Šta je novo?

s&m puca - memorija?

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Pre nekog vremena, stavio sam 4 x 2gb g.skill ddr800 memorije, na gigabyte p35-ds4 sa q6600 procesorom, ubrzo zatim, kompjuter je poceo periodicno da se restartuje, odnosno da izbacuje BSOD. Cesce je prijavljivao iastor.sys nego bilo sta drugo, ali bilo je i drugih poruka.

S&M sam pustio da testiram sistem, i sve bi prosao osim memorije. Test bi stigao do 100% ali onda bi dobio onu poruku windows has encountered an error... i sm bi pukao.

Sad sam probao da izvadim dve plocice, a dve da ostavim, i sm je uspeo da prodje do kraja i nista ne bi palo. Zatim sam te dve unutra zamenio sa druge dve na istim slotovima, i to bi radilo kako treba. Medjutim, onda sam uzeo i zamenio slotove, i sad se sm ponasa ovako.

sm.jpg

Dakle, prvo su simultano iskocili i ovaj prozor koji prikazuje rezultate testa, i ova greska. A zatim, posto nisam zatvorio nista, izasao je i ovaj pri vrhu "application error".

Sta mogu da zakljucim iz svega ovoga... posto ocigledno nesto nije u redu?

Pa možeš da zaključiš da ti neki od slotova za ram nije dobar... Pošto je sve novo nema svrhe da ih čistiš... Testiraj sa jednim modulom slotove, stavi je prvo u rvi, pa ako prođe u drugi i tako redom... Pa ako je do slota saznaćeš koji je.

Sad su mi bas u ta dva slota gde se ovo desilo, uspeli i memtest86 i s&m i to sa overklokovanim procesorom...?

Kakve su sve mogucnosti da ploca jednostavno nece raditi sa 8gb rama? Vidim na sajtu da od podrzanih modula, osim sto nema mog proizvodjaca, nema nijednog 2gb u listi podrzanih ddr800.

Možda da update-uješ BIOS ?

Drugo - zašto ti je toliko bitno da S&M radi? Nije to jedini program za testiranje (a daleko od toga da je njegov memorijski test baš pouzdan).

Nije mi bitno, samo ne znam cime jos mogu da testiram. Pustio sam memtest86 u istoj ovakvoj situaciji i prosao je.

Hocu da iskoristim ovo sve sto imam na najbolji moguci nacin, glupo mi je da mi q6600 stoji na 2.4ghz, a glupo mi je i da ovolika memorija stoji na stolu. Samo trazim nacin da to izvedem, a nesto nece.

Ako imas predloge, pucaj, probacu sve.

Pa cekaj bre, koji ti fsb, na koliko radi memorija, koji tajminzi? Ako joj bios daje auto napon od 1.8V a ona radi na 800 sa 4-4-4-12 ima logike sto se desava. Probaj recimo da stavis 2.0V za dimm, latencije 5-5-5-15, cisto da se uveris da nije do toga.

U mom slučaju ranije recimo jedan modul je bio neispravan pa mi se to desavalo. Znaci mozes da probas prvo jednu pa drugu da vidis da li ce se isto desiti.

:wave:

Default sve, memorija je 5-5-5-15, i 1.8V (nisam siguran, ali to je valjda default).

Malo mi je nejasno sta tacno da probam. Memtest86 ako prodje, znaci 99% da su moduli ispravni?

Probaj i GoldMemory (moja preporuka), Orthos, pa i SuperPi 32M nekoliko krugova za redom, ako igraš igre - odigraj neku zahtevniju (sat-dva), ako sve prolazi - ne obaziri se na S&M, moguće da je u pitanju neki bag tog programa.

Probaj i GoldMemory (moja preporuka), Orthos, pa i SuperPi 32M nekoliko krugova za redom, ako igraš igre ...

Stvarno nema potrebe za tima, ako puca S&M pucaće i neki drugi programi pa i explorer, biće BSOD...

pailhead piši podršci proizvođača čija je ploča.

Meni je davno na nforce2 s&m pucao čim ga startujem na rock stable mašini - i od tog vremena imam veliku rezervu prema njemu . . .

Nisam ustanovio pravilo za BSOD. Ne igram igrice na toj masini ali radim 3d i dosta renderujem. Skoro sam bas to radio intezivno, i svako malo bi po 4-6 sati kompjuter nesto renderovao. Nijednom se BSOD nije desio tokom toga. Desi se potpuno nepredvidivo, tokom recimo surfovanja netom.

Pustio sam memtest86 sad sa svim modulima unutra i za 3 sata prosao je bez gresaka, jedino do sad nisam pustio taj 9i test.

Sto se tice memtesta, 3 sata nije dovoljno...Minimum 5-6 sati testiranja, a nominum 8 pa navise...

Podigni napon na memorijama na 2.0v i kreni redom: prvo dobro istestiraj svaku memoriju ponaosob, a zatim po dva komada, na kraju 4 (pokusaj da kombinujes mjesta modulima ako vec ne radi). Naporan je i dugotrajan to posao, ali druge ti nema.

Inace, postoji vjerovatnoca da ti se moduli jednostavno ne mirisu u takvoj kombinaciji istih i ploce. Tada ne pomaze najcesce nista do zamjena istih.

pa probaj sa HirensBOOT!!! butuj sa njega pa proveri memorije!!!

Nazad
Vrh Dno