Šta je novo?

SAMSUNG 32D5000 i AMD RADEON 6850

mannitou jr

Cenjen
Učlanjen(a)
13.04.2010
Poena
154
Stigla nova konfiguracija, stigao novi TV. Plan je da ga koristim umesto monitora.

Upravo sam ih povezao HDMI kablom.
TV javlja (1920X1080) @60Hz.

Prvi put ovo radim a u blizini nemam nikoga ko bi mogao da mi pomogne.
Zanima me da li je ovo sve što treba da uradim ili su potrebna neka dodatna podešavanja u Catalyst Control Center-u ili u samom TV-u?

Nekako mi se čini da bi slova morala da budu oštrija!?

Hvala na pomoći!

Smanjio sam sharpness na 0, i slika je mnogo bolja!
Mogu li još nešto da poboljšam?
Ako neko zna i ima vremena, neka javi.
Pozdrav!

I ja ima taj tv isto sam ga povezao na hdmi. Probacu da popravim sliku koliko god budem mogao ali nisam prezadovoljan sa slovima ali filmovi i ostalo tj igrice su super.

Probajte sa opcijama na TV-u: Menu>Picture>Screen Adjustment>Screen Fit i takodje u Windowsu opciju Adjust ClearType text (Win7). Meni tako radi 32D5000 i Radeon 4850.

Takodje imam ovaj tv, a htpc sam juče povezao, (Radeon HD 6550D). Slikom sam što se tiče iptv-a manje-više zadovoljan, a od kada sam ga povezao sa kompom slika je fenomenalna, ali vrlo brzo oči odbijaju poslušnost ( bol, peckanje). Nisam nešto ni imao vremena da čačkam oko podešavanja tv-a. Samo sam podesio screen fit (umesto 16:9), jer je kod prikaza desktop-a, task bar bio van vidnog polja...

Mislim da citljivost ponajvise ima veze sa velicinom pixel-a.. Imam ga 7 dana i ja sam probao svasta,naravno sharpness obavezno na 0,jos par sitnica..nije to to. Mada generalno,panel je frh!

Može li, možda, da pomogne HDMI-DVI veza?
To nisam probao, a ne kupuje mi se na neviđeno.

^^ Mislis DVI-HDMI? Zasto?
Podesi lepo balans bele..kod mene je crvena skoro na min. Podesi lepo kontrast..ovo moze da pomogne http://tft.vanity.dk/monitorTest_scale.html
I nece biti tako lose...
I da..pozadansko svetlo,kada citas,treba smanjiti...prijatnije je za oci.

Kakav crni sharpness u PC modu nema sharpness-a, ti i dalje teras sliku preko interne elektronike.

Nisi pazljivo procitao uputstva ako si ih uopste citao.

Postoji samo jedan HDMI port koji je predvidjen za 1:1 u PC modu, kad ubacis HDMI u taj port moras da preimenujes za taj HDMI source name u PC sa setovanja koje je po defaultu na PC mode.

Potrebno je da kalibrises backlight i contrast i brightnes, takodje kad si u PC modu treba da stavis Standard mode, i da u advance settings iskljucis dynamic contrast.
U White balance setovanjima treba da kalibrises boje za kombinaciju panel/ploca/model LCD-LED-a
Takodje treba da iskljucis ECO mod.

ITD...

^^ Druze..imao sam slicnog iskustva na drugim forumima..dokle imas manje od 100-200 poruka...pola foruma misli "saban neki"... :zgran:
Konkretno, SAMSUNG UE32D5000..podesen kao sto si rekao,a tako i treba(za to si u pravu)..ima podesavanje sharpness-a! da

...i da,dynamic contrast je automacki disabled.

A da se ispavim za post od gore..u glavi mi ostalo da su podesavanja u koracima od -50 do +50 (tako mi je na starom tv-u).
Kada sam rekao da sharpness treba biti "obavezno na nuli",kod ovog tv-a bi to bilo na 50.

Ma ko ti je rekao da si saban ako imas 100-200 poruka vec sam rekao ovo, cim je upaljen sharpness to je signalizator da je i dalje ukljucena elektronika za procesuiranje slike.
Kad si u PC modu u pravom HDMI portu za tvoj tv bi trebalo da je HDMI 1.
Takodje Ati je odvratan i po defaultu ne stavlja scaling na 1:1 (uglavnom), mislim da su ispravili problem i da se ta glupost ne pojavljuje vise, odnosno ne moras da setujes manuelno scaling.

Shaprness funkcija ponistava 1:1.

Proveri jos jednom u Input sekciji u source listi i u edit name da li je setovan PC mod za "hdmi/dvi -PC"
Takodje jos jednom proveri u koji HDMI port ti je zakacen kabl.

Prologiranje kroz sharpness kolo povecava input lag za 20ms.

Samo da napomenem signalizator PC moda je sledeci:
vise od 2/3 funkcija zatvoreno u setovanjima, Black Level, Sharpness, Colour, Tint , Screen, Shadow Detail, Colour Space, RGB only mode. Flesh Tone, u Size ce biti otvoreni samo 16:9 i 4:3, takodje bice zatvoreni i Digital Noise Filter, Mpeg Noise Filter, HDMI black level, Film mode.

Sve je ubodeno gde treba..znaci prvi HDMI,PC mode i vecina setovanja ne radi..ali sharpness nije zatvoren. Dok je sve ostalo, kako si i naveo,zatvoreno..

Kasa udjem u Information,stoji ovako:

Device type: HDMI1/PC
Device: PC
Resolution: 1920x1080@60Hz

Ni meni ova podešavanja nisu najjasnija.

TV pozadi ima HDMI1(DVI), HDMI2, 3 i 4 port. Ja komp (HDMI to HDMI) po user manualu-u povezujem na HDMI1(DVI) port i onda ga preimenujem na PC režim.

U Informacijama piše: Device type:HDMI1/DVI
Device : PC

I kod mene sharpness nije zaključan...

Ni meni ova podešavanja nisu najjasnija.

TV pozadi ima HDMI1(DVI), HDMI2, 3 i 4 port. Ja komp (HDMI to HDMI) po user manualu-u povezujem na HDMI1(DVI) port i onda ga preimenujem na PC režim.

U Informacijama piše: Device type:HDMI1/DVI
Device : PC

I kod mene sharpness nije zaključan...

Moguce je da je kod novijih verzija firmware-a sharpness ukljucen cak i u pc modu, jos cudnija stvar je da si ti rekao da ti koristis screen fit mod umesto 16:9, jer u PC 1:1 modu screen fit bi trebao da je zasivljen te pojavljivanje screen fit opcije govori da 100% nisi u 1:1 modu.

To su bile odlike losih marki poput Toshibe, Sony-ja itd, nadam se da Samsung nece poci tim koracima u buducnosti.

Ostaje jos pokusaj paljenja game moda ili upotreba Samygo firmware-a.

Samo da dodam jos ovo Screen fit opcija se koristi jedino kod uredjaja koji nemaju podesavanje izlaznog overscan-a.
Nvidia drzi po defaultu overscan na nula dok je ati imao praksu da koristi *****ski overscan, tako da je potrebno dodatno u opcijama Atijevih drajvera podesiti overscan na nula.

Poslednja izmena:
Screen fit je u PC modu iskljucen..moguce je samo podesiti na 16:9 ili 4:3

U pravu ste za screen fit on je zaključan u pc modu.

On je bio podešen pre nego što sam uključio pc mod (ja sam taj koji ne čita uputstva :smackbum: )

Slika je sad ok i nema onih nelagodnosti u očima kakvih je bilo ranije...

I meni se čini da sharpness treba da je na 50 a ne na 0... meni slika tako deluje bolje.

I da rezimiramo... :D

Sve ukupno,ako izuzmemo nesto krupniji pixel (primetno samo kada se koristi kao monitor..odnosno kada se gleda sa manje od 1m), TV je bas dobar i to ako ga kupis u nekoj radnji kod nas..
..ali,ako ga kupis od Madjara,za 350-400e,onda je vrh!
Ma najbolji! :d

Kako preimenujete source u PC?

samsung 40d6000, zakacen na pc preko hdmi-hdmi kabla, prvi hdmi port koji je obelezen kao 1(dvi).

Nema opisano, zato i pitam. Imao sam ranije Samsung tv i znam da je postojala ta opcija, na 40D6000 postoji samo screen fit, sto bi licilo na PC i 1:1... Reko', mozda ima neka opcija koja mi je promakla, ali izgleda da su izbacili preimenovanje kao apsurdan i user unfriendly nacin da se dobije 1:1. Jedini je problem sto onda ostala podesavanja nisu zasivljena, kao da i dalje koristi filtere, i sto PC Screen Adjustment takodje nije dostupan, verovatno samo preko VGA kabla. Sumnjiv mi je i ovaj Game Mod, posto i on iskljuci dosta filtera i da pristup nekim opcijama koje su prethodno nedostupne.

Stisneš Source, pa onda Tools, pa ideš na Edit name i u listi odabereš PC.

Nazad
Vrh Dno