Šta je novo?

Samsung 2243nw

Posedujem ovaj monitor 7 dana, negde sam u nekoj temi o 22" monitorima pre par dana prokomentarisao malo o njemu.

Sta mogu da kazem?

Prvo, ono sto se pominje kao nedostatak, DVI, to ne stoji. Prvo, zato sto koncepcija monitora nije da ima DVI prikljucak, Samsung je konacno resio da izbaci velike dijagonale bez DVIa, i to je u redu...time pokriva veliki deo trzista, jer svi ostali konkurenti vec dugo imaju dijagonale samo sa D-Sub prikljuckom...ovim potezom Samsung se samo "ojacao".
Ko zeli monitor sa DVI, neka trazi druge modele, malo li ih je cak i iz Samsunga, a ne da navodi DVI kao nedostatak ovog monitora...na kraju krajeva, pojavice se i ovaj model sa DVI kod nas, verovatno, ali ce model biti skuplji, a ne vidim razlog zasto bi neko cekao bas ovaj, kada vec ima milion aktuelnih perfektnih modela po istoj, nizoj ili malo visoj ceni. Toliko o DVI kao nedostatku.

Jedina mana koju ja kao korisnik mogu da kazem je sledece - nemogucnost podesavanja po visini (nije HAS monitor), ali vidim da oko 90% monitora to i nema, pa i to mozda moze da se progleda kroz prste za prosecnog korisnika. Meni to jeste mana, prvo zbog navike od prethodnih monitora koje sam koristio, drugo zbog uslova koriscenja...ali 'ajde, moze da prodje. :)

Treca stvar, zaista ima malog probijanja osvetljenja po donjoj i gornjoj ivici, i primeti se malo tek na kompletno crnoj pozadini i u mracnoj prostoriji, u svim ostalim uslovima, ne primecujem ovo. Ali to i nije neobicno, pogotovo za monitore velike dijagonale. Stavise, ovaj monitor ima mnogo manje probijanje od mnogih koje sam video i koristio. Ako ovo nekome moze da bude razlog da ga ne kupi, onda je to u redu, to je subjektivna potraga za savrsenstvom...ali takvo nesto ne postoji kod TN+film panela. Tvrdim da niko (ili velika vecina) u normalnim uslovima koriscenja nece ni primetiti ovo.

E sada, moji utisci za ovu klasu monitora mogli bi se opisati jednom recju - izuzetno pozitivni. Veoma sam zadovoljan monitorom za sada. Nema mrtvih i zaglavljenih piksela (a kupio sam ga na nevidjeno, bez provere, sto ne preporucujem). Kontrast odlican, ujednacenost prikaza odlicna, boje korektne, svetle i zive, gradijenti korektni, siva i crna fenomenalna (cak neverovatno fenomenalna za ovu klasu monitora), ostrina slike odlicna, ukratko, generalno kvalitet slike je veoma dobar, da ne kazem odlican. Ovaj monitor prikazuje punih 16,7 miliona boja, dakle puna 24bitna paleta boja, a ne kao mnogi 16,2 (iako se deklarisu kao 16,7). Ili sam ja imao srece sa modelom, ili je Samsung odradio zaista dobar posao. Do sada nisam imao prilike da komentarisem i delim utiske sa nekim drugim vlasnikom monitora jer se tek pojavio kod nas.

