Šta je novo?

Sa 19" na 22" ili 23"?

ArmoredSaint

Poštovan
Učlanjen(a)
25.07.2014
Poena
69
Pozdrav, jedno kratko i brzo pitanje. Trenutno imam LG 19" monitor, tacnije vec 5-6 godina pa bih ga zamenio za nesto vece. S obzirom da nisam dobar sa budzetom, vredi li da prodajom ovog dodam jos 2000din. za 22" ili oko 4000din. za 23"?

Ne znam jesam li te bas najbolje razumeo :) Pitam za ulaganje za koje se dvoumim ali nekako prvenstveno ciljam na 1050p umesto 1080. I zbog novca i zbog FPS-a recimo..

Pa u prvom komentaru pitaš samo da li vredi za toliko i toliko doplate preći sa 19 na 22 ili 23 inča.
Nema nikakvih drugih relevantnih informacija...

Što se fps-a i rezolucije tiče to zavisi od tvoje konfiguracije koju nam nisi rekao i igara koje igraš/nameravaš igrati.

Poslednja izmena:
Masina je iz potpisa, igram Battlefield 3/4 najvise, povremeno gta v i ako izadje nesto da mi se bas bas svidi. Generalno Battlefield..

Ukoliko mozes da izdvojis za 23" idi na njega.

Ok, razmotricu. U sustini hteo bih malo vecu sliku nego sad, i nisam siguran da li bi 1050 bilo sasvim dovoljno ali se nadam. Ne znam koliko je veci od 900p. Zbog toga uzimam u obzir 1080, ali ne bih ni da uticem na FPS mnogo pa zato ciljam na 22..

Ako govorimo o vidnom polju, 1 inc razlike takoreci neces ni primetiti. Ruku na srce, i 22" su neretko 21,5" a 23" su 22'5. U tom smislu razlika moze biti i do 4cm dijagonale - 21,5 vs 23 inca.
Sto se rezolucije tice, 1050 su prava retkost, skoro svi 22" su danas 1080.

Pretpostavljam da je gledao neke polovnjake da uzme. Ranije je dosta bilo 22-ojki sa rezolucijom 1680x1050.

@Dexter Bas tako. Naisao sam na jedan Asus sa 1080, ali uglavnom su to stariji modeli sa 1050.

Nije lose resenje imati 16:10 1680x1050 monitor, pored toga jeftiniji su od 16:9 monitora. Ako imas novca, realno je bolje uzeti 16:9, noviji tipovi panela i sve to sigurno znaci. A ako ti nije toliko bitan "kvalitet slike"(stavio sam to pod navodnicima jer slici 16:10 monitora nista ne fali, samo eto imace manji kontrast i jos neke stvari, ali ce i dalje izgledati dosta lepo), onda uzmi 16:10 i za razliku u parama kupi SSD.

Ili razmisli i o 27" na x1080, vidim ima ih već polovnih za ne previše. Tj. nema razloga da se ograničiš za samo 1 korak veći.
Naime mi deluje kao da neko pita za grafičku tipa, imam HD 4870 i da li da pređem na seriju 5 ili 6. A to što već ima i pristojnih polovnih a jeftinih iz serije 7 i x nema veze...
Valjda shvataš šta hoću reći, razlika u ceni je u možda do 10%, a u svemu ostalom mnogo više, pogotovo ako planiraš da ga dugo imaš. A za monitor je još gore, naime nemoj zaboraviti da sa starošću se gube boje i još gore jačina osvetljenja.

Pa za pocetak ce biti dovoljno da predje na 1080p, s obzirom na dobar CPU i GPU, nema razloga da stane "na pola puta", tj. na 1050.

Pa za pocetak ce biti dovoljno da predje na 1080p, s obzirom na dobar CPU i GPU, nema razloga da stane "na pola puta", tj. na 1050.

Ne bih se slozio da je 16:10 pola puta, to je sasvim OK odnos stranica koji mnogi gejmeri preferiraju(ja nisam jedan od njih), a izuzetna prednost takvih monitora jeste jeftina cena, mnogo se dobija(komparativno sa onim sto ima) za mala ulaganja.

Ili razmisli i o 27" na x1080, vidim ima ih već polovnih za ne previše. Tj. nema razloga da se ograničiš za samo 1 korak veći.
Naime mi deluje kao da neko pita za grafičku tipa, imam HD 4870 i da li da pređem na seriju 5 ili 6. A to što već ima i pristojnih polovnih a jeftinih iz serije 7 i x nema veze...
Valjda shvataš šta hoću reći, razlika u ceni je u možda do 10%, a u svemu ostalom mnogo više, pogotovo ako planiraš da ga dugo imaš. A za monitor je još gore, naime nemoj zaboraviti da sa starošću se gube boje i još gore jačina osvetljenja.

Cene 27" monitora lagano budu i duplo vise u odnosu na 22" monitore 16:9, mislim da si pobrkao nesto. A sto se boja i osvetljenja tice, ako koristi 4:3 monitor koji je star pitaj boga koliko i ne smeta mu "ispranost boja", sigurno mu nece smetati na bilo kom Widescreen monitoru.

Mislio sam naspram 23 16:10, i video sam par komada da su prodavani od 75-100€, naravno odmah planuli... ;)

Ne bih se slozio da je 16:10 pola puta, to je sasvim OK odnos stranica koji mnogi gejmeri preferiraju(ja nisam jedan od njih), a izuzetna prednost takvih monitora jeste jeftina cena, mnogo se dobija(komparativno sa onim sto ima) za mala ulaganja.
Monitor od 22 inca:
1680x1050 = 1.764.000 = 90PPI
1920x1080 = 2.073.600 = 100PPI

Takodje, svaki film ce bolje izgledati na 16:9. Ne kazem da nema prednosti, ali 1080>1050

Nazad
Vrh Dno