Šta je novo?

Kućna multimedija S/PDIF opticki kabl

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

DBraveZ

Čuven
Učlanjen(a)
30.04.2010
Poena
525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5800X3D + Deepcool AK620 Zero Dark
Matična ploča
GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2
RAM
CORSAIR Vengeance RGB RT 32GB (2x16) DDR4 3600MHz CL16
GPU
INNO3D RTX 3080 ICHILL X4
Storage
2 x Kingston 2TB KC3000 Nvme M.2 SSD PCIE 4.0 + Crucial MX500 2TB SSD Sata
Zvuk
Edifier R2850DB + Sony WH-1000XM3 + Steelseries Arctis 7P+
PSU
Antec Signature SP1300 Platinum + Seasonic Prime GX-1300 Gold
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S white
Monitor
Dell G3223D + Hisense H65A6500 + AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Logitech G502 X White + Patriot Viper V760
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
Asus ROG Strix G513QR (Ryzen 7 5800H + RTX 3070 + 16GB + 512SSD), 15,6" 1080p 144Hz
Mobilni telefon
Poco F3 8/256
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nisam do sada audio uredjaje povezivao optikom, ali posto sam nabavio zvucnike koji imaju S/PDIF ulaz, a zvuk na TV-u uvek moze da bude bolji, palo mi je na pamet da ih povezem. TV ima S/PDIF konektor, pa ne bi trebalo da bude problema.

E sad, pitanje je za kabl, da li preporucujete neki koji je proveren?
Minimum 3m duzine.

Optički kabl je teško zeznuti, pogotovo što će preko njega ići samo zvuk. Mislim da će ti bilo koji završiti posao...
Zar je to jedina varijanta za povezivanje? Ništa RCA, HDMI, line-out...?

ako do zvučnika ide optički kabl , u zvučnike je ugrađen i DAC koji će digitalni signal da pretvara u analogni.

ukoliko već poseduješ neki kvalitetniji dac, zvuk će veoma verovatno biti lošijeg kvaliteta, tako da bi onda bolje bilo analogno povezivanje.

Za početak nam reci koji su zvučnici u pitanju, i koju zvučnu poseduješ.

Sve je kao i u profilu : Edifier R2850DB, a ploca je GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2, nemam posebnu zvucnu.

E sad, nije uvek PC izvor zvuka, nekada je to i PS5, a moze da bude i nesto drugo.

Ako je PC izvor zvuka, onda njega mogu da spojim sa zvucnicima na vise nacina, to mi nije problem.
Ali ako iskljucimo PC iz price, onda mislim da je SPDIF najjednostavinji, posto ga i TV i zvucnici imaju.

Pošto je sistem stereo, optical Spdif (toslink) može da propusti 2.0 linear pcm.
Obradu zvuka će raditi dac u Edifieru, koji je najverovatnije kvalitetniji od integrisanog rešenja na matičnoj ploči.
(ne mogu sad da pretražujem koj je DAC u kom uredjaju).

Daklem, ako ploča ima bolji dac - onda analogna veza,
Ako Edifier ima bolji dac- Toslink.

E sad, pošto je u priču uključen i tv, odgovor je jasan i isključiv. Toslink, pa šta ti Bog da

Hvala.
Mislio sam ako je neko skoro kupovao pa moze da preporuci neki kvalitetan kabl.

Hvala.
Mislio sam ako je neko skoro kupovao pa moze da preporuci neki kvalitetan kabl.

Ja sam radnji na G poručio E-GREEN Optički kabl TOS 2.2 M/M 2 m, pošto ga nisu imali na stanju dali su mi po istoj ceni S-BOX od dva metra. Kvalitetno je napravljen.

Tako je. Važno je samo da se ne lomi. Digitalna veza ne zavisi od kvaliteta kabla, jer kroz njega ne putuje zvuk, nego 1 i 0.
(kad već moram tako banalno da se izrazim...)

Hteo sam da napišem da je S-BOX lepo oklopljen gumom, dok sam imao neke Kineze oklopljene tankom krutom plastikom

Tako je. Važno je samo da se ne lomi. Digitalna veza ne zavisi od kvaliteta kabla, jer kroz njega ne putuje zvuk, nego 1 i 0.
(kad već moram tako banalno da se izrazim...)
Шта кад у пракси није тако... додуше не код тв и андроид боксова него код хифи уређаја и бољих звучних карти. Имао сам исти став док нисам више различитих спдиф коакс и тослинк каблова тестирао. Проблем је аналогни сигнал који преноси дигиталну информацију. Прави диг је има или нема, 1 или 0 али овде електрични сигнал или сноп светлости се не прекидају већ су константни. Изнад средње величине је 1, испод 0 а ако су (најчешће) вредности око границе (спдиф нема корекцију грешке) има и разлике у обради информације.

sve tačno. uvek postoji Signal to Noise, kao i kod svakog prenosa kroz fizički medij.
Ali razlike u s/n kod optičkih kablova , pogotovo na malim dužinama su zanemarljive.