Dalje, odziv 5ms, bez duhova u filmovima i igrama, veoma dobar, ima i brzih, ali mislim da je 4-5ms najbolja varijanta na sadasnjem nivou tehnologije. Dinamicki kontrast ima deklarisanu vednost od 8000:1 sto je potpuno nepotrebno, i bez toga, staticki kontrast (1000:1) je vise nego dovoljan za sve uslove koriscenja, ako neko ipak ima ekstremne potrebe i uslove, onda mu moze dobro doci, mada je taj kontrast vise karakteristican za tv prijemnike (lcd i plazma) i to od relativno skoro. Uglovi vidljivosti dobri, s tim sto opet kazem, da postoji mogucnost podesavanje visine, ovaj monitor bi bio prosto savrsen (dakle, ne racunam DVI u manu).
Monitor ima tastere osetljive na dodir, koji rade perfektno i precizno. Kvalitet izrade je na visokom nivou, svaka cast Samsungu sto nije fusario, plastika je crna, kao pomalo hrapava, ne ostaju tragovi prstiju, zaista fenomenalno.
Monitor se bukvalno jednim prstom moze rotirati sto je izvanredno korisno, verujte mi na ovome.

Ako nekoga interesuje, ja sam probao izlozeni model u radnji kada sam kupovao ovaj monitor, i on je imao AU Optronicsov panel sto je odlicno. Svoj monitor sam uzeo na nevidjeno, bez probe, i on ima isti panel koji je izvanredan. Ne znam da li ovaj monitor kod nas stize sa Samsungovim panelom, ali to je nepotrebno, kada je AU Optronics u pitanju. Izgleda da je serija koja je dosla kod nas bez C panela.

Jos da kazem, da cete se najeziti od zadovoljstva kada vidite sta sve mozete raditi i podesavati oko slike. Naravno, postoje i predefinisani profili, skinovi, tonovi boja itd., ali cete pre ili kasnije procackati po OSD meniju, i tek onda cete videti koliko dobro mozete podesiti sliku - prakticno, ne postoje uslovi koriscenja za koji se ne moze podesiti odlican kvalitet slike. Takodje, Samsung je prilozio i softver sa kojim mozete to raditi i uz pomoc misa, zaista olaksavajuce.

To bi bilo ukratko o monitoru, na osnovu 7 dana koriscenja. Sve u svemu, za ovu klasu i koncepciju monitora, zaista vrlo dobar "overall" kvalitet za ponudjenu cenu, koja je ruku na srce 20ak evra visa od nekih kvalitetnijih konkurenata (viewsonic npr.), ali samo kada su konkurenti na akciji. ;) Ako nesto primetim, dobro ili lose, u daljem koriscenju, napisacu opet u ovoj temi, nekome ce mozda koristiti. Za sada, topla preporuka, ako nekome ne smeta nedostatak DVI i HAS mogucnosti, kao i 20ak evra vise koji se placa samo za ime "Samsung".

Pozdrav svima.

PS. Naravno, OBAVEZNO prekontroliste monitor u prodavnici pre kupovine, trazite da ga prikljuce i da se uverite da li je sve u redu. Moja preporuka: proveriti piksele, velicinu probijanja, prikaz boja i tastere osetljive na dodir da li rade...

Poslednja izmena:
Hvala na ovom izlišnom opisu.
Ja lično mislim da je ovo Samsungov pravi potez.

Reci mi, molim te, kakva je stabilnost monitora, tj. da li ume da se zatetura pri mrdanju stola na kojem se nalazi?

@pixell
Pazi, ovo nisam proveravao, u smislu da sam drmao sto, pa da vidim sta se desava...mislim, nije mi ni palo napamet. :)
Par puta sam slucajno zakacio stranicu stola nogom, ali se monitro nije zateturao, rekao bih da je prilicno stabilan s obzirom na velicinu ekrana. Uostalom, nisko je spusten, teziste mu je nisko, postolje je siroko i lepo centrirano u odnosu na centar mase (i ravnoteze) celog sklopa, tako da je prilicno stabilan, rekao bih. Nemam problema sa ovim...sigurno je da ga mozes izbaciti iz ravnoteze i da ga oboris, mada tesko, ali pretpostavljam da neces "glancati" sto sa devojkom dok je monitor na njemu! ;)

Stabilan je, dakle, mada mu postolje nije toliko tesko, ali sam ekran je veoma lagan.

