Sam pregledač kao pregledač nije loš (najviše mi se dopada komplet fontova koje koristi), ali imam više zamerki koje su me sasvim odbile od njega.
Instalaciju sam počeo u dobroj veri i bez predrasuda, ali džabe.
Najpre, iako sam izričito štiklirao da ne želim "Apple Software Update", Safari ga je, uprkos tome, nametljivo instalirao na mom računaru.
Zatim, postoji veći broj sajtova koji se ne otvaraju propisno u Safariju, a neki od njih (koje svakodnevno koristim, nažalost) čak i odbijaju otvaranje u nepoznatom pregledaču. Možda će se situacija promeniti ako se poveća njegova zastupljenost kod korisnika, ali do tada ništa. Opera makar daje mogućnost simulacije IE, a FF ima "IE tab" koji u potpunosti koristi engine Internet Explorera i na taj način premošćuje problem. Kod Safarija - ni pomen od toga, kao da su Appleovi proizvodi sasvim nova klasa koja neće da se bakće sa boranijom.
Još jedna nervirajuća stvar je što program uopšte ne uvažava (bar na mom računaru) koje su opcije štiklirane. Konkretno, štiklirao sam da se linkovi otvaraju u novim tabovima a ne u novim prozorima, jer me užasno iritira čitav niz otvorenih pregledača u taskbaru, a i zauzima previše mesta. Naravno, Safari je to potpuno ignorisao.
Brzinu nisam objektivno merio, ali po subjektivnom osećaju nisam primetio veliku razliku. Ne kažem da je nema, već samo da je ja nisam uočio.
Zaključak: arogantno, pretenciozno i nametljivo, što mi strašno ide na živce. Što se mene tiče, FF je neuporedivo, neuporedivo prijateljskiji, da i ne pominjem dodatke (add-ons) koji u potpunosti zadovoljavaju sve moje potrebe.
Za sada je Safari kod mene na crnoj listi, malo bolje kotiran od IE.