Šta je novo?

Safari 3.1!

blackbear

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
349
Izasao je Apple Safari 3.1. Koristio sam Firefox 2.0.x i probao 3 beta,
ali ovo je dosta brze.
Svaka cast na profesionalnosti izrade.
Ko jos nije skinuo nek navali..

Probao... nije me odusevilo... ne dovoljno da bih menjao navike...

izgleda da je brzi od ff, mogu li u njega da se ubacuju extenzije kao u ff (navike je tesko menjati)?

Ja ne znam po cemu je brzi od Opere 9.25....VISE NEGO DUPLO JE SPORIJI a nema ni pandan Speed Dial-a tako da je za mene neupotrebljiv. (kako sam uopste i mogao ziveti bez tog speed diala do sada nije mi jasno pa to je fantasticna stvar)

Ja imao speed dial u ff jedno vreme i prosto me je nervirao dok ga nisam ukinuo... navikao sam na rss feedove...
cekam ff3 da izadje iz bete, pa sam na njemu full..

Izvrsi sam malo testiranje i dosao do sledecih rezultata za 5 browser-a. Naravno tacnost merenja je +-1" a internet je ADSL512.
Ni sam nisam mogao da verujem na rezultat Mozila baziranih programa (Flock i Firefox) pa sam ponovio prvi test ali sam dobio indenticno vreme :zgran:

..........................................................Safari.....Flock.....Firefox.....Opera........IE...
Tekst, slike............................................3'39"......5'02"......5'20"......3'47".........3'50"
Fles.......................................................40".........35"........34"........33"...........28"
Java......................................................55".........54"........55"........57"...........54"

Ako neko sumnja u test ima linkove ka sajtovima koje sam ja iskoristio za test pa neka se sam uveri, nadam se da sam nekom malo pomogao pri izboru browser-a :wave:

Edit: zaboravih da napisem verzije programa koje sam koristio:
Sfari 3.1, Flock 1.1, Firefox 3.0b4, Opera 9.26, IE 8 beta

Poslednja izmena:
Agresivno i traljavo

Sam pregledač kao pregledač nije loš (najviše mi se dopada komplet fontova koje koristi), ali imam više zamerki koje su me sasvim odbile od njega.

Instalaciju sam počeo u dobroj veri i bez predrasuda, ali džabe.

Najpre, iako sam izričito štiklirao da ne želim "Apple Software Update", Safari ga je, uprkos tome, nametljivo instalirao na mom računaru.

Zatim, postoji veći broj sajtova koji se ne otvaraju propisno u Safariju, a neki od njih (koje svakodnevno koristim, nažalost) čak i odbijaju otvaranje u nepoznatom pregledaču. Možda će se situacija promeniti ako se poveća njegova zastupljenost kod korisnika, ali do tada ništa. Opera makar daje mogućnost simulacije IE, a FF ima "IE tab" koji u potpunosti koristi engine Internet Explorera i na taj način premošćuje problem. Kod Safarija - ni pomen od toga, kao da su Appleovi proizvodi sasvim nova klasa koja neće da se bakće sa boranijom.

Još jedna nervirajuća stvar je što program uopšte ne uvažava (bar na mom računaru) koje su opcije štiklirane. Konkretno, štiklirao sam da se linkovi otvaraju u novim tabovima a ne u novim prozorima, jer me užasno iritira čitav niz otvorenih pregledača u taskbaru, a i zauzima previše mesta. Naravno, Safari je to potpuno ignorisao.

Brzinu nisam objektivno merio, ali po subjektivnom osećaju nisam primetio veliku razliku. Ne kažem da je nema, već samo da je ja nisam uočio.

Zaključak: arogantno, pretenciozno i nametljivo, što mi strašno ide na živce. Što se mene tiče, FF je neuporedivo, neuporedivo prijateljskiji, da i ne pominjem dodatke (add-ons) koji u potpunosti zadovoljavaju sve moje potrebe.

Za sada je Safari kod mene na crnoj listi, malo bolje kotiran od IE.

Poslednja izmena:
Sam pregledač kao pregledač nije loš (najviše mi se dopada komplet fontova koje koristi), ali imam više zamerki koje su me sasvim odbile od njega.

Instalaciju sam počeo u dobroj veri i bez predrasuda, ali džabe.

Najpre, iako sam izričito štiklirao da ne želim "Apple Software Update", Safari ga je, uprkos tome, nametljivo instalirao na mom računaru.

Zatim, postoji veći broj sajtova koji se ne otvaraju propisno u Safariju, a neki od njih (koje svakodnevno koristim, nažalost) čak i odbijaju otvaranje u nepoznatom pregledaču. Možda će se situacija promeniti ako se poveća njegova zastupljenost kod korisnika, ali do tada ništa. Opera makar daje mogućnost simulacije IE, a FF ima "IE tab" koji u potpunosti koristi engine Internet Explorera i na taj način premošćuje problem. Kod Safarija - ni pomen od toga, kao da su Appleovi proizvodi sasvim nova klasa koja neće da se bakće sa boranijom.

