Pa kada bi se vodili tvojom logikom, nebi nam trebala niti stvarna grafika niti fizika, itd... Neka mi bilo ko od vas imenuje tehnički savršen FPS, ili recimo tehnički savršenu igru sličnu STALKER-u! Postoji li? Jeli treba sad da navodim mane pojedinih igara.
Recenzenti koji su prešli 70% igre su dali visoke ocjene, dok su ovdje nakon pola sata igranja priča kako je bez veze!? Stvarno zanimljivo!
Oružje je u početku neprecizno i samim tim manje efikasno, što uopće nije nerealistično. Developeri su to tako zamislili jer je cilj "natjerati" igrača da istražuje i nalazi bolje oružje da bi mogao dalje i lakše napredovati kroz igru. U igri postoji toliko tih elemenata koji utječu na daljnji razvoj igre, i koji se ne mogu primjetiti u ranoj fazi. Recimo reputacija samog igrača utječe na ponašanje protivnika. U igri postoji moral. Itd...
Evo jedan primjer:
Dobio sam zadatak da nađem nekakav dokument i da ga odnesem na drugo mjesto. Nalazim se u zgradi u koju počinje ulaziti vojska. Znam da se oko zgrade nalaze psi i mutanti, pa sam odlučio malo sačekati. Odjednom su vojnici počeli galamiti i pucati na nešto, te izlaziti napolje. Učinilo mi se da se pucnjava polako odmiče od mene i zgrade, pa sam se polako išuljao iz zgrade i počeo bježati, ali me nekoliko vojnika ipak vidjelo. Nastavio sam bježati, ali ubrzo više nisam mogao trčati (stamina), te sam morao stati. Čuo sam kako se približavaju vojnici, i onda iznenađenje, odjednom se iza mene stvorio "Flash" mutant! Jedan ugriz i gotovo!
S ovim sam htio reći da STALKER nije run&gun igra u kojoj smo glavni, najjači... I ovako nešto nema niti jedna igra. A-life je revolucija, a Oblivion Radiant AI je smiješan pored ovoga. I da, bugova ima, ali ništa manje od nekih manje kompleksnih igara. Jednostavno, STALKER ima sve što imaju i drugi FPS-ovi, ali drugi FPS-ovi nemaju to što ima STALKER!