Šta je novo?

Samsung 730BF

cRASH

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2002
Poena
604
Doslo je vreme da penzionisem ili bolje receno iz milosrdja uspavam moj stari CRT! Toliko godina je sluzio kako valja i sad je poce da umire bukvalo :)

Gledao sam po netu i ovde na forumu opise i preporuke za SAMSUNG 730BF
ali nikako da steknem konacan utisak i da nadjem konkretan odgovor...

Da li ovo cudo od 4ms valja za sledece stvari:
Igranje igrica i gledanje SatTV programa :)

Samo to :)

Pa valja... Što ne bi valjalo... :) Kad bih imao love ja bih ga izabrao za sebe (samo zato što je prilično jeftiniji od VX724 ViewSonica mada ovaj daje zero-bad pixel 3godišnju garanciju)

ja pazarim 19" verziju ovog monitorcica ... za neki dan

Ripper je napisao(la):
Pa valja... Što ne bi valjalo... :) Kad bih imao love ja bih ga izabrao za sebe (samo zato što je prilično jeftiniji od VX724 ViewSonica mada ovaj daje zero-bad pixel 3godišnju garanciju)

Nema to veze za zero-bad pixel, ovi naši distributeri to izgleda ne znaju. Možda bi trebalo obavestiti samo Viewsonic da im se garancije ne poštuju? Ipak previše para on košta da bi gledao mrtav piksel.

Zanima me da li uopšte vredi u odnosu na BF? Video sam par novih modela TFT, i raduje me što definitivno CRT odlazi u penziju. Jako me je obradovao neki Fujitsu-Siemens, od 8ms, 17tica. Pa to nema duhova uopšte, mogu misliti kako lepo rade 4ms monitori.

Koliko sam ja shvatio naši prodavci daju zero-bad garanciju za ViewSonica, ali samo ako je potpuno mrtav pixel znači u sve 3 osnovne boje, a ako je mrtav samo u jednoj ili 2 boje onda ne priznaju (tj ne priznaju polu-mrtve pixele). Mada jedan istaknuti član našeg foruma priznaje garanciju čak i za te polumrtve :)

Kakva je garancija što se Samsunga tiče? (nigde nisam čuo tačnu informaciju)

(za LG znam da nije baš blistava oni su još na nivou " ako je grupa pixela u centru ekrana mrtva tek se onda menja monitor " )

Samsung daje tri godine (full) i zero dead pixel garanciju, e sad, sta znaci kod njih dead pixel ne znam, kod VSonic-a je dead pixel koji je permanentno beo ili crn.

2 od 3 podpixela za VS su mrtav pixel, mada moram da priznam da sam do sada video samo jednom da se pokvario podpixel (tj kad se monitor pritisne prstom (nekome je i to palo na pamet za testiranje monitora) pixel se pali-gasi) i ljudi koji ih uvoze su ga zamenili. Samo reci fale za njih.
Pun mrtav pixel samo vidjao samo na Filips monitorima ...

lephafta je napisao(la):
Samsung daje tri godine (full) i zero dead pixel garanciju, e sad, sta znaci kod njih dead pixel ne znam, kod VSonic-a je dead pixel koji je permanentno beo ili crn.
nije tacno da samsung daje zero bad pixel garanciju od 3 god.
ne znam kako je u N.S. ali drugar je bas kupio 913B ovih dana i svuda su mu rekli da ne postoji nikakva zero bad pixel garancija, vec da se tolerisu 3 bad pixela, a tek kad se pojavi cetvrti mozes da reklamiras monitor

Pa tako sam i ja čuo... Baš sam se iznenadio kad je Lephafta rekao da je zero-bad pixel garancija (ERC daje baš ovakvu kako je Sale objasnio! )

Ipak mi se smeši ViewSonic VX724 ... Čim skupim lovu... :(

Jedini Philips sa svojom B6, P6 i X6 serijom ima PerfectPixel garanciju! Odnosno garantuju zamenu i za svetao i za crn pixel Samsung ima tu "0-mrtvih" garanciju, ali ne world-wide (doduse, mozda se nesto u medjuvremenu promenilo,a li ja nisam cuo za to).

A što Philips nije popularan toliko kao ViewSonic ili Samsung ? Nešto ga i nema kod nas u ponudi...
Bar ja nemam pojma koji je Philipsov top-model za obične korisnike kao kod VSa VX724 i VX924 ili kod Samsunga 730BF ili 930BF (ne ulazim u to da je P serija najbolja kod oba proizvođača jer je preskupa)
Šta ima Philips od monitora neke novije generacije i kakvi su u poređenju sa ViewSonicom i Samsungom ??

Garancija i kod ViewSonic-a za zero-bad pixel je 90 dana a ne 3 godine,
koliko sam ja upoznat!
A sto se tice TN panela, kakvi su svi Samsung modeli osmi P modela, imaju treptanje
u filmovima i dosta je smanjena vidljivost.
Tako da ako hoces stalno da namestas monitor za gledanje pod perfektnim uglom, i ako ces stalno gledati SatTV sam, uzmi monitor sa TN panelom.

Pogledajte Samsungov sajt, tamo lepo pise sve (full je za servis a zdp znači trenutak predaje). Ako se to ne odnosi na SCG, nemam pojma. Ja sam u Mađarskoj kupovao neke stvari, pa sam proverio ove uslove za Viewsonic i to i tamo važi, stim da na različite serije daje različite uslove (kod VX serije izlaze na teren, kod slabijih kupac treba da preda servisu, itd).

Pise i na bukvi p****, pa ljudi ne lome k******... :d :p

nazalost kod nas za samsung ne vazi zero bad pixel garancija. da li neko pouzdano zna da li mozda vazi za viewsonic? i sta je bolji izbor 930BF ili VX924 (odnos cena/kvalitet)?

mmmmmm, te bukve :D

Poslednja izmena:
DragonLord je napisao(la):
A sto se tice TN panela, kakvi su svi Samsung modeli osmi P modela, imaju treptanje
u filmovima i dosta je smanjena vidljivost.
Tako da ako hoces stalno da namestas monitor za gledanje pod perfektnim uglom, i ako ces stalno gledati SatTV sam, uzmi monitor sa TN panelom.

Ajd pojasni ovo sto se tice treptanja, i ja sam planirao da pazarim 730BF, ali ne bih da mi trepce i namiguje u filmu. Ima da popije :smash:

Ja imam "stari" dobri Samsung 172x ,nisam video nikakva treptanja pri gledanju filmova....

Poslednja izmena:
bash je napisao(la):
Ja imam "stari" dobri Samsung 172x ,nisam video nikakva treptanja pri gledanju filmova....
BeHardware je napisao(la):
As usual with TN panels, and especially for Samsung, there is a strong twinkling effect in videos

TN paneli su naj jeftina tehnologija koji imaju najveci odziv, to su paneli za ljude koje pisu tekstove i rade u word-u! Ne za gledanje TV-a i igranje!
Kao sto je poznato TFT monitori nemaju dobre boje, pa crna nije crna nego nesto kao siva, a tako i za druge boje.
Potrebna je kalibracija monitora da bi boje bile zadovoljavajuce, ali ni to nije kao sto je CRT!
Postoje druge vrste panela, druga tehnologija, koje mogu prikazati mnogo vernije boje pa cak sluziti profesionalci i za obradu slika!

Ako hoces jos pojasnjenja poseti sajt!

Vrh Dno