Šta je novo?

s65 ili e398

Bunovan

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2005
Poena
319
Znaci koji od ova dva fona?Symbian me ne interesuje,limit je nekih 170e.Za sada mi se vise svidja s65 pa me interesuje da li neko ima iskustva s njim tj. koje su mu mane(prednosti su mi uglavnom poznate). Cuo sam da je motorola e398 ok za tu lovu ,pa me interesuje i nesto vise o njoj. Naravno , u obzir dolaze i neki drugi modeli , ali su ova dva usla u najuzi izbor po specifikacijima sa mobilnog sveta i jos nekih sajtova...

Pa svaki je lep na svoj nacin. Motorola ima mp3 ali radi sa transflash karticama koje su kod nas jos uvek egzotika, izgleda veoma cvrsto. A siemens koliko dam ja provalio nema mp3 za slusanje, koristi rs mmc kojih ima kod nas, dizajn po meni neprevazidjen. Sve u svemu kada se sagleda mozda ipak siemens odnese pobedu :D (mozda malo ne objektivno s obzirom da vec 2god imam siemens sl45 ;) )

Po meni je taj model Siemensa podcenjen, vredi vise, naravno ako se uporedi sa konkurentskim telefonima. I mene interesuju iskustva vlasnika doticnog telefona, kako se pokazao u praksi. Probao sam ga onako na brzaka, nije los, jedino mi se nije svideo dizajn menija, nekako mi je previse mracan za razliku od Moto V600 ali pretpostavljam da moze tema da se promeni...

Bunovni verovatno ti je poznato da je najveca mana zbog koje su ljudi ranije izbegavali da kupuju simens telefone brzina odnost sporost njihovog softvera. Ja sam imao priliku kratko da koristim simens s65 i prijatno sam se iznenadio brzinom njegovog softvera i cini mi se da se simens sto se toga tice dosta popravio u odnosu na svoje predhodne telefone. Recimo kod simens telefona koje sam ranije koristio mc60 i m55 telefonu treba vise od minut da pokrene neku animaciju a s65 je pokrece za 1 ili 2 sekunde (ovo je moja slobodna procena nisam merio sa stopericom koliko mu treba ). Mada iako simens i dalje zaostaje po brzini za nokiom i sagemom koji animaciju pokrece trenutno po meni covek na ovo usporenje moze da se navikne jer je mnogo manje nego ranije.

Srdjanje nije stvar smo do teme jednostavno simens s65 ima nesto tamniji ekran od konkurencije. To je posledica sto je u izradi njegovog ekrana primenjena nova tehnologija koja se sastoji u nanosenu sloja preko ekrana ciji je zadatak da smanji refleksiju od sunca. Posledice toga jeste da ovaj telefon u mracnom okruzenju ima malo tamniju sliku od konkurencije ali je zato sto se tice kvaliteta prikaza ekrana na suncu ovo trenutno najbolji telefon jer kod njega slika na jakom suncu ne bledi koliko kod drugih telefona.

negde sam procitao,cini mi se bas na benchu,da je bluetooth na s65 neupotrebljiv.Ima li neko uopste taj fon.Cim nije popularan znaci da ne valja(iz iskustva).
Motorolu pak ima dosta ljudi i nisam cuo neke ozbiljne primedbe na istu(kartice vec mogu da nadjem(video sam u oglasima).

Nemoj da se razmisljas, uzmi S65 i neces se pokajati.To sto pricate o bluetooth-u nije tacno, jer kod mene je radio odlicno. Slike sa kamerom od 1.3mpx su na stvarno zavidnom nivou ako slikas napolju, a ako ga koristis u nekoj prostoriji i zatamljenom mestu dosta su lose jer tel nema blic.

Tacno je da simens s65 nema blic i da zbog toga pravi losije slike
u zatvorenom prostoru nego napolju ali to nije toliko veliki problem jer mozes da ga resis kupovinom dodatnog blica koji se prikljucuje na telefon.

Iako sam bio korisnik siemens-a duze vremena (S25 i ME45 mnogo zadovoljan sa strane menu-a), smatram da zbog losijeg ekrana(velicina dot-a), nedostatak mp3 player-a na S65, i stereo zvuk kod E398, uzeo bi znaci navedenu Motorolu (sa jako dobrim ekranom kao V600, V525), posebno ako ga nadjes u plavoj boji.

