Šta je novo?

S.M.A.R.T. i procena otkaza

Laki Strajk

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Instalirao sam Siguardian, koji koristi S.M.A.R.T. tehnologiju ugradjenu u hard diskove da bi procenio datum otkazivanja.
Da li je neko imao iskustva sa ovim programom i koliko mu treba verovati?

Tesko da bilo kakav program moze da ti proceni *datum* crkavanja diska. Ako je na disku ukljucen SMART, on salje razne podatke o transferima i slicno. Ovakav program ih kupi i pravi statistiku po razlicitim kategorijama. Dakle, vise ces videti koliko ti je pouzdano disk radio u proslom vremenu - a na osnovu toga mozes da predvidis verovatnocu (u grubo) da li je disk ok ili ne. Na primer, ukoliko imas CRC gresku na 80-90% transfera, ocigledno je da tu nesto nije u redu - kabl, kes memorija na elektronici, itd. Na taj nacin mozes da predvidis da li ce neki disk verovatno riknuti u narednom periodu (pa da pravis bekap, planiras novi disk i sl. *dok ovaj jos uvek radi*) - ali da ce ti program dati 100% tacnu verovatnocu crkavanja ili datum, to tesko.

Ako ga koristis kratko vreme, verovatno ti za datum otkazivanja prijavljuje nesto tipa "sledeci ponedeljak". Ne obracaj paznju na to, pitanje statistike. Potrebno je nekoliko meseci koriscenja da bi prijavio neke iole smislene datume...
Mada, ja sam tog SiGuardiana instalirao pre nekih godinu dana, i pocele su da mi se desavaju sitne gluposti sa racunarom (ne secam se vise sta, stvarno). Kada sam ga deinstalirao, problemi su nestali. Tako da vise nemam zelju da ga koristim.

moja iskustva sa amrtom su da ga ne treba koristiti ni za sta vec samo za prikazivanje temperature harda...

smart ima i jednu veoma nezgodnu opciju a to je da se posle izvesnog perioda neaktivnosti disk sam ukljuci i skenira se trazeci errore. ovo moze i da osteti disk kod nekih modela u zavisnosti od firmware-a koji uopte nisu dotearni. ovo sam citao ne netu negde, tako da nije provereno

Miroslav je napisao(la):
moja iskustva sa amrtom su da ga ne treba koristiti ni za sta vec samo za prikazivanje temperature harda...

smart ima i jednu veoma nezgodnu opciju a to je da se posle izvesnog perioda neaktivnosti disk sam ukljuci i skenira se trazeci errore. ovo moze i da osteti disk kod nekih modela u zavisnosti od firmware-a koji uopte nisu dotearni. ovo sam citao ne netu negde, tako da nije provereno
Di li moze da seproveri temperatura diska bez ukljecenog SMARt-a, sa naekim programom...naravno...?

Disk treba da podržava merenje temperature tj. da ima u sebi sondu.

Imam jedan Maxtor od 30GB i kad ga prikljucim na plocu prilikom dizanja sistema dobijam upozorenje da je disk pred otkazom i da ga treba hitno zameniti, disk je zamenjen novim podaci iskopirani. Maxtor s vremena na vreme probam, na njemu sam instalirao i SUSE 8 i za sada nema pravog otkaza (disk i dalje normalno radi, i tako se desava zadnjih pola godine), mada pitanje je sta bi bilo da disk radi svaki dan po 8 sati koliko je radio dok nisam dobio upozoravajucu poruku.....

Pitanje je da li.,.,..,

Pitanje je da li cesh imati dovoljno vremena da odreagujesh jer mi se jednom prilikom desilo da SMART prijavi skori "prestanak" rada harda a vec na sledecem resetu on je "otishao" ;o)

Bilo je price o siguardian-u pre mesec i kusur. Ja sam ga duze vreme koristio (sa lct1o) i nisam primetio neke lose efekte. Disk mi je (rekao bih) u vrlo dobrom stanju, i sg je procenjivao otkaz 2007. godine.

goranv je napisao(la):
Imam jedan Maxtor od 30GB i kad ga prikljucim na plocu prilikom dizanja sistema dobijam upozorenje da je disk pred otkazom i da ga treba hitno zameniti, disk je zamenjen novim podaci iskopirani. Maxtor s vremena na vreme probam, na njemu sam instalirao i SUSE 8 i za sada nema pravog otkaza (disk i dalje normalno radi, i tako se desava zadnjih pola godine), mada pitanje je sta bi bilo da disk radi svaki dan po 8 sati koliko je radio dok nisam dobio upozoravajucu poruku.....

Reci mi gorane kako si ga zamenio? Da li su u servisu prihvatili to objasnjenje da ti je smart rekao da ce ubrzo crci? To deluje nemoguce.

Istekla mu je garancija, radio je oko 2 godine, tako da je kupljen nov disk, a sa ovim se s vremena na vreme pomalo poigram sa linuxom i to je to, na zalost.

Nazad
Vrh Dno