Maxtor diskova napolju i raspitajte se o procentu otkaza tih diskova kod nas, pa sami donesite svoj sud.

Poslednja izmena:
Pa slazem se ja sa tobom tj i taj argument sigurno stoji. Ovde verovatno zavrsava roba c klase tj verovatno monitori koju bosonogi domoroci sklapaju po svojim kolibama negde u prasumama dok drugom rukom kuvaju rucak ili kolju zivinu ili... (ne smem ni da zamislim :D )
Pa gde je onda resenje za ovaj problem? Da narucis od nekoga da ti iz neke normalne zemlje donese monitor? Izgleda da je sve ostalo lutrija :S:

GSM je napisao(la):
Pa gde je onda resenje za ovaj problem?
Ja sam dugo razmišljao o tome... Prvo mi je bilo pomalo žao ljudi u maloprodaji, jer i njih zavrću veletrgovci. Ali sam onda zaključio da kad već naši zakoni mahom regulišu maloprodaju treba maksimalno sesti na glavu "malotrgovcima" a kad oni shvate da im se to ne isplati počeće da bojkotuju nesolidne veletrgovce. Znači, koristiti sve što vam stoji na raspolaganju: inspekcije, medije, internet konferencije... Pa ko duže izdrži.

Ako jedan čovek podnese prijavu inspekciji to nije strašno, ali ako 1000 ljudi podnese prijavu onda slede ukupno uzevši milionske kazne, prijave za privredni prestup a lako se može desiti i zatvaranje firme. Problem je što mi verujemo onome što nam kažu u radnji i ne borimo se za prava koja nam zakon garantuje.

Isto tako, dobro plasirana pljuvačina u nekom uticajnom mediju može da skreše prihode neke od tih firmi za barem 30%.

Istina... A i ovde su ljudi dosta inertni i neinformisani o svojim zakonskim pravima. To je po meni dobrim delom i greska udruzenja za zastitu potrosaca koja su takodje inertna i koja kroz neke javne kampanje ne pokusavaju da ljude edukuju i obaveste. Kako mi neko skoro rece - ta udruzenja vise izgledaju kao klubovi penzionera i prvoboraca gde se vise "pici" sah :D i raspravlja o smislu zivota i Drugom sv. ratu nego sto se nesto konkretno preduzima po pitanju zastite potrosaca.
Ako se kod nas ikada reazvije takva svest i ljudi pocnu da koriste svoja zakonom zagarantovana prava (naravno, potrebna je i korekcija zakonodavstva i uskladjivanje za zakonodavstvom EU - al` to je vec druga prica) - jedno 90% firmi ce moci odmah da stavi katanac na vrata posto je takvo pilicarenje jedini vid poslovanja na koji su naviki.
Ono "musterija je uvek u pravu" se kod nas za sada nikako ne moze primeniti. Ovde upravo suprotno, musterija mora da strepi od uglavnom nadrndanog i namrgodjenog prodavca koji te u slucaju reklamacije gleda kao da si mu pobio bar pola porodice, i ako ti jos ne daj boze uvazi reklamaciju da mu budes zahvlan do groba i po mogucstvu doneses i viski :S:
Ma opste ludilo :wall:

@jones - da ne ispadnem bas skroz offtopic ;) mnogi sa kojima sam pricao su misljenja da je ipak bolje kupiti neki dobar polovan monitor (2001/02) tipa Sony. Eizo... Nekoliko firmi uvozi polovan hardware, a koliko znam kod njih takav monitor mozes i pogledati i probati i uglavnom mozes dobiti i garanciju na 3, 6 a mozda i vise meseci. To je dosta jeftinije, pa mozes uzeti i veci tj 19 ili cak 21 inch a taj ce te monitor verovatno dobro sluziti... I sigurno je kvalitetniji nego ovi novi...

