Šta je novo?

samplz, bre, samplz

• Začetnik teme Začetnik teme Arthur
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Arthur

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
609
Dal jos neko ovde pokusava da radi muziku preko kompa?

Gde naci valjane samplove ili sfontove?

Neka softwerska preporuka?

Ja.
A i jos par ljudi.
Za semplove i sfontove probaj Internet mada ima i da se kupe na CD-ima.
Kako i sta radis?

eerr

Trenutno za pocetak ucim. Koristim Fruity-a za ritmove i zezancije, a Vegas 3.0 kao multitrack editor,i mog Rolanda XP-10 za sve ostalo. Nabavio sam i GigaStudio koji tvrdi da hoce da cita i konvertuje semplove Akai-formata (za koje sam cuo da su vrhunski, profi, ispravite me ako gresim), pa bi voleo da znam gde mogu da ih nadjem i za koju kintu?
Elem, na netu sam nasao samo samplenet koji mi nesto nije radio kako valja, i skinuh samo par semplova koji me nisu bas odusevili. Reci mi neku preporuku za takve sajtove sa lepim izborom semplova, narocito akusticnih bubnjeva. I kad si pomenuo CDove na sta si mislio? Ja to po tezgama uglavnom nisam video

Probaj neke softverom malo bolje snabdevene cd-shopove, na tezgama su obicno muzika i igre.
Ja trenutno ceprkam samo po Reason-u .
Sta imas u kompu?

Trenutno Live 5.1, ali sam nabudzio da prima analogni input i od modema i TV-a valjda, pa mi sada sluzi kao manja sobna mixeta (3 inputa + 1 output). Jos kad bi se mogao naterati da ta tri stereo kanala snima odvojeno.. CPU je Thunderbird na 950mhz, sa 256 RAM-a, i nazalost XP-om. E i konacno sam pribavio pristojnih 60gb harddiska da ne kuburim sa mestom. Jel znas ti nesto o tim Akaievim CD-ovima, nasao sam nekog lika na netu koji to valja po 5 E po disku, a ima impresivan katalog. Sta ti i cime radis?

O AKAI cdima ne znam previse sem sto sam cuo kao i ti da su izuzetnog kvaliteta. Ko je taj sto ih prodaje za 5evra?

Ja ceprkam po (najvise)Reason-u malo i Ableton Live(demo), Cubase.
Fruity uopste nisam skontao kao Reason pa sam ga batalio (na neko vrijeme). Mnogo me zeza sto nemam neku klavijaturu a i par monitora ili neke dobre slusalice i bolja zvucna ne bi bile lose mada sam pocetnik.

Racunar je XP1600+
MSI nForce 420(kontroverzni cipset za audio😀 )
zvucna je integrisana(kupovinu prave sam ostavio za kasnije)
512mb

Koju ti imas plocu i kolika ti je latencija(kasnjenje) kad koristis klavijaturu kao MIDI kontroler u real-time?

I ja se pomalo bakcem sa tima, pa bih volio da razmjenim iskustva. Imam Yamaha Clavinovu (clp 930)-u, SB live!5.1, duron 600 na kt-133 i 256 MB rama. Ne radim nista profi, posto nemam bas puno vremena (zbog fax-a), ali me tematika veoma interesuje. Za sada korisim Cakewalk 9.
Ako mozete a me uputite kakvi su ti AKAI semplovi? Trenutno korstim sound fontove skinute sa neta (imam oko 200 MB sf-ova). Dajte nekih zanomljivih linikova u vezi sfontova.

Sto se tice latencije u real time, ja sa svojom klavijaturom nisam imao nikakvih problema, znao sam da ucitam i preko 150 MB sfontova u RAM. Jedino trebas paziti da kod live-a ne koristis istovremeno vise od 32 MB-a (na primjer da ne udaris neki akord od 10 tipaka. koji bi trebao da istovremeno odsvira vise od 32 mb semplova).

music

elem cudim se da nema vise profesionalaca ovde, ali ok, barem mozemo uciti zajedno.
Kod Rolanda nisam merio latenciju, ali nisam primetio nista zabrinjavajuce. Uostalom, vise skoro i da ga ne koristim za midi, vec samo za Audio snimanje farbi u realnom vremenu. Midi mi je pomalo pipav, a i ne radim trenutno nista krupno pa da ga palim i sredjujem. Ne shvataj me pogresno, MIDI je zakon, i ima enormne mogucnosti kad imas potrebe za tim.
Reason sam isprobavao jedno popodne i odusevio se, ali nikako da ga nabavim za sebe. Jedino mi se ipak cini da Fruity-ev seqencer ima vise mogucnosti po jednoj noti nego li reasonov, ali kako kome odgovara. I meni je trebalo dosta vremena da se priviknem na fruitya, i nervirao me je i sve, ali sad sam odusevljen i ne pocinjem nista bez njega.
AKAI CD-eve prodaje neki Dragan Radic, koga sam ja nasao na www.muzickicentar.co.yu, pa ga pitaj. Bas mi je danas poslao updateovan katalog.
CW9 je odlican, odlican program, mada sam se ja ipak navukao na VEGAS za audio obradu, nekako mi je CW ipak skucen, narocito sa pluginovima. E sad, ja tu imam mali problem, jer nisam uspeo da u RAM live-a naguram nista vise od 16mb, i nisam provalio gde se uopste podesava kolicina memorije koja je dostupna SFontovima?
Inace, valja li nesto tih 200mb fontova sa neta?

Ja se pvenstveno bakcem sa MIDI-jem, posto i ja i sestra sviramo klavir, a i ja sam namjeravao da malo "sviram" po kafaicima, ali sam odustao zbog fax-a, mada i sad odradim ili preradim po koji MIDI za prijatelje koji tezgare.
Za to mi Cakewalk dobro sluzi, pa se za neke druge programe nisam ni pretjerano interesovao, jer ipak za ovo sto ja radim cini mi se dovoljnim. Jedino sam malo caprkao po ReBirth-u, i svidjeo mi se, ali se tesko navikavam na interface (ja sam ipak stara klasicna piano skola, volim da imam note 🙂 tako da cekam da mi prodje frka sa faxom pa cu mu se onda malo vise posvetiti.
Ne znam koja je kod tebe verzija Live-a i drajvera, kod mene u drajveru, na "Audio HQ=>Sound Font" imas opciju da podesis kolicinu kesa za SF-ove ( do pola RAM-a).
Medjutim nasao sam na netu neki free program, "Megafont" koji ti omogucava da koristis i vise od pola RAM-a za SF. Sto je jos vaznije, sa tim programao mozez da kombinujes razne sf-ove i da nadjes optimalanu kombinaciju za sebe.Takodje ne moras da iz nekog sf-a ucitavas samplo-ve za one instrumente koji ti trenutno ne trebaju. Ja sam np. koristim za g.piano (koji mi i najvise treba), gitaru, strings i jos neke instrumente velike fontove. (g.piano-29 MB; clasic nylon guitar-12 MB; strings-13 MB, drum kit 10MB,..) dok za neke manje bitne instrumente imam General Midi banku od 32 MB. E sad kad to sve ucitas kod nekih pjesama nakupi se i 70-setak MB u RAM. Posto imam 256 MB to za sad nije problem.

Sto se tice kvalitete zvuka, ovo sto ja koristim je poprilicno dobro. Na primjer g.piano koji ja koristim je mozda malo losiji od onog na mom dig. pianu,(naravno ako ga ne slusas na komp. zvucnicima od 5 Eur-a). Mogu ti poslati u MP3 neku pjesmicu "skinutu" sa MIDI-ja pa sam cuj sta mozes ocekivati. Mnogo zavisi i od toga kako je uradjen MIDI fajl.
Na netu sam nalazio mnogo smeca, ali i moze se ubosti i kvalitetnih SF-ova.Vidi na www.Hammersound.net i slicnim site-ovima, pa uzmi u obzir samo one koji su visoko ocjenjeni.

da CW9 je majka za midi. Ali ako bas hoces da radis kafice i takve tezge, jako bi lepo bilo da ides sa pravim zvukovima. Zato ili valja imati neku *******u aranzersku klavijaturu reda Roland g-800 g-1000 i tome slicno ili neki fini seqencer, a AKAI sempler bi vec bio ideal. Tu bi se jos i sa equalizingom mogao *****avati...

Nazad
Vrh Dno