Ja se pvenstveno bakcem sa MIDI-jem, posto i ja i sestra sviramo klavir, a i ja sam namjeravao da malo "sviram" po kafaicima, ali sam odustao zbog fax-a, mada i sad odradim ili preradim po koji MIDI za prijatelje koji tezgare.
Za to mi Cakewalk dobro sluzi, pa se za neke druge programe nisam ni pretjerano interesovao, jer ipak za ovo sto ja radim cini mi se dovoljnim. Jedino sam malo caprkao po ReBirth-u, i svidjeo mi se, ali se tesko navikavam na interface (ja sam ipak stara klasicna piano skola, volim da imam note
🙂 tako da cekam da mi prodje frka sa faxom pa cu mu se onda malo vise posvetiti.
Ne znam koja je kod tebe verzija Live-a i drajvera, kod mene u drajveru, na "Audio HQ=>Sound Font" imas opciju da podesis kolicinu kesa za SF-ove ( do pola RAM-a).
Medjutim nasao sam na netu neki free program, "Megafont" koji ti omogucava da koristis i vise od pola RAM-a za SF. Sto je jos vaznije, sa tim programao mozez da kombinujes razne sf-ove i da nadjes optimalanu kombinaciju za sebe.Takodje ne moras da iz nekog sf-a ucitavas samplo-ve za one instrumente koji ti trenutno ne trebaju. Ja sam np. koristim za g.piano (koji mi i najvise treba), gitaru, strings i jos neke instrumente velike fontove. (g.piano-29 MB; clasic nylon guitar-12 MB; strings-13 MB, drum kit 10MB,..) dok za neke manje bitne instrumente imam General Midi banku od 32 MB. E sad kad to sve ucitas kod nekih pjesama nakupi se i 70-setak MB u RAM. Posto imam 256 MB to za sad nije problem.
Sto se tice kvalitete zvuka, ovo sto ja koristim je poprilicno dobro. Na primjer g.piano koji ja koristim je mozda malo losiji od onog na mom dig. pianu,(naravno ako ga ne slusas na komp. zvucnicima od 5 Eur-a). Mogu ti poslati u MP3 neku pjesmicu "skinutu" sa MIDI-ja pa sam cuj sta mozes ocekivati. Mnogo zavisi i od toga kako je uradjen MIDI fajl.
Na netu sam nalazio mnogo smeca, ali i moze se ubosti i kvalitetnih SF-ova.Vidi na
www.Hammersound.net i slicnim site-ovima, pa uzmi u obzir samo one koji su visoko ocjenjeni.