Šta je novo?

S.M.A.R.T. Error - Reallocated Sector Count

PeeT

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
319
Danas mi je nešto zatajio Hard disk na drugoj mašini, gde imam 2 PATA Hard diska 80 GB Samsung i 250GB Maxtor. Utoku rada blokirao mi je sistem Win7 x86, najpre je zabagovao total commander kada sam pokušao da pristupim fajlovima na disku, zatim Explorer (Computer) čekao sam nekih 10-ak minuta da se odbaguju, medjutim ništa, zatim sam pokrenuo i Everest 5.3 ultimate edition, čisto da proverim temperature, koji je takodje zabagovao kada je u inicijalizaciji došao do faze da proverava S.M.A.R.T. uredjaje i tu se i on zaglavio, sačekao sam još koji minut u nadi da će proraditi sve, ali ispostavilo se da je uzaludno čekanje, zatim sam mu zadao restart, takodje na taj način nije mogao da se restartuje, pokušavao je da se izloguje (logging off) čitavih 15 minuta koliko sam imao strpljenja da ga čekam, zatim sam nekoliko sekundi zadržao power button i na taj način sam isključio kompjuter, posle uključivanja sistem je normalno proradio (S.M.A.R.T. u BIOS-u uključen) i nije bilo bagova, jedino što sam primetio kada sam otvorio everest - storage - smart, tu sam primetio da mi prikazuje error 05 Reallocated Sector Count, dok na drugom disku toga
nema.

Da li imam razloga za zabrinutost i da li da backup-ujem sve podatke i da razmisljam o kupovini novog Harda, Koliko je ovo ozbiljno

Poslednja izmena:
Produzi pogled malo daljei i videces: value is normal ;)
Pa ako sistem radi kako treba, nemas brige. Prati stanje, ako se broj bad sectora povecava, polako ide ka smrti :p

Bekapuj podatke u svakom slučaju, to ne može biti bezazleno... Obično to ukazuje da je hdd pred crkavanjem. :(

Value i Worst vrednosti su ti iste, tako da nema reallocated sektora.

ovako ako te muce sektori imas dva nacina da sigurno sazans!
jedan je hirens boot cd i drev23m oba su bootabilna programa, govorim ti kao serviser, srecem se sa tim svaki dan! po ovoj slici imas 79 sekora ali ne garantujem da je tacan rezultat! proveri hdd sto pre!

Poslednja izmena:
>PeeT< ko sto rece >domcale< prati stanje ako se broj povecava bekap podataka i menjaj hdd a moze se desiti kao meni na Seagate 250GB na kome je je vrednost reallocated... na 39 a health na 99 evo vec 2 godine i nista se ne desava stoji tako. A sve je pocelo sa cuvenim problemima sa Seagate hdd od 1TB (ima na forumu) iz straha jer imam 6xSeagate hdd (doduse najveci je 500GB) kupio sam Hard Disk Sentinel Pro odlican program za pracenje rada diskova, koji mi je ukazao na slican problem kao kod tebe na mome 250GB hdd (ko zna od kad je tako jer stanje mu pratim oko dve godine a hard je star bar cetiri). Slazem se da Hirens Boot Cd moze da mnogo pomogne kad sam uocio ovu pojavu na svom hdd-u odmah sam pustio par testova za hdd sa Hirena (Genericke i one fabricke) i svi su pokazali da je hdd Ok. Meni je to sistemski hdd na njemu je samo sistem i par programa, a sve sto radim cuvam na drugom hardu.

Vrh Dno