Hteo bih da dodam povodom dileme oko telefona, da je Siemens S65 model, namenio poslovnim ljudima, dok je Motorolina ciljna grupa sa E398 modelom, mladji i dinamicniji ljudi. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Imaj u vidu da je kvalitet Siemens telefona u zadnje vreme prilicno diskutabilan, da se ljudi zale na dosta bagova i da je pitanje koliko dugo ce da ti traje i kako ce uopste da radi.Znam slucajeve da cak ni vise odlazaka u servis nije resilo pitanje iskakanja iz mreze, sustanja u razgovoru i sl. stvari.Anyway, deo Siemensa za mobilne je i propao zbog takvog "kvaliteta" i prodat je BenQ-u.Motorola E398 mi se definitivno cini kao bolji izbor.

Bagoviti Simensi

Tacno je da do izrazaja dolaze, uglkavnom sitni, ponegde i krupniji bagovi na Siemens telefonima, ali zato sluze formware-ovi, tj., da se izprave ti bagovi, ja sam naime imao iskustva sa nekim bagovima na mom C55, ali sam ih "opravio" ubacivanjem novog FW-a, a i na jednom forumu sam video da se mnogim vlasnicima Siemensa preporucuje da s vremena na vreme ubace novi FW zbog popravki i zakrpa. Moj zakljucak je da bagovi na Siemensima nisu preveliki problem zato sto cesto izbacuju FW-ove, i vrlo ih je lako ubaciti, kao i najobicnija instalacija nekog programa na komp-u, "Next" par puta i kraj.

Ja imam S65.
Telefon je odlican (mozda sam subjektivan jer za 7 godina koliko imam broj, samo dva aparata nisu bili Siemensova).
Sto se tice bluetooth, uparivao sam ga, do sada samo sa Motorolom v525, i sve sto smo prebacivali u oba pravca radilo je bez ikakvih problema.
Kamera je odlicna, kada se koristi na otvorenom, dok je sum u zatvorenom prilikom slikanja na ekranu veliki, ali kada se pregledaju slike primetno manji. Mada su i dalje slike losije unutra.
Baterija mi pri normalnom koriscenju traje tri dana, imam ga 10-tak dana i odmah sam ubacio firmware 50 sa srpskim, i nikakvog kasnjenja pri pisanju poruka nema.
Sve u svemu, ja sam zadovoljan.
:banana:

@demosthenes

Ne vidim koja je poenta kupiti maltene poluproizvod, pa ga onda naknadno patch-ovati, vuci se po servisima i gubiti zivce (i novac) zbog mobilnog na kom je diskutabilno da li ces moci da obavljas osnovnu funkciju, tj. da razgovaras :) Postoje dobri razlozi zasto mu cena toliko mala :), a to je nova generacija Siemensa....Ima nesto u onoj poslovici "Ko ne plati na mostu, platice na cupriji".Pored toga, Siemens Mobile je prodat, tako da je podrska za stare modele definitivno pod znakom pitanja.Kako god okrenes, gomila komplikacija....

update firmware nije nikakvo patchevanje, nego nesto sto svako iole kompjuterski pismen moze odraditi bez ikakvih problema. I besplatno je. Siemens telefoni uopste nisu poluproizvod. ima ih losijih i boljih, kao i kod svakog proizvodjaca... A po tvojoj prici ispade da se sa novim novcatim kupljenim siemens telefonom ne moze ni pricati dok se ne patcuje?! Hehe... You're a really funny guy :)

Alric je napisao(la):
@demosthenes

Ne vidim koja je poenta kupiti maltene poluproizvod, pa ga onda naknadno patch-ovati, vuci se po servisima i gubiti zivce (i novac) zbog mobilnog na kom je diskutabilno da li ces moci da obavljas osnovnu funkciju, tj. da razgovaras :) Postoje dobri razlozi zasto mu cena toliko mala :), a to je nova generacija Siemensa....Ima nesto u onoj poslovici "Ko ne plati na mostu, platice na cupriji".Pored toga, Siemens Mobile je prodat, tako da je podrska za stare modele definitivno pod znakom pitanja.Kako god okrenes, gomila komplikacija....

Trziste je najcesce dobar sudija ali ne uvek - apropo tvog komentara za cenu. Interesuje me nesto drugo naime - iako se zvanicno radi o kupoprodaji ( Benq Kupio Siemens mobile ) zapravo je u pitanju jedna vrsta partnerskog dila gde je sam Siemens AG ( tata kompanija po mnogo cemu ) ulozio u kupovinu dela akcija BenQ te ce preko toga ostvariti vise partnersku saradnju nego ista drugo. Procitajte ovo dole kao kratak manifest koji govori u prilog ovome.

Link :

http://digital-lifestyles.info/display_page.asp?section=business&id=2289

Nije to zastava ... :d ipak ..