Poslednja izmena:
GSM je napisao(la):
@jones - da ne ispadnem bas skroz offtopic ;) mnogi sa kojima sam pricao su misljenja da je ipak bolje kupiti neki dobar polovan monitor (2001/02) tipa Sony. Eizo... Nekoliko firmi uvozi polovan hardware, a koliko znam kod njih takav monitor mozes i pogledati i probati i uglavnom mozes dobiti i garanciju na 3, 6 a mozda i vise meseci. To je dosta jeftinije, pa mozes uzeti i veci tj 19 ili cak 21 inch a taj ce te monitor verovatno dobro sluziti... I sigurno je kvalitetniji nego ovi novi...
Jedna moja prijateljica je za poslednjih godinu dana kupila četiri (i brojevima 4) polovna monitora, prethodna tri su otkazala a dokle će ovaj poslednji služiti videćemo. I dala je za njih ukupno više para nego što koštaju mnogi novi monitori. Elem, može dobro da se pazari ali ipak je to roba koja ima svoj vek trajanja i velike su šanse da će na kraju dara biti skuplja nego maslo.

BTW, u Britaniji postoji zakon po kome kupac kome nije omogućeno da isproba robu prilikom kupovine može bez obrazloženja da je vrati u roku od 7 dana i uzme novac nazad.

Naravno da i to moze da se desi, ali je recimo moj ortak kupio prosle godine polovan Sony (trinitron) ne znam tacno koji je model i ima zaista odlicnu sliku i dobro ga sluzi jos uvek. Mozda nije lose imati vezu (naravno kao i za sve ostalo u ovoj zemlji) kod nekih prodavaca polovnog hardvera pa da mozes da "proberes" cim stigne roba i uzmes za sebe dobar primerak...
Kao sto sam napomenuo, i za takav hardver postoji garancija, ali je opet pitanje da li je i tu garanciju potrebno isterati "na misice"... Mozda neko ovde ima pozitivna iskustva sa takvim firmama, pa bi mogao i da preporuci neku...

Znaci li to da se za 130 evra nemoze kupini normalan nov monitor?

jones je napisao(la):
Znaci li to da se za 130 evra nemoze kupini normalan nov monitor?
Ma ne moze ni za mnogo vece pare, da budemo sa tim nacisto.... Probaj jedan, dva, tri, deset ako mozes pa pazari...

Nemoj tako, sikili. U startu obeshrabruješ čoveka.
Pa, mora na kraju nešto da kupi. Treba biti konstruktivan.
Evo ti moj savet. Prvo se odlučiš koju ćeš od svih tih krš firmi da pazariš. :d
Kada to odlučiš, a moj savet je LG F700P koji je 140 Evra, izabereš firmu gde su prodavci koliko toliko ljubazni, i gde eventualno da probaš monitor.
Poslednja i NAJVAŽNIJA stavka. Pre kupovine, odeš u crkvu, zapališ sveću, i pomoliš se. :D:D

notax je napisao(la):
Nemoj tako, sikili. U startu obeshrabruješ čoveka.
Pa, mora na kraju nešto da kupi. Treba biti konstruktivan.
Evo ti moj savet. Prvo se odlučiš koju ćeš od svih tih krš firmi da pazariš. :d
Kada to odlučiš, a moj savet je LG F700P koji je 140 Evra, izabereš firmu gde su prodavci koliko toliko ljubazni, i gde eventualno da probaš monitor.
Poslednja i NAJVAŽNIJA stavka. Pre kupovine, odeš u crkvu, zapališ sveću, i pomoliš se. :D:D
Notax, tvoje reci deluju tako ohrabrujuce
:d

Ljudi nemojte tako crno,sad ce praznici,Nova godina razveselite se !!!
Ja na sve ovo gledam ovako, ti kad pazaris nov monitor npr.Samsung i dajes
tih 100 i kusur ti ne placas monitor nego prava na koristenje istog u roku
od 3 godine.Znaci ti si miran za taj rok, jer ako prvih 6 meseci bude neki ozbiljan
kvar zamene ti ga za novi a ostalih 2 i po godine sitne kvarove popravljaju po pravilu. Secam se ono vreme kad su Viewsonic kostali kod nas 1200 maraka(=600 eura).
Zahvaljujuci jednom gigantu ko sto je Samsung mi danas kupujemo monitore ko da su maltene ploce ili procesori,mislite o tome ! Nekad je to bila najskuplja komponenta PC-a
za koju si tesko odlucivao da upgradujes,pa zar nije tako bilo ? Samsung 797DF je odlican monitor,ne razumem sta li to treba da radi taj monitor da bi .........

