Šta je novo?

Samsung 24" sa TN panelom

U nemachkoj je ~ 650..a kod nas je 22" oko 400e ...pa nije tako mala razlika.

U nemachkoj je ~ 650..a kod nas je 22" oko 400e ...pa nije tako mala razlika.

U nemačkoj je 226BW 340e, a možda ima i jeftinije, što je skoro duplo jeftiniji od 24".
22" Samsung nije baš 400e kod nas nego malo više, ali neka je i 400e, duplo više od toga je 800e. Tako da mislim da 24" neće biti ispod 800e kad se pojavi.
Opet ne verujem da 24" sa TN panelom može da bude dobro jer je i 22" puno za TN panel.

Zašto puno za 22'' pa tehnologija napreduje svake godine.

Zašto puno za 22'' pa tehnologija napreduje svake godine.

Slabiji uglovi vidljivosti i probijanje poz. osvetljenja su sve izraženiji sa većom dijagonalom TN panela. Tehnologija napreduje, ali u smislu da će se preći na druge bolje, ali i skuplje tipove panela na monitorima većim od 22". Koliko sam ja gledao 24" monitori uglavnom nisu sa TN panelima, nego se koriste xVA i IPS paneli.

Poslednja izmena:
Računajte da će koštati tačno duplo više od 226BW. Ista je klasa, ali ja se bojim da uniformnost ne bude sjajna, kao i backlight bleeding-a. Previše je i 22 inča (po mom mišljenju) za TN film. Od 21 inč bi stvar trebalo da "preuzmu" PVA pa IPS.

Video sam neki prospekt erccommerce-a u novinama i njihova zvanicna cena za ovaj model je 720e (maloprodajna sa PDV-om). Cene ostalih modela u tom katalogu (dakle zvanicne ili preporucene od strane uvoznika) su 5-10% vise u odnosu na cene koje sam vidjao po cenovnicima, tako da ce verovatno i 245b moci da se nadje za 650-700e. BTW cena za 275T (koga interesuje) je 1569e. Malo ga preterase.

ma svaki monitor od 700+e je "overkill" posto imas 32'' tv za te pare...ok nema taj tv tu rezoluciju ali ima 32'' 🙂 ionako se ocekuje pad cena 1080p tv-a ove godine na oko 1k evrica a onda bi svi non tn 24'' paneli trebali da kostaju >500e

Davalo se i mnogo vise para za stvari sa vecim nedostacima.
I naravno za one koji se samo igraju na kompjuteru bolje je dati 600evra za graficku koja ce morati da se zameni za pola godine, nego za veliki "radni prostor" koji ce drasticno povecati komfor u radu. U Premiere-u, Maya-i ili 3ds max-u covek ponekad moze da "ubije" za dodatnih 100 pixela i jos koji inch desktopa🙂

Davalo se i mnogo vise para za stvari sa vecim nedostacima.
I naravno za one koji se samo igraju na kompjuteru bolje je dati 600evra za graficku koja ce morati da se zameni za pola godine, nego za veliki "radni prostor" koji ce drasticno povecati komfor u radu. U Premiere-u, Maya-i ili 3ds max-u covek ponekad moze da "ubije" za dodatnih 100 pixela i jos koji inch desktopa🙂
Monitor se kupuje na malo duži period, obično godinu do dve, pa čak i tri godine, tako da vredi sačekati da još malo padnu cene 24" monitora sa PVA ili IPS panelima.
Razumem da nekome možda zatreba tih 100 pixela za komforniji rad, ali kada smo do sada preživeli, može se sačekati još par meseci i za iste pare kupiti daleko bolji monitor koji će biti rešenje na duže staze.
Pogotovo što tim hot stvarčicama cena zna da se prepolovi čim se pojavi nešto novije, veće, bolje...

Naravno nisam mislio da se odmah stane u red za kupovinu monitora, ali u tom istom cenovniku model 244T je 1250evra, i taj odnos cene izmedju PVA i TN panela bojim se da ce se jos jedno duze vreme odrzati. Pogledaj samo 225bw i 215tw. 360e vs 570e. A 245b mislim da ce vrlo brzo moci da se nadje za oko 600e.

Erc: 244t - 1239€; 245b - 720€; 275t - 1569€; 305t - 2006€.

1.Preskupo za 99% korisnika
2.Preskupo za 90% korisnika
3.Preskupo za 99.5% korisnika
4.Preskupo za 99.9 korinika... wtf (Bravia Full HD mozda ? 🙂 )

Najjeftiniji ful HD tv kod nas je oko 2500e, a i on ima dise nego duplo nizu rezolucju (broj piksela) od 305t. A taj monitor se ne kupuje iz obesti, vec iz stvarne potrebe.

