Posedujem ovaj monitor 7 dana, negde sam u nekoj temi o 22" monitorima pre par dana prokomentarisao malo o njemu.
Sta mogu da kazem?
Prvo, ono sto se pominje kao nedostatak, DVI, to ne stoji. Prvo, zato sto koncepcija monitora nije da ima DVI prikljucak, Samsung je konacno resio da izbaci velike dijagonale bez DVIa, i to je u redu...time pokriva veliki deo trzista, jer svi ostali konkurenti vec dugo imaju dijagonale samo sa D-Sub prikljuckom...ovim potezom Samsung se samo "ojacao".
Ko zeli monitor sa DVI, neka trazi druge modele, malo li ih je cak i iz Samsunga, a ne da navodi DVI kao nedostatak ovog monitora...na kraju krajeva, pojavice se i ovaj model sa DVI kod nas, verovatno, ali ce model biti skuplji, a ne vidim razlog zasto bi neko cekao bas ovaj, kada vec ima milion aktuelnih perfektnih modela po istoj, nizoj ili malo visoj ceni. Toliko o DVI kao nedostatku.
Jedina mana koju ja kao korisnik mogu da kazem je sledece - nemogucnost podesavanja po visini (nije HAS monitor), ali vidim da oko 90% monitora to i nema, pa i to mozda moze da se progleda kroz prste za prosecnog korisnika. Meni to jeste mana, prvo zbog navike od prethodnih monitora koje sam koristio, drugo zbog uslova koriscenja...ali 'ajde, moze da prodje.
Treca stvar, zaista ima malog probijanja osvetljenja po donjoj i gornjoj ivici, i primeti se malo tek na kompletno crnoj pozadini i u mracnoj prostoriji, u svim ostalim uslovima, ne primecujem ovo. Ali to i nije neobicno, pogotovo za monitore velike dijagonale. Stavise, ovaj monitor ima mnogo manje probijanje od mnogih koje sam video i koristio. Ako ovo nekome moze da bude razlog da ga ne kupi, onda je to u redu, to je subjektivna potraga za savrsenstvom...ali takvo nesto ne postoji kod TN+film panela. Tvrdim da niko (ili velika vecina) u normalnim uslovima koriscenja nece ni primetiti ovo.
E sada, moji utisci za ovu klasu monitora mogli bi se opisati jednom recju - izuzetno pozitivni. Veoma sam zadovoljan monitorom za sada. Nema mrtvih i zaglavljenih piksela (a kupio sam ga na nevidjeno, bez provere, sto ne preporucujem). Kontrast odlican, ujednacenost prikaza odlicna, boje korektne, svetle i zive, gradijenti korektni, siva i crna fenomenalna (cak neverovatno fenomenalna za ovu klasu monitora), ostrina slike odlicna, ukratko, generalno kvalitet slike je veoma dobar, da ne kazem odlican. Ovaj monitor prikazuje punih 16,7 miliona boja, dakle puna 24bitna paleta boja, a ne kao mnogi 16,2 (iako se deklarisu kao 16,7). Ili sam ja imao srece sa modelom, ili je Samsung odradio zaista dobar posao. Do sada nisam imao prilike da komentarisem i delim utiske sa nekim drugim vlasnikom monitora jer se tek pojavio kod nas.
Dalje, odziv 5ms, bez duhova u filmovima i igrama, veoma dobar, ima i brzih, ali mislim da je 4-5ms najbolja varijanta na sadasnjem nivou tehnologije. Dinamicki kontrast ima deklarisanu vednost od 8000:1 sto je potpuno nepotrebno, i bez toga, staticki kontrast (1000:1) je vise nego dovoljan za sve uslove koriscenja, ako neko ipak ima ekstremne potrebe i uslove, onda mu moze dobro doci, mada je taj kontrast vise karakteristican za tv prijemnike (lcd i plazma) i to od relativno skoro. Uglovi vidljivosti dobri, s tim sto opet kazem, da postoji mogucnost podesavanje visine, ovaj monitor bi bio prosto savrsen (dakle, ne racunam DVI u manu).
Monitor ima tastere osetljive na dodir, koji rade perfektno i precizno. Kvalitet izrade je na visokom nivou, svaka cast Samsungu sto nije fusario, plastika je crna, kao pomalo hrapava, ne ostaju tragovi prstiju, zaista fenomenalno.
Monitor se bukvalno jednim prstom moze rotirati sto je izvanredno korisno, verujte mi na ovome.
Ako nekoga interesuje, ja sam probao izlozeni model u radnji kada sam kupovao ovaj monitor, i on je imao AU Optronicsov panel sto je odlicno. Svoj monitor sam uzeo na nevidjeno, bez probe, i on ima isti panel koji je izvanredan. Ne znam da li ovaj monitor kod nas stize sa Samsungovim panelom, ali to je nepotrebno, kada je AU Optronics u pitanju. Izgleda da je serija koja je dosla kod nas bez C panela.
Jos da kazem, da cete se najeziti od zadovoljstva kada vidite sta sve mozete raditi i podesavati oko slike. Naravno, postoje i predefinisani profili, skinovi, tonovi boja itd., ali cete pre ili kasnije procackati po OSD meniju, i tek onda cete videti koliko dobro mozete podesiti sliku - prakticno, ne postoje uslovi koriscenja za koji se ne moze podesiti odlican kvalitet slike. Takodje, Samsung je prilozio i softver sa kojim mozete to raditi i uz pomoc misa, zaista olaksavajuce.
To bi bilo ukratko o monitoru, na osnovu 7 dana koriscenja. Sve u svemu, za ovu klasu i koncepciju monitora, zaista vrlo dobar "overall" kvalitet za ponudjenu cenu, koja je ruku na srce 20ak evra visa od nekih kvalitetnijih konkurenata (viewsonic npr.), ali samo kada su konkurenti na akciji.

Ako nesto primetim, dobro ili lose, u daljem koriscenju, napisacu opet u ovoj temi, nekome ce mozda koristiti. Za sada, topla preporuka, ako nekome ne smeta nedostatak DVI i HAS mogucnosti, kao i 20ak evra vise koji se placa samo za ime "Samsung".
Pozdrav svima.
PS. Naravno, OBAVEZNO prekontroliste monitor u prodavnici pre kupovine, trazite da ga prikljuce i da se uverite da li je sve u redu. Moja preporuka: proveriti piksele, velicinu probijanja, prikaz boja i tastere osetljive na dodir da li rade...