Stize danas.Stavljam review do vikenda.Imam 223BW i ViewSonic 1916w pa cu da iztestiram i poredim sa njima. Nadam se da se nisam z.j.b.!!!:S:

S T I G L O

za sad samo samo ovo...do vikenda cela prica...vec sam odusevljen:d

2327962297_5b08de49f7.jpg

2327961665_5cd3469e6b.jpg

2328779380_fd985e4c49.jpg

2328778214_1f1baba299.jpg

2327959881_62ea2b173b.jpg

Pozdrav....:smoke:

@Dave
I ja imam veoma pozitivne utiske. Mada trenutno igram samo NWN2, probao sam igricu u 1440x900, znaci perfektan prikaz slike sto se i moglo ocekivati, ali nisam mogao da igram u toj rezoluciji duze jer mi je slaba karta, pa sam morao da vratim na 1024x768, i ide vise nego glatko uz iznenadjujuce dobar prikaz, reskaliranje u ovoj rezoluciji je stvarno izvanredno...(neko je ovde trazio ovu informaciju, ne znam gde bese).
Cim kupim bolju kartu, onda cu iskoristiti maksimalno mogucnosti ovog monitora sto se tice igara.

Nego hteo sam da te pitam, dopada mi se pozadina na poslednjoj slici...jel' nemas nista protiv da mi je nekako posaljes, pusticu ti svoj mejl na PM? :)

Pozdrav, i cekamo dalje utiske

@Abvgd, Kako da znam koji panel sam dobio? Kako to da proverim? Malo mi to nije najjasnije!

Na vecini modela mozes utvrditi na sledeci nacin:

1. staviti "contrast" i "brightnes" na 0
2. pritisnuti "menu" da bi se izaslo iz osd menija
3. pritisnuti "source" taster i drzati ga 5-6 sekundi, pojavice se na ekranu sistemski meni sa informacijama

E sada, na meniju ima nekoliko razlicitih informacija o monitoru (koliko je radio...itd), a gleda se informacija o verziji dakle, "version" i obicno se nalazi pri dnu menija (2. ili 3. odozdo)
Dalje, pod tom stavkom nalazi se niz slova i cifara, nesto slicno kao m-MY22N0CLA-1000.1.

E sada, gledas pretposlednje slovo u ovom nizu, u gornjem primeru to je slovo L.
Prema onome sto se vrti po netu, najcesce su sledece opcije (mada kod nekih novih serija i modela ima i drugih oznaka, u tom slucaju se gleda serijski broj, na nekim forumima sam nasao):
x-xxxxxxxAx-xxxx - ovo je Samsungov panel, slovo A
x-xxxxxxxLx-xxxx - AU Optronics panel, slovo L, izuzetan panel takodje,
x-xxxxxxxDx-xxxx - C panel, nesto "losiji" od gore navedenih
x-xxxxxxxIx-xxxx - CPT panel, "najgori".

E sada, sve treba uzeti sa rezervom oko toga koji je najbolji. Potvrdjeno je da je A panel najbolji, L je tik uz njega i lako se kroz osd meni ili profilima dovodi na nivo A panela, kvalitet izrade je isti. Jedino su cesto problematicni ova dva poslednja panela, ali ne mora da znaci da je uvek tako, jednostavno u tim serijama ima vise koji imaju nekih manjih anomalija, tipa boje vuku na plavo itd...ali i oni se mogu doterivati kolornim profilima, mada teze. Ima ljudi koji imaju C panel i slika je izuzetna, tako da ne mora da znaci da su to lose serije panela. Uostalom, kriterijumi su nekada i subjektivni.

Takodje, posto je ovo nov model, treba uzeti sa rezervom ovu nomenklaturu, zato sto je mozda promenjen sistem prepoznavanja...za sada nema drugih informacija, vremenom ce se to potvrditi. Ja sam kupio sa AU Optronics panelom i veoma sam zadovoljan. Za dalje videcemo. :)

Pozdrav.