Ako te interesuje kamera onda je S65 za klasu bolji tel, a ako hoces MP3 i sl. onda e398. Oba tel su kvalitetna tako da neces pogresiti bilo koji da uzmes.
Poz

@vizionar

"update firmware nije nikakvo patchevanje, nego nesto sto svako iole kompjuterski pismen moze odraditi "

E sad si me nasmejao...Jes' ti nekad radio podrsku ili troubleshooting za kompjuterske probleme?Da jesi, verovatno bi shvatio da na ovim prostorima ljudi uspevaju da zeznu ceo kompjuter sa par klikova misem...tek bi flashovanje mobilnih pokazalo kreativne kapacitete tih ljudi ;)...na veliku radost servisera :) U svakom slucaju, i da ga odnesu u servis, i sve da im to flashovanje ne bude naplaceno, opet je to komplikovanje i zezancija da se na kraju postigne ono sto sa Nokia, Motorola ili SE telefonom imas cim izadjes iz radnje...A sto se tice toga da sam ja funny guy, znam dosta slucajeva gde ljudima nije bilo smesno sto im Siemens iskace iz mreze, gasi se sam od sebe, nece da zvoni i vibrira na poziv i sl.Ako ti imas zivaca i volje da se zezas sa takvim stvarima i da se bavis update-ima firmvera...samo navali :)

@daddy
Pa nesto sumnjam da se tu radi o cistom partnerstvu, sinergiji i sl...Veca je verovatnoca da je Siemens zeleo da se otarasi neprofitabilnog mobilnog sektora po svaku cenu :), a da BenQ opet nije imao dovoljno kapitala da iskesira (ili nisu hteli da rizikuju toliko) pa su se nasli na pola puta :) Pored toga, tih 50 miliona evra je udeo u celom BenQ-u, koji proizvodi gomilu stvari i koji je sam po sebi prilicno profitabilan.Anyway, ne bih imao nista protiv jeftinih i dobrih Benq-Siemens telefona :), videcemo da li ce to da se i desi.

Znam da je flashovanje inace komplikovan proces (radio sam ja to i na taj komplikovaniji nacin, nije bilo drugog za telefon koji sam imao) ali sada samo pratis uputstva a flash se pokrene dvostrukim klikom misa na ikonicu i cekas da dodje do kraja (tako je npr sada update firmware za SX1 - download - Yes, double click - install OK i voila! :)
U ovom slucaju jesi funny guy jer si lupio glupost. To sto imas iskustva ne znaci da ne znas da lupis. Pokazao si da itekako to znas :) A ako su ostali proizvodjaci tako bajni i sve na svom mjestu, cemu onda uopste updatei firmware-a kod mokie, sony ericsona...? Nerealan si kad tvrdis da nikom drugom ne treba update firmwarea. Ne, ljudi to rade radi razonode, nemaju sta pametnije pa updatuju svoju 6230 il slicno :) (a koliko je npr bas taj telefon imao bugova sa verzijom softvera koja je bila na njemu kad je tek izasao, bolje da ne govorimo).
Da si lupio glupost dovoljno pokazuje to sto si poistovjetio update firmware-a i patchevanje firmware-a, a to dva razlicita pojma, i sa teoretske strane i sa prakticne strane, pogotovo kad proizvodjac na ovako jednostavan nacin omoguci update. Smij se koliko hoces, zdravo je to, al' razlisli prije nego sto lupis nesto sledeci put :) Ne zbog mene, nego dezinformises ljude koji ovo cijtaju svojim subjektivnim i iskrivljenim stavom. Budi objektivan, bar kad dijelis savjete nekom.

Poz!

Poslednja izmena:
:) Duhovito ...Pa dobrooo, neka onaj ko kupi S65 po tvom savetu proceni ko ovde lupa.Kraj price.

Uz'o 65!Problem: ne rade java aplikacije ,prijavljuje neku gresku pri startovanju.Na sx1 i k700 iste rade bez problema .Vodafonov softver,jel u njemu problem ili s 65 ima neku foru sa javom???Imam druga koji ima m65 i isti problem...

To nije trebalo da napises! Sad ce Alric da krene u totalnu osvetu! Salim se. Ovo je samo dokaz da se kod nas prodaju svakakvi proizvodi, sumnjivog porekla i kvaliteta. No, nisam se javio da te kudim i grdim, vec da pomogmen ako mogu. A valjda mogu.
Naime, probaj da na siemensovom sajtu skines zvanicni firmware, jer neke velike (citaj vodece) mreze, prave sopstvene firmware-ove, i oni znaju nekad da zezaju, zvanicni valjda nece. Ja sam za moj C55 skinuo zvanicni FW, 18 ili tako nesto, a kasnije sam ubacio rusku, nezvanicnu 24-orku.
Tebi, doduse to nista ne znaci; a ono sto moze da ti znaci je da verujem da se na S65 hvata kabl sa oznakom RS-232, koji ima COM port, mada mislim da je moguce nabaviti kabl sa USB portom. Vidi, COM bi trebalo da bude jeftiniji.