noki je napisao(la):
Samsung 797DF je odlican monitor,ne razumem sta li to treba da radi taj monitor da bi .........
Jeste odličan monitor, pod uslovom da ti na ovom vašljivom tržištu ne upadne neki primerak koji nisu sve kontrole kvaliteta označile kao preveliki škart za zapadna tržišta, pa ga zato isporučuju po raznim srbijama, moldavijama i belorusijama. :(

Mogu se kladiti, i kad uveliko za TFT monitore u celom svetu bude 0 bad pixels policy ovde će se i dalje prodavati monitori sa mrtvim pixelima (za veće pare nego na Zapadu) i trgovci će odbijati reklamacije pozivanjem na ISO standard ili nešto slično.

Erc Commerce ladno valja CRT monitore koji mahom uopšte nisu u skladu sa TCO 03 (a deklarisani su tako) i nije im ni na kraj pameti da monitore zamene zato što tako kaže standard. Ali zato, kad se na TFT pojavi bad pixel, onda je ISO sveto slovo i onda im je ISO dovoljan razlog da odbiju zamenu. :mad:

noki je napisao(la):
od 3 godine.Znaci ti si miran za taj rok, jer ako prvih 6 meseci bude neki ozbiljan
kvar zamene ti ga za novi a ostalih 2 i po godine sitne kvarove popravljaju po pravilu..........

Da ti objasnim ja sta znaci garancija od 3 godine na proizvod, konkretno monitor.
Prve godine sve ti je besplatno, a druge i trece ti je basplatan samo rad servisera dok za sve delove moras da se isprsis sa kintom. E to ti je trogodisnja garancija kod nasih firmi.

Btw, surak mi je kupio 19" Samsunga kod PC Impulsa, riknuo je posle 20 dana upotrebe. Odneo ga je na reklamaciju i sada mora da ceka popravku kako kazu oko 15 dana. Znaci nista od zamene za novi monitor.

Bas mu je super :banana: , sretan je sto mora da ceka samo 15 dana :wall:

Da dodam
Bio sam prisutan u jednoj Beogradskoj firmi koja se bavi uvozom monitora,
kada su dosli majstori iz TNT-a da preuzmu jednu kolicinu tih istih.
Tako su ih lepo ubacivali u kombi sa jedno 2 metra razdaljine kao kosarkasi :crash: da me sada ne cudi sto tako brzo riknjavaju. :smash:

noki je napisao(la):
Ljudi nemojte tako crno,sad ce praznici,Nova godina razveselite se !!!
kvar zamene ti ga za novi a ostalih 2 i po godine sitne kvarove popravljaju po pravilu..........

Decko gde ti zivis....? :zgran: Samo 7 dana od datuma preuzimanja (datum na garantnom listu) zameni se za novi. :crash:
Gledaj kvadrat (attachments), Fistikoma1 & Fistikoma2
:wave:

Prilozi

• Fistikoma1.JPG
    Fistikoma1.JPG
    85.7 KB · Pregleda: 91
  • Fistikoma2.JPG
    Fistikoma2.JPG
    80.7 KB · Pregleda: 86
Zakon kaže da se monitor može zameniti u roku od 90 dana, a na garantnim listovima i računima mogu oni da štancuju šta god hoće. Ako neće da zamene, presavijte tabak pa prijava Tržišnoj inspekciji (kazne su oko 200.000 din, BTW). "Disclaimeri" na računima koji ograničavaju zakonom predviđene rokove ne proizvode pravno dejstvo i još jedna su trgovačka žvaka za naivne.

I, ne zaboravite, vi u roku od 90 zamenjujete monitor isključivo u radnji u kojoj ste ga kupili, a kako će radnja to rešiti sa ERC Commerce-om to je njihov problem. Ako radnja ne može da zameni jer se ERC Commerce poziva na samoproklamovani rok od 7 dana ima mesta prijavi za privredni prestup protiv Erc Commerce-a.

Kao što sam već rekao, maloprodaja mora da jednom počne da bojkotuje nesolidne i nekorektne veletrgovce poput Erc Commerce-a i Com Trade-a. Ako kupci insisitraju na svojim pravima veoma brzo više niko u maloprodaji neće kupovati ništa od Erc Commerce-a, što znači da će oni ili morati da se menjaju ili staviti katanac na vrata. E sad, ako je "malotrgovcima" OK da Erc Commerce-ove hohštapleraje plaćaju iz svog džepa pa nastave da s njima posluju - nek' im bude.

Poslednja izmena:
Slazem se za tih 90 dana! Tako i treba da bade ali je problem da niko ne postuje, sve to. Praksa je uvek daleko od teorije (zakon)!!!
Ne daj Boze da ti nesto pokvari , jer samo kupac uvek vuce debelji kraj.

Tako i treba da bade ali je problem da niko ne postuje, sve to. Praksa je uvek daleko od teorije (zakon)!!!

Georgek je napisao(la):
Tako i treba da bade ali je problem da niko ne postuje, sve to. Praksa je uvek daleko od teorije (zakon)!!!
Pa praksa je ono što dobrim delom zavisi i od kupca... Kod nas je standardno da kupac reklamira nešto a onda mu kažu "ne primamo reklamacije posle 7 dana" (ili tako nešto) i pošalju ga u servis a on to prihvati kao tako. Kupac mora jasno da se pozove na zakon i da jasno kaže šta traži (povraćaj novca, zamenu, popust zbog greške...) a ako prodavac to odbija onda da pokrene postupak protiv te radnje.

Ovde negde pročitah da su rekli da zbog takvih i takvih grešaka (mislim da je bila konvergencija po sredi) ne zamenjuju monitore. Pa ne pravi zakon tu distinkcije, zakon u suštini kaže da proizvod u prvih 90 dana ne sme da ima nikakve greške i da kupac ima pravo da traži novi ili povraćaj novca ako ih ima (nema tu nikakve veze ako se taj kvar može popraviti u servisu, kupac nije dužan da pristaje na popravku u servisu tokom zakonskog roka za zamenu, to je samo njegova dobra volja).

Georgek je napisao(la):
Decko gde ti zivis....? :zgran: Samo 7 dana od datuma preuzimanja (datum na garantnom listu) zameni se za novi. :crash:
Gledaj kvadrat (attachments), Fistikoma1 & Fistikoma2
:wave:

Pa, sa cim se ti covece uopste slazes !!! S ovih 7 dana ili s onim sto ti je lepo objasnio wiz011.Delujes mnogo zbunjeno.

P.S.Inace rok od 6 meseci koji sam ja reko vazi za Hansol monitore(provereno)
i ako se ne varam i za ADI........

Zelim svima srecne bozicne i novogodisnje praznike.....

Edit: recnik :smash:

Poslednja izmena od urednika:
U ovom slucaju je bolje uzeti ili razmisljati o LG monitorima.
@noki
Ajmo sada svi da cestitamo praznike.To bi bio pravi forum. :d :D :d

noki je napisao(la):
Pa, sa cim se ti covece uopste slazes !!! S ovih 7 dana ili s onim sto ti je lepo objasnio wiz011.Delujes mnogo zbunjeno.

P.S.Inace rok od 6 meseci koji sam ja reko vazi za Hansol monitore(provereno)
i ako se ne varam i za ADI........

Zelim svima srecne bozicne i novogodisnje praznike.....

Ti ocigledno delujes mnogo zbunjeno jer koliko vidim jako cesto lupetas.
Gore si napisao " ti kad pazaris nov monitor npr.Samsung i dajes
kvar zamene ti ga za novi a ostalih 2 i po godine sitne kvarove popravljaju po pravilu.
"
Gde pise Hansol i ADI... :trust: ???!!!??? :d :D ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno