Šta je novo?

Sa Bartona na sta?

-=crusader=-

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.02.2005
Poena
320
Dakle odradio bih jedan upgrade sa vec malo stucavog Bartona 2500 (doduse @3200 radi) na nesto jace ali sam malo ispao iz fazona sa plocama i procesorima pa da ne bi lupao glavu sta i kako aj da pitam...

ploca koju imam je NF7s v2.0 i uzeo bi neki ekvivalent za 64bit procesore, i dalje mi AMD nekako vise mirise tako da ako intel nije napravio neki revolucionarni potez u zadnjih 6 meseci od kad sam out preporucite neki AMD...

masina mi sluzi za svasta, photoshop, malo video editing, igre, filmove...

memorija mi je KingMax DDR500 2x512 tako da ja tu nebi nista diro, graficka je 6600GT AGP to bi menjao za 7600 neki model u PCIe varijanti al ajde to vec nije tesko izabrati...

dakle neke preporuke sta se isplati kupiti na trzistu sada, budzet imam dobar ali necu da kupujem poslednje reci tehnike ne isplate se, zanima me BB sektor.

Ako zelis da menjas ram, onda Asus M2N-E ~10x evra i Sempron 3000+ ~6x evra, pa sacekaj jos koji mesec pa neki dual core proc, ako ne zelis da menjas ram, neki venice + nf4

Misko je napisao(la):
Ako zelis da menjas ram, onda Asus M2N-E ~10x evra i Sempron 3000+ ~6x evra, pa sacekaj jos koji mesec pa neki dual core proc, ako ne zelis da menjas ram, neki venice + nf4
Kupi neku solidnu plocu (ne najskuplju) koja podrzava Core 2 Duo i jednu 805-ticu koju ces solidno overklokovati, 2x1GB DDR666 memorije (moze u nuzdi i DDR533) i uzivaj. Kada se popravi ponuda Core 2 Duo procesora (i malo padne cena) prodas 805-ticu i "ponovis se" ;)
Kupovati novu plocu i CPU, a razmisljati o AMD-u posle svega vidjenog u vezi Core 2 Duo procesora je prilicno nepromisljeno.

Zna li se kada stizu Core2Duo do nas? I neka okvirna cena, recimo za 6600?

A sto se tice razmisljanja o AMD-u, bojim se da ce razlika ozmedju nekog X2 3800+ i solidne ploce, i Core2 procesora i odgovarajuce maticne, biti itekako osetna. Nadam se da gresim, posto bih i ja najradije, posle ovoliko godina, uzeo Intel kombinaciju

Spirit je napisao(la):
Zna li se kada stizu Core2Duo do nas? I neka okvirna cena, recimo za 6600?

A sto se tice razmisljanja o AMD-u, bojim se da ce razlika ozmedju nekog X2 3800+ i solidne ploce, i Core2 procesora i odgovarajuce maticne, biti itekako osetna. Nadam se da gresim, posto bih i ja najradije, posle ovoliko godina, uzeo Intel kombinaciju
Stizu za 10-tak dana, a cena... chuce se.

GoranM je napisao(la):
Kupi neku solidnu plocu (ne najskuplju) koja podrzava Core 2 Duo i jednu 805-ticu koju ces solidno overklokovati, 2x1GB DDR666 memorije (moze u nuzdi i DDR533) i uzivaj. Kada se popravi ponuda Core 2 Duo procesora (i malo padne cena) prodas 805-ticu i "ponovis se" ;)
Kupovati novu plocu i CPU, a razmisljati o AMD-u posle svega vidjenog u vezi Core 2 Duo procesora je prilicno nepromisljeno.

Predlog je bezveze, jeftina ploca za Core duo ne postoji, 805 da bi radio bolje od AM2/venice-a mora solidno da se klokuje, sto za sobom povlaci cooler od 30tak evra, daces mnogo mnogo mnogo vise para za nijansu bolje ili mozda i losije perfomanse (zavisi kako se snalazis u OC-u), da bi tamo negde mozda kupio proc od 200eva za koji se slazem da je munja. Znaci zmaj AM2 ploca je 100evra uzmes Semprona 3000+ ocujes to, kontam da ako sad svi vozimo od 2.5-2.7 ovi ce ici od 2.7-2.9ghz-a, to zadovoljstvo te kosta oko 170evra ko solidna ploca (ne i zmaj) za Core Duo. Pa onda sacekusa AMD obara cene ko nezdrav.

Zasto vec sada ne razmisljati o X2 3800+ umesto Semprona, eno imaju vec za 170eur? Mada, ja definitivno cekam da se Conroe pojavi kod nas, pa donosim odluku o kupovini.