PS. Hvala na slikama. :)

I meni je zapao AU Optronics ali imam jedan dead pixel!!!Poludeo sam!!!A trazio sam da mi provere monitor u firmi gde sam ga uzeo i bio je ispipan po panelu!Neznam dali da trazim zamenu ili ne!Ne vidim ga ovako,ali znam gde je i sama cinjenica da ga imam me dovodi do ludila!!!

Pazi ovako, ako bas zelis, mozes da probas da zamenis, da odes u prodavnicu, slozis tuznu i srceparajucu pricu i facu i da ih zamolis da ti izadju u susret, ali da znas, to ce biti samo nihova dobra volja ako ti zamene, jer da bi se pozvao na garanciju treba ti bar 3 losa piksela...dakle, jedino da se uzdas u svoje diplomatske i pregovaracke sposobnosti pa da animiras prodavca da ti izadje u susret, da se pozivas na garanciju ne bi vredelo, vec sam rekao zasto.

E sada, evo moja iskustva...konkretno za ovaj monitor kada sam kupovao, pregledao sam izlozeni model, znaci pola sata sam ga cackao, proveravao sve i svasta, proveravao piksele i rekao da je sve ok...onda je dosao prodavac, pokazao mi na jedno mesto i da se dobro zagledam, sa daljine od oko 15cm i tek onda sam jedva primetio jedan zaglavljen piksel! Znaci, da mi covek nije rekao, ne bih ni video, sigurno, i ne samo to, uopste se ne primecuje niti smeta, iako se nalazio po sredini ekrana. Sta hocu da kazem? To sto nisi video u prvom momentu los piksel, ne znaci da ga nema ili da ga nece biti za dan-dva, jednostavno, to je cinjenica sa kojom moramo da se pomirimo...u 99% slucajeva toliki (cak i veci) broj losih piksela ne utice na kvalitet prikaza slike. Naravno, desi se da se grupisu 2-3 piksela jeadn do drugog, ili se neki zaglavi i non stop treperi na svim pozadinama, to je druga prica, i onda moze da bude iritirajuce...ovako, ako ti je sve ostalo u redu, i ako ne uspes da zamenis monitor, nemoj da is u bedaku.
Ja sam svoj bukvalno letimicno proverio i "uverio" se da nema mrtvaka...i iskreno necu vise ni da gledam, necu cak ni rigorozno da gledam, jer i da nadjem neki, taj sigurno nece uticati na sliku (do sada bih primetio) a samo bih se nervirao. :)

Evo ti jos jedan licni primer, pre 2 godine kupio sam noutbuk, u USA, HP Pavilion, 17" wide, perfektan displej, niti jednog trenutka nisam primetio neku falinku niti da mi nesto smeta u radu (a gledao sam i filmove i igrao igre na njemu) i kad je pocela cela ova ujdurma oko otkrivanja piksela, pre oko 5 meseci ajd rekoh da pogledam. Znas koliko sam mrtvaka nasao? Brojkama i slovima - dvadesettri (23)!! Do tada, nisam ih ni primecivao, verovao ili ne, niti su mi nesto smetali...doduse, bili su pravilno rasporedjeni, nisu bili grupisani i po obodu su se nalazili...otprilike sam bio s*eban 7 dana, posle toga sam i zaboravio na njih, sada mi i ne smetaju...

To ne znaci da treba da se pomiris sa tolikim brojem mrtvih piksela, vec samo da procenis, da li to tebi smeta ili ne, da li to bitno utice na kvalitet prikaza, i to je to. U svakom slucaju mozes da probas da zamenis...ako se pojavi jos neki vremenom, onda ces ga sigurno zameniti, pozivajuci se na garanciju...ako sve ostane na tom jednom, i ne smeta ti, neprimetan je, pa ti si onda izvukao bingo, veruj mi...