Važno je, naravno, slediti prvo pravilo, - ne savijati optički kabl pod uglom većim od 90'

Da ne otvaram novu temu, do skoro sam koristio 3.5 ulaz na starom tv-u za povezivanje panasonic mini linije sa tv-om i to je radilo ok, ali u međuvremenu sam promenio tv i novi nema 3.5 ulaz već samo optički i hdmi. Panasonic mini linija takođe ima optički ulaz pa sam kupio optički audio kabl da povežem sa tv-om ali zvuk se ne prenosi, tj ne pušta preko mini linije. Ako može pomoć gde grešim.
Televizor je Tesla LED 40E635BFS
a mini linija je (stara) Panasonic sa-pm27

Da ne otvaram novu temu, do skoro sam koristio 3.5 ulaz na starom tv-u za povezivanje panasonic mini linije sa tv-om i to je radilo ok, ali u međuvremenu sam promenio tv i novi nema 3.5 ulaz već samo optički i hdmi. Panasonic mini linija takođe ima optički ulaz pa sam kupio optički audio kabl da povežem sa tv-om ali zvuk se ne prenosi, tj ne pušta preko mini linije. Ako može pomoć gde grešim.
Televizor je Tesla LED 40E635BFS
a mini linija je (stara) Panasonic sa-pm27
Probaj da na TV-u u audio podešavanjima izabereš kao izvor S/PDIF optički, to mi prvo pada na pamet...

Pričaš o izlazima na TV a o ulazima na mini liniji, čisto da ne tražiš pogrešno po TV-u.

U vezi optičkog, mislim da nisam video neki meni za audio gde se to podešava, ali nisam ni nešto tražio jer čovek nije imao gde da iskoristi.
Ako ima i nije problem u rešenju iz posta iznad, probaj da nađeš u podešavanjima za audio SPDIF način rada ili kako ga već krstili i probaj da prebaciš na PCM.
Siguran si da ima linija optički ulaz? Nešto je to bio raritet u tadašnje vreme za mini linije.

Kabl sam ubacio u mini liniju, tako da valjda nisam pogrešio, a nešto nisam našao na ovom tesla tv-u podešavanja za spdif (inače ima google operativan sistem). Evo fotka kako izgledaju priključci na mini liniji
1000027280.jpg

Izgleda da je ovo na liniji opticki izlaz a ne ulaz. Verovatno ces morati da kupis adapter sa otpickog izlaza na TV na cinceve na liniji. (Digital to analog audio converter)

Nek me ispravi neko ako gresim.

To na mini liniji je Optical OUT iliti IZLAZ.
Ne može to tako da radi.
Moračeš ili na izlaz za slušalice sa TV na AUX činčeve ili da kupiš DAC (konvertor). Imaš ih na KP, neki bezveze koji sam prvi našao:
big-157503982_65170759012069-34984528a.jpg
Maxthon Snap20240926145310.jpg
Nisam koristio, sačekaj bolje nekog za neku preporuku oko ovoga.

Na mini liniji stvarno piše da je to spdif izlaz ali čovek tvrdi da je to koristio kao ulaz i da mu je radilo 😏

Onda bi moralo i sada da radi

Sad ponovo čitam i mislim da je pogrešio u pisanju i da je koristio analogne izlaze i analogne ulaze na mini liniji a ne digitalne.

Na mini liniji stvarno piše da je to spdif izlaz ali čovek tvrdi da je to koristio kao ulaz i da mu je radilo 😏

Onda bi moralo i sada da radi

Sad ponovo čitam i mislim da je pogrešio u pisanju i da je koristio analogne izlaze i analogne ulaze na mini liniji a ne digitalne.
Možda sam se loše izrazio, koristio ove aux činčeve pa povezao na starom tv-u 3.5 bananicom. Na novom to nema i probao optičkim kablom, al to očigledno ne radi tako 😁.
Deluje mi da ovo što je @nesa69 napisao ima smisla, tako da verovatno moram da jurim takav adapter/konvertor.

Nema izlaz za slušalice taj TV?
Generalno je bolje preko optike i DAC. Možeš i zvučnike od TV da koristiš zajedno sa mini linijom ako želiš. Jedino što je dodatno ulaganje. Bili su neki obični za oko hiljadu dinara ali ih nisam video kada sam gledao na brzinu.
Preko slušalica ne može, gasi TV zvučnike potpuno.

Izlaz za slušalice i "audio out" nisu ista stvar. Oba su "namenska" da se tako izrazim.

Slažem se, izlaz za slušalice ide preko nekog pojačala, dok audio out ide na pojačalo.
Uglavnom kucao preko telefona, a znam da se vukla ta problematika po temama i da su ljudi koristili izlaz za slušalice.
Nešto sam ranije tako spajao (preko slušalica) i radilo je. Nema investicije, bananica u činčeve se delila sa stb uređajima i boksevima. Ovo sam kupio pre mnogo godina, neke sitne pare:
IMG_1136.jpg

Najbolje na digitalni izlaz TV-a ali ne umem da mu preporučim DAC a da ne košta ko kajgana kod svetog petra za tu namemu.

Za sada sam odustao od te akrobacije sa tim adapterima/pretvaračima. Možda ovu staru mini liniju poklonim klincu od sestre da poveže na komp, mada me malo žao jer ovaj panasonic iako je star zvuči jako fino pogotovo za muziku/yt 😁. Možda uzmem još jedan budžet soundbar kao što imam već vivax 7080h ili sličan do 100e i povežem preko hdmi-a i rešim se muka 🙂

Nazad
Vrh Dno