Vojkan je napisao(la):
Zato sto je taj sempron jeftiniji 110 evra :lupko:

Pa koliko brzi komp dobijas u startu, mislim da razlika i nije neka. Nisam siguran koliko bi mi se isplatilo ulaganje da moj Barton 2600+ zamenim tim Sempronom, uz sve troskove ploce, memorije i ostalog.

Mislim da su jedine opcije za upgrade Bartona neki AM X2, ili Core2Duo, ostalo je bacanje para.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Spirit je napisao(la):
Zasto vec sada ne razmisljati o X2 3800+ umesto Semprona, eno imaju vec za 170eur? Mada, ja definitivno cekam da se Conroe pojavi kod nas, pa donosim odluku o kupovini.

Moze ali moja logika je dobar ram, odlicna ploca, pa posle nek se oni kidaju i obaraju cene mozda izadje nesto i u 65nm itd itd. ovako za leto super pa tamo na jesen bolji proc.

Ono sto se sigurno desava u buducnosti:
1. skacu cene DDR2 memorije, verujem pre svega 553MHz modula (mada verovatno i 667, ako do nas dodje veca kolicina), tako da mozes
2. stize Conroe, skupe ploce i pocetne cene, no vrtoglav pad za samo nekoliko meseci...istina od nas ces sacekati neko vreme da se sve slegne i da najjeftiniji Conroe bude lepo ispod 200e a da za plocu ne moras da potrosis vise od 150e...
3. AMD ce da obara cene postojecih modela, ali i to ce kod nas da kasni. Neke (brze) verzije AMD-ovih procesora ce ada imati zaista niske cene u odnosu na one kada su se pojavili i sada kada su na piku uspesnosti, no tada ce cene, u principu, odgovarati polozaju na trzistu...

Postavlja se pitanje: Da li je ovo pravi trenutak da uradis upgrade?

Spirit je napisao(la):
Pa koliko brzi komp dobijas u startu, mislim da razlika i nije neka. Nisam siguran koliko bi mi se isplatilo ulaganje da moj Barton 2600+ zamenim tim Sempronom, uz sve troskove ploce, memorije i ostalog.

Mislim da su jedine opcije za upgrade Bartona neki AM X2, ili Core2Duo, ostalo je bacanje para.
1) ok ako imas para za obe varijante, ali ti si ono napisao kao da je razlika 110 dinara a ne evra. plus, bice ti glupo kada taj X2 za par meseci bude kostao 50 evra manje :)
2) sempron overklokovan na ~2.5 GHz je dosta brzi od svakog bartona, ne zanosite se kesom i slicnim glupostima
3) poslusaj Miska, mudro razmislja :D

U ovom trenutku chekaj!
Ne isplati se kupiti bilo shta.Cene padaju iz dana u dan i na ovom nashem ubogom "trzishtu" hardware-a.
Josh koju nedelju a onda hladne glave i punog novchanika u nove radne pobede :) !

Dobro de, ljudi, rece covek da bi zeleo da zadrzi ram. U tom slucaju samo samo s939 i x64 po zelji(mogucnosti). Mada ti je OK memorija i lako ces je prodati.
Vidi, svaka cast, jeste oc Sempronx64 (2.5-2.6) s754 brzi od Bartona, ali ne toliko. Mislim, nije ono da se svuda i uvek primecuje. Zbog svih smorova oko upgrade sam taj korak preskocio. To je nekih 20%max i to je to cesto i manje.(ajde da ovo ne razmatramo dalje).
A sem toga opet si u corsokaku za upgrade. Jedino ako hoces za malu doplatu nove komponente, nesto brzu masinu i 64bit.
Znas ima ona fora da ces samo ti znati da si radio upgrade. Cini mi se da sada nema smisla sa nf2 ici na s754.
Evo videh u nemackim cenovnicima A64x2AM2 3800+ (tray) za 125E !!!
To ako se klokne bar i na 2.4GHz je mislim, tenutno BB. I kasnije kad izadju 65nm bice jos prostora za upgrade. Teroijski, imas za 200e DC i plocu. E sad, ovde cena ...
Jedino da ti neko donese otuda. O tome i ja razmisljam.

Ono sto nisam procitao (a nisam ni trazio) je rangiranje AM2 ploca po mogucnostima. Neke nazivno ne podrzavaju ddr2-800. Ajd neko ko zna u par recenica koje klase AM2 ploca postoje i osnovne razlike.