U principu, danas su i automobli potrosacka roba, a kamoli monitori, tako da o pravljenju nekog uredjaja "da traje", nema ni govora. Svi ili 99% monitora imaju po neki los piksel, pitanje je samo kada ce se pojaviti, i da li ces to primetiti.

***, malo sam se raspisao, nije neka uteha, ali veruj mi, mnogo veci problem kod slike moze biti los prikaz boja, gradijenata, kontrast, isprane boje, treperenje slik, nenormalno probijanje...od jednog mrtvog piksela...tako da...probaj da zamenis, da ti bude mirna savest, ako ne, nauci da ga ne primecujes i sve ce biti u redu.:) Kazem ti, ja vise nikada necu da rigorozno proveravam monitor na mrtve piksele kad ga donesem kuci, osim ako sam ne primetim neki da mi smeta u normalnom radu, na rastojanju od 40-50cm ili vise od njega. :)

Sve mi jasno.Nije smetao ni meni ali sama cinjenica da postoji me nervira.Ovi iz EL su super majke mi, bez reci su mi rekli donesi dajemo nov. Dajem im 10ku za usluznost,ljubaznost i sve ostalo. Nadam se da stize novo u subotu! Hvala na pomoci!

imam jedno pitanje pa me zanima da li neko moze da mi odgovori.
konkretno me zanima rad u 3Dmax-u i u Auto CAD-u na ovom monitoru? kako se ponasa prilikom rada i da li daje verodostojne prikaze boja, ivica...

i da li je jedina razlika izmedju ovog modela i modela 223BW nedostatak DVI interfejsa?

Jedno, mozda, ne bas pametno pitanje ....
Kupih ovaj monitor pre par dana .... prezadovoljan sam : ) ali ... moze li se bar malo podesiti ugao po horizontali .... probao ali nesto tesko ide pa da ga ne skrsim odma ovako novog i lepog? Hvala

Ako podrzava VESA standard, mozes da ga stavis na nosac. Naravno, ako ti tako odgovara. :)

Juce sam ga kupio i monitor je odlican. Nisam freak za video igre i mene potpuno zadovoljava. Slika jasna ko letnji dan u podne. Prikljucen je preko VGA na AGP 8X MSI NX6200AX-TD256H u rezoluciji 1680X1050. Nema mrtvih piksela. AUO paneli.

Poslednja izmena:
Uzeo sam monitor pre par dana,i stvarno sam prezadovoljan.
Sada imam jedno pitanje.
Koja podesavanja za brightness,contrast,Magic color... koristite?

Ja sam u dilemi izmedju Samsunga 2243NW i Asusa 222s. Trenutno imam 755dfx.

Imao sam priliku da vidim sliku na Samsungu na poslu, na Asusu nisam.
Skinuo sam sa neta pozdinu i stavio je na Samsunga.

E sad, nisu mi jasni ovi valovi, kako bih to mogao nazvati, na prelazima od svetlije ka tamnijoj.

Da budem jasniji uradio sam capture radne povrsine gde se to vidi lepo, a dacu i primer originalne slike.

1. evo je slika sa desktopa (mozda se najbolje vidi u gornjem delu slike, na prelazu u svetliju boju)

2. ovo je link originala

http://interfacelift.com/wallpaper/downloads/00660_splash_1680x1050.jpg

Vidim da ste ovde izneli pozitivne kritike sto se tice slike, pa me zanima da li bi neko mogao da mi objasni zbog cega je ovakav prelaz boje. Ako je bitno graficka karta na njemu je EAH2600 series.

Cena 2243 ovde je 13000, a Asusa 222s je 16000, tako da mi, gledajuci na cenu Samsung ide u prilog, ali me malo buni ovo sto sam gore naveo u odnosu na vase utiske.

Bio bih zahvalan za neko objasnjenje i savet.
*** znam da ne mogu od ove kalse monitora da ocekujem vrhunsku sliku,ali opet...

