Šta je novo?

s-video problem

• Začetnik teme Začetnik teme HuLsH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HuLsH

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
319
Interesuje me zasto se javlja problem prilikom prenosa slike sa komp. na tv
problem je sto kada koristim s-kabl slika na tv-u je crno bela. Kad prebacim na chinch onda je slika ok.

probao sam na razne nacine i graficke i svugde mi daje crno-belu sliku

ima li iko pojma?

na televizoru treba da podesis "external soure" (kod mene je bar tako), sa av na s-video. Nadam se da je to problem

Koju karticu imas? Ako imas nVidiju, u podesavanjima za TV (ne znam tacno gde, procesljaj malo po forumu) imas podesavanje za standard. Stavi na PAL B i slika ce ti biti u boji. Nadam se da si na ovo mislio...

Poslednja izmena:
to moze da bude problem i ako je ati kartica

Kod Nvidia kartica to ne bi trebao da bude problem pošto se kod njih može podesiti izlaz da daje s-video ili kompozitni signal. Kod ATI-ja to nije tako, ako ti TV ne podržava s-video onda moraš spajati preko adaptera sa s-video na činč.

dexx je napisao(la):
Kod Nvidia kartica to ne bi trebao da bude problem pošto se kod njih može podesiti izlaz da daje s-video ili kompozitni signal. Kod ATI-ja to nije tako, ako ti TV ne podržava s-video onda moraš spajati preko adaptera sa s-video na činč.
Tacno tako!Mucio sam se u podesavanjima (Ati) i trebalo mi je 10 dana da ukapiram da samo ako prikljucim adapter mogu da dobijem boju na tv!Nasao sam neki TnB adapter od oko 300 din. Ima tu i neka shema da sam napravis takav adapter,ali me mrzelo da se petljam vise! :crash:

Poslednja izmena:
Problem je do TV-a. Podesavanja u properties graficke i promenta sa NTSC na PAL-B ti nece pomoci. Ovo kazem iz licnog iskustva. Taj problem sam imao i ja. Sve sam cackao u podesavanjima graficke i nije vredelo. Posle dovatim daljinski od TV-a u ruke i u podesavanjima 'sourca' resim problem. Slika sada ima boju. Jupiiii.

bansek je napisao(la):
Kako? Pa kad se promasi standard (NTSC) ondak je slika crno bela i na chinchu.?

Kakav cinch? Ne razumem... Ovo vazi za S-Video i za Composite izlaz iz graficke, pa preko onog SCART adaptera u TV (a vazi i za direktno prikljucivanje u TV sa Composite-om). Kada se prikljuci sa tv-om, slika je Crno-Bela. Nakon podesavanja u opcijama na PAL B (ili neki drugi PAL, jer je obicno na NTSC po difoltu) dobija se slika u boji. Sta nije jasno? Tako je kod mene proradilo, probao sam na 2 TVa...

Poslednja izmena:
Dorry je napisao(la):
Kakav cinch? Ne razumem... Ovo vazi za S-Video i za Composite izlaz iz graficke, pa preko onog SCART adaptera u TV (a vazi i za direktno prikljucivanje u TV sa Composite-om). Kada se prikljuci sa tv-om, slika je Crno-Bela. Nakon podesavanja u opcijama na PAL B (ili neki drugi PAL, jer je obicno na NTSC po difoltu) dobija se slika u boji. Sta nije jasno? Tako je kod mene proradilo, probao sam na 2 TVa...
chinch=composite

Composite signal (chinch priključak) ima izmešan osvetljaj i boju (luma+chroma). Kod S-Video signala boja se prenosi odvojeno (posebnom 'žicom') od osvetljaja da bi se dobio bolji kvalitet. Tek u TVu se to izmeša (ovi signali su razdvojeni zbog kompatibilnosti sa crno-belim televizorima). E sad, samo treba TV da shvati šta mu šalješ, tj. da 'pogleda' i chroma kanal. On je kod SCARTa vezan beše na R pin (od RGB kompleta) jer ne postoji pin definisan za chroma-S-Video.

Dakle, ili preko nekog menija naterati TV da primi chroma signal ili malim kondenzatorom na samom kablu spojiti boju sa osvetljajem (adapter) pa pustiti na composite ulaz, što su ti već gore i savetovali.

Whoa, cek, ja ne mogu da podesim to na TV - mali Sharp je u pitanju, a drugi TV je noviji Samsung, koji nema nikakve opcije... Kada sam isao preko chincha, boja na TVu je bila crno-bela, a iz nVidia opcija sam stavio da bude u boji... Kod novih TV je sigurno drugacije 😉

Dorry je napisao(la):
Whoa, cek, ja ne mogu da podesim to na TV - mali Sharp je u pitanju, a drugi TV je noviji Samsung, koji nema nikakve opcije... Kada sam isao preko chincha, boja na TVu je bila crno-bela, a iz nVidia opcija sam stavio da bude u boji... Kod novih TV je sigurno drugacije 😉
ntsc ili pal podesavas na racunaru : desni klik na desk top,setings,advanced,ge forced,display setings,desni klik na sliku tv-a , pa selekt tv format , probaj pa javi

radec je napisao(la):
ntsc ili pal podesavas na racunaru : desni klik na desk top,setings,advanced,ge forced,display setings,desni klik na sliku tv-a , pa selekt tv format , probaj pa javi

Da, pa to sam naveo u prethodnim postovima - znam da se podesava na racunaru, ali nisam nasao nikakvu opciju na TVu niti sam znao da tamo ikada treba da se podesava :whip:

Ali evo ti si rekao tacno gde se nalazi ta opcija tako da 10X! :wave:

Nazad
Vrh Dno