Šta je novo?

Ryzen platforma

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Resio sam da uzmem Ryzen 1600X...

Ali postoji dilema vezana za plocu:
Asus Prime B350 - Plus
Asus ROG STRIX B350-F GAMING
(ili eventualno postoji neka bolja varijanta)

Razlika u ceni kod nas je nekih 25e sto mi ne predstavlja nikakav problem...

Jos mi fale memorija(2x8gb na 3000mhz na primer - moze od madjara) i kuler (moze od madjara)...

Sta preporucujete?

da ne bih otvarao novu temu ako može neko da mi odgovori:
da li su ova ploča i ovaj RAM(sa slike) potpuno kompatibilni sa Ryzen 1700 ?? ostale komponente imam(iz trenutnog PC-a)

trenutno imam MSI 7770 1GB DDR5
razmišljao sam nju da prodam i neko vreme koristim integrušu sa ploče, a to će biti max mesec dana dok ne kupim novu. da li je integruša dovoljna ako ništa bar za youtube na 1080p?

znam za to, nego MSI mortar matična...kao privremeno rešenje

Ne razumem? Sama grafika nije na ploci vec u procesoru. Te ploce rade i sa novim atlonima koji tek treba da izadju a koji imaju integrisanu tako da to sto pise za integrusu vazi samo ako procesor ima istu.

Već godinama unazad, integrisane grafike se smeštaju u procesore a ne u ploče. Tako da ploča ima samo video izlazey a ne grafiku

I šta planiraš sa tim procesorom uopšte? Jesi li siguran da ti R5 1600X nije bolje rešenje?

Otvorio sam svoju temu oko r5 1600x ne videvši ovu gde sam skupio dosta korisnih informacija. Zanima me izbor matične ploče, pošto sam bio blizu msi b350 tomahawka ali sam naleteno na x370 sli plus za oko 120e preko kp. Zanima me da li je bolji izbor za upairvanje sa 1600x ili ići na tomahawk?

x370 sli plus ima jaci vrm od tomahawk (pojacane faze), to je bitno u glavnom za r7 + podrska xfr (veci turboboost za X modele procesora - bitno ako nece biti OC) + vise linija pci-e (mogucnost uparivanja 2 graficke na punih pci-e 16, ne treba svima, ali eto). x370 sli plus za 120e je dobra kupovina.

Poslednja izmena:
Hajde da i ja iskoristim temu za pitanje oko izbora ploče, nadam se da "vlasnik" neće zameriti :)

Uzimam Ryzen 1600x, i imam trilemu oko ploče - neću overklokovati procesor, ili će OC biti umeren, mašina je prvenstveno za posao (Adobe CC mahom):

- Asus Prime B350 Plus - nailazim na veliki broj preporuka za ploču, što ovde na forumu, što diljem interneta, ono što mi se ne dopada jestu samo 2 priključka za ventilatore (+ CPU fan header). Kupujem Black Widow kućište, treba da napravim promaju, biće potrebna barem tri, mada ovo može da se reši spliterom, naravno.

- MSI B350 PC mate / MSI B350 Tomahawk (LED osvetljenje ploče mi je devetnaesta rupa na svirali, vidim da je razlika jedino u tome i u kondenzatorima).

- Neki ASRock (AB350 Pro4) - negde sam naišao na podatak da im je VRM lošiji u odnosu na ASUS/MSI, pa iako neću ganjati neki preteran OC, svakao bih izabrao ploču sa kvalitetnijim komponentama, ne menjam/inoviram konfiguracije baš često.

Hvala unapred!

Zasto bih se ljutio, tome je tema i namenjena :)

Pogledaj Asus ROG STRIX B350-F GAMING - ima vise kontektora za ventilatore...

Zar Black Widow nema fan kontroler, tako da ne moraju svi ventilatori biti na ploči?

Nema nikakve potrebe za OC-om tog procesora, posebno što je za posao. Koju god ploču da uzmeš, ne petljaj ništa oko podešavanja procesora, to je to :D Mislim da će Asus biti dobar izbor. Vidi samo to sa ventilatorima

Sunce ti, tačno, zaboravio sam na fan kontroler kućišta :smash: - hvala na podsećanju! Onda je Asus blizu da bude finalni izbor, ali ako iko ima neku dodatnu sugestiju, vrlo sam rad da je čujem, naravno!

Poslednja izmena:
trident mislim da nije b-die. bdie su 3000cl14, 3200cl14 (proveri u temi, kacio sam spisak i ima na reddit'u negde). Ovaj je verovatno hynix, ali to vise nije toliko bitno. Dual rank na istom taktu i timings je 10% brzi. Ako ides samo na dva stapa i neces kasnije dodavati jos 2 - idi na dualrank slobodno. Ja licno 25e ne bi dao.

Nasao sam na linku na redditu da je ovaj trident b-die (ako je to tacno)...

Pa pazi, siguran sam da cu da dodam jos 16gb za godinu-dve dana, recimo... Dual rank bese ima problem sa 4 stapa?

Poslednja izmena:
Sa 4 stapa na single rank imas vece sanse da poteras ram. Dual rank 4 stapa je bas veliko opterecenje za imc. Ali kad saberem.. 50e je onda razlika (ako ides na 4 stapa), a to je vec prilicno.. Ne znam sta da ti kazem

Pa bre ici cu na jeftiniju... Do tad mozda i srede bios pa proradi sa dual rank 4 stapa

Sent from my m2 note using Tapatalk

Ajde da preformulisem pitanje... Malo sam se pogubio...
Necu da dodajem jos 2 stapa, znaci ostace 2x8GB... Da li u tom slucaju ici na dual ili single rank? Da li cu moci obe da teram na 3200mhz na koliko bi i trebalo ili ne?

Uzmi dual rank, minimum ti je 2933 na njemu, a velika sansa da poteras 3200 (a tada ce cak i brzi od single rank biti) - samo bice malo igranke (kontaktiraj me ako zapne, pa cu ti poslati uputstvo). Ali opet je na tebi da resis. Single rank samsung b-die - manje problema sigurno od hynix dual rank na am4, a sad 25e ako ti se daje za to - uzmi.

Nazad
Vrh Dno