Još jedna nervirajuća stvar je što program uopšte ne uvažava (bar na mom računaru) koje su opcije štiklirane. Konkretno, štiklirao sam da se linkovi otvaraju u novim tabovima a ne u novim prozorima, jer me užasno iritira čitav niz otvorenih pregledača u taskbaru, a i zauzima previše mesta. Naravno, Safari je to potpuno ignorisao.

Brzinu nisam objektivno merio, ali po subjektivnom osećaju nisam primetio veliku razliku. Ne kažem da je nema, već samo da je ja nisam uočio.

Zaključak: arogantno, pretenciozno i nametljivo, što mi strašno ide na živce. Što se mene tiče, FF je neuporedivo, neuporedivo prijateljskiji, da i ne pominjem dodatke (add-ons) koji u potpunosti zadovoljavaju sve moje potrebe.

Za sada je Safari kod mene na crnoj listi, malo bolje kotiran od IE.

bravo....potpuno tacno

Otvaranje stranica, prikazivanje slika....mislim da ne duzim dalje....u bilo cemu za sta se koristi web pretrazivac. I molim te bez smesnih diskusija jer koristim Operu godinama, u momentu kada sam instalirao safari i cisto otvorio Benchmark samo sam pomislio WTF...dobro, ja priznajem da sam u nekoj crnoj rupi i da ne mogu da shvatim da danasnji programi moraju biti fancy looking ali i raditi duplo ili vise sporije i da se to svima svidja, meni ce to uvek biti smesno, glupo i beskorisno.

Dosta je brzi od FF-a (subjektivan osecaj mozda :)), lep je ali fale mu osnovne opcije, tipa nema properties za slike u html stranici (ne mogu se videti dimenzije slike) itd... Steta :)

Otvaranje stranica, prikazivanje slika....mislim da ne duzim dalje....u bilo cemu za sta se koristi web pretrazivac. I molim te bez smesnih diskusija jer koristim Operu godinama

Doista smesan post :) U svemu tome je safari brzi..pricas ko pravi flameboy koji 'brani' softver.

Sylvester: FireFox je 5x bolji od Safarija, nadam se da ce FF 3 biti samo brzi.

a ti, pretpostavljam, koristis firefox?

Apple, тврди да Safari, странице учитава 1.9 пута брже од IE, a 1.7 пута брже од FF 2.0!
JavaScript се 6 пута брже учитава од било ког веб читача!

evo prvi put sam danas instalirao safari i mogu reci da su ga extra odradili :) al ja ipak ostajem na ff nekako navika ...

Doista smesan post :) U svemu tome je safari brzi..pricas ko pravi flameboy koji 'brani' softver.

Sylvester: FireFox je 5x bolji od Safarija, nadam se da ce FF 3 biti samo brzi.

Pazi ko mu priča?! Pa pogledaj svoju drugu rečenicu. Ja sam uradio isto kao on:instalirao, otvorio bench i još par stranica, video da ga opera pere i bilo je dovoljno da mu kažem multi baći

Čist apple fenseraj. Pozdravljam to što pokušavaju da se nametnu na windows platfomi,konkurencija jednako čudo,ali ff i opera rules.:D

Ja sam uradio isto kao on:instalirao, otvorio bench i još par stranica, video da ga opera pere i bilo je dovoljno da mu kažem multi baći

Ja sam sa saferijem pootvarao sve sajtove iz bookmarks-a, a ne "par stranica" i uporedio sa FF, Operom i IE, pa na osnovu toga doneo finalni zakljucak da je brzi,
sto i vecina ljudi ovde vidi, zalim slucaj ali tako je ;)

Probao sam safari,mo meni nije nista posebno,tj. nije me odusevio da bih sada menjao svoju dobru staru Operu,).Odredjene stranice se zaista brze otvaraju na pojedinim sajtovima to je cinjenica,ali sam takodje naleteo na dosta sajtova koji nisu hteli da se otvore dok sa Operom nemam tih problema.Mozda najvazniji razlog je taj sto mi sve otvara u novim prozorima a ne u tabovima,pa onda u jednom trenutku imam 5-6 prozora otvorenih i covek se lako pogubi.Podesim ja da otvara kao novi tab ali Safari jednostavno ne slusa(sta bi bilo da sam ga probao na malo duze vreme).Tako da dok ne izadje neka novija bolja i sredjena verzija Safarija drzim se starog....................:type:

Svakome se nesto svidja ja sam napravio malo poredjenje ali pored toga sto sam zakljucio da je brzi od ostalih i pored tiga sto je Opera brza od Mozile ja koristim Flock. Meni najvise odgovara, pre toga sam koristio FF ali nije rec sta se meni svidja vec koliko je Safari brzi. Ako porade na jos nekim stvarima mogao bi uskoro da izadje stvarno dobar browser ali znajuci Apple cisto sumnjam.

Vrh Dno