Poslednja izmena:
Skinuo sam sa neta pozdinu i stavio je na Samsunga.

E sad, nisu mi jasni ovi valovi, kako bih to mogao nazvati, na prelazima od svetlije ka tamnijoj.

Da budem jasniji uradio sam capture radne povrsine gde se to vidi lepo, a dacu i primer originalne slike.

1. evo je slika sa desktopa (mozda se najbolje vidi u gornjem delu slike, na prelazu u svetliju boju)

2. ovo je link originala

Vidim da ste ovde izneli pozitivne kritike sto se tice slike, pa me zanima da li bi neko mogao da mi objasni zbog cega je ovakav prelaz boje. Ako je bitno graficka karta na njemu je EAH2600 series.

Cena 2243 ovde je 13000, a Asusa 222s je 16000, tako da mi, gledajuci na cenu Samsung ide u prilog, ali me malo buni ovo sto sam gore naveo u odnosu na vase utiske.

Cekaj, cekaj. Ti si odradio screen capture jedne slike na poslu i uporedio je sa tom istom slikom kod kuce na CRTu?

Kako mislis da na taj nacin utvrdis kvalitet prikaza monitora? To sto "capture" slika ne valja govori da graficka nesto zeza, a ne monitor. Ili su mozda podesene 16bit boje ili tako nesto...

EDIT: Da je "capture" slika u redu, pa da kazes da ju je monitor zeznuo. Ovako je monitor prikazao ono sto mu je graficka "dala". Logicno, zar ne? :wave:

Poslednja izmena:
Cekaj, cekaj. Ti si odradio screen capture jedne slike na poslu i uporedio je sa tom istom slikom kod kuce na CRTu?

Stavio sam tu sliku na monitor i primetio da nije u redu jer je ocigledno, tako da nisam imao potrebe da je uporedjujem ni sa cim.

Kako mislis da na taj nacin utvrdis kvalitet prikaza monitora? To sto "capture" slika ne valja govori da graficka nesto zeza, a ne monitor.

... to je nesto sto mi je jednostavno zapalo za oko i sto mi se nije svidelo...i sto je bilo dovoljno da razmisljam o kupovini istog. Zato sam i uradio "capture" da bi neko ko se vise razume mogao da pogleda na svom monitoru i da mi savet

Ili su mozda podesene 16bit boje ili tako nesto..

..ovde si u pravu...boje su bile podesene na 16 bit (iskreno nisam se ni setio da to proverim, ali zato se pita:)) hvala :)

EDIT: Da je "capture" slika u redu, pa da kazes da ju je monitor zeznuo. Ovako je monitor prikazao ono sto mu je graficka "dala". Logicno, zar ne?

Da je "capture" slika u redu ja je ne bih ni poslao;),niti bih ovo pitao, ne bih imao razloga. Zato sam uz nju i stavio i originalnu sliku radi poredjenja. Logicno, zar ne?;)

Ma ok, nebitno. Nego, kad stavis boje na 32bit, onda je u redu?

Da, bolje je...mada jos uvek se malo primecuju oni valovi, ali je bolje nego na 16bit

Kupio danas ovaj monitor..Nema mrtvih piksela, a i sam prodavac kaze da nije bilo zalbi za njih. Sad jedino mi smeta malo ovo pozadinsko probijanje, imam utisak da mi je slika dosta svetla... mozda nisam jos navikao jer sam do sada imao CRT

Moze li neko da postavi podesavanja koja koristi... brightness,contrast....?

Poslednja izmena:
Sve pohvale za monitor,imam ga 2 meseca i dobar je...
Imam problem...Od pre par dana ne mogu da podesim nista na njemu osim brightnessai odnos slike Auto-wide ... Ostalo je locked.Najvise me nervira sto ne radi autoadjust slike...Sta je problem?

Stavio sam rezoluciju 1440x900 i slova su dosta mutna.

Nazad
Vrh Dno