Šta je novo?

sam svoj majstor

• Začetnik teme Začetnik teme edori292
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E

edori292

Guest
zelio bih podijeliti sa majstorima na forumu iskustva o vodenom hladjenju
evo par slicica kako sa ja to izveo i jako jeftino
radiator,blok i posuda za vodu je rucni rad a ventilator od thermaltake volcano 12 sa manuelnim podesavanjem okretaja ventilatora
pumpa za vodu iz zoo shopa oko 100 kn

Prilozi

• blok cpu.webp
    blok cpu.webp
    6.2 KB · Pregleda: 373
  • testiranje.webp
    testiranje.webp
    83 KB · Pregleda: 334
  • u radu.webp
    u radu.webp
    38.8 KB · Pregleda: 356
fino, fino!!!
jos samo da kablove nekako uvezes i sklonis, i odlicno 🙂

edori292 je napisao(la):
zelio bih podijeliti sa majstorima na forumu iskustva o vodenom hladjenju
evo par slicica kako sa ja to izveo i jako jeftino
radiator,blok i posuda za vodu je rucni rad a ventilator od thermaltake volcano 12 sa manuelnim podesavanjem okretaja ventilatora
pumpa za vodu iz zoo shopa oko 100 kn
Daj malo detaljnije.....sa jos nekom slicicom .....i postupkom rada,step by step...deluje zanimljivo!

prvi blok za cpu napravljen je kompletno od bakra a blok no.2 kombinaciom od bakra i pleksigasa. sobzirom da sam po struci tokar najveci dio sam napravio sam na tokarskom stroju i uz pomoc kolege iz radione koji zna autogeno varenje
var je zavaren enunitom(sipka bakra i jos necega) pa se varovi nakon smirglanja neprimjeti, posuda za vodu(ili rezervoar) napravljena je od aluminija sa poklopcem od pleksigasa i u njoj se nalazi potopna pumpa marke MICRA kapaciteta 400l/h i moze dignuti vodu do 1m u visinu(kosta 95kn),radiator(koji smatram da je najbitniji poslje cpu bloka) napravljen je upotpunosti od bakra(uz pomoc kolege varioca) jer me nisu zadovoljili autohladnjaci jer su vecinom od aluminija ili mesinga i jos su malo preveliki. ovaj moj koji je duplo manji duplo bolje hladi vodu sa manje okretaja ventilatora
trenutno mi je klokan na 2255mh fsb-205 mnozitelj-11 i vcore-1.75 temperatura mi neprelazi 47-48 a idle je 41 nakon 3 sata sto je komp upaljen i nista neradi(0% cpu)
i jedno pitanje do koliko se smije dizati vcore? ja sam ga dizao do 1.95 volti a negdije sam vidio da su ga dizali i preko 2.0v ali sa vodenim hladjenjem

Prilozi

• blok cpu no.2.webp
    blok cpu no.2.webp
    14.5 KB · Pregleda: 232
  • donja strana bloka.webp
    donja strana bloka.webp
    13.7 KB · Pregleda: 188
  • Ispitni stol.webp
    Ispitni stol.webp
    21.1 KB · Pregleda: 203
  • prvi blok.webp
    prvi blok.webp
    86.4 KB · Pregleda: 237
  • radiator na novom nosacu.webp
    radiator na novom nosacu.webp
    42.4 KB · Pregleda: 208
edori292 je napisao(la):
i jedno pitanje do koliko se smije dizati vcore? ja sam ga dizao do 1.95 volti a negdije sam vidio da su ga dizali i preko 2.0v ali sa vodenim hladjenjem
Nisi napisao koju konf. imas?Pogledaj malo sta misle majstori po tom pitanju ovde po threadovima....da sam na tvom mestu ne bih se bas usudio da dizem toliko voltazu bez prethodno utvrdjenog gradiva,pa cak i sa vodenim hladjenjem!Uzgred meni je temp na Winchu uz ukljucen CnQ 34-35 idle,opterecen ide i do 50-51C(radi na 2250Mhz sa box coolerom)...sacekaj malo odgovorice ti neko malo iskusniji od mene 🙂

vidim da je neki sempron ili barton u pitanju... U svakom slučaju vrhunski posao. Koliko je pumpa tiha? Kapiram da se 12cm fan praktično ne čuje...

verovatno glupo pitanje

Pravljenje ovakvog hladnjaka zahteva:
-vreme (a lot of)
-novac
-materijal (znacajna stavka, puno bakra, creva, kondenzator, varenje, dihtunzi, izmenjivac, ventilator...)
-rizik da proc u nekom trenutku zvizne naponski (termicki sigurno nece).
Uz to, jede previse prostora, stranica mora biti otvorena, buka se iz kucista seli na policu, kamenac se talozi u hladnjaku....
Tehnicki je sjajno odradjeno. znalacki. eksperiment je morao da uspe, puno je znanja ugradjeno.
I dostignuto je skoro 2.5GHZ!!!!
Da li je glupo da pitam zasto? Procesor koji radi na ovom taktu kosta manje od ulozenog u ovo.
Usput, u laptopovima se ovaj princip koristi godinama, samo sto je umesto vode ulje. Resenje je jednostavno genijalno. za laptopove.
poz

zava : imam bartona 2500 mb abit NF7 memorija jedna samsungova 512mb i jedna v-data 512mb napajanje neko HuntKey 400w hd 1 maxtor 120gb i 1 seagate 80gb graficka hsi 9600pro128mb
cika pero : radim u 3 mAJ-u u Rijeci nemam normu pa mogu u 8 satno radno vrijeme za sebe izdvojiti 2-3 sata vremena(ipak servisiram poslovodji kucno racunalo) novac nije neki jer sve manje vise radim sam uz pomoc radnih kolega(u 10 godina rada upozanas mnogo ljudi koji ce ti pomoci besplatno) jedino sam pumpu morao kupiti a ventilator sam imao od prije i puno toga je moguce naci u 3-MAJ-u(zmaju odmilja)
posto je ovo eksperimentalna faza za sad je sve vani ali planiram napraviti manji spremnik vode tako da stane sve u kuciste
sad slijede blokovi za nb i hd jer mi seagate naraste ljeti i do 50 stupnjeva(neznam da li je to normalno?)