Ne brini, necu...samo cu da kazem da je covek bio upozoren na vreme.Sad mogu samo da mu savetujem da se obrati "vizionaru" za pomoc...on je verovatno postao strucnjak za to, posto je "patchevao" tel....

Imam usb kabl od sx1(koji se flashuje bez probl.) koji radi (Prebacivanje fajlova,sinhronizacija...) ali na simensovom sajtu kazu da se update firmware -a vrsi preko rs232 kabla.Takodje na sajtu ne postoji zvanicna verzija firmware-a koji imam na fonu(ima ih 30tak ali ne i te).Predpostavljam da mu nece skoditi bilo koja druga???

Ako mogu da predlozim alternativu otprilike iste cene: Sony Ericsson Z1010.
MP3, MPEG4, veliki ekran, Bluetooth, 3G telefon (dve kamere), preklapanje,...

@bunovan: Moja preporuka ti je da nosis telefon tamo gdje si ga kupio. platio si ga, treba da bude u potpunosti funkcionalan. Nije rijedak slucaj da telefoni skidani sa Vodafone i sl. ima problema pa ako mozes uzmi "cist"...

@Alric, nit' sam rekao da sam strucnjak, nit' da imam ovaj phone, nit' sam ga preporucio - i to si iskrivio u svom shvatanju (Vuk je davno rekao, "citaj kao sto pise" pa poslusaj ga :) ). Ali jesam rekao da je glupo bilo kog proizvodjaca posmatrati kao da pravi telefone na kojima ne rade ni osnovne funkcije. Glupo zvuci i cuti kad neko to kaze, zar ne? Jer jednostavno nije istina. Zato sam i rekao to sto sam rekao, s ciljem da ukazem na pretjerivanje s tvoje strane i da pokusas biti objektivniji pri savjetovanju drugih ljudi.

Relax man! :)

Alric je napisao(la):
@daddy
Pa nesto sumnjam da se tu radi o cistom partnerstvu, sinergiji i sl...Veca je verovatnoca da je Siemens zeleo da se otarasi neprofitabilnog mobilnog sektora po svaku cenu :), a da BenQ opet nije imao dovoljno kapitala da iskesira (ili nisu hteli da rizikuju toliko) pa su se nasli na pola puta :) Pored toga, tih 50 miliona evra je udeo u celom BenQ-u, koji proizvodi gomilu stvari i koji je sam po sebi prilicno profitabilan.Anyway, ne bih imao nista protiv jeftinih i dobrih Benq-Siemens telefona :), videcemo da li ce to da se i desi.

Pa pravo da ti kazem ja se nadam necemu slicnom. Trenutno imam s65, imao sam s55 i m35 i svi su bili jako dobri. Ipak kako mogu da vidim cini se kao da su siemens telefoni ipak nedoreceni - kao da nije ulozeno dovoljno truda ni vremena u sw podrsku potencijalno jako dobrim aparatima i to ih je kostalo trzista .. A jednom kad pocne prica ovaj los onaj los onda i jako dobri telefoni tipa s65 bivaju izvikani a zapravo nema neke mane ili bar ne nesto preterano u odnosu na druge telefone. I vidim i na benchu oko pacha - ljude jednostavno mrzi i u pravu su. Sto da to radim kad mogu da kupim nokiu i gotovo, nema vise ni cimanja ni pacha ni flasha nicega - ni rizika ni servisa itd.

Htedoh reci - verovatno gigant poput siemensa prepusta glavnu ulogu benq-u upravo iz razloga nebaktanja. Reda vrednosti - siemens je skoro promenio garnituru na vrhu ukljucujuci i vodeceg coveka. Ko ce sada da vodi racuna o losim filijalama ? Lakse je utopiti u neku kombinaciju i videti da li radi posao .. :)

@ vizionar
Sta je ovo, klasican slucaj zamene teza?Jos se i brines za moje savete? ;) Sta si ti, veciti teoreticar? ;) Sad kazes da nemas pojma o telefonu, a pre u porukama si razvukao filozofiju ko' da si doktorirao na Siemensu, kako je sve to sjajno i bajno itd.Lepa je ta tvoje prica o teoriji...ali ja sam govorio o praksi, u sta se ovaj covek i uverio.Da je kupio Motorolu za koju je pitao, ne verujem da bi drugi dan po kupovini morao da se vuce po servisu da bi mu nesto u telefonu proradilo. A i kod Siemensa je to obicno samo pocetak igranke :( No, na forumima se uvek nadje neko da "pojasni stvari" kao sto si ti uradio ...

Nazad
Vrh Dno