Šta je novo?

Samsung 757 dfx

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prilikom provere monitora Samsung 757dfx programcicem sa sajta (NEC monitor tester) primetio sam da vertikalna bela linija uz levu ivicu ekrana u gornjem delu prelazi u zutu ili crvenu boju. U cemu je problem i da li da reklamiram monitor. Na desktopu se to ne primecuje, vec samo u testovima sa crnom pozadinom.

Dusan K je napisao(la):
Prilikom provere monitora Samsung 757dfx programcicem sa sajta (NEC monitor tester) primetio sam da vertikalna bela linija uz levu ivicu ekrana u gornjem delu prelazi u zutu ili crvenu boju. U cemu je problem i da li da reklamiram monitor. Na desktopu se to ne primecuje, vec samo u testovima sa crnom pozadinom.
naverovatnije je malcice kriva pa izlazi van dela koji je prekriven fosforom. zato nije bela nego zuta, tirkizna, ljubicasta il' neka druga - na tom mestu tripleti boja nisu celi. to je sitan problem sa geometrijom (koji mozes srediti preko osda, kol'ko sam shvatio, treba ti trapezoid ili paralelogram) i verovatno ne moze da se reklamira.

Problem koji imas je sa konvergencijom, ne moze da se sredi sa podesavanjima na tom monitoru, razlog je sto se ne poklapaju komponente RGB tako da svaka boja pada malo u stranu, npr ljubicastu crtu koja je sastavljena od plave i crvene crte, vidis kao plavu i crvenu crtu jednu pored druge.... Cest problem izrazeniji na perifernim delovima monitora, ako si zadovoljan sa ostalim aspektima monitora, pri zameni bi mogao da dobijes jos gori, pazi.

Ako je konvergencija u pitanju svi monitori manje vise pate od toga, pitanje je samo koliko. Obicno se tesko reklamira jer proizvodjaci podrazumevaju ispoljavanje konvergence u odredjenoj rezoluciji i odredjeno rasirenom ekranu (ne do same ivice, obicno po pola santimetra od nje ili cak i vise - zavisi od proizvodjaca), a tako mereno mnogi monitori kod kojih je ona vidljiva, ne izlaze van standarda (koji je oko 2mm). Osim toga najverovatnije je slucaj da ti je to ispoljeno iskljucivo uz samu (i to jednu od) ivicu, a da je u ostalim delovima ekrana sasvim ok (sharp&crisp). Ako ti je to jedina zamerka tvom monitoru, (sto rece Bax) bolje nemoj da ga menjas, mogao bi da dobijes gori.

Fin je to monitor i najverovatnije je sasvim ok. Stavi ga na 1152x864 ili (jos bolje) 1280x1024 na 85Hz i uzivaj.

DS9 je napisao(la):
Fin je to monitor i najverovatnije je sasvim ok. Stavi ga na 1152x864 ili (jos bolje) 1280x1024 na 85Hz i uzivaj.
ja ga drzim u 1400x1050@85 i super je. pazi, problem moze da bude do konvergencije, ali je vise verovatno da je u pitanju ono sto sam ja rekao. lako ces proveriti to ako pustis sliku koja je crna sa mrezom od belih kvadrata. ako je problem dosta manje uocljiv na spoljnoj ivici, nego na susednoj liniji ka unutra, onda je ovo sto sam rekao. ako je odprilike isto onda je konvergencija. to je manje verovatno jer shadow mask monitori dosta bolje fizicki kontrolisu snop, tako da je i konvergencija bolja.

Onaj prvi savet je resio problem. Mislio sam da sam ga bio dobro podesio, ali... Sada sve izgleda savrseno. Hvala. Inace, drzim ga na 1152/864/100Hz.

Vrh Dno