Najjeftiniji ful HD tv kod nas je oko 2500e, a i on ima dise nego duplo nizu rezolucju (broj piksela) od 305t. A taj monitor se ne kupuje iz obesti, vec iz stvarne potrebe.
Pa kupuje onaj kojem se može ili onaj kojem računar generalno služi kao alat za obavljanje posla i donosi pare. Mada teško mi je da zamislim udoban rad na monitoru većem od 24", bar za sve stvari koje ja radim. Jedino možda za gledanje filmova. Po meni je 24" neki maximum i veći monitor meni lično nije potreban, bez obzira na cenu.

Kod monitora od 30" poenta je njegova rezolucija. Kad neko radi obradu hd video materjala tesko da ce moci da postigne pun komfor ako video od 1920x1080 obradjuje na monitoru cija je rezolucija 1920x1200. I naravno slazem se da svako treba da odabere monitor prema svojim potrebama i mogucnostima. Poenta postavljanja ovog treda je TN panel u 24" -nom monitoru i kako ce to funkcionisati, obzirom na relativno slabije uglove gledanja u odnosu na PVA panele. A sto se tice cene u Nemackoj tamo vec moze da se naruci za 589evra, a bice i nize kad se u maju monitor i pojavi u prodaji.

24"
pa gde da stavim to, oci bi mi izbio !?
19" je sasvim ok za neke prosecne potrebe !
premeri ti sto, prostor gde ces to staviti, pa razmisli da li ti to uopste i treba !

Kad neko radi obradu hd video materjala tesko da ce moci da postigne pun komfor ako video od 1920x1080 obradjuje na monitoru cija je rezolucija 1920x1200.

Sta si tacno mislio kada si ovo napisao? Da nisi pogresno napisao rezolucije, mozda 1600x1200? Meni realno nije problem da na 1280x1024 komforno gledam materijale u rezoluciji 1280x720 ili 1280x960, pod uslovom da aspekt video materijala ostane nepromenjen.

Nije mislio na gledanje, nego na obradu video materijala, ono, montaza, efekti i tako to :type:

Baš tako! I nisam pogresio rezoluciju. Napisao sam baš onako kako i treba da bude🙂

Baš tako! I nisam pogresio rezoluciju. Napisao sam baš onako kako i treba da bude🙂

Ok, ali i dalje niste konkretno objasnili zbog cega bi video materijal rezolucije 1920x1080 bilo neprakticno obradjivati na monitoru rezolucije 1920x1200?
Koliko vidim rezolucija je ok, jedina razlika je u aspektu video materijala i panela, 16:9 vs 16:10.

Poslednja izmena:
Zato što ti video pojede celu radnu površinu, pa nemaš gde da smestiš ostale prozore i alate.

Zato što ti video pojede celu radnu površinu, pa nemaš gde da smestiš ostale prozore i alate.

Da, da, to ima smisla, zato je tomazino i pomenuo 30" monitore visoke rezolucije, nisam pazljivo citao njegov post pa sam se nesto istripovao kako paneli sa aspektom od 16:10 nisu dobri za obradu videa u 16:9. :S:

ma da svi "pro" montazeri/animatori itd...rade na jednom monitoru pa im treba 30'' monitor 🙂
alate i ostalo stavis na koji god hoces monitor a sliku "bacis" na xx'' hdtv i bas te briga 😉
ne vidim poentu 25xx X 15xx rez za obradu hd materijala jer je mnogo bolje imati eksterni monitor/tv za preview

Stvar izbora/mogućnosti. Vrlo često se koriste dva monitora pa se alati i video razdvajaju, ali meni to jednostavno ne odgovara. Sedim dosta blizu monitora i ne volim da vrtim glavu čas ka videu, čas ka tajmlajnu. Za mene je idealno kad su jedan ispod drugog, što zahteva veću vertikalnu rezoluciju.

Hm Hm

Nije los ovaj 24" TN ali mislim da je mnogo para 650e ( kod nasih lopova ce biti bar jos 100e skuplji ). Meni je krivo sto su me prevarili neki ljudi i nisu mi kupili 225BW u Holandiji za 280e jer je to extra masina za extra pare. Sad ga nema ali mu je ta cena a 226BW je vec pao na 330e tako da cu da sacekam pa narucim jer su nasi stavrno preterali sa cenama:S:

Nazad
Vrh Dno