Marinko, ovako, odlicno sto imas WinFast Tv karticu, ona ima WINPVR program za gledadanje i snimanje TV signala jel da.
Startujes taj WIN PVR, odaberes S_VHS ili kompozitni izvor klikom na dugme na panelu tog programa WIN PVR, a to zavisno od nacina na koji si povezao tvoj video rekorder. Zvuk povezujes na LINE IN od tvoje muzicke kartice.
Sad kad si spojio video i karticu, odaberes na tom panelu MPEG 2 OPTIMAL - stavku, imas nekoliko koliko se secam MPEG2 OPTIMAL, MPEG BEST itd. Znaci odaberes OPTIMAL (ako te opcije ne postoje kao OPTIMAL vec nesto drugo reci mi).
Posto u gorenjem delu - u vrhu panela imas 3 dugmeta-levo, srednje i desno, klikom na levo, odredjujes kompresiju video signala koji ce kartica primenjivati za snimanje, za video je ovako; 4000 - 2 sata materijala stane na 1 dvd ali ce se videti kod brzih scena malo kockica, 6000 - 90 minuta na DVD bez gubitka kvaliteta, 8000 - 1 sat na DVD itd, sto je veci broj bit rate-manje materijla na DVD ali bolji signal, ali izmedju 6000 i 8000 nema razlike u kvalitetu zato moja preporuka koristi uvek 6000.
Trebalo bi da tu ispod te stavke imas CBR ili VBR. Odaberi VBR (da ti ne objasnjavam sad sta je ovo nije ti za pocetak bitno). Za zvuk desno - odaberi MPEG Layer 2 224.
To je to potvrdis, i sad kad si se vratio u glavni prozor, klikni srednje dugme (od ona tri na vrhu secas se,) ili mozda desno- ne secam se, i nadji gde se odredjuje standard za evropu a to jest, treba da oznacis PAL B,PAL BGD ili PAL BG, ako ti je signal PAL-Evropa, ako je AMERIKA , odaberi NTSC.
Povrdi, izadji, vratices se u glavni panel i pazi nemoj da te ovo zbuni, mozda ne dobijes sliku odmah, vec ako se to desi, zatvori-ugasi WINPWR i startuj ga ponovo, sad bi trebalo da imas sliku.
Pusti PLAY na videu, klikni RECORD dugme u WIN PWR i snimaj u uzivaj.
Slobodno snimaj 90 minuta ako si odabrao 6000 bit rate a cak mislim da mozes da snimas ako recimo imas 2 sata materijala, mozes da snimas svih 2 sata a kartica ce sama da ti podeli te snimke tako da ces narezati 2 dvd diska bez potrebe da sedis pored kompa i cekas 90 minuta, prekines pa ponovo.
E sad kad si uvukao materijal, ti si dobio MPEG 2 video fajl, velicine oko 4 gb. Sad ti treba program za ubacivanje tog fajla i pravljenje menija i rezanje na dvd.
Moja preporuka za pocetak je DVD MOVIE FACTORY 2.
Startujes ga, odaberes pravljenje DVD DISKA, i nadjes CUSTOMIZE, kliknes, u prozoru koji se otvori, odaberes velicinu slike, bit rate za video i zvuk bas ono sto si snimao-tj. onu kompresiju koju si koristio prilikom snimanja pomocu WINPWR a to je:
720x 576, VIDEO, 6000 CBR ili VBR (zavisi sta si koristio), audio MPEG 2 Layer III, 224 i klik na potvrdu-OK. Onda ispod tog prozora, oznaci, chekira opciju; DO NOT CONVERT MPEG2 COMPLIANT FILES- da ti program ne bi rekompresovao to sto si ti vec kompresovao priliko grebovanja.
Kad si to odabrao sa si spreman da materijal ubacis u program.
Klikni ADD VIDEO u vrhu, odaberi taj fajl, klikni 2 puta na njega.
Dobio si ga kao jednu slicicu i u dnu ekrana ces videti zutu liniju koja ti pokazuje kojiko je fajl zauzeo kapacitet DVD diska.
Klikni na EDIT CHAPTERS, otvara se nov prozor i imas taj video fajl u prozoru i ispod njega imas jedan klizac. Povuci klizac na recimo 15 minuta, pa klikni dugmne ADD, povuci sad na 30 min pa opet koikni dugme ADD, i tako na svakih 15 minuta ili koliko ti hoces, kako ti kliknes ADD tako ti u desnoj strani se pojavljuju frejmovi-slicice koji si odabrao, kad zavrsis (napravi ih recimo 4) klikni OK, vracas se u glavni meni, klikni NEXT, otvara se nov prozor gde biras sliku pozadine koja ce se pojaviti kad obacis DVD u plejer, odaberi nesto od postojecis-ponudjenih sa desne strane u padajucem meniju, i u vrhu prozora na sredini imas ime fajla i dole ispod imas malu slicicu-frejm tog glvnog video fajla. E klikni na padajuci meni gore u vrhu i pojavice se jos jedno ime koje mozes da odaberes, odaberi ga, i sad ti se dole ispod u prozoru pojavila slika sa one manje 4 slicice koje si odabrao kao poglavlje. Odaberi i za njih pozadinu kao sto si prethodno uradi, klikni NEXT, sad bi trebalo da testiras kako bi ti uzgledao DVD gotov, ako si zadovoljan ides NEXT ako nisi vrati se na BACK i uredi ponovo, ako si otisao na NEXT, sad biras opcije za rezanje. U vrhu odaberi DVD VIDEO, record to disc, pa rdom ispod klikni, INCLUDE DVD PLAYER, pa odaberi rezac-srednji deo prozora, odaberi kopije koliko zelis, brzinu rezanja i odaberi - izbaci opciju QUICK EJECT- proveri ispod toga gde pise
AVAILABLE/REQUIRED HDD space
AVAILABLE/REQUIRED DISC SPACE i
required mora da bude MANJE od AVAILABLE u suprotnom nemas dovoljno mesta za rezanje. klikni OUTPUT i to je to.
nadam se da sam pomogao, pisi.
pozdrav