Šta je novo?

S-ATA ili ATA?

Zoza

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2006
Poena
425
Moja oprema  
Laptop
Lenovo B590
Tablet
Samsung
Mobilni telefon
Realme 7 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Nisam baš siguran kako mi ovaj Maxtor iz potpisa radi. Nemam nikakvih problema sa njim, sve
fercera besprekorno, ali sam se zbunio kada sam video u HD Tune Infou podatak da je activan mod: UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133).
Nedavno sam instalirao Win XP SP2, za vreme instalacije nije mi tražio S-ATA drajver.
Ploča je Asus A8N-E (Nforce 4 ultra), drajveri (instalirani odmah posle Win-a) Nvidijini 6.86.
Zna li neko kako da postignem da mi aktivan mod bude SATA i o čemu se ovde radi?
Hvala na pomoći! :d

Evo i slika

Prilozi

• Sata1.gif
    Sata1.gif
    67.7 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena od urednika:
Dakle to je u stvari SATA? Nešto mi je to sumnjivo...
HDD podržava ova dva moda a radi u UDMA, ajd ako vas ne mrzi, a imate SATA disk i HD Tune ili neki
sličan program proverite šta vam prijavljuje. Baš me kopka...

Poslednja izmena:
SATA drive će ti raditi native ako prilikom instalacije Win-a učitaš AHCI drajvere (flopy + F6), dok ovako radi preko emulatora.

Vredi li se maltretirati ponovnom instalacijom Wina, tj. da li će bolje (brže) raditi?
Postojili neka razlika? :smash:

Ne vredi, razlika je mala, bar koliko sam ja video.
Ako neko misli da je vredno posla, neka sugeriše, ja mislim da ti lepo sotaviš sve kako jeste i uživaš.

Dakle to je u stvari SATA? Nešto mi je to sumnjivo...
HDD podržava ova dva moda a radi u UDMA, ajd ako vas ne mrzi, a imate SATA disk i HD Tune ili neki
sličan program proverite šta vam prijavljuje. Baš me kopka...
Možeš pogledati u Everestu, napisat će ti sve isto, ali će dati i sve informacije vezane za SATA

Zooo druze ti si jos dobro i prosao. Pogle kod mene situaciju... Inace instalirao sam sa IDE u biosu (nisam stavljao ahci niti raid; moracu to da uradim ali me mrzi da formatiram). Znaci normalnom instalacijom (bez F6 i drajvera) meni je pronasao da je aktivan UDMA 5. Takodje me interesuje jel to samo kod mene ili Western Digital diskovi nemaju NCQ i ovaj advanced pover managment?!? E sad svestan sam da bi to bilo bolje kada bih formatirao i stavio drajvere, ali me zanima vredili to muke, truda i formata windowsa koji skroz fino radi?!?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    60.5 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
K'o što rekoh, ne vredi ni truda ni vremena.

Ok, hvala na pomoći, rešili ste me nedoumice.
Sledeći Win će biti sve kako treba...
Hvala još jednom!

Tražio sam temu na koj bih iznio svoju nedoumicu, i ova mi se nekako čini približnom jer se tiče ATA i SATA.

Imam hard disk od 120 GB i jedan mali stari od 8 GB, i to mi je "tijesno". Oba su ATA, računar mi je star nešto preko 2 godine pa može samo ATA na moju ploču. Mislio sam da uzmem neki od 250 GB jer mislim da oni imaju najbolji odnos cijene po gigabajtu. Planirao sam kasnije kada budem uzimao novi računar u njega prebaciti taj disk od 250 GB a stari ostaviti sa ovim njegovim od 120 GB. Ali sam shvatio da imam problem, sada imam nForce2 ploču (Asus A7N8X) sa ATA kontrolerima a nova bi imala SATA, i kako bih onda mogao prebaciti taj ATA disk od 250 GB na taj novi računar? Valjda te nove ploče imaju ATA kontroler za optičke uređaje, a na njega mogu ići dva uređaja, pa ako bih imao jedan optički onda bi valjda drugi mogao biti taj ATA disk? Da li je tako ili mi nešto promiče? Koja su druga rješenja?

Malo mi je bezveze da kupim disk od 250 GB i da ga već tokom ove godine ne mogu prebaciti na novi računar (uz vjerovatno i neki SATA disk koji bi išao na novi računar), a da mi na ovom starom ostane 120 GB + 250 GB, nema potrebe da nekome dajem ili prodajem računar sa toliko memorije.

@Vader
Mislim da je najracionalnije da se strpiš do upgrade-a i onda uzmeš sata diskove, a na ide će ti biti optika. To ti je najbolje, ovako imaš dva rešenja:
1. Uzmeš pci sata karticu, sata hdd, ubodeš karticu u slobodan pci slot (ako imaš gde), vežeš hdd i piči. Kada budeš menjao konfu ostaje ti hdd, ali i kartica koja ti onda treba ko u sahari peska.
2. Uzmeš ide hdd, a kod upgrade-a menjaš ga za sata (i nadaš se da ćeš proći 1 za 1)

Toliko od mene.
Ćaos.

Mislim da je najracionalnije da se strpiš do upgrade-a i onda uzmeš sata diskove, a na ide će ti biti optika
I ja sam o ovome razmišljao, da je to nekako najbolje. Trebaće se potruditi to izvesti :), jer ne mislim skoro mjenjati računar, nemam potrebe, ovaj mi je još uvijek OK, samo ne mogu igrati novije igre a za njih ionako nemam vremena.

Vrh Dno