Necu da te pitam gde si kupio onu sondu sto ti je na procu, nego mi reci koliko kosta u din ili eur?

genijalno

edori292 je napisao(la):
zava : imam bartona 2500 mb abit NF7 memorija jedna samsungova 512mb i jedna v-data 512mb napajanje neko HuntKey 400w hd 1 maxtor 120gb i 1 seagate 80gb graficka hsi 9600pro128mb
cika pero : radim u 3 mAJ-u u Rijeci nemam normu pa mogu u 8 satno radno vrijeme za sebe izdvojiti 2-3 sata vremena(ipak servisiram poslovodji kucno racunalo) novac nije neki jer sve manje vise radim sam uz pomoc radnih kolega(u 10 godina rada upozanas mnogo ljudi koji ce ti pomoci besplatno) jedino sam pumpu morao kupiti a ventilator sam imao od prije i puno toga je moguce naci u 3-MAJ-u(zmaju odmilja)
posto je ovo eksperimentalna faza za sad je sve vani ali planiram napraviti manji spremnik vode tako da stane sve u kuciste
sad slijede blokovi za nb i hd jer mi seagate naraste ljeti i do 50 stupnjeva(neznam da li je to normalno?)
Samo sam primetio da bi komercijalna varijanta bila preskupa. Inace, tehnicki i majstorski izvedba je genijalna. i trebalo bi ga ubudziti u kuciste, makar potrosio bigtower.

Odlicna zamisao, hvala na ideji. Da li je izvodljivo sa malo doradjivanja napraviti tako nesto i sa P4. Mislim da treba probati sa P4 procesorima jer iz iskustva sam zakljucio da moze mnogo vise da se dobije u megahercazi. Moj primer je ABIT IS7 i865PE i P4 1.8 Ghz (100Mhz) koji je uspesno dignut na 3.15Ghz(175Mhz). Po velikim vrucinama na maksimalnom opterecenju ide do 56-58 c. Mislim da bi sa takvim hladjenjem se manje grejao i da bi mozda mogao da izvucem koji Mhz vise. U svakom slucaju hvala na odlicnoj ideji.

DR.TIRISTOR je napisao(la):
Necu da te pitam gde si kupio onu sondu sto ti je na procu, nego mi reci koliko kosta u din ili eur?

ventilator je od culera Tt Extreme Volcano 12 pa sam sa njim dobio sondu i dva potenciometra za manuelno podesavanje brzine ventilatora

lbc je napisao(la):
Odlicna zamisao, hvala na ideji. Da li je izvodljivo sa malo doradjivanja napraviti tako nesto i sa P4. Mislim da treba probati sa P4 procesorima jer iz iskustva sam zakljucio da moze mnogo vise da se dobije u megahercazi. Moj primer je ABIT IS7 i865PE i P4 1.8 Ghz (100Mhz) koji je uspesno dignut na 3.15Ghz(175Mhz). Po velikim vrucinama na maksimalnom opterecenju ide do 56-58 c. Mislim da bi sa takvim hladjenjem se manje grejao i da bi mozda mogao da izvucem koji Mhz vise. U svakom slucaju hvala na odlicnoj ideji.

moralo bi moci samo treba napraviti kopcu da ga uhvati za podnozije cpu-a(ja sam uzeo kopcu od starog kulera malo je pokrivio i super mi drzi )
a mozes pricvrstiti sa serafima a onda treba paziti koliko stisnuti jer mozes doslovno slomiti procesor ili ako ga ne stisnes dovoljno nece da se upali komp sto se meni desilo pa sam presao na kopcu(kopca ga ravnomjerno stisne po sredini dovoljno a ne prejako)

Lepo od tebe sto te ne mrzi da do detalja opises proces(da i mi koji ne znamo nesto naucimo) - kako,zasto,koliko....svaka cast.....Poz. :wave:

evo jos jedna slicica da se vidi da sam nesto radio
jos mi je ostalo strpati vodu unutra i mod je gotov

Prilozi

• My comp.webp
    My comp.webp
    55.5 KB · Pregleda: 152
Nice! :type: :smash:

Predlozio bih ti da rezervoar izradis od Plexiglasa ili slicnog materijala, Al nije dobar zbog elektrokorozije.

Ne znam koju video-karticu imas, ali razmisli i o W/B-u za GPU. HDD mozes sasvim uspesno da hladis i 80mm fan-om.

Predlozio bih ti da rezervoar izradis od Plexiglasa ili slicnog materijala, Al nije dobar zbog elektrokorozije.

Ne znam koju video-karticu imas, ali razmisli i o W/B-u za GPU. HDD mozes sasvim uspesno da hladis i 80mm fan-om.

Napravio sam je ali kako sam bio nestrpljiv(testirao da nepusta) pocela je pustati. Sad nemam vremena da je stavim ali biti ce unutra

his 9600 pro 350/495

cilj mi je da izbacim sve ventilatore da bude cim manja buka jer negasim comp radi 7/24 non stop na 2.2gh

Prilozi

• posuda za vodu.webp
    posuda za vodu.webp
    58.2 KB · Pregleda: 99
Nazad
Vrh Dno