Poslednja izmena:
Prijatelju, imas po beogradskim cenovnicima AM2 sempron za 60 evra, u tu plocu posle mozes da bodes i K8L ako hoces :)
Ako u buducnosti planiras X2, nema razloga sada ne uzeti AM2 sempron, plocu i dobru memoriju. Jeste, mozes ti i da cekas da pojeftine X2 procesori pa da onda pazaris ceo komplet, ali zasto i da u medjuvremenu nemas brzi racunar, a na sempronu neces ni 20 evra izgubiti.
Taj Kingmax HC nema razloga zadrzavati jer moze da se proda za lepe pare, taman da pokriju dobru DDR2 memoriju.

Ali da, socket 754 nikako, a ni 939 ako se uzima sve novo.

Blackmore je napisao(la):
....
Postavlja se pitanje: Da li je ovo pravi trenutak da uradis upgrade?

uze mi rec iz chiconija :)
uzmi sta god oces, al ne pre NOVEMBRA, imas Bartona 2500@3200 koji ce ti lepo jos 2.5 meseca odraditi poso ko i do sad, nije ti oglavu? :trust:
gde zuris??
najgori trenutak za upgrade koji moze da postoji.

najgori trenutak za upgrade koji moze da postoji
Zbog cega mislis tako ??
Sve vreme se ovde na forumu provlaci teza o drasticnom padu cena procesora.Nisam siguran da ste primitili , ali cene su pale :D :D .
Te price "za mesec,dva moci ces da kupis X2-Conroe za xxx eura" (otprilike protivvrednost 100gr pecenog kikirikija) su samo puste zelje. I ja bih voleo da to bude tako , ali nema od toga nista. Pa cak i da se to dogodi :banana:
Koliko ce tada vredeti Barton, socket A ploca i DDR1 ??
Po meni najbolji trenutak za promenu platforme je upravo sad. Prodas tog (ovde na forumu, najcesce) precenjenog Bartona, plocu i ram i kupis:
-AM2 + X2 +DDR2 -- Imas novac
-AM2+ Sem. + DDR2 -- Nemas novac
-Intel Pen. D (odluci koji) + Conroe ready plocu + DDR2 -- Nemas novac (??)
-Conroe (iskopas negde) + Conroe ready plocu + DDR2 -- Bas imas novac
U svakom slucaju , po meni je pogresno cekati ( sta ?? ). Ako padne cena novim komponentama pasce i starim , ili ovde ne vazi to pravilo ?
Intel i AMD nisu gadljivi na novac , a ove godine su bas bili darezljivi :D :D ,
Pozz

Poslednja izmena:
eh diskusija se razvi u nedogled a ja je ni ne procitah do danas :d

ok cini mi se da cu da ostavim jos jedno 2 meseca konfu, realno ne cima mi se po radnjama, jebava po oglasima i rasklapa i sklapa racunar (i jos izdvajaju pare za sve to) ako ce mi pametnije biti lepo da uzmem sve djuture za 2 meseca...

jedino sad razmisljam i ka Intel varijanti, ako ne bude ogromne razlike u ceni...

Iskreno, upgrade treba raditi kada vidis da ti zaista treba. TJ. kada ono sto si sebi zacrtao ne mozes da odradis, tj posao ceka na komp i kompjuter te koci. Ne stizes da iskompresujes film, cekas rendering satima, ne mozes da zavrsis plakat od 2m jer filteri u PhotoShopu traju vise minuta.

Ili naravno ne mozes da igras omiljenu igricu i pizdis i nerviras se sa 2 frejma u sekundi.

Sve ostalo je taktiziranje koje moze trajati godinama.

Ako vidis da ti treba kupuj sada, ako jos uvek mozes da odradjujes poso sa ovim sto imas, sacekaj.

Ustedeces sebi zivce.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Da li si ti mozda "vidovit"??? Odakle tebi informacija da ce moci da "ubode" K8L??

Gorane,Gorane,ne pratis na casu :p :p

To je stara vest,stvar je u tome da K8L moze da radi na HyperTransport 2.0 specifikaciji(tzv. backward compatible with lower spec HT :D).Am3 ce imati 939 pinova i mocice da se "bocne" u AM2 plocu(obrnuta logika ne moze da se primeni,tj. ne mozes da ubacis AM2 cpu u AM3 plocu,osim uz pomoc blagog pritiska :smash: :D :p)
Lepo uzmes bolju plocu sada,pa bocnes na prolece neki 5xxx+ RevG(65nm) a pred kraj godine neki DC K8L ako imas kinte :).

Imas sve u Oficijelnom AM2 thread-u(i vise ot toga :) )

Nazad